Життя розкодували – що далі?

Життя розкодували – що далі?

30 Січня 2014
9873
30 Січня 2014
11:13

Життя розкодували – що далі?

9873
У циклі «Таємний код зламано» на каналі «Україна» дійство щоразу демонстративно чесне. Оскільки в кожному з експериментів беруть участь реальні, часом навіть відомі люди, сказаному мимоволі віриш, хоч і на слово. Адже нам являють справжню людину, котра пережила щось і тепер лише озвучує все на камеру
Життя розкодували – що далі?
Життя розкодували – що далі?

Побачивши в ці різдвяні дні в ефірі каналу «Україна» кілька випусків науково-популярного циклу «Таємний код зламано», ваш автор неабияк здивувався. Справа в тому, що в листопаді 2014 року «Україна» вже анонсувала й видала в ефір цей продукт власного виробництва. Чесно кажучи, склалося враження - цим усе й вичерпається. Оскільки далі не було. Коли ж за два місяці, тобто в січні вже цього року, «Таємний код...» знову виринув у вечірній програмі, я вирішив: це повтор. Виявилося, що ні. Серії були абсолютно новими, що загнало в глухий кут. Бо лишилося незрозумілим, для чого показувати великий, як з'ясувалося, пізнавальний цикл із таким великим інтервалом. Бо є ще серії (восени головний виконавчий продюсер каналу Григорій Тичина розповідав, що планується 16 епізодів), і коли їх покажуть - поки не ясно. Адже чим більше інтервал, тим важче потім навернути вдячну аудиторію.

 

А в тому, що цикл «Таємний код зламано» справді її має, сумніватися не варто. Тільки на перший погляд, судячи з сухих анотацій, може скластися враження - перед нами чергова жуйка в форматі «це цікаво» або «очевидне - неймовірне». Слід визнати: до розшифровки сенсу нашого буття телебачення зверталося не раз і не два. Ба більше, «Україна» цим своїм проектом теми зовсім не закриває. Хоча, судячи з підходів та певних амбіцій його авторів, подібні претензії - сказати все та випалити після себе землю - у творців проекту відчуваються.

 

Але так чи інакше формат «Таємного коду...» має свою фішку. Суть якої - подразнення звичайних, природних інстинктів всякої, навіть не дуже допитливої людини. Небагато знайдеться таких, хто категорично відмовиться помацати незвідане своїми руками. І вже точно нікого не залишить байдужим реальна спроба інших переступити межу дозволеного.

 

Справа ось у чому. Здається, програми типу «Паралельний світ» та «Битва екстрасенсів» практикували й практикують випробування різних цікавинок на собі. Ось як це виглядає. Існує, наприклад, легенда про привид старого підземелля. Туди залазять ведучий і оператор, затамовують подих, камера працює, а за кадром коментується: «Щось мені тривожно. Ось-ось, зараз-зараз. Чується легке дихання. Здається, пішов дим». Ну, і так далі, аби в фіналі все одно констатувати - на жаль, нині не наш день. Екстрасенси входять в астрал та влаштовують сеанси спіритизму просто перед об'єктивами, часом нагадуючи потуги Шурика та Ліди з гайдаївської «Операції "Ы"» погратися в Вольфа Мессінга. Попри наявний глядацький скепсис, прихильники подібних програм усе одно зберігають їм вірність. Хоча й знають: у кращому випадку експеримент буде невдалим, у гіршому - виглядатиме неприхованою постановкою.

 

Звісно, без практичних занять та експериментів теоретичні розмірковування про природу Життя, Смерті, Кохання, Азарту, Здоров'я, Думки та інших неосяжних телекамерою опцій вийде чергова жуйка на 45-50 хвилин. Під будь-який текст можна сьогодні за допомогою комп'ютерної графіки накласти потрібне відео, навіть знімати спеціально нічого не треба. Так само завжди знайдуться експерти-спікери, спеціалісти «з усього», готові, відповідно, говорити «про все» - і в той же час ні про що.

 

Якби йшлося про банальне заповнення відповідного слоту, канал запропонував би глядачам подібне видовище. Його взагалі можна не дивитися, а слухати, все одно нічого цікавого й несподіваного не побачиш. Але ще в листопаді минулого року, коли в ефір видали перші порції зламаних таємних кодів, стало зрозуміло: вибір теми для кожного фільму - не головне. Надто вже вони обтічні, загальні, аби не просто говорити, але й показувати якусь конкретику. Знайомство з подальшими епізодами підтвердило: результат, на який працює команда, може бути і є різним. Сприймати та оцінювати побачене кожен може й робить це сам. Насправді тут важливіший процес: значну частину, у деяких випадках - майже половину ефірного часу займають практичні зайняття.

 

Для прикладу візьмемо один із перших фільмів, про природу Смерті. Звісно, цілком можна було б обмежитись таким собі розслідуванням причин відходу в інший світ відомого російського режисера-радикала Олексія Балабанова, заручившись допомогою його друга, рокера Олега Гаркуші. Все це змішувалося із розповіддю не менш російського співака Олега Газманова, котрий, за його словами, пережив клінічну смерть, побувавши «на тому боці». Але, погодьтеся, впізнати в телевізорі рок- та поп-кумирів 25-річної давнини - нецікаво.

 

Набагато цікавішою є пропозиція побачити, чи здатен спеціальний прилад, сконструйований невідомим широкому загалу вченим, фіксувати енергетичне поле покійника. Обивательська цікавість підігрівається реальним спаданням у справжній морг. А на додачу - дійсне закопування живої людини в могилу. Погодьтеся, незалежно від результату експерименту враження будуть завжди. Отже, не треба безуспішно чатувати на привида в підвалі: в гості на той світ відправляється жива людина, вона повертається й ділиться емоціями. Код Смерті зламано, видовищного ефекту досягнуто.

 

Подібні ходи практикуються і в решті спроб зламати таємний код. Тут не просто складають та читають астрологічні карти - намагаються на практиці дізнатися, як це діє. Не лише розмірковують про здоровий спосіб життя - а й за допомогою складних приладів і тривалих експериментів порівнюють справжній та біологічний віки красуні Ольги Сумської та бізнесмена й тусовщика Володимира Буланькова. Аналізують швидкість та силу думки - й досягають практичних результатів, експериментуючи з нею. Коли досліджують таке незбагненне явище, як азарт - неодмінно залучають професійних картярів, аби довести: азартна гра за вихлопом емоцій дорівнює, ні більше ні менше, сексуальному збудженню.

 

Аналізувати кожний фільм можна окремо. Проте такий аналіз ні на що не вплине. Бо всякий раз переконуєшся: глядачем ніби й маніпулюють, експериментальним шляхом доводячи очевидність неймовірного - і в той самий час грають із відкритими картами. Адже глядачів не закликають стежити за руками, не дістають кроликів із порожніх капелюхів. Дійство щоразу демонстративно чесне. Оскільки в кожному з експериментів беруть участь реальні, часом навіть відомі люди, сказаному мимоволі віриш. Не помічаючи при цьому важливої деталі: віримо на слово там, де зазвичай хочеться подивитися на власні очі й торкнутися рукою.

 

Знову згадаємо закопаного живцем хлопця. Він переповідає власні відчуття. Ніхто з глядачів разом із ним їх не переживав. Вірити на слово? Якось несолідно, бо не проводити ж ризикований експеримент заради негативного результату. Та все ж без обману: людину справді поклали в гріб та закопали в могилу живцем. Хочете дізнатися, чи відповідають його враження дійсності? Ласкаво просимо до пекла! Нема дурних? То й слухайте мовчки. Й бажано повірити.

 

Якщо безліч близьких за форматом програм пропонує експерименти недороблені або незакінчені, то лише через те, що намагалися розгадати загадки напряму, без посередників. Учасники різних цікавих досліджень, задіяні в серіях «Таємного коду...», у ролі таких посередників виступають. Нам являють справжню людину, котра пережила щось, відчула дещо, переконалася в чомусь на власному досвіді, і тепер лише озвучує все на камеру. Отже, ще не можемо проникнути в паралельний світ із камерою та журналістом, але вже маємо мандрівника, що пішов та повернувся. Ось який хисткий місток будують між різними реальностями.

 

Питання правдивості чи неправдивості результату того або іншого дослідження, як бачимо, не варто ставити. Все одно кожен пропонований дослідник, включно із Ольгою Сумською чи Олегом Скрипкою, досить суб'єктивний у висновках. Натомість до вибору залучених експертів є одне велике питання: чому більшість спеціалістів - із Москви та Санкт-Петербургу? Компромісний варіант - Крим. Тут жодних політичних підтекстів, упереджень до громадянства показаних по телевізору цікавих людей ваш автор не має. Просто відчувається дивний баласт: практики - з України, теоретики - переважно з Російської Федерації. Може сприйнятися, як дія за чужим сценарієм. Хоч підозрюю: причина може ховатися в банальному кастингу, бо український спеціаліст із пропонованої галузі не надто красномовний.

 

І наостанок - знову про експертний склад. Залучені в якості спікерів чоловіки та жінки повинні викликати до себе хоча б мінімальну довіру. Пізнаваність та медійність у даному випадку досить умовний чинник. Це я ось до чого: серед експертів, котрі досліджують унікальність та неповторність жіночої природи, затесали Олеся Бузину. Одіозність цієї постаті, яскравий імідж професійного троля нівелює все розумне, добре та вічне, про що хотіли повідати автори цього фільму. Чого вже там: побачивши «фахівця» Бузину, ваш автор, як би не цікаво було дивитися й слухати далі, рішуче вимкнув телевізор...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9873
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду