Звільнена журналістка Марія Варфоломеєва дала поради, як вижити у полоні бойовиків

Звільнена журналістка Марія Варфоломеєва дала поради, як вижити у полоні бойовиків

17 Березня 2016
3080
17 Березня 2016
15:13

Звільнена журналістка Марія Варфоломеєва дала поради, як вижити у полоні бойовиків

3080
16 березня звільнена з полону бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломеєва на засіданні прес-клубу Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НМПУ) розповіла про своє перебування у заручниках сепаратистів і як журналістам у разі потрапляння у полон вижити в неволі.
Звільнена журналістка Марія Варфоломеєва дала поради, як вижити у полоні бойовиків
Звільнена журналістка Марія Варфоломеєва дала поради, як вижити у полоні бойовиків

Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

Як стверджує Марія Варфоломеєва, журналісти під час роботи у «ДНР»-«ЛНР» повинні добре розуміти редакційне завдання і усвідомлювати можливий ризик. «Коли я отримала завдання від колеги зняти певний будинок в Луганську, то я не усвідомила чітко, що це таке. Виявилося, що це - один з будинків, де знаходяться керівні органи військових. Вони побачили, що я їх фотографую, не ховаючись, і заарештували мене. Отож, журналісту неодмінно треба з’ясовувати, який об’єкт він збирається знімати. Якщо знімати його небезпечно, то робити це не відкрито, а приховано», - сказала журналістка.

Марія Варфоломеєва також сказала, що журналіст має потурбуватись про відсутність можливого «компромату» у разі затримання бойовиками. «У мене в телефоні було фото з символікою «Правого сектора». З точки зору представників так званої «ЛНР» це компромат. У журналіста в телефоні не повинно бути нічого такого, що б викликало підозру жодної зі сторін конфлікту», - зазначила вона.

У разі потрапляння у полон журналістка радить уникати конфліктів. За її словами, це дозволить мінімізувати побиття та знущання. «Був момент, коли до мене слідчі застосовували силу, поводилися грубо. Я демонструвала, що я не фанатичка, яка мріє знищити Донбас. В кінцевому підсумку в них змінилося ставлення. Хоча велику роль в тому, що мене не били по-серйозному, зіграло те, що я худенька дівчина. Тим не менше, в полоні варто демонструвати доброзичливість, показувати, що ви не фанатик і не заводити дискусії на політичні теми», - стверджує вона.

Марія Вафоломеєва також зазначає, що із бойовиками та їх прихильниками не варто вести політичні дискусії. «Я сиділа в камері з людьми з кримінальним минулим, а також потім з ополченкою, громадянкою Росії, яка щиро вірила у «російську весну». Я намагалася уникати конфліктів і спілкуватися на нейтральні  теми. Наприклад, з росіянкою ми домовилися не розмовляти про політику, а про щось інше, що було цікаве нам обом. Отож журналістам, які мають нещастя бути в полоні, зі своїми співкамерниками не варто сперечатися про політику, а слід шукати теми для розмов, які об’єднують, не викликають конфліктів», - сказала вона.

В одиночній камері журналістка радить не полишати інтелектуальної роботи, займатись самоосвітою. «Був довгий період, коли я сиділа в одиночній камері. Я прокидалася з думкою про звільнення. Якщо твій мозок в такій ситуації нічим не зайнятий, то можна сказитися. Я вимагала дати мені книжки. Я читала літературу, вдосконалювала іноземні мови, читала Біблію. Також будувала плани свого життя, думала про те, що робитиму після звільнення. Це дуже допомагало підтримувати нормальний психологічний стан. Тож порадила б журналістам, які потрапили в полон і сидять в одиночці, зайнятися інтелектуальною роботою – читанням, вивченням іноземних мов, писанням тощо. Це допоможе підтримати нормальний психологічний стан», - сказала журналістка.

За словами Марії Варфоломеєвої, неоднозначним є питання про розголос щодо полоненого у ЗМІ.

«Моїм друзям вдалося поширити інформацію в Україні про те, що я в полоні, про це писала преса. Різні громадські організації боролися за моє визволення. З одного боку, це привертає увагу до в’язня. З іншого боку, так би мовити, «ціна» цього в’язня зростає і при обміні полонених за нього вимагають надто багато. Вважаю, що полонений повинен знайти можливості передати інформацію про себе.  Але водночас при висвітленні в ЗМІ треба дотримуватися балансу, бо надмірна увага спричиняє до того, що в’язня важче звільнити», - сказала вона.

Раніше НПМУ закликала надати звільненій з полону Марії Варфоломеєвій фінансову підтримку. голова медіа профспілки Юрій Луканов повідомив, що НМПУ виділить їй матеріальну допомогу. Відтак було зібрано 5000  грн та передано журналістці 9 березня, у день її народження. 16 березня медіапрофспілка передала їй ще 1500 грн. Всі кошти були надіслані небайдужими громадянами. Кошти для допомоги журналістці можна надіслати на рахунок ВПС НМПУ (допоки вона не відкриє власний рахунок у банку).

Організація-одержувач ВПС «Незалежна медіа-профспілка України”»Поточний рахунок: 26001500047496
Ідентифікаційний код (ЄДРПОУ): 33400078
МФО: 300614
Банк: ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»
Призначення платежу: Благодійний внесок для допомоги постраждалим журналістам (для Марії Варфоломєєвої) від (прізвище, ім’я)

Нагадаємо, бойовики «ЛНР» затримали Марію Варфоломєєву 9 січня 2015 року. Згодом вони висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожувало 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

3 березня Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну Ольгу Литовченко й засудженого в Україні за тероризм громадянина РФ Івана Горбунова, якого Президент України Петро Порошенко помилував, аби здійснити обмін журналістки.

Телеканал «1+1» запропонував Марії Варфоломеєвій, що більше року знаходилась в полоні бойовиків, почати працювати в Телевізійній службі новин (ТСН).

За кілька днів після затримання журналістка Марія Варфоломеєва розповіла в інтерв’ю про те, як потрапила до терористів «ЛНР» і якими були умови життя в полоні.

Представник зі зв'язків з громадськістю Харківської правозахисної групи Юрій Асєєв дав коментар з цього приводу «Детектору медіа». Він стверджує, що не знав, що в цьому будинку розташовуються «ЛНРівці» і просив Марію Варфоломеєву бути обережною.

На фото - Марія Варфоломеєва і Юрій Луканов

Фото: НМПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду