Богдан Кутєпов презентував документальну стрічку про Джамалу

Богдан Кутєпов презентував документальну стрічку про Джамалу

Богдан Кутєпов презентував документальну стрічку про Джамалу
Богдан Кутєпов презентував документальну стрічку про Джамалу
20 Лип 2016
0
3633

«Özüni baq!» («Дивись на себе!») – так називається 44-хвилинний музичний фільм про шлях української співачки до перемоги на пісенному конкурсі «Євробачення–2016» у Швеції. Утім, крім переживань Джамали та її команди, в стрічці багато гумору, музики, весіннього Стокгольму та самого автора. Іронічне, веселе та водночас зворушливе документальне кіно складається зі щоденних відеороликів про пригоди української делегації в Швеції, які журналіст «Громадського ТБ» Богдан Кутєпов робив для телеканалу «UA: Перший», доповнених кадрами, знятими вже після перемоги Джамали на конкурсі.

«“Özüni baq!” – фраза, якою названа стрічка – сталий вираз кримськотатарською, який означає “Look at yourself!”, “Смотри на себя!”. Це звучить як виклик і провокація, та здебільшого означає “нам своє робити”. Вислів закликає не коситись на сусіда, не зважати на рейтинги, не переживати через прогнози букмекерів про 12-те місце, а просто сумлінно робити свою справу, йти за покликанням», – пояснює автор.

19 липня під час допрем’єрного показу фільму в Маріїнському парку в Києві Богдан Кутєпов жартома розповів про те, як ризикував «UA: Перший», відправляючи його – людину, далеку від «Євробачення» і типових телевізійних репортажів – у складі української делегації до Стокгольму. А члени самої делегації були, м’яко кажучи, здивовані через його постійну присутність, про яку їх ніхто не попереджав. Тоді, під час подорожі, навіть сам Богдан не уявляв, що десятиденний марафон суцільних зйомок і монтажу виллється в повноцінний документальний фільм.

Про те, чому було прийнято рішення доручити створення щоденних випусків про «Євробачення» Кутєпову, розповів генеральний директор каналу «UA: Перший» Зураб Аласанія: «Сім років поспіль щоденники з європейського пісенного конкурсу для нас робив Тимур Мірошниченко, але це було гламурно і попсово. Ми хотіли дещо іншого, і я подумав, що Богдан зможе зробити щось нове. Я знав, що він сам пише, сам знімає, сам монтує і додає музику, і вірив, що цей хлопець зможе зробити все швидко і професійно. Так ми отримали певне протистояння гламурного Тимура і панкуватого Боді, котрі робили для нас сюжети паралельно. Я залишився страшенно задоволеним».

Жартома Зураб Аласанія розповів і про бюджет, виділений телекомпанією для журналіста: «У нас проблеми з тим, аби виплачувати гонорари людям, які не працюють у штаті. Але ми змогли виділити кошти для Богдана. Для поїздки в Швецію можна було витратити рівно 101 долар на добу, і йому прийшлося жити на ці кошти, не думайте, що він на цьому заробив».

За співпрацю Зурабу Аласанії та Богдану Кутєпову подякувала виконавчий директор «Громадського ТБ» Катерина Горчинська: «Я вважаю цей проект дуже вдалим. Не в останню чергу завдяки унікальному стилю Богдана, який ми називаємо гонзо-документалкою».

Автор «Дивись на себе!» зізнався, що завжди критично ставиться до своєї роботи, довго працює над деталями, показує відео друзям і колегам, аби побачити його з нового боку. Тож він запропонував присутнім на допрем’єрному показі інтерактив – долучитися до створення остаточної версії фільму та обрати один із трьох варіантів кінцівки, що є в стрічці, й пообіцяв вписати в титри всіх, у кого знайдуться аргументи на користь єдиного вдалого фіналу.

Чи буде перемонтовувати свою музичну стрічку Богдан Кутєпов, поки невідомо. Але після перегляду її на великому екрані глядачі в Маріїнському парку аплодували стоячи. А автор подякував Джамалі й команді, зокрема, за те, що не вимагали попереднього перегляду та узгодження матеріалу.

«Я не бачила повний варіант фільму раніше, але мені не хочеться змінювати жодного моменту, бо всі ми в ньому справжні, такі як є. Я дякую за це Богданові», – скромно прокоментувала після перегляду присутня на показі Джамала.

Документальний фільм «Дивись на себе!» планують показати «UA: Перший» та «Громадське ТБ».

Раніше у коментарі «Детектору медіа» Богдан Кутєпов зазначив, що стрічку буде викладено у вільному доступі в YouTube, подавати її на фестивалі автор не планує.

Рецензію на фільм читайте на «Детекторі медіа» згодом.

Фото – з Фейсбук-сторінки Богдана Кутєпова та «UA:Перший»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 125
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 247
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 244
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 955
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 244
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду