Тверезий голос на кривавій межі

Тверезий голос на кривавій межі

24 Січня 2014
11996
24 Січня 2014
22:00

Тверезий голос на кривавій межі

11996
Щоб уникнути остаточного сповзання в хаос громадянської війни, опозиція мусить вимагати від президента не відставки (на це він ніколи не піде), а повернення до Конституції 2004 року, тобто - парламентської республіки з обмеженими повноваженнями президента. Про це вчора казав Ігор Смешко в програмі Миколи Вересня «Підсумки» на телеканалі espresso-tv
Тверезий голос на кривавій межі
Тверезий голос на кривавій межі

23 січня, коли лідери опозиції саме засідали в адміністрації президента на Банковій, ведучи другий раунд переговорів із «гарантом», в ефірі мережевого телебачення espresso-tv гостем Миколи Вересня в програмі «Підсумки» був керівник  СБУ в 2003-2005 роках генерал-полковник Ігор Смешко.

 

Якби в цій країні хтось до когось прислухався, я би порадила вивести цю бесіду на екрани Майдану та паралельно на Банкову. Позаяк те, що говорив генерал безпеки, з одного боку, могло остудити гарячі голови, а з другого - воно окреслювало реальні шляхи компромісу між переговорниками.

 

Справді, майдан, за  даними соціології, підтримує 50 % населення, підкреслив Ігор Смешко. Але водночас 36% узагалі не підтримують демократію. Ба більше - 24 % з них підтримують антимайдан. А відтак, хоч-не-хоч, із цими людьми, які вважають Віктора Януковича своїм,  легітимно обраним,  президентом, треба рахуватися. Тим паче, ці люди (24%) готові жертвувати своїми правами й свободами задля стабільності в державі. Це величезний резерв сил з обох боків, і сили ці вимірюються мільйонами людей. Отож, якщо вони зійдуться в протистоянні, можна привести в дію третій закон Ньютона. Тобто - сила дії дорівнює силі протидії.

 

Саме тому висувати президентові ультиматуми у вигляді негайної відставки та перевиборів із боку опозиції, м'яко кажучи, не надто мудро, наголосив генерал-полковник.

 

Влада ж, якщо вона хоче зберегти себе до виборів 2015 року, повинна вміти йти на поступки. І якщо уряд порушив Закон України про основи внутрішньої та зовнішньої політики, оголосивши 21-го листопада минулого року про призупинення інтеграції, тоді як на це має право лише президент, то його треба було відправити у відставку.

 

Так само треба було обов'язково покарати всіх, хто бив людей на Майдані Незалежності 30 листопада й 1 грудня. 

 

Проте влада цього не зробила й тим самим перетворила маленьку снігову кульку на кулю, яка тільки розростається. І з першим «коктейлем Молотова», кинутим на Грушевського, країна перейшла межу.

 

Але й тепер, на думку генерал-полковника Смешка, оптимістичний сценарій розвитку подій усе-таки ще складає 50%.

 

І для його реалізації, щоб уникнути остаточного сповзання в хаос громадянської війни, опозиція мусить вимагати від президента не відставки (на це він ніколи не піде), а повернення до Конституції 2004 року, тобто - парламентської республіки з обмеженими повноваженнями президента. Позаяк, вважає генерал-полковник, в українців із їхніми споконвічними цінностями (свобода, родина, Батьківщина та своя власність) є міцний демократичний фундамент. 

 

Після чого необхідно перейти до партійної системи виборів із відкритими списками й за нею обирати новий парламент. І вже в цьому новому парламенті - створювати справжній коаліційний уряд.

 

Проте головна біда нашої держави - ні влада, ані опозиція досі ніколи не думали про системотехніку, покладаючись на схемотехніку.

 

А міняти треба саме систему, чітко розподіливши три гілки влади - законодавчу, виконавчу та судову - так, щоб вони урівноважували одна одну.

 

Ігор Смешко говорив про якісь настільки прості й очевидні для кожного студента-гуманітарія речі, що назвати їх відкриттям язик не повертається, бо нормальний світ давно живе за цими принципами. Тим часом у нас вони вивітрюються з голів тих-таки студентів після здачі реферату, здертого з інтернету.

 

Нагадав генерал-полковник СБУ ще одну просту істину - демократія, яку нам доведеться-таки будувати, це середина між анархією та авторитаризмом.

 

Тут він покликався на відомі слова Вінстона Черчилля, що демократія - устрій недосконалий, але нічого кращого людство поки що не вигадало.

 

Коли Микола Вересень поставив запитання, що без перебільшення нині хвилює всіх, - про зовнішні впливи на українські події - генерал-полковник відповів, що нині фахівців із цих питань в СБУ не залишилося. Відтак Україну можна порівняти з черепахою без панциря. І вона, відповідно, цілковито незахищена від зовнішніх впливів.

 

Так само давно на пенсії і усі незаангажовані політично аналітики з СБУ, й саме тому нікому навіть на думку не спало прорахувати всі можливі наслідки рішення уряду 21 листопада. Ну, а хто і з яких саме спецслужб нишпорить нині на теренах української держави, просто не надається до вирахування.

 

Про те, чи втрутиться Росія на чолі з Путіним у внутрішній український конфлікт, висловився сам автор та ведучий «Підсумків» Микола Вересень. Йому «з того боку» надходять сигнали, що Росії поки що не до нас, бо головне для тамтешньої влади - вразити світ Сочинською олімпіадою.

 

Цікаво, що ведучий поставив гостеві запитання, яке крутиться і в моїй голові не один місяць. А саме - чому ті 24% людей, які готові поступитися правами задля стабільності, не виходять масово на свої майдани? А якщо виходять, то примусово й за якісь подачки? Чому немає масового руху за збереження совєцьких цінностей - ковбасу по 2.20, приміром?

 

На думку Ігоря Смешка, відповідь на це запитання дуже проста: ці люди ніколи ще не жили за демократії й не знають, чому вона краща за всі інші державні системи. З цих слів випливає - варто лише показати цим людям, що вони можуть жити за справедливими законами, на сторожі яких стоятимуть незалежні суди й чесні правоохоронці, як вони дуже скоро змінять свої пріоритети.

 

Біда лише в тому, що, навіть перейшовши межу, і президент, і опозиція, що змушена була очолити народні протести, демонструють глухоту й сліпоту. Де вже їм почути тихий і тверезий голос людини, яка не вбудована ані в вертикаль влади, ані в її частину - опозицію.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11996
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду