Не все так погано в Притули й Педана

29 Березня 2013
22998
29 Березня 2013
15:32

Не все так погано в Притули й Педана

22998
Чи є альтернатива олігархам гумор-бізнесу на вітчизняному телебаченні?
Не все так погано в Притули й Педана

Враженнями про новий проект Нового каналу «Педан-Притула шоу» з Педаном і Притулою на сторінках ТК нещодавно ділилася наша постійна авторка Інна Долженкова. Але проект, вочевидь, таки вийшов цікавим, бо викликав бажання відгукнутися і в іншого нашого колумніста - Андрія Кокотюхи.

 

Сподіваємося, ці враження, в цілому позитивні, сприятимуть вибуху натхнення й творчого пошуку в популярного дуету:)

Як уже не раз було сказано вашим автором, гумор - найсуб'єктивніша в світі категорія. Тобто, якщо я не заходжуся реготом під час перегляду чергового дітища кварталівців, готовий припустити: я на всю Україну один такий виродок, позбавлений від народження навіть елементарного почуття гумору. Бо інші мої співгромадяни впевнено стоять на протилежних позиціях, про що свідчать стабільні рейтинги всього, до чого торкається рука Володимира Зеленського і його команди.

 

Користуючись сучасної суспільно-політичною термінологією, «Студію "Квартал 95"» буде цілком справедливо називати такими собі олігархами гумор-бізнесу. Котрі, як усякі олігархи, воліли би працювати без конкурентів, монопольно пораючи ниву українського телевізійного гумору.

 

Яка розумная цьому альтернатива? На перший погляд, її практично нема. Але перший погляд не завжди єдино правильний. Тож пропоную придивитися до смішного ефіру уважніше. Й побачите: поки «1+1» та «Інтер» міняють рейтингові гумористичні бренди, як держава Росія - Путіна на Медведєва й навпаки, інші канали, що претендують на лідерство в українському ефірі, намагаються придумати й запустити власні гумористичні проекти. Не скажу, що згадані програми - кити, на яких тримаються рейтинги. Проте мати в сітці щось смішне - не так потреба менеджменту, як вимога часу. Чи, користуючись сучасною лексикою, тренд.

 

Так, грядуще нове гумористичне шоу з Дмитром Танковичем анонсує СТБ, хоча попереднє - «Смішні люди», проіснувало не надто довго, а було це три роки тому. З ефіру ТВі зовсім недавно пішли, проіснувавши досить тривалий час, сатирично-гумористичні тижневики «Кабаре "Веселий песець"» та «Шалений тиждень» - але це не означає, що проекти не повернуться на канал у якомусь інакшому вигляді. Перший національний пригрів «Золотого гусака», котрий колись давно збирав компанію любителів анекдотів на «1+1», канал ТЕТ продовжує скетч-шоу «Віталька».

 

У зв`язку з цим вашого автора неабияк дивує, що Сергій Притула та Олександр Педан, обличчя Нового каналу, стартували з власним гумористичним шоу тільки тепер - прем'єра «Педан Притула шоу» відбулася 10 березня. Наприклад, той же Притула міг очікувано стартонути з авторською програмою, адже паралельно до роботи на благо «Підйому!» Сергій Дмитрович розвивав власний проект «Вар'яти». Фішка якого - україномовний гумор, чого нема в Україні ніде. Власне, сумну тенденцію обіграно в першому випуску «Педан Притула шоу»: «Сучасний україномовний гумор - як україномовний міністр в уряді: рідкість». Власне, на цьому ґрунтується саме шоу. Ризикну припустити: згадане шоу - це ідеологія Притулиних «Вар'ятів».

 

Тож складно пояснити досить високі для Нового показники першого випуску. Крім низки аналітичних застережень, потребує конкретної відповіді пряме запитання. А саме: чи може бути правдою, що українці активно дивилися «Педан Притула шоу» саме через принципово україномовний гумор? Справді перемикаючи канали в пошуках альтернативи продукції кварталівців... І якщо україномовний гумор - таки справді вдячна справа, то це може перерости в новий телевізійний тренд. А це саме по собі непогано.

 

Щоправда, сайт «Дуся» після прем'єри висловлював претензії саме до якості жартів. Та простіше домовитися Ірині Фаріон із Дмитром Табачником про освітній проект, ніж мешканцям планети Земля - про спільне розуміння «якості гумору». Єдине, з чим готовий погодитися - так це із загалом розхристаним сценарієм. І не надто узгодженою всередині шоу концепцією.

 

Бо справді ж, коли гумористичні рубрики ведуть Сергій та Олександр у дуеті, не прив'язуючись ні до кого/чого, а демонструючи лише власну вправність у сміхології, це часом набагато веселіше, ніж присутність у студії співака Івана Дорна. Або цілком зрозуміла концептуально, проте не до кінця дотягнута постановочно тема, коли «Дискотека Аварія» дає інтерв'ю в ліфті.

 

Звісно, цю розхристаність та навіть певну вторинність можна списати на пошуки жанру й формату, наближеного до прийнятного для Педана-Притули ідеалу. Приклад таких пошуків можна при бажанні побачити навіть у оформленні студії: викликає невловиму асоціацію з «Великою різницею». Або використання прийму, коли глядачі з залу задають тему, а шоумени її коментують, в кого краще вийде. Насправді це взято з КВН, конкретно - конкурсу «Розминка», єдиного, до якого командам практично неможливо підготуватися. А отже, жартують вони в міру сил, талантів та можливостей. Ці складники Олександр та Сергій поки що мають і демонструють.

 

Натомість маленьким шедевром варто вважати скетч «Елтон Джон в Україні». Ось зразок, по-перше, актуального українського гумору, який не зрозуміють ніде, а по-друге - питомо українського контексту. Ідея скетчу лежить на поверхні та перебуває на межі фолу: Притула та Педан обігрують тему заборони так званої пропаганди гомосексуалізму в Україні. Згідно з концепцією такої заборони, пропагандою вважається саме згадка слова «гомосексуалізм», а Елтон Джон як чи не найвідоміший публічний гей у світі так само може виступати інструментом такої пропаганди - навіть коли мовчить. За межами України, особливо в західний бік, навряд чи зрозуміють, де і з чого треба сміятися.

 

А ось іще один гей-контекст, у якому вже традиційно постав народний депутат Олег Ляшко в третьому випуску шоу, 24 березня, не зрозуміє навіть більшість українців. Для пересічного глядача Олег Валерійович - кумедний плішивий політик, котрий бігає з вилами та лає владу невідомо за що. Для більш утаємниченого - політичний персонаж, котрий на минулорічних парламентських виборах спекулював на скандальному іміджі журналістки Наталі Розинської, багатодітних вагітних матерях та вадах зору артиста Івана Ганзери. Проте для молодих сучасних майстрів гумору Ляшко надалі залишиться героєм номер один секс-скандалу, спровокованого чотирнадцятьма хвилинами відео «помилок молодості» нинішнього радикала.

 

Але не забуваймо: значна частина українців усе ще не вважає інтернет джерелом альтернативної інформації. Через те не знає, чому, наприклад, Володимир Зеленський у своїй пародії «Олег Ляшко в студії Миколи Вересня» постійно вкладає в уста екранного «Ляшка» варіації на тему крилатих фраз культового відео: «Миколо, щось ти не те робиш», «Все має бути толерантно в карному кодексі» і «Ти багато собі дозволяєш!». Так само глядачі мультика «Казкова Русь» не завжди розуміють прихований зміст визначень «гомо сапіенс» та «чисти дупло» по відношенню до впізнаваного персонажа на ім'я Шляшко.

 

Відповідно до формату «шоу проти ночі» Педан із Притулою відірвалися на Ляшкові по повній програмі - але так, що глибинну суть відриву більшість глядачів навряд чи помітила. Зокрема, вже на перших секундах появи Олега Валерійовича в студії йому пропонують пиво: прямий натяк на його соло «День Победы» з пивним кухлем у Німеччині, котре свого часу порвало інтернет. Він прогнозовано відмовляється, Ляшко взагалі прогнозований. Тоді Притула пропонує йому молока, а на закуску - солоні огірки. Ляшко цілком логічно натякає: такий композит збурить шлунок. Але ж у такий спосіб господарі студії змусили самого Ляшка відтворити старий анекдот із прямим гомосексуальним змістом: мовляв, хоч так зрозумієш, для чого тобі дупа... Нарешті, подальший розвиток подій зводиться до скетчу, за сюжетом якого Ляшко повертається додому в супроводі гарненького хлопця.

 

Таким чином, Педан і Притула пропонують у своєму шоу насамперед авторський гумор, від ретрансляції якого отримують неабияке задоволення. Тобто апелюють, на відміну від кварталівців, не до глядачів, звиклих сприймати гумор через питомо російський контекст, а намагаються достукатися передусім до просунутої й сучасної української публіки. Котра здебільшого розуміє актуальний контекст своєї країни. Приклад тому теж у третьому випуску шоу: дівчина з залу лиш встигла промовити: «Янукович...», а Притула під загальний регіт уже кричить: «Стій! Зупинись! Добре подумай!» З півслова все зрозуміло.

 

У сухому підсумку - враження від «Педан Притула шоу» хоч і суперечливі та неоднозначні, проте чаша моїх глядацьких терезів у оцінках більше схиляється до позитиву. Бо гумор-шоу, як на мене, слід вважати таким, що вдалося, коли протягом години щиро посміявся хвилин десять - п'ятнадцять. Решта часу - на передишку.

 

Фото - із сайту програми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22998
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zaikomer
4017 дн. тому
Сначала оно ничего. Много политики, что нравится большинству телепузиков. Но вот пусть пройдет испытание временем, месяцев так семь, что очень много для наших шоу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду