Съемочная группа фильма «Голливуд над Днепром» шокирована пиратством канала «24»

Съемочная группа фильма «Голливуд над Днепром» шокирована пиратством канала «24»

В открытом письме режиссер фильма Олег Черный обвиняет канал в нарушении его авторских прав
Съемочная группа фильма «Голливуд над Днепром» шокирована пиратством канала «24»
Съемочная группа фильма «Голливуд над Днепром» шокирована пиратством канала «24»
18 Трав 2016
0
4019

В конце апреля на канале «24» в рубрике «Зроблено в Україні»  был показан небольшой материал «Как советская власть уничтожила украинский Голливуд», в котором менее чем за три минуты изложена история села Бучак. Село это примечательно тем, что в нем снимали именитые режиссеры, в том числе Довженко, Ильенко, Птушко, Тарковский, Параджанов; в свое время в нем мечтал поселиться Шевченко.  Село это просуществовало практически без изменений, как музей под открытым небом, несколько столетий – после чего  было частично затоплено в 1974 году при сооружении Каневской ГЭС, а окончательно разрушено для строительства  ГАЭС в конце 80-х.

История Бучака увлекательна и драматична. Именно поэтому режиссер Олег Черный в 2013 году снял о нем документальный фильм «Голливуд над Днепром. Сны из Атлантиды». Который, как утверждает режиссер, собственно и положен в основу сюжета «24» канала. О нарушении своих авторских прав съемочная собщила руководству канала в отрытом письме:

«Автори та знімальна група фільму «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» шоковані піратськими діями, вчиненими каналом «24» щодо нашої кінострічки.

Без нашого відома і без нашого дозволу телеканал змонтував із уривків нашого фільму сюжет «Як радянська влада знищила український Голлівуд», показаний 23 квітня 2016 року телеканалом «24» в рамках проекту «Зроблено в Україні». У сюжеті не було жодних посилань на стрічку та на її авторів, а прикінцевий титр «КАДРИ З Д/Ф «ГОЛЛІВУД НАД ДНІПРОМ» з’явився вже першого публічного сповіщення, а в мережі інтернет був взагалі відсутній до кінця квітня 2016 року. Звертаємо увагу, що скорочення назви стрічки недопустиме і з нами не обговорювалося.

При цьому, використовуючи у незаконний спосіб результати нашої праці, канал «забув» послатися на першоджерело, тобто на фільм. Ні його назва, ні самий факт використання матеріалів кінострічки не відображений ані закадровим голосом, ані в написах, ані в будь-який інший спосіб.

Все подано так, ніби сучасні краєвиди села Бучак – це оригінальні зйомки каналу «24», а наведені за кадром і в написах відомості – результат творчого пошуку працівників каналу.

Натомість жодних зйомок у Бучаку канал «24» не проводив! І з жодним його мешканцем не спілкувався. Навіть наведені цифри про 15 самоселів – це інформація авторів фільму. На момент сюжету, на жаль, двоє з наших героїв, а відтак і мешканців села вже відійшли у вічність. Звісно, усі зйомки села взяті з нашого фільму. Вся інформація, що її повідомляє закадровий голос, взята зі стрічки «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» – факти, прізвища, цифри.

А окрім того, хроніка відкриття Канівської ГЕС, а точніше її закладка у 1964 теж з нашого фільму (знайдена нашою знімальною групою в Центральному державному кінофотофоноархіві України імені Г. С. Пшеничного), кадри зі стрічок Ю. Іллєнка, В. Денисенка, які ретельно нами підбиралися, використані на законних підставах у нашій стрічці, а ось телеканал «24» натомість використав їх без попереджень і без узгоджень із власниками. Нагадаємо, що це грубе порушення не лише у стосунку до авторів і виробників стрічки «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди», а й до Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Національного центру Олександра Довженка, без згоди яких використовувалися архівні матеріали та кадри з української кінокласики.    

Визначення села Бучак як «українського Голлівуду» належить сценаристам кінострічки – ніхто раніше його так не називав.

І то ще не все: в одному з фрагментів вашого телесюжету їде на скутері ведучий нашого фільму Дмитро Іванов. Він, панове, не знімався для каналу «24» – цей уривок так само запозичений з фільму «Голлівуд над Дніпром».

Якщо це не піратство, то як це назвати?

Перелік статей Закону України про авторське право та суміжні права, які порушив телеканал, мали б навести Вам ваші юристи. А також пояснити наслідки незаконного користування державним майном (фільм знятий на замовлення та за кошти Державного агентства України з питань кіно і відповідно Ваш телеканал порушив майнові права і Державного агентства України з питань кіно).

А ми хочемо нагадати про дещо важливіше.

Найбільший капітал будь-якого ЗМІ – не гроші, а довіра глядачів. Саме довіра до телеканалу і його продукту уможливлює збільшення аудиторії та відкриває перспективи для залучення рекламодавців (кошти якого – ТМ кави «Жокей» ви використовуєте для реалізації проекту «Зроблено в Україні»).

Ви знехтували найголовнішим – довірою людей, видавши крадене за власний продукт, порушивши норми і моралі, і закону. І нагадаємо, що попри складну юридичну процедуру, на яку ви не зважили, послуговуючись принципом «це і так пройде», ми не залишаємо цю справу поза публічністю. Відтак чекаємо на адекватні дії телеканалу щодо залагодження конфлікту, а у разі відсутності належної реакції, обіцяємо Вам прискіпливу й непросту подальшу історію для Вашого юридичного відділу, адже ми налаштовані відстоювати власне авторське право на стрічку, що упродовж двох років відкриває українському глядачеві Бучак як національний Голлівуд».

Письмо подписано всеми членами съемочной группы – сценаристами Станиславом Цаликом и Дмитрием Ивановым, оператором-постановщиком   Олегом Маловицким, звукорежиссером  Андреем Рыжовым, дистрибьютором Ириной Плеховой и режиссером фильма Олегом Черным.

Канал «24» сразу же отреагировал на открытое письмо, признал свою ошибку и принес свои извинения авторам фильма:

«Колектив телеканалу новин «24» глибоко стурбований ситуацією, що склалася довкола однієї з програм циклу «Зроблено в Україні», у якій йшлося про історію села Бучак.

Проект «Зроблено в Україні» розповідає про видатних і впливових особистостей, знакові винаходи та визначні місця України – все те, чим ми, українці, можемо пишатися у цей нелегкий для нас час. Цикл виходить в ефірі телеканалу близько двох років, його любить і цінує наша аудиторія, і нам безмежно прикро, що саме в цьому проекті ми припустилися такої ганебної помилки ще на етапі його підготовки.

Телеканал «24» визнає, що творча група, яка готувала до ефіру програму «Як радянська влада знищила український Голлівуд» (тривалість 2 хв 38 сек) при монтажі використала 16 секунд відео із трейлеру до фільму «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди», не отримавши на це вашого дозволу. Так, безумовно, редактор програми мала б звернутися до вас із проханням дозволити використати ці кадри з трейлеру, який є у вільному доступі на youtube. 

Також визнаємо, що титр, який з’являється в програмі на 2 хв 24 сек - «КАДРИ З Д/Ф «ГОЛЛІВУД НАД ДНІПРОМ» - є неповною назвою фільму. Повну назву ми ніяк би не змогли розмістити через технічні обмеження кількості символів в титрах. 

Нам справді дуже прикро, що так сталося. Творчий колектив проекту сповна визнає свою провину і понад усе прагне залагодити ситуацію, що склалася. Бо зараз виходить так, що команда фільму зробила надзвичайно важливу і корисну справу – відкрили забутий куточок України і розповіла про нього усьому світові. Ми з найкращих міркувань підхопили тему і розповіли про неї нашій аудиторії в форматі новинного каналу. Натомість замість того, аби разом просувати і популяризувати цікаве і забуте українське – маємо конфлікт і порушення ваших авторських прав. Нам дуже шкода і прикро.

Ми готові вибачитися усіма доступними способами, які ви вважатимете прийнятними. Зокрема, ми пропонуємо спільно зробити нову програму циклу «Зроблено в Україні», у якій повністю зосередимо увагу саме на вашій документальній стрічці і історії її створення (програма вийде в ефір не менше 7-ми разів, як і програма, яка стала приводом до конфлікту). Також ми готові зробити інформаційний сюжет про ваш фільм і розмістити його у випуску новин в прайм-тайм. Наголошуємо – ми визнаємо свою провину і понад усе прагнемо і залагодити нашу помилку». 

Самое удивительное остается за пределами переписки. Например, нигде не указано, что в первоначальном варианте сюжета вообще нигде не упоминался фильм «Голливуд над Днепром», а титр появился уже после того, как к каналу обратился дистрибьютор фильма Ирина Плехова. Из ответа также следует, что канал использовал 16 секунд трейлера, однако нигде не указано, что весь сюжет - это фактически пересказ фильма, вплоть до его названия. Поскольку идея назвать Бучак «Голливудом над Днепром» принадлежит сценаристу фильма Станиславу Цалику.

Можно также сравнить трейлер к фильму и сюжет канала:

«Как коллега и телевизионный журналист с многолетним стажем хорошо понимаю, что источником информации для телевизионного сюжета могут быть любые материалы, в том числе фильмы, книги или видео из ютьюба. Но их использование всегда регламентировано стандартами журналистки и этическими нормами,  которые каждый уважающий себя журналист должен соблюдать. И больше всего печалит не факт плагиата, а то, что у журналистов «24» канала представлениях об этих нормах нет», - сообщил в комментарии «Детектору Медиа» журналист, соавтор сценария фильма «Голливуд над Днепром. Сны из Атлантиды» Дмитрий Иванов.

На фото - кадр из фильма «Голливуд над Днепром. Сны из Атлантиды»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 143
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 263
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 265
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 971
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 267
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду