Бійці альтернативного фронту

Бійці альтернативного фронту

Уявіть собі, куди ваша Дуся потрапила в неділю. На рок-концерт! Я, завсідник гламурних заходів, прийшла слухати 22 гурти, які змагалися в українському фіналі The Global Battle of the Bands («Велика рок-н-рольна битва») за право виступати 14-15 гр
Бійці альтернативного фронту
Бійці альтернативного фронту
29 Жов 2008
0
17795

Уявіть собі, куди ваша Дуся потрапила в неділю. На рок-концерт! Я, завсідник гламурних заходів, прийшла слухати 22 гурти, які змагалися в українському фіналі The Global Battle of the Bands («Велика рок-н-рольна битва») за право виступати 14-15 грудня в лондонському клубі La Scala. Як розповіли мені компетентні в музиці люди, цього року в Лондоні зберуться представники 35 країн. Причому з пострадянських країн Україна – єдина, хто делегує свого учасника і робить це вже вп’яте! Торік ми були третіми за кількістю команд-учасниць національного відбору, а наш фіналіст – група «АтмАсфера» – став таким собі чемпіоном Європи, пропустивши вперед Фарери, Штати і Японію.

Ще до початку концерту Дуся витягла з-за столика журі музичного критика Юрка Зеленого.

– На GBOB зазвичай перемагають важкі гурти. Єдиним винятком торік була «АтмАсфера». Чому так?

– Якось так склалося, що в Україні «Битва гуртів» себе подала як збіговисько і змагання гуртів важкої стилістики. З іншого боку, попсня має більший доступ до ЗМІ, відповідно, їм цей конкурс не такий потрібний. А молоді гурти ніхто не бере, ніхто не крутить, не показує. Водночас у Канаді, у США, Європі є мережа молодіжних радіо- і телестанцій, які за своїм форматом дозволяють це крутити. Це може бути або окремий канал, або окремі авторські програми.

– Чому альтернативі нема місця на ТБ і радіо? Хто блокує дорогу молодим гуртам?

– Сьогодні програмною політикою керують жлоби совєтського пошибу. Вони виросли на совковій естраді і не розуміють сучасного. Вони не дають цього в телерадіопростір, відповідно, вирощують нового слухача, який знову хаває совкову естраду. І ми себе знову відганяємо назад і самі не створюємо конкурентоспроможного пісенного продукту, розрахованого на те, щоби позмагатися за західний простір. У нас за щастя – поїхати в Москву відіграти. А в музичному плані Росія – країна третього світу.

– Юрко, яку музику ви особисто слухаєте і поважаєте?

– Я уже вийшов із того віку, коли слухав певну стилістику. Якщо пісня мені лягає на вухо, питання п’яте – яка це стилістика. Оця прив’язка «гот, панк, емо» насправді є шоу-бізнесовими хитрощами, аби тебе втиснути в певний ринок збуту. Головне – працювати над вихованням смаку, а не прив’язуватися до певної стилістики. Просто в молодих людей є потреба вирізнятися. Я, скажімо, теж ходив у камуфльованих штанах і балахоні, носив «мартінси» і був чорним «нєфором».

– Тобто в усіх неформалів це пройде з віком?

– Звичайно! Я почав розуміти: чого я маю паритися влітку в берцях, якщо можу носити кросівки. Штани камуфльовані ношу досі, але керуюся іншими критеріями: вони немаркі, міцні і мають купу кишень. Коли я ходив до школи, хлопцям забороняли носити довге волосся. Зараз мені ніхто не нав’язує стригтися, але я сам стрижуся під бритоголового.

Юрко Зелений: «Напевно, я вип’ю»

Відпустивши Юрка Зеленого до колег (якраз почався виступ першого учасника), Дуся вирішила розпитати директора української дирекції GBOB Олексія Балбека про справи організаційно-грошові.

– Как вы решились проводить здесь «Битву»? Купили лицензию?

– Я давно и хорошо знаю автора GBOB – норвежца Торе Ланде, отца A-Ha и Europe. У нас дружеские отношения, и он мне предложил этим заняться в Украине.

– Можно ли считать GBOB, с точки зрения бизнеса, прибыльным проектом?

– Пока в Украине он убыточный. Проект построен на взносах, которые платят команды (15 фунтов стерлингов с каждого участника группы), из которых формируется призовой фонд, выплачиваемый победителю финала в Лондоне. Каждый национальный директор в любой стране поставлен в условия хозрасчета. Он должен собрать деньги, послать их в Лондон, оплатить трансфер и пребывание в Лондоне своего участника. Мы надеемся, что рано или поздно кто-то проявит интерес к живой музыке.

– Какова общая смета украинского отборочного цикла?

– У нас за пять лет минус 30 тысяч долларов. Когда мы приходим к спонсору и говорим, что это живая музыка, после слова «живая» у людей пропадает интерес.

– А телеканалы интересуются?

– Телеканалы боятся, клубы для нас закрыты – всем им интересно видеть звезд и стремно принимать непонятных зрителей и команды, которые могут поломать аппаратуру. Но когда Владимир Оселедчик был генпродюсером «1+1», он захотел приурочить наш конкурс к 10-летию канала. К сожалению, он ушел с должности, и все застопорилось. Хотя наш участник «Анна» – любимая группа Ольги Герасимьюк, она приглашала их выступать на свой день рождения пару дней назад. По гламуру ударили, будь здоров! Там было много депутатов, группа «Анна» их взорвала.

– Ничего себе! Кстати, мне рассказывали, что первую «Битву» поддерживал кандидат в президенты 2004 года Александр Ржавский.

– Слава Богу, что он тогда появился…

– После этого были предложения от политиков?

– Нет, вообще не было.

Олексій Балбек рахує, скільки витратив на GBOB

Я нарешті угомонилася і пішла послухати музику. На сцені якраз грали улюбленці Ольги Герасим’юк. Їх уважно слухав Дусин злий автор – Матвій Нікітін. Колись він, виявляється, запускав GBOB і працював виконавчим директором. А тепер був на концерті просто гостем. Згодом за наш столик підсіли хлопці з гурту «Скай», які жваво реагували на те, що відбувалося на сцені. Потім «Скай» пішов, і прийшов Сашко Піпа – екс-басист «ВВ», засновник «Борщу», а нині – натхненник власного гурту @TRAKTOR. У Піпи я спитала, чому він зі своїм новим проектом не бере участі в нинішньому конкурсі, адже «Борщ» колись подавався на «Битву». «Проект з’явився пізніше, ніж були відбіркові тури», – пояснив він.

– І як вам те, що тут відбувається?

– Грають гарно, а співають нецікаво. Я всього не чув, але все що чув, уже десь чув, – скаламбурив Піпа.

Сашко Піпа: «Я це вже десь чув»

Я була повністю згодна з Піпою – більшість учасників займалися звичайним епігонством. Більш того – були подібні між собою, навіть у назвах. Дуся помітила, що виступали гурти Dalai і Dalai Lama. Враховуючи, що на естраді вже працює співачка Lama, напрошується висновок: або буддизм міцно пускає коріння в Україні, або в музикантів проблеми з фантазією. Хтось намагався виділитися трембітою («Кораллі»), інші влаштовували шоу з манекенами («Ет сетера»). З емоційним надривом відіграв гурт Marakesh.

– Для нас музыка – в первую очередь искусство, – повідав Дусі вокаліст-гітарист Marakesh Марік.То, что из меня выливается во время написания песен – это необъяснимый процесс. Я просто делаю это с первых классов школы. Сейчас мне 20 лет, Marakesh я собрал семь лет назад. К счастью, я не обломался и продолжаю творить.

Marakesh в ударі

Трохи втомившись від навали гучної музики, ваша Дуся направилася перехилити чарку-другу до бару. І кого б ви думали я там зустріла? Ще одного злого автора – Костянтина Дорошенка – і генпродюсера Enter Music Юрія Молчанова. Замість того, щоб уважно слухати конкурсантів і виставляти їм оцінки, вони спілкувалися за бар-стійкою.

– Почему вы сейчас в баре, а не на рабочем месте среди членов жюри? – питаю в Юрія.

– Практически две трети музыкантов я слышал раньше – в виде компакт-дисков, которые мне приносят молодые исполнители, часть групп я кручу. Пока я отсутствую, на моем месте сидят мои музыкальный и шеф-редактор – люди, которым я абсолютно доверяю – Мила Кравчук и Игорь Федоренко. Симбиоз их мнений часто в моей работе является ключевым. Это безумные меломаны, которые в музыке знают столь много, сколько я в своей жизни не слышал.

– А вы себя относите к числу безумных меломанов?

– Да, но я слушаю совершенно другую музыку. И в силу работы и возраста рассматриваю музыку, и телевидение в том числе, в первую очередь как бизнес-проект. Я могу оценивать группы с точки зрения коммерции, их потенциальной успешности на рынке, стилевой форматности, качества. К сожалению, я уже не 16-летний подросток, которого разбуди в три часа ночи – и он назовет географию полутора тысяч групп наизусть.

– Румынское ТВ делает прямые трансляции финалов GBOB из Лондона. Как известно, румыны даже нас учат делать ТВ. Насколько перспективно в Украине транслировать финал конкурса в Лондоне? Может, нам тоже стоит поучиться у румын?

– Более чем уверен, что транслировать подобный конкурс нужно. И румыны делают правильно. Но на сегодняшний день, к сожалению, подобная музыка и подобный жанр находятся у нас под грифом «Альтернатива». У нас существует некая неразвитость этого бизнеса. В стране значительно больше музыкальных каналов, чем может вместить рынок. Их форматирование не проведено до сих пор. Мы заняли свою нишу много лет назад, хотя при том раскладе могли занять другую. Я думаю, что мы будем ее развивать.

Костянтин Дорошенко та Юрій Молчанов обговорюють румунський телевізійний досвід

Після цього Юрій розповів вашій Дусі про переформатування його каналу. Інформацію в мене вкрали колеги з «Детектор медіа» і вчора вже про це написали. Поговоривши про нову концепцію Enter Music, ми зачепилися за стилі управління. Юрій у цьому плані поважає Ганну Безлюдну.

– Ведь бизнес не является конечным продуктом нашей деятельности, – переконував мене Юрій. – Мы развиваем людей. Все гнобят Безлюдную, а она ведь занимается тем же самым: она подымает молодую поросль! Говорят, она жесткая. Да, она жесткая. Ну и правильно! Она лупит молодежь, но молодежь развивается. И потом они будут ей благодарны. Созановский когда-то меня пинал, когда в 2000 году я пришел молодым редактором на «Интер» в программу «Пропаганда», – и я благодарен ему за это. Мы своих детей тоже иногда лупим. Они обижаются, а потом вырастают и говорят «спасибо».

У той час, як я теревенила в барі, судді здали свої протоколи з голосуванням ведучому Владу Ляшенку. Тому, поки на сцені грали торішні представники України в Лондоні – «АтмАсфера», я пішла допитувати музичного критика Макса Віхотя.

– Уровень участников растет, с каждым годом сложнее выбирать. В этот раз у меня было до 10 «железных» лидеров. Причин этому несколько. Во-первых, количество конкурсантов в региональных отборочных турах – больше сотни. Соответственно, чем больше выборка, тем больше интересных групп попадает в финал. Во-вторых, почти все уже научились играть.

– А петь?

– Петь – не все. Но на лицо прогресс.

– На какой жизненной фазе в Украине музыкальная критика?

– Как и все в нашей молодой стране, музыкальная критика формируется – вместе с шоу-бизнесом, с музыкальной прессой. К сожалению, в Украине нет хорошего печатного музыкального издания. Телеканал Enter Music вещает в кабеле, поэтому он не может масштабно воспитывать вкусы. По большей степени, музыкальные медиа существуют в Интернете.

– Почему же до сих пор не появился ни один музыкальный журнал?

– Нет вкуса у публики, посему нет спроса. Нет спроса – нет и воспитателя вкусов. Получается замкнутый круг. При желании можно найти кадры для хорошего издания, радиостанции или канала. Но должны появиться любители музыки среди состоятельных людей, которые будут готовы инвестировать в такие проекты из любви к искусству, несмотря на то, что это будет убыточно.

Нарешті – оголошення переможців. Ними, на злість прихильникам важкої альтернативи, став колектив Tango Tempo, який грає щось на кшталт тріп-хопу (так пояснили Дусі). Самі музиканти групи живуть і творять в Ужгороді, а темношкірий вокаліст Мартін – у Харкові, де викладає англійську мову. Зв’язок тримають поштою: записавши інструментальні партії, інструменталісти надсилають їх до Харкова, де Мартін начитує англомовні тексти. У 2006 році Tango Tempo вже брали участь у «Битві», посівши п’яте місце, а ідеолога групи Андрія Гасинця визнали найкращим гітаристом України. Дуся розпитала басиста Родіона, що їм дав GBOB для розкрутки.

– Нас заметил журнал «Афиша», они провели с нами фотосессию, включили нас в сборник инди-музыки. Помог Enter Music: взял интервью, теперь ждут в ротацию наш клип, который выйдет через пару недель. Поначалу был ажиотаж, но нужно самим заниматься раскруткой, потому что внимание быстро угасает. Фестивали лишь дают видение других групп и того, что происходит в музыке. Например, сейчас в Украине тенденция к утяжелению. Tango Tempo не подпадает под рок-параметры, но на рок-фестивале мы всегда звучим тяжелее. Здесь условие – работать без электронных подкладок, поэтому мы подстраиваемся и переиначиваем свой звук. К сожалению, заболел наш диджей Алекс, который должен был играть сейчас на клавишных.

Дуся сподівається, що після перемоги в «Битві гуртів» і поїздки до Британії на Tango Tempo звернуть увагу не тільки «Афіша» й Enter Music. Принаймні, я їх помітила і вам про це доповіла. Тепер чекаю звістки з Лондона.

Цілую всіх, ваша Дуся.

Ведучий Влад Ляшенко прикриває «Телекритикою» сценарій

Молодь хоче вирізнятися

Матвій Нікітін панкує

Улюбленці Ольги Герасим’юк – «Анна»

Група «ТОЛ» прийшла підтримати «Мерву»

Журі виносить вердикт

«АтмАсферний» настрій

Журналісти Enter Music Вова Дубль і Сашко Старшой поєднують приємне з корисним

За столиком у гримерці

Член журі Птіца у міцних обіймах вокаліста Tango Tempo Мартіна

Фотографувала Муся

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
Несмотря на то, что газета «Теленеделя» в анонсе талант-шоу «Х-фактор» опубликовала фотографию Оксаны Марченко, в последнем эфире выбыла не она, а Влад Курасов. В итоге до финала проекта добрались подопечные Игоря Кондратюка и Сереги - Виктор Романче
26 Груд 2011 14:07
13 565
ДУСЯ
На днях моя сестричка Дульсинея мило пообщалась с директором ТО музыкальных программ Владом Багинским и с его слов рассказала мне об эфирных планах на Первом национальном. Оказывается, по предложению грузинских коллег-телевизионщиков на канале гот
22 Груд 2011 11:01
4 471
ДУСЯ
Я никогда не думала, что мне придется вернуться в детство. Это удалось благодаря главному редактору журнала «Публичные люди» Наталье Влащенко. Правда, ей для этого довелось написать вместе с журналистом Евгением Минко книгу. Совместный труд они н
20 Груд 2011 10:39
15 175
ДУСЯ
В то время как обыватели ждут второй волны экономического кризиса, их может снова накрыть волна киношной безвкусицы под видом очередного ремейка. Спустя 40 лет российский режиссер Тимур Бекмамбетов решил переснять знаменитую комедию «Джентльмены
13 Груд 2011 11:03
4 360
ДУСЯ
К радости всех поклонников оперной, камерной музыки, русских романсов и вообще «непопсы» в Киев едет Дмитрий Хворостовский, чтобы дать единственный концерт 16 декабря во Дворце Украина. Представлять этого певца нет никакого смысла: даже совершенно
12 Груд 2011 15:00
3 598
ДУСЯ
Совсем скоро на телеканале «1+1» стартует второй сезон песенного шоу «Голос країни». Дабы напомнить о своем существовании, участники предыдущего - ведущий Анатолий Анатолич и звездный тренер, хедлайнер известной группы «Ночные снайперы» Диана А
12 Груд 2011 14:55
7 637
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду