Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка

Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка

16 Травня 2014
8936
16 Травня 2014
14:13

Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка

8936
Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка
Найбільше матеріалів з ознаками замовності в шести виданнях – про Тимошенко, Тігіпка й Порошенка

Найбільше матеріалів з ознаками прихованої політичної реклами в шести друкованих загальнонаціональних виданнях («Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», «Корреспондент», «Український тиждень», «Газета по-українськи») у квітні містилося про кандидатів у президенти Юлію Тимошенко, Сергія Тігіпка і Петра Порошенка. Про це свідчать дані щоденного моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації (ІМІ).

 

Зокрема, із загальної кількості публікацій з ознаками замовності, 31% матеріалів було присвячено Юлії Тимошенко, 25% - Сергію Тігіпку, 16% - Петрові Порошенку.

 

На четвертому місці за кількістю матеріалів з ознаками замовності - публікації щодо Петра Симоненка (11% матеріалів з ознаками замовності). 8% таких матеріалів стосувалося Наталії Королевської, яка зняла свою кандидатуру з президентських перегонів.

 

Головними тезами, які використовували політтехнологи Юлії Тимошенко в матеріалах з ознаками замовності стали боротьба з корупцією та олігархами, а також нормалізація ситуації на Сході. Сергій Тігіпко переважно робив ставку на сильну армію та економіку, а також не забував наголошувати на необхідності децентралізації влади. У матеріалах з ознаками замовності від Петра Порошенка постійно підкреслюється той факт, що він є фаворитом президентських перегонів, як і те, що він обов'язково переможе.

 

Михайла Добкіна стосувалися два матеріали з ознаками замовності в друкованих виданнях, що моніторились у квітні.

 

Експерти ІМІ також виявили три матеріали з ознаками чорного піару проти Юлії Тимошенко.

 

На інтернет-ресурсах ситуація інакша. У чотирьох інтернет-виданнях (УНІАН, «Лига», «Обозреватель», LB.ua), які моніторилися ІМІ в квітні, найбільше матеріалів з ознаками замовності стосувалися Михайла Добкіна - 22%, Петра Симоненка - 17%, Віталія Кличка - 10%.

 

Провідними меседжами в промоційних матеріалах Михайла Добкіна була підтримка російської мови та збільшення повноважень регіонів. Також він виступав проти сепаратизму.

 

Натомість Петро Симоненко, передвиборна програма якого схожа на передвиборну програму Михайла Добкіна, в матеріалах з ознаками замовності підкреслює, переважно, факти тиску на нього та КПУ, поширює «страшилки» про «Правий сектор», та звинувачує нову владу в «національній зраді».

 

Основними повідомленнями Віталія Кличка в матеріалах з ознаками замовності були боротьба з корупцією та змальовування позитивних наслідків об'єднання з Петром Порошенком.

 

Також були виявлені матеріали з ознаками замовності щодо кандидатів, які наразі зняли свої кандидатури з виборчих перегонів - Наталії Королевської та Олега Царьова.

 

 

Інститут масової інформації проводить щоденний моніторинг матеріалів з ознаками політичної реклами від кандидатів у Президенти в шести загальнонаціональних друкованих видань: «Комсомольская правда в Украине», «Сегодня», «Факты», «Корреспондент», «Український тиждень», «Газета по-українськи», та тижневий моніторинг чотирьох інтернет-видань (УНІАН, «Лига», «Обозреватель», LB.ua).

 

Методологія моніторингу сайтів полягала в тому, що протягом одного тижня в місяць експерти ІМІ перечитували всі новини на чотирьох сайтах, які підлягали моніторингу. В рамках моніторингу друкованих видань, експерти ІМІ вичитували всі загальнонаціональні друковані видання щоденно. Детальніше з методологією моніторингу джинси можна ознайомитися за посиланням.

 

З детальним звітом щодо джинси президентських кандидатів доступний за цим посиланням.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8936
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
3604 дн. тому
Один только вопрос: а почему ни ЦВК, ни окружные комиссии никак не реагировали на эту джинсу? Ведь и Тимошенко размещала ее едва не в каждом номере. И шла эта заказуха централизовано, через Киев. Выходит в дураках остались те издания, которые добросовестно соблюдатели законодательство. Санкций за нарушение СМИ закона о выборах - НОЛЬ!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду