«Два в одному»: Кисельов & Шустер на «Інтері»

20 Лютого 2013
37130
20 Лютого 2013
12:25

«Два в одному»: Кисельов & Шустер на «Інтері»

37130
Нове керівництво «Інтера» пішло прогнозованим шляхом відмови від «Справедливості». Огляд телепрограм за 11–17 лютого
«Два в одному»: Кисельов & Шустер на «Інтері»

Ніхто, мабуть, не заперечить - головним ньзмейкером минулого тижня став Папа Римський Бенедикт XVI. У понеділок, 11 лютого, звістка про його зречення престолу облетіла весь світ, і не лише католицький.

 

Не стала винятком і Україна. Наші телевізійники зреагували на сенсаційну новину, сказати б, у міру обізнаності. Яка, на жаль, подеколи межує з цілковитим невіглаством. Те, як загальнонаціональні канали висвітлювали зречення Папи, дуже докладно проаналізував Борис Бахтєєв. Тут хотілося б зупинитися на спробі розповісти здебільшого глухому до проблем католицької церкви українському глядачеві про те, ким став для світу Бенедикт XVI, у спецвипуску «Шустер live» на Першому національному. Який так і назвали - «Велике зречення». Спецвипуск вийшов у п'ятницю, 15 лютого, перед основним випуском «Шустер live», і це дало підстави запідозрити керівництво Першого національного в контрпрограмуванні проти «Інтера», де початок ток-шоу Анни Безулик «Справедливість» частково перетнувся з «Шустером». Навіть поділяючи ці підозри, все-таки не можна не сказати: Савік Шустер виявився чи не єдиним ведучим на українських телевізійних теренах, хто наважився підняти таку складну тему. Можливо, він узяв її в ефір через те, що відносно добре знає Італію, де чимало років працював і жив, а відтак може судити про наслідки практично безпрецедентної, принаймні протягом кількох століть, для Римо-католицької церкви події. Учасники програми цього разу сиділи за столом, а не в кріслах. Тим самим ведучий, очевидно, давав зрозуміти, що розмова точитиметься максимально довірча, і що вона, ця розмова, не переросте в бійку.

 

Справді, тим, хто зібрався поговорити про вчинок Папи, можна було довіряти. Навіть улюблений експерт Савіка Шустера в справах Європи, Джульєтто К'єзе, хоча й судив про зречення Папи з позицій закоренілого матеріаліста, приплівши до причин вчинку Бенедикта XVI суто світські інтриги навколо його діяльності, не виглядав посміховиськом. Бо правди, якщо на це не буде волі самого Папи, ми ніколи не дізнаємося. І все-таки учасники дискусії зуміли окреслити найбільш можливі мотивації зречення, а також дати моральну оцінку цього діяння Папи. Зрештою, незважаючи на протилежні погляди на місце католицької церкви в сучасному світі Дмитра Корчинського й Тараса Чорновола, Олексія Кайди чи російського політика й публіциста Віктора Аксючіца, Вадима Карасьова чи Ігоря Семиволоса, директора Інституту близькосхідних досліджень, вони все-таки зуміли донести до глядача головний меседж: фігура Папи Бенедикта XVI та його служіння вірі заслуговує на те, щоб розцінити його зречення як подвиг мужньої, а зовсім не слабкої людини. При цьому більшість присутніх у студії схвально ставилися до консерватизму Бенедикта, коли той захищав традиційні цінності, виступаючи проти одностатевих шлюбів. Виняток становив хіба що Вадим Карасьов, який обізвав Україну провінційною капсулою, що живе давно застарілими поняттями й на побутовому рівні не любить ані геїв, ані лесбіянок.

 

Отож, на відміну від пласких повідомлень про зречення Папи Римського (у стилі «вперше за 600 років!», «німецький понтифік поставив у незручне становище весь Ватикан і всіх віруючих!»), якими «потішили» понеділкового вечора більшість телеканалів, Савік Шустер спромігся з допомогою своїх гостей окреслити досить широке коло проблем, що постали після сенсаційного повідомлення прес-служби Ватикану. Проте глядачі спецвипуску старання ведучого та диспутантів не надто оцінили. Про це повідомив присутніх співведучий пана Шустера Петро Мага. Він зазначив, що переважна більшість глядачів хоче бійок в ефірі, і програма без них здається їм пісною.

 

Це не дивно, якщо пригадати, що українське суспільство жило в безбожжі сімдесят років. Що з тим усім нині робити, не знають ні політики, ні святі отці... Не треба забувати й про те, що починаючи з 2005-го року самі телевізійники привчили глядачів до того, що ток-шоу - то неодмінно «собачі бої», а не дискусія аргументів.

 

12 лютого тему папського зречення продовжили в «Новинах» на «Інтері», «Вікнах» СТБ, «Фактах» ICTV та на Першому національному. Тут, не в змозі оговтатися від сенсації, розповіли, як у Собор Святого Петра після оголошення Папи про зречення влучила блискавка. А також - про те, що Папа Бенедикт XVI три місяці тому переніс операцію на серці, під час якої йому вставили кардіостимулятор. Найбільше «потішив» репортаж на «Інтері» про акцію всюдисущих феменок у Соборі Паризької Богоматері. Навіжені дівки з голими цицьками бігали храмом, а потім - вулицями, вигукуючи гасла «Геть Папу-гомофоба!» Бідні «Пуссі райот» із їхнім убогим панк-молебнем, мабуть, від заздрощів шаленіли. Якщо, звісно, до них ті кадри дійшли.

 

«Факти» 12 лютого відвели багато часу для розповіді про реакцію тяжко хворих українців на те, що 1 березня набуде чинності закон про ліцензування імпортних медичних препаратів. Тут показали флешмоб у вигляді довгої черги до аптеки, подали синхрони учасників акції, які одностайно стверджують: після 1 березня вони залишаться помирати без життєво необхідних ліків. Або ж - останні подорожчають настільки, що хворі не зможуть їх купити. Подали репортери й синхрон голови Держлікслужби Олексія Соловйова, який запевнив: новий закон про ліцензування імпортних препаратів потрібен, аби забезпечити їхню якість, і жодного подорожчання він не несе. А взагалі, підкреслив пан Соловйов, він бере на себе всю відповідальність за те, що хворі будуть забезпечені ліками в повному обсязі, пообіцявши піти у відставку, якщо це виявиться не так. Сказав і про те, що жодного дефіциту препаратів не буде, адже на складах є 3-4місячний запас усього необхідного.

 

Цю тему зробили топовою і в «Репортері» на «Новому». Тут головний акцент зсунули в бік пояснень уже згаданого Олексія Соловйова, що дефіциту ліків не буде.

 

Того ж вечора в «Часі. Підсумках дня» на 5-му намагалися розібратися, чим загрожує народним депутатам і країні взагалі рішення ВАСУ про позбавлення депутатських повноважень Павла Балоги та Олександра Домбровського. Оксана Продан, народний депутат від УДАРу, сказала, що подібні рішення взагалі не в юрисдикції ВАСУ. Представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко телефоном довго добирав слово, яке б адекватно передало його ставлення до цієї неординарної події, й нарешті зупинився на прикметникові «дивний». «Для мене це рішення було дуже дивним», - обережно висловився регіонал. Далі він запевнив, що президент про це знає, а юристи вже готують запит до КСУ. На це все Оксана Продан скептично зауважила, що Конституційний Суд ніколи не ухвалював рішення, які б суперечили бажанням чинної влади.

 

У «Сьогодні про головне» на ТВі обговорювали теж сенсацію - появу фейкових новин на сайті УНІАН. Голова Комітету з питань свободи слова та інформації ВР Микола Томенко дійшов висновку, що такі речі означають новий поділ інформаційного простору. Але найбільша небезпека неправдивих повідомлень на сайті поважного інформаційного ресурсу в тому, що в Україні остаточно знищено всі стандарти журналістики, підкреслив адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко, який і став жертвою почуття гумору уніанівського начальства.

 

Середа, 13 лютого, принесла дві сенсації, на які відгукнулися абсолютно всі новинні ресурси на загальнонаціональних каналах. Перша - підписання президентами України й Туркменістану Меморандуму про прямі поставки туркменського газу в Україну. Відеоряд з епохальної події вражав неймовірною масштабністю - десятки тисяч людей у колоритних національних вбраннях на півторакілометровому мосту через Амудар'ю, неймовірні золочені статуї на вулицях Ашгабата... Щоправда, повною мірою зацінити східний колорит і масштаб глядач зміг 14 лютого. Але й напередодні пафосу в деяких запопадливих журналістів вистачало. Це стосується передусім «Фактів», чия кореспондент Дарка Оліфер не втрималася від вигуку - «Збулася мрія трьох українських президентів!». При цьому журналіст «забула» уточнити, що для прямих поставок туркменського газу Україні й Туркменістану доведеться вирішувати з Росією питання його транспортування, обмежившись констатацією факту, що газогін із Туркменії йде територією Росії...

 

З «Фактів» того вечора глядачі дізналися про те, що над об'єктом «Укриття» на ЧАЕС, на четвертому енергоблоці, впала частина даху й обвалилася стіна. Попри всію стурбованість екологів та інформацію про те, що Франція вирішила відкликати своїх фахівців із Чорнобиля, кореспонденти «Фактів» заспокоїли своїх шанувальників експериментом із вимірювання радіації в Києві. Озброївшись дозиметром, вони об'їхали кілька київських районів і впевнилися - радіаційний фон ніде не перевищує норми.

 

Тим часом друга сенсація була досить очікуваною. Йдеться про допит першого живого свідка у справі про вбивство Євгена Щербаня в Печерському суді. Кадри, як судова міліція «Грифон» почала наступ на народних депутатів, присутніх у залі суду, а згодом справу «зачистки» приміщення довершив «Беркут», обійшли всі вечірні випуски новин на всіх загальнонаціональних каналах.

 

На ТВі у «Сьогодні про головне» суд у справі причетності Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня назвали «шоу, заснованим на фальшивці, написаній ДПтСУ». Мова про те, що Юлія Тимошенко буцімто відмовилася від присутності в Печерському суді. Тим часом її адвокат Сергій Власенко підкреслив, що його підзахисна, навпаки, виявила бажання приїхати до Києва, й лише з вини ДПтСУ цього не сталося. Мустафа Найєм, коментуючи допит Ігоря Мар'їнкова, поставив собі запитання: чому той мовчав 17 років? І сам собі ж відповів: «Мабуть, добре платили». Лишилося невідомим, хто й за що, на думку журналіста, платив свідкові - чи ті, хто приставив до нього охорону, чи ті, проти кого він мав давати свідчення.

 

День закоханих 14 лютого було затьмарено повідомленням про катастрофу літака Ан-24 в донецькому аеропорту. Оперативно зреагували на цю трагедію «Факти». Журналісти досить сумлінно зібрали синхрони тих, хто постраждав, але вижив завдяки тому, що літак не загорівся. Повідомили й про те, що на борту було кілька незареєстрованих пасажирів, а пілот на лікарняному ліжку зізнався, що над аеропортом був туман, і він не бачив злітно-посадкової смуги...

 

Того ж дня ICTV, Новий та «1+1» продовжили судову епопею зі свідком Мар'їнковим. Цього разу до приміщення Печерського райсуду народних депутатів не пустили, відтак кадри з тим, як Олександр Турчинов «рукопокладає» беркутівців біля суду, змушений у таких екзотичних умовах проводити прес-конференцію, дуже потішили його прихильників. Уже напередодні допитливий та уважний глядач мусив зрозуміти, що суд, який має встановити, замовляла Юлія Тимошенко вбивство Євгена Щербаня чи ні, перетворюється на фарс. У четвер така підозра стала впевненістю. Бо як іще, окрім фарсу, можна назвати слова свідка про те, що Юля «була вдягнута в Шанель, тобто ні, в Гуччі, а пахло від неї Шанеллю».

 

Прихильників «Фактів», вочевидь, насмішив синхрон Володимира Рибака, спікера ВР, про те, що одного беркутівця побили кляті депутати в суді, й тепер проти них відкрили кримінальне провадження. «Якби це ваш брат був чи син (побитий народними депутатами. - Авт.), ви б що, не зреагували?» - поставив риторичне запитання голова ВР журналістам.

 

«Репортер» у контексті допиту щербатого свідка в Печерському суді подав синхрон Сергія Власенка, який, на противагу словам прокурора Олега Пушкаря, що свідок не плутається в своїх свідченнях, твердив: «Прості й конкретні запитання вводять його в ступор».

 

У ТСН («1+1») того вечора теж докладно зупинилися на висвітленні «процесу століття», подавши думки обох зацікавлених сторін - обвинувачення та захисту.

 

П'ятниця 15 лютого вийшла теж сенсаційною - центральним сюжетом новин на всіх загальнонаціональних каналах стало падіння метеориту на Челябінськ. Ще б пак, космічні гості та ще й з такими катастрофічними наслідками для великого міста не надто часто тішать журналістів у пошуках сенсацій. Тим часом на просторах Рунету блискавично розповсюдився жарт: «Жители метеорита с ужасом наблюдали за приближением Челябинска». Як показали подальші події, жарт виявився з розряду тих, де є лише частка жарту, все інше - правда. Як написала російська «Новая газета», в місті, в околицях якого безслідно зник літак із 6-ма пасажирами й де знають, як виглядає запуск ракети, падіння метеориту аж такого великого подиву не могло викликати.

 

Тим часом вечір п'ятниці, як уже писалося вище, відзначився таким собі контрпрограмуванням Першого національного проти «Інтера». Тобто «Справедливість» із Анною Безулик перетнулася в слоті зі спеціальним та частково з основним випуском «Шустер live». У мережі гуляли конспірологічні версії подібного контрпрограмування, як і пояснення того, що в останній момент регіонали відмовляються від участі в ток-шоу «Справедливість». Одна з них - підступи голови АП президента та співвласника «Інтера» Сергія Льовочкіна, котрий не знає, як цивілізовано відмовитися від послуг Анни Безулик, і тому, маючи вплив на провладних та нібито опозиційних нардепів, просить регіоналів не приходити до неї, аби штучно знизити показники шоу.

 

Проте, попри всі підступи, тему суду над Юлією Тимошенко все-таки більш повно було розкрито саме на ток-шоу Анни Безулик. Якщо й далі порівнювати два проекти, Савіка Шустера та Безулик, мушу констатувати: перший задля більшої видовищності покликав персонажів, які давно примелькалися й від яких кожний знає, чого чекати. Єдиний, чи то пак, єдина, хто пожвавила загалом мертвотну атмосферу студії Шустера, була Ольга Червакова. Парламентський кореспондент «Вікон» дуже образно описала свої враження від виступів Ігоря Мар'їнкова, дивуючись, як цей персонаж із 90-х зумів дожити до наших днів так, наче весь цей час перебував в анабіозі. Ну, а пан Ляшко «вразив» думкою про те, що цей суд має раз і назавжди відповісти на запитання, чи причетна Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. Подальша дискусія звелася, як завжди, до стандартного набору взаємних обвинувачень влади та опозиції.

 

Тим часом «Справедливість», незважаючи на зниження рейтингів та відсутність представників влади, все-таки відзначилася дуже високим градусом дискусії щодо судової системи взагалі й судового фарсу на Печерську зокрема. Як на мене, запорукою такого градусу стала участь у «Справедливості» екс-міністра юстиції Сергія Головатого та адвоката Тетяни Монтян. Остання, відома своєю ненавистю до помаранчевої влади, під час обговорення нового КПК, який, на переконання соратника Юлії Тимошенко Арсена Авакова, було ухвалено саме «під Юлю» (мається на увазі стаття, де до уваги суду беруться свідчення з чужих слів. - Авт.), вигукнула: «Так вам і треба!». Пані Монтян цілком слушно, хоча й риторично, поцікавилася в представника «Батьківщини», хто заважав їм ухвалити новий КПК, коли вони були при владі.

 

Виступ Сергія Головатого, який, замість захищати судову гілку влади, назвав її незалежною від правосуддя, спричинив грім овацій, по-перше. А по-друге, його слова справили таке враження на аудиторію, що після чергового голосування київська репрезентативна група в студії назвала суддів правопорушниками. Хоча перед цим більшість вважала їх жертвами системи.

 

Місцями «Справедливість» справляла враження дуже затягнутої програми, місцями вашого автора вражала безпорадність Безулик, коли треба було діяти жорстко, але це не означало лише заклики дотримуватися регламенту, що Анна Безулик цього разу робила так само не в тему, як і під час прем'єрного випуску. Проте, і це, мабуть, головне: цілковита відмова від інфотейнменту, такого любого серцю Савіка Шустера та Євгенія Кисельова, свідчила лише на користь Анни Безулик та її шоу порівняно з подібними форматами на інших каналах. Тож доводиться лише з жалем констатувати, що нове керівництво «Інтера» пішло прогнозованим шляхом - відмови від «Справедливості». Неочікуваним стало лише те, що його дуже вправно та швидко замінили на шоу Шустера. Можна спрогнозувати, що цього разу ніякого контпрограмування не буде, тобто навряд чи на Першому національному з'явиться щось на заміну шоу «Шустер live». Навіщо розпилювати грубі гроші, як то кажуть? Якщо тепер у влади буде повністю контрольоване політичне ток-шоу на каналі, що не лише є одним із лідерів вітчизняного телепростору, а ще й має найбільш лояльну до неї аудиторію? Два в одному, як то кажуть: Кисельов & Шустер на «Інтері».

 

Субота в інформаційному просторі українського телебачення запам'яталася хіба що кричущим порушенням з боку Першого національного під час демонстрації фільму Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» без українських субтитрів. Цікаво, що після новини на «Детектор медіа» 16 лютого в неділю, 17 лютого, фільм на тому ж таки каналі йшов уже з субтитрами.

 

17 лютого з деяким подивом для себе констатувала факт збільшення «паркетної» інформації в «Событиях недели» на «Україні». Якщо позаминулої неділі Андрій Данилевич брав інтерв'ю у віце-прем'єра Сергія Арбузова, то 17 лютого тут був міністр економічного розвитку та торгівлі України Ігор Прасолов. Андрій Данилевич із максимальним пієтетом поставив чиновнику запитання про те, чи справді новий закон про торгівлю сприятиме розвитку малого бізнесу. Перед цим, щоправда, в підводці пригрозивши глядачеві новим Податковим майданом. Звісно, міністр переконав глядачів, що ніяких майданів не буде, бо наявність касових апаратів - це благо для торгівців.

 

Ну, іще тижневик на «Україні» потішив величезним репортажем про візит Віктора Януковича до Туркменістану. «События недели» підійшли до цієї події з розмахом, досі тут не поміченим. І - без жодної іронії, до якої глядач цієї програми давно звик. Усе було «по-дорослому» - репортаж ыз відкриття мосту через Амудар'ю, підписання Меморандуму про прямі поставки туркменського газу й навіть те, що відтепер на Росію можна буде тиснути з двох боків - українського й туркменського. Все це наводить на думку про те, що після історії з Хорошковським і тонко «підвішеним» справою Гонгадзе Пінчуком власник каналу Рінат Ахметов намагається в такий спосіб убезпечитися від можливих наїздів «Сім'ї». Тому й тут уже з'являються максимально лояльні до влади сюжети.

 

Ну, й насамкінець - кілька слів про класичну джинсу на 5-му. Журналіст Олексій Мазур уже писав про це в своєму блозі на «Дусі». Ваш автор теж немало дивувалася безпардонній рекламі французького гірськолижного курорту Аворіазу в «Новинах». Але 17 лютого цю джинсу втулили ні сіло ні впало посеред програми «Вікно в Європу» - без жодних підводок ведучого Ігоря Татарчука. Хотілося б усе-таки почути відповідь від топ-менеджменту 5-го: що це таке - «канал чесних новин» чи «джинсова революція»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37130
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ясновидящий украинец
4046 дн. тому
Сказание о Шустрой Шавке **************** Жила-была на свете куцая дворняжка, но, как не ластилась она и не скулила, а пользы, никому не принося ни в чём, пиналась шваброй, палкой, криком – со всех округ, со всех дворов. ************** Терпела это Шавка, всё терпела, от голода взвывая по углам.. потом, взяла себя в костлявы лапы, обиду всю под драный хвост собрав, решила, хоть на склоне лет – во чтобы-то ни стало, виновникам своей голодной жизни и как-то отомстить и сильно наказать!************ И вот, она, уставшая, обиженная, злая, покинув навсегда свой отчий дом, оформив лежбища в Канаде и Италии пошла скитаться по миру кругом… блуждала Шавка, то налево, то направо вдруг, наконец, ей, крупно повезло!************** Пришла она в страну совсем чуднУю, где все себе проблемы сами создают, но, всё ж, вину своих несчастий, почему-то: своим друзьям и родственникам шлют. А те друзья, как раз и нашей Шавке за её подленький, лукавый нрав - на век заклятыми врагами стали, прогнав её под зад, закрыв дома, и, объявив дворняжкою нон-грат!*************** И тут смекнула Шавка Шустро, чтоб мести план внедрить скорей - достаточно лишь раз в неделю хозяинам страны выть пощедрей, устраивать им цирк, но платный, сгоняя для потехи всех зверей во двор, где зрители – то овцы, то бараны, а, главный на арене в центре – серый Волк.*********** Ну, а волков ужасных к счастью Шавки в стране диковинной считать, неперечесть. поэтому, отдельных смелых кабелей - защитников доверчивых баранов, стаям сбежавшихся волков голодных, как по сценарию в дешёвеньком кино, под музыку и запись кинокамер, затравливать Шустрячке мудрено.*************** Вот так и стало, как давно хотела! теперь она накормлена, напоена сполна. и даже будку не одну с бассейном заимела, и всё, благодаря доверчивым баранам, их лёгкой зомбонутости из-за ленивого ума!*************
avalon
4054 дн. тому
Сильный коллектив собрался-что и говорить. Безклик умничка,хорошо вела, но Савик это просто чудо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду