Сезон телевізійного дежавю

Сезон телевізійного дежавю

31 Липня 2013
15944
31 Липня 2013
10:30

Сезон телевізійного дежавю

15944
Занепад інформаційного мовлення, тиражування сиквелів, скандали довкола змін власників каналів – експерти підбивають підсумки телесезону 2012/2013
Сезон телевізійного дежавю
Сезон телевізійного дежавю

«Детектор медіа» продовжує підбивати підсумки сезону, що минув. Констатувавши рейтингові успіхи чи невдачі каналів, тепер ми пропонуємо читачам ознайомитися з думкою експертів.

 

Опитані «Детектор медіаю» експерти виокремили засилля розважальних проектів на всіх каналах. Що ж до інформаційно-публіцистичного мовлення, то тут вони одноголосно заявляють про занепад інформаційних жанрів на телебаченні.

 

Позитивною тенденцією телеексперти назвали збільшення проектів власного виробництва. Успіхом весняного сезону стали турецькі серіали, гумористичні проекти «Студії Квартал-95» і талант-шоу. Але експерти стурбовані, що програми дуже рідко несуть щось нове, навпаки, щосезону телеканали намагаються тиражувати свій успіх в уже випробуваних або схожих форматах.

 

На думку опитаних, великий вплив на виробництво телеконтенту у весняному сезоні мали зміни власників каналів, що цілком логічно призвело до кадрових ротацій, у тому числі й до зміни топ-менеджменту. Скандали з продажем, зміною власників каналів, переходом журналістів та цілих проектів із каналу на канал недобре впливають на репутацію телебачення загалом, вважають вони.

 

Ми поставили експертам традиційні запитання:

 

1. Які загальні тенденції у виробництві й закупівлі телеконтенту ви можете зазначити?

 

2. Як би ви оцінили розвиток інформаційно-публіцистичного мовлення? Розважальних та інших проектів?

 

3. Яке явище ви вважаєте головною подією сезону у виробництві телеконтенту? Чому?

 

4. Що ви назвали б антиподією у виробництві телеконтенту? Чому?

 

На запитання «Детектор медіа» відповідають Оксана Панасівська, Констянтин Стрюков, Максим Лазебник, Раїса Стоян.

 

 

Оксана Панасівська, кіно- й телепродюсер:

 

1. У мене глибоке переконання, що зникли закінчення й початок телесезону як такі. Це, здається, найголовніше. Вже кілька років спостерігається тенденція, коли рамки прем'єр розмиваються. Перший крок у розмитті зробив «1+1», запустивши серед літа «Голос країни». Щодо тенденцій, то наразі все якесь срібне, немає нічого яскравого, як раніше. Однак у мене є сподівання, що планку гучних прем'єр ще утримуватимуть «Плюси» (восени стартують «Битва хорів» та «Вишка»). Всі інші канали вже роблять якісь повтори.

 

2. Стосовно інформаційно-аналітичних програм мені важко сказати. В цьому контексті з потоком добре справляються ТВі та 5 канал. Вони навчилися робити справжні інформаційно-аналітичні речі. Інші ж канали, на мою думку, з новин роблять інтертейнмент і більше уваги приділяють розважальним ток-шоу.

 

Із розважальними ж проектами нічого не змінилося. Знайти якийсь формат, або придумати, або придбати - як було головним болем каналів, так і залишається. Але якщо раніше вважалося, що треба придбати швиденько формат, то зараз канали націлені створити щось своє. Все йде до того, що скоро український продукт може стати конкурентоспроможним.

 

3. Головна подія сезону - це скандали навколо каналів, зміни власників, акціонерів. Як-от нещодавно було з ТВі. Мені важко пригадати якийсь вражаючий телеконтент. Грандіозні події були на СТБ - «Холостяк», «Х-фактор», «Зважені та щасливі». Однак зараз сезони почали множитись, і це призвело до нівелювання проектів.

 

4. Парадоксально, але, можливо, вибухи навколо каналів є й антиподією водночас. Глядача цікавить те, що відбувається на екрані, а коли показують «нутрощі» - боротьбу між журналістами і власниками, то, з одного боку, це цікаво, а з іншого - нівелює якісь «чарівні речі».

 

 

Костянтин Стрюков, CEO медіа-агентства AMM / Vizeum:

 

1. В мире сейчас сильны два общих тренда: глобализация и конвергенция. Простым языком - мир развивается вширь и вглубь. Эти тренды наблюдаются и в контенте. Либо наоборот, отстранение от этих двух тенденций, уход от реальности. Отсюда такая популярность различных фэнтези и мистических передач и сериалов. Плюс 2012 год был годом Апокалипсиса, но, к сожалению, праздник перенесли. А мода осталась. И мы видим огромное количество контента об апокалипсисах и войнах с зомби.

 

У нас же больший интерес привлекают программы, которые интересно обсудить на кухне и в курилках, а также сериалы о борьбе со злом либо просто о зле. Они, в основном, и производятся.

 

2. Постараюсь ответить так: более-менее исходя из тех рамок, которые существуют.

 

Надо отдать должное СТБ, которые не опускают планку в производстве талант-шоу. Остальным приходится что-то копировать, а что-то предлагать альтернативное. У «1+1» это получается относительно неплохо, как талант-шоу, так и собственные альтернативные проекты, в основном юмористические. Ну, и стоит отметить автора юмористических проектов, флагмана развлекательного телевидения - «Квартал-95». Все их программы всегда положительно встречаются аудиторией. Остальные каналы не так успешны на территории больших шоу. Они это компенсируют сильными закупными сериальными линейками. И это тоже работает, особенно хорошо это видно на примере канала «Украина».

 

3. Больше всего поражает стабильность показателей собственного производства СТБ. Это просто удивительно, что каждый следующий сезон они делают не хуже, чем предыдущий. Переход «Студии Квартал-95» на канал «1+1» тоже, безусловно, событие. Как результат - первые три строчки этого сезона - это «1+1» со «Сватами» и «Вечерним кварталом» и СТБ с эпизодом из пятого сезона «Україна має талант».

 

4. В этом сезоне явных провалов не было.

 

 

Максим Лазебник, виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції:

 

1. Телесезон 2012/2013, на мой взгляд, не открыл ничего принципиально нового, но продолжил тенденции минувших ранее сезонов. Преобладающий тренд - засилье в эфире ТВ-шоу и телесериалов. Если же присмотреться, рассматривая особенности внутри трендов, то можно выделить «свежесть» турецкого сериала на «1+1». Особенно хорошо это видно на фоне раньше популярных сериалов из Латинской Америки, США и России.

 

2. Честно говоря, мне не нравится направление, в котором развиваются информационно-публицистические программы. Одни и те же политические лица. Мало общего с реальной жизнью. Словесные циркачи и акробаты с депутатскими значками в студии. Мне кажется, народ устал от таких программ. Также как и от негативных новостей, чего бы они ни касались.

 

Вот уже какой сезон не устаю восхищаться талантливыми и превосходно сделанными проектами на телеканале СТБ. Всё сделано на самом высоком уровне. Ни добавить, ни убавить. Развлекаться мы, кажется, научились. Может, даже и слишком.

 

3. Не факт, что это главное событие в производстве контента, но точно самое главное событие сезона. Продажа телеканала «Интер» новым собственникам, смена менеджмента этого телеканала. Впрочем, всё в мире взаимосвязано. Конечно, смена команды означает и смену производителей телеконтента. Можно еще упомянуть и переход команды Зеленского с «Интера» на «1+1».

 

4. С антисобытиями у меня сложнее. Я бы связал этот вопрос с пунктом о развитии информационного телевидения, которого (развития) не наблюдается.

 

 

Раїса Стоян, тележурналіст, провідний фахівець кафедри журналістики Сумського державного університету:

 

1. Дешевше купувати, аніж виробляти власний контент. Однак у такому випадку втрачається оригінальність, нагальність теми, ексклюзивність. Не все, що справляє враження на глядача за кордоном, має подібний ефект і на теренах України. Бракує по-справжньому авторського телебачення.

 

2. Посилюються тенденції домінування в ефірі, так би мовити, негативних новин, тобто, про вбивства, зґвалтування, надзвичайні події тощо. А також фейкових новин, новин зі штучно нав'язаними інформаційними приводами. Подія подається переважно як факт, а не як привід для аналізу. Саме з огляду на зазначене вище публіцистики фактично не існує.

 

Спостерігаємо перенасичення проектів зі штучно-фальшивим змістом: «Детектор брехні», реаліті про те, як схуднути, танцювати... Не вистачає простих, але нагальних передач, таких як «Все буде добре» (СТБ) або ж «Здоров'я» з Оленою Малишевою. Гарна підтримка, своєрідний старт для талановитої молоді - проект «Голос країни». На мій погляд, формати з солідними бюджетами повинні бути не просто розважальними, але й дієвими. Однак загалом сумна тенденція - досить часто в пошуках ефективної форми втрачається справжній зміст.

 

3. Соціальне ток-шоу «Адреналін» на Першому каналі стало зразком журналістики соціального розслідування. Фахово, доказово, збалансовано, всебічно, тактовно, а головне - повернення до тем задля контролю ефективності розслідування.

 

4. Суцільний негатив контенту на таких каналах, як «КіноТочка», та низці інших.

 

Картинка - sovetskiymultik.at.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Галина Рудик, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду