Спайдермен Кернес

3 Квітня 2013
26823
3 Квітня 2013
10:00

Спайдермен Кернес

26823
Соло харківського мера у студії Шустера викликало одне запитання: що це (тобто хто) було? Огляд телепрограм за 25–31 березня
Спайдермен Кернес

Протягом минулого тижня з телевізійних програм можна було зрозуміти одне - снігопади унеможливили будь-які комунікації між регіонами. А також убили майже всі інформаційні приводи, не пов'язані з катастрофічними опадами. Інакше звідки тематична одностайність усіх новинних ресурсів на загальнонаціональних каналах? Хоча телевізійники все-таки примудрялися знаходити й інші теми.

 

25 березня, понеділок, став днем вибачень глави КМДА Олександра Попова перед киянами за те, що міська влада не впоралася з наслідками негоди. З цього почали вечірній випуск «Факти» на ICTV. Далі тут показали репортаж із київської станції швидкої допомоги, коридори якої забиті травмованими людьми. Всі вони отримали травми, послизнувшись на кризі, прихованій під снігом.

 

Побували кореспонденти й у трамвайному депо Києва, де четверту добу «спочивали» трамваї. Оптимізму в похмурі прогнози щодо виходу колійного електротранспорту на маршрути додали синхрони веселих водії, які ночують на робочих місцях, бо «там - тепло».

 

Найцікавішим у всьому випуску був сюжет про те, як на Дарницькому мосту застряг кортеж Миколи Азарова. Останній хотів проінспектувати магазини на предмет наявності хліба та молока. До крамниці прем'єру довелося йти пішки. Що дало підстави оцінити дії київської влади на «трієчку», за словами Миколи Яновича. Прем'єр узагалі подякував Богові за те, що ніхто не загинув. Як з'ясувалося пізніше, радість глави Кабміну була передчасною, бо вже наступного дня ті ж таки «Факти» повідомили про загибель жінки «під котком».

 

«Репортер» Нового каналу в понеділок вирішив тему наслідків катастрофічного снігопаду в жанрі дорожніх нотаток. Кореспонденти Нового вирушили в подорож від редакції через центр Києва до спальних районів і порівняли, де і як чистять вулиці від снігу. Цілком очікувано найчистішими виявилися центральні вулиці столиці. Особливо потішили кадри вичищених майданчиків біля міськради.

 

У спальних районах натомість усе лишилося, як було ще від п'ятниці - кучугури снігу, перехожі, які намагаються здолати ті кучугури й поодинокі добровольці з лопатами в руках.

 

У «Репортера», на відміну від колег на деяких інших каналах, комунікації з регіонами все-таки не припинилися. Принаймні, в Криму місцевий власкор Нового зробив сюжет про майбутній урожай південних фруктів. Висновок, що випливав із синхрону місцевого садовода, був досить утішним: померзли тільки ранні сорти персиків та абрикосів, і якщо морозів більше не буде, південними фруктами українці все-таки поласують!

 

«Подробиці» («Інтер») того дня зосередилися на продовольчій кризі в Києві. Показали черги до крамниць, а також із трагічними нотками розповіли, що кияни сидять без хліба, молока та бензину. Та й пересуватися їм нема на чому, бо трамваї з тролейбусами, а також маршрутки не ходять.

 

На «Інтері» теж дали синхрон Олександра Попова, але не той, у якому він просив вибачення в киян, а той, де столичний градоначальник доповів про грандіозні зусилля влади щодо забезпечення нормальної життєдіяльності міста за дві доби. А ще поскаржився на те, що вивезти з міста 40 млн тонн снігу дуже непросто!

 

Снігові замети залишалися в тренді й наступного дня, у вівторок. Приміром, першим сюжетом «Вікна» (СТБ) поставили ролик про те, що в Києві не вивозять сміття. Назвали все це неподобство сміттєвим колапсом і зауважили: спецмашини приїжджають по сміття лише тоді, коли мешканцям удається додзвонитися до КМДА й поскаржитися на нестерпний сморід у дворах.

 

Перший національний у дусі максимальної лояльності до чинної влади навів синхрон Олександра Мазурчака, тоді ще першого заступника глави КМДА, про те, що в Україні, виявляється, «нема законодавства, яке б дозволяло вивезти сніг». Це тягло щонайменше на відкриття, бо досі ніхто не чув, що для вивезення за місто снігу потрібні спеціальні закони!

 

Задля різноманітності тут показали сюжет про суд над колишніми міліціонерами, які знущалися з затриманого. Точніше, сказано було - «колишніх міліціонерів засудили за зґвалтування». Не знаю, наскільки правомірним є такий вислів, коли йдеться про чоловіка й про спосіб знущання з нього. Те, що витворяли з затриманим колишні міліціонери, - це наруга в особливо цинічній формі, й до сексу не має жодного стосунку.

 

Потішив того вечора Перший і сюжетом про єврейське свято Песах. А також новими даними в слідстві про смерть Бориса Березовського. Втім, про те, що у вівторок поліція Великої Британії заявила, що в справі про смерть опального олігарха немає підстав підозрювати втручання сторонніх осіб, подали всі телеканали. Сенсація все-таки!

 

Особливо докладно висвітлив тему загадкової смерті колись усесильного олігарха «Репортер» на Новому. Тут поставили кілька запитань, на які поліція досі не відповіла. Приміром, якщо Борис Березовський повісився сам, то чому його знайшли на підлозі? Хто в такому разі зняв його із зашморгу?

 

Тим часом «Факти», як уже згадувалося, повідомили про смерть киянки під ковшем снігозбиральної машини, а ТСН («1+1») - про те, що житомирська траса стоїть.

 

У вівторок ближче до вечора киянам повідомили: стрілочників у справі недбалого виконання обов'язків КМДА в ситуації зі снігопадом знайдено! «Першим пішов», як сказали в «Подробицях» на «Інтері», заступник Олександра Попова Олександр Мазурчак, який сам подав у відставку. За ним звільнили двох чиновників - Георгія Глинського, начальника «Київавтодору», та головного київського борця з надзвичайними ситуаціями Віталія Пшеничного.

 

Той-таки «Інтер» розповів про те, як президент вітав із річницею створення Внутрішні війська України. Синхрон Віктора Януковича, що саме на них він покладає великі надії у здійсненні реформ, обійшов усі канали.  

 

Того ж дня «Подробиці», «Факти» й «Репортер» дали сюжети з синхроном Арсенія Яценюка про те, що 2 квітня опозиція хоче зібрати киян під Верховною Радою, аби вимагати виборів мера Києва 2 червня.

І лише в тих-таки «Подробицях» прозвучав синхрон Михайла Чечетова, який пожалів опозиційних депутатів, що блокували ВР: «Человек пришел работать, а его заставляют вареники есть ночью!».

 

Кращої ілюстрації кризи ідей у партії влади годі й бажати.

 

Середа стала днем перших розмов про можливі підтоплення в Києві. «Вікна» знайшли хату на Осокорках, мешканці якої пережили страшну повінь 1970 року в Києві. Стареньке подружжя розповідало подробиці затоплень і дуже фаталістично сприйняло звістку про можливу повінь цієї весни. «Вода - це вода, її не зупинити», - зітхнула героїня сюжету й махнула рукою.

 

Новини на Першому національному розповіли про візит до України Жана-Клода Міньйона, голови ПАРЄ. Його зустріч із президентом України, на глибоке переконання редакторів Першого, була дуже плідною, адже Віктор Янукович запевнив високого гостя в незворотності реформ у країні. Як приклад реальної реформи президент назвав новий КПК.

 

Тему прийдешньої повені підхопили «Факти». Тут чомусь подали синхрон відставленого пана Мазурчака, де він просить чиновників терміново прочистити зливові стоки в столиці.

 

Але й снігопад залишався в тренді 27 березня. У тих-таки «Фактах» озвучили бажання Миколи Азарова збудувати об'їзну дорогу для фур, а також звести ще два мости. Всі ці добрі наміри спали на думку прем'єру після снігового колапсу. До цих ідей кореспонденти допасували думку Миколи Азарова про те, що чиновників КМДА звільнили правильно.

 

«События» на «Україні» підійшли до втілення снігового тренду настільки творчо, що змусили людей падати на слизькій доріжці, спостерігаючи, наскільки ж вона слизька. Насамкінець журналістка жестом фокусника витягла з торби пакет із сіллю й висипала його на доріжку, припинивши «с...пад». Сюжет викликав досаду, змішану з обуренням. Питається, якщо в тебе є кіло солі, навіщо дивитися, як мучиться народ? Узяла й висипала зразу ж! Але ж ні, нам спочатку треба продемонструвати погану роботу комунальників, а вже потому показати, як боротися зі слизотою.

 

«Репортер» у середу зробив досить розлогий репортаж про стрілянину в Одесі, де правоохоронці, перш ніж реагувати на правопорушення, мовчки за ним спостерігали.

 

28 березня на Першому о 18-й показали, як працівники комунального господарства шукають під снігом водостоки, готуючись до підтоплення. Тим часом київське метро, судячи з наступного сюжету, вже підготувалися до повені. Оператори показали великими планом купу мішків із піском і насоси з помпами, якими можна відкачувати воду з підземних переходів та вестибюлів підземки.

 

У четвер усі загальнонаціональні канали показали, як Микола Азаров в Угорщині сказав про «першу молекулу угорського газу», яка вже під час урочистої зустрічі українського та угорського прем'єрів перетнула кордон. Так само як і процитували прем'єр-міністра, що це означає початок кінця енергозалежності України від російського газу.

 

«Факти» до цього сюжету додали синхрони міністра палива та енергетики Едуарда Ставицького про те, що реверсний угорський газ на 150 доларів дешевший за російський. І взагалі, додав міністр, ми вже купуємо в Німеччині два мільярди кубометрів газу щомісяця.

 

У «Фактах» також показали, як воюють зі снігом на території Києво-Печерської лаври альпіністи. А ще - продовжили тему Попова трансляцією його самовпевненої заяви про те, що у відставку начальник КМДА не збирається, бо «взяв на себе зобов'язання й виконає їх будь-що». Заява прозвучала дуже актуально з огляду на те, що народ на вулицях Києва вже запасається гумовими чобітьми та човнами, готуючись до повеней.

 

Того четверга катастрофічні снігопади та їхні наслідки стали темою чотиригодинного телемарафону на Першому національному в ток-шоу «Досвід». Про нього ваш автор докладно вже писала.

 

А 29 березня, тобто за тиждень після початку снігового колапсу в Києві, президент нарешті скликав РНБО. Про це глядачам повідомили «Факти». Як з'ясувалося згодом, того дня в Україну прийшла ще одна катастрофа, цього разу вже техногенна - у містечку енергетиків Світлодарську згоріла Вуглегірська ТЕС. Про те, що під час пожежі загинула одна людина, сказали в тих-таки «Фактах».

 

Розповідаючи про виступ президента на засіданні РНБО, кореспонденти ICTV показали синхрон Віктора Федоровича про те, що «Україні потрібна нова система реагування на надзвичайні ситуації», проілюструвавши цю тезу кадрами першої доби снігового армагеддону.

 

Підсумовуючи тиждень боротьби зі стихією, тут дійшли висновку, що побороти надзвичайну ситуацію не вдалося: рух транспорту не відновився, хоча з Києва-пасажирського поїзди йдуть за графіком.

 

«Репортер» 29 березня зосередився на переведенні годинникових стрілок із 30 на 31 березня. Кореспонденти Нового запросили до розмови науковця, який доводив: під час переходу на літній час людина переживає величезний стрес, який може тривати від трьох тижнів до півроку! Чи перейде Україна на «зимовий», щоб «заморозити» його назавжди, поки що залишається великим запитанням. Відповідь зможуть дати лише депутати, в яких колись дійдуть руки до розгляду відповідного законопроекту.

 

«Шустер live» цього разу вкотре довів: аби перетворити своє ток-шоу на рейтинготворчий балаган, Савік Шустер готовий навіть витягти гроші з власної кишені. Кошти йому знадобилися, щоб оплатити авіапереліт до Києва харківського мера Геннадія Кернеса. Останнього запросили на розмову про катастрофічні наслідки снігового колапсу в Києві. Хоча в студії був і «головний винуватець» снігового армагеддону - Олександр Попов, пан Шустер спочатку дав слово Геннадієві Кернесу. Як показав розвиток і рівень «дискусії», присутність пана Кернеса в київській студії була потрібна лише для того, щоби спровокувати представників «Свободи», налаштованих на справді конкретну розмову. Трибуну «Шустер live» харківський мер використав для власного піару на повну котушку! Для початку він заявив, що його слова «Я вас на ноль помножу!» ЗМІ перекрутили, бо вирвали з контексту. Потім устряв у дискусію, з дозволу сказати, з директором Гідрометцентру Миколою Кульбідою, коли останній описував ситуацію з прогнозами. Харківський мер продемонстрував дивовижну «обізнаність» у причинах київського снігового колапсу, сказавши, що однією з них стала наявність теплового куполу над Києвом. Коли пан Кульбіда кинув, що жоден тепловий купол тут ні до чого, пан Кернес забив його реплікою: «А вы знаете, что такое шуга, рапа?!» На це директор УГМЦ роздратовано парирував, що як кандидат географічних наук дуже добре знайомий із цими явищами.

 

Народного депутата Андрія Іллєнка, який почав говорити про розчищання територій навколо лікарень і поліклінік силами свободівців, харківський гість обізвав спайдерменом і порадив йому більше лазити по дахах.

 

На спроби Ірини Геращенко добитися відповіді на запитання, чому Попов у п'ятницю 22 березня полетів на футбол, а також чому в Києві чистять лише Банкову й куди зникли міліціонери, які мали регулювати рух, Кернес в усьому звинуватив ЗМІ й відкинув будь-які «інсинуації» в бік київського градоначальника. Та ще й передрік, що кияни обиратимуть не політика, а господарника, бо «ливневки забиты!».

 

Коли нарешті пан Шустер відпустив свого гостя, щоби той не спізнився на власний день народження, вашому автору здалося, що студія ще довго кліпала очима, не в змозі збагнути - що це (тобто хто) було? Тим часом у такий спосіб ведучому вдалося пом'якшити удар, який опозиція підготувала для Олександра Попова, й дати час останньому зібратися з думками, поки «на килимі» розважався харківський мер.

 

Хоча Анатолій Гриценко все-таки на провокацію у вигляді клоуна Кернеса не піддався й озвучив свою пропозицію до київського градоначальника - подати у відставку. Додавши при цьому: велике щастя пана Попова в тому, що нині мирний, а не воєнний час. Була б війна, сказав опозиціонер, за таке на Попова чекав би розстріл.

 

Субота, 30 березня, запам'яталася страшними кадрами з пожежі Вуглегірської ТЕС. Їх давали того вечора всі новинні програми. Як і повідомлення про смерть Валерія Золотухіна.

 

Ще одна подія суботи - акція «Вставай, Україно!» - стала однією з головних новин для «Событий», ТСН та «Подробиць». Якщо ТСН коротко розповіли про те, що міліція нарахувала всього півтори тисячі учасників акції, тоді як опозиціонери оперують цифрою в сім тисяч, то на каналах «Україна» та «Інтер» зробили наголос на тому, що мітингарів супроводжувала «альтернативна» акція протестувальників у костюмах кроликів та моркви. «События», показавши ці кадри, підкреслили: опозиціонери ніяк не реагували на маскарад. На «Інтері» під час показу цього сюжету особливої зловтіхи теж не спостерігалося.

 

Неділя принесла черговий ексклюзив на «Україні» в «Событиях недели» та цікаву прем'єру сезону на СТБ.

 

Ведучий тижневика на каналі «Україна» Андрій Данилевич цього разу запопав самого віце-прем'єра Олександра Вілкула у формі рятувальника. Кадри, на яких енергійний чиновник в однострої «Служба порятунку» крокує коридорами Кабміну, а за ним майже біжить телеведучий, були дуже ефектними. З самого інтерв'ю вдалося дізнатися про те, що Служба з питань надзвичайних ситуацій уже склала інтерактивну карту підтоплень. А взагалі, підкреслив віце-прем'єр, ситуацію з можливими повенями серйозно моніторять. Отож, населення може спати спокійно.

 

О 20-й на СТБ відбувся рестарт психологічного ток-шоу «Один за всіх» із Дмитром Карпачовим. Програма вийшла надзвичайно цікавою, адже темою ведучий обрав інтернет-меми. Героїнею першої частини шоу стала Оксана Самойлова, харків'янка, яка вже кілька років поспіль не дає спокою суддям талант-шоу «Україна має талант». І, попри цілковиту відсутність вокальних даних, користується певною популярністю в інтернеті. А ось у другій частині «Одного за всіх» була наша «відповідь бурановским бабушкам» - фольклорний гурт жіночок із Житомирщини з інтернет-хітом «Лісапет мій, лісапет». Ці щирі жіночки розповіли про те, що відколи вони стали «звьоздами», пенсії перестало «хватать». Насамкінець Олег Пінчук так глибоко перейнявся українськими виконавицями, що запропонував їм зняти кліп.

 

Настрій після цього ток-шоу піднявся на кілька позначок емоційного термометра. Ні, все-таки є в нас герої!

 

Фото з Instagtram Геннадія Кернеса

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26823
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
комо
4032 дн. тому
ДимОК, не смішить людей зі своїм Кернесом ! Мабуть добре заплатили ?! Микола Кульбіда - фаховий метеоролог і не Кернесу його повчати. Треба, щоби кожен займався справою, на яку вчився. А у нас геолог керує державою !
ДимОК
4032 дн. тому
Горжусь тем, что в Украине такие мэры. Палец ему в рот не клади. А вы, журналисты продажные, ничего в своей жизни не достигли! Правда - плямкаете и ху*мкаете
weremkharkov
4032 дн. тому
Наш мэр лучший. Он показал это. И приколы мочит жесткие при этом еще и работая. А те кто не понял, "что это было" вообще не способны что либо понимать.
Tim
4032 дн. тому
Насправді пан (хоча йому це слово не дуже пасує:)) Кернес продемонстрував глобальне ставлення регіоналів до усіх інших українців ".... які заважають нам жити..." Найбільше вразило виявлення зневаги і зверхньості з боку людини не фахової (Кернес за освітою правник) до досвідченого фахівця (Кульбіди, який закінчив Київський університет за фахом метеорологія, і є географ метеоролог)... Правник почав самовпевнено повчати метеоролога і розказувати йому про метеорологічні явища! Пан Кернес певно виходив з того, що якщо наука не служить на користь Партії регіонів та її градоначальників, то така наука - неправильна і такі науковці заслуговують на те, щоб їх повчали різноманітні партійні бонзи, незалежно від їх освіти і досвіду у конкретній галузі. Але ж це нісенітниця! І, здається, Україна у складі СРСР вже пройшла ті часи, коли наукою керували з ЦК і повчали науковців, виходячи з партійних інтересів та революційної доцільності. Отак от пан Керенс збудив у свідомості історичне дежавю. На майбутнє хотілося б побажати всім науковцям бути так само відданими науці, захищати свої погляди і свою правоту і не зважати на прояви "кернесовщини", свідками яких ми стали минулої п’ятниці.
ДимОК
4032 дн. тому
Это вы все - холуи журналисты - "хот або що". А Кернес - молодец . Поставил всех трепачей у Шустера на место. Чтобы "не плямкали" лишний раз. Зачет ему. А вам - неуд, завистники
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду