СТБ: клініка д-ра Франкенштайна

16 Серпня 2012
17004
16 Серпня 2012
19:05

СТБ: клініка д-ра Франкенштайна

17004
Новий проект «Врятуйте нашу сім’ю»: моральна реабілітація Содома з Гоморрою
СТБ: клініка д-ра Франкенштайна

Дорогі люди, давайте говорити собі правду. Ну, хто з нас не мастурбує час од часу на панталони своєї бабусі й не мріє вбити власну матір? Кому в дитинстві батько не розбивав голову лопатою або ж, на крайняк, не виганяв із дому? І чи є серед нас хоч хтось, чия зла мачуха не різала би собі жили під час ломки? Всі ми робили аборти на сьомому місяці й не вважаємо секс на стороні подружньою зрадою. А чи є серед читачів цієї статті хоч одна людина, яка би ніколи, жодного разу в житті, не намагалася когось убити чи зґвалтувати? Це наші сімейні цінності, наші традиції. Слава Богу, що ми - нормальні люди й живемо нормальним життям. І слава Богу, що існує нормальне телебачення, нормальні програми, де всі говорять правду, як воно є в житті. Адже правда - вона завжди в ціні й на сторожі родинного затишку. Наші маленькі людські недоліки варті оплесків і замилування; радісний сміх і лункі матюки - це звучання правди, яку ми не проміняємо на жодну брехню. Або ж все-таки проміняємо, щоб у цьому зізнатися перед телекамерою, й знову звучатиме сміх, матюки та лагідне слово психолога. Психолог - він ніби Бог, тільки від нього більше користі. Адже він допомагає нам залишатися нормальними, а своїми влучними й помічними порадами дає надію іншим нормальним.

 

Протягом тривалого часу він, сімейний психолог Дмитро Карпачов, видобував із душ людських найтяжчі та найжахливіші гріхи в найсакральнішій програмі всіх часів під назвою «Детектор брехні». Просто в студії люди невтомно зізнавалися, що вони насправді - збоченці, зрадливі негідники та навіть убивці. Й що страшніше було зізнання - то більше оплесків лунало в залі.

 

Єдиний недолік цієї чудової програми - відсутність хепі-енду. Можливо, хтось із гостей переживав унаслідок своєї публічної сповіді, зумовленої жадібністю, кардинальне очищення й наступного дня перетворювався на іншу людину, оповиту сяйвом благочестя. Але ж нам залишалося тільки здогадуватися, наскільки цілющою (чи ні?) була психологічна екзекуція для героїв програми. Тож канал СТБ не зупинився на безперечних досягненнях «Детектора брехні» в справі зміцнення родин - і плигнув ще вище.

 

Нове шоу з Дмитром Карпачовим у головній ролі - родинний трилер із елементами горору під назвою «Врятуйте нашу сім'ю» - нагадує таємного, ніколи й ніким раніше не баченого багаторукого й крилатого індійського бога зі слонячим хоботом, крокодилячою пащекою, леопардовою шкірою, зміями замість волосся та діамантовими обручами на ратицях. І не треба казати, що в багатому на божества індуїзмі немає нічого такого. Адже на вітчизняному телебаченні теж не було ще настільки синкретичних, франкенштайнівських за духом проектів, з яких би стирчало пір'я та арматура десятків інших форматів та задумів.

 

Зосередившись на виготовленні видовищ для всієї родини, канал СТБ і раніше демонстрував, як можна за допомогою засобів моделіста-конструктора зліпити щось нове з уже використаних деталей («Зірковий ринг», наприклад). Хоча хто би міг подумати, що від скромного бажання оптимізувати виробництво до амбітного наміру створити філософський телекамінь - один удар: сильний і неточний, як заповів Дерепа. А втім, неточність у цьому випадку заслуговує на похвалу, а не на свист трибун, бо є свідомим прагненням розстріляти не лише уявні ворота глядацької авдиторії, але й саме небо та всіх навколишніх горобців, увесь обрій телевізійних розваг, які так марнотратно сегментовані.

 

Одразу зізнаюся, що в своїй жалюгідній спробі означити жанр проекту я зазнав поразки. Це шоу поєднує в собі ознаки телесеріалу, казки, реаліті, мокументарі, лялькового театру та соціальної реклами (шапку програми можна показувати як самодостатнє відео); крім трилера та горору, його аж розпирає від поєднання драми, комедії ситуацій, форту Буаяр (або ж чого-небудь іншого в форматі: «от вам нове завдання»), флеш-мобів та домашнього відео з прихованою камерою. А найголовніше, що «Врятуйте нашу сім'ю» - це видовище-матрьошка, що містить у собі редуковані версії багатьох інших програм виробництва каналу СТБ: тут тобі й «Танці з зірками», і фрагменти «Х-фактора», й імпортна кулінарна зірка каналу, яка годувала бубликами саму королеву Англії, й - куди ж без нього? - ніжний пресинг «Детектора брехні»... Ні, все ж таки для створення опудала Франкенштайна знадобилося набагато менше донорів. Також варто визнати, що монстр від клініки каналу СТБ має кращу будову тіла, акуратніші шви й не аж такий еклектичний. Що ж стосується його адаптованості до життя, то й за цим параметром він перевершує свій прототип.

 

Після всієї «детекторної» правди про те, як гидко й мерзенно зазвичай живуть щасливі родини, якщо трохи пошкребти машкару й повитягувати з-під неї всіх демонів шлюбу, настав час показати й зворотну реакцію, себто - відбудувати Помпею та морально реабілітувати Содом із Гоморрою.

 

А втім, хтось із них помиляється: або Лєв Толстой, або хірурги клініки СТБ. Бо Толстой писав, що всі щасливі родини схожі одна на одну, а от кожна нещаслива сім'я - нещаслива по-своєму. Натомість автори проекту «Врятуйте нашу сім'ю» доводять протилежну тезу: всі сімейні проблеми й розлами, всі пробоїни в човні любові, який щоденно трощиться об побут,  - лише наслідки одних і тих таки причин, із якими легко впорається кваліфікований психолог. А от щастя - воно таке різне й несподіване в своїх причинах і наслідках, як макова галявина посеред кукурудзяного поля.

 

Початок хроніки нещасть у більшості родин - однаковий і стабільно передбачуваний. Принц і Принцеса, оплавлені пристрастю та маршем Мендельсона, доходять суто емпіричним шляхом до висновку, що до весілля - то було одне, а після - щось вже зовсім інше. І від усвідомлення цього факту Принца з Принцесою починає ковбасити. Потім у потертої Принцеси й напруженого Принца народжуються діти - і їх починає ковбасити ще більше. Посуд вчиться літати, децибели ростуть, крізь таїнство шлюбу прорізаються ікла та рукопаш. Спілкування набуває ознак літератури епохи постмодернізму: «Твоя мама - <пі-пі>!» - «Ти сам <пі-пі> самолюбівоє!» - «Я на трьох работах <пі-пі>, іди ти в <пі-пі>!»

 

У підсумку (який у проекті є стартовою точкою) перед нами - мегера, істеричка та відьма плюс невдаха, ледащо й домашній тиран із схильністю до алкоголізму, які ненавидять один одного, власних дітей і канал СТБ разом із їхніми психологами, котрі радісно повідомляють своїм героям: «Ваш випадок - небезнадійний». Ну, нехай, колись було таке, що один убивця потрапив до раю раніше за Христа.

 

Після п'ятнадцяти років <пі-пі> видобути з жорстокого орангутанга та верескливої гідри їхні утрачені сутності Принца та Принцеси - ось той чарівний фокус-покус, яким кожен із нас може окропити своє серце. Як великий шанувальник фокусів я би з великим задоволенням пожирав усе нові й нові історії чудесного перетворення <пі-пі> на алілую, якби мені в кожній програмі не впарювали разом із самим фокусом ще й методичку фокусника-початківця з відповідним набором горе-ілюзіоніста, з усіма цими довбаними кроликами в циліндрах і безкінечними стрічечками у рукавах.

 

От чим запам'ятався людям шедевр Франкенштайна? Тим, що в нього не було братиків і сестричок (якщо не брати до уваги малознані треш-інтерпретації цього сюжету). Натомість родини, які рятуються на СТБ - всі сестри; технології ж склеювання битих сердець - брати-близнюки.

 

Тільки завдяки психологам до батьків доходить, що в них є діти, - вони разом ідуть їсти морозиво, й стосунки налагоджуються, а побої з матюками в розпачі тікають за лаштунки балагану; якби не психологи, ніхто б із них не допер, що в усьому винні травми дитинства й вади виховання, які можна легко подолати завдяки веселим і видовищним розвагам. А танці, бокс або пейнтбол взагалі можуть творити дива: горгона враз стає тривожною й трепетною ланню, а нерішучий мішок <пі-пі> - героєм-рятівником. У фіналі ж - неминучі пелюстки троянд, свічки, Альбано та Роміна Пауер, життя прекрасне, - нумо перемотувати касету на початок!

 

Даруйте, сльози розмивають крапку.

 

Фото - sos.stb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17004
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мафусаїл якович
4259 дн. тому
nnn, канєшно же стб спасає сім'ї, азаров покращує ввп, а на марсі живуть зелені чоловічки
кстати
4263 дн. тому
ну просто к сведению: автор статьи женат и многодетный отец
nnn
4263 дн. тому
Страннная статья. Ни дельной критики ни разбора полетов, просто на укр.мови состязание автора с самим собой в остроумии. Автор, наверное, сам никогда не был женат. И не знает, что у всех семей куча проблем и иногда только взгляд со стороны, а если еще и профессионала -психолога может помочь двоим разобраться в проблемах. Если бы автор хоть раз посидел в зале суда когда целый день с интервалом в 15 минут слушаются дела о расторжении брака он бы понял, что причин развода не так много - пьет, бъет, не зарабатывает, не обращает на меня внимание, изменяет, не уважает моих родителей. И браки при этом рассторгают. Если СТБ удалось хоть одну семью спасти честь им и хвала, а судя по отзывам самих героев программы на форуме - их довольно много! Поэтому снимайте дальше. Пусть хоть кто-то будет счастлив.
Вик
4263 дн. тому
Ни в чем и никогда не согласен с Брыныхом. Здесь - подписываюсь под каждым словом. "Слава укрыинському тэлэбачэнню, слава украйинський родыни, найцнотлывиший родыни свиту". Разве не так талдычат наши патриоты, обливая грязью другие культуры (не будем говорить, какие). А на поверку - животные животными. И аплодисменты! Ведь деньги же - а "цэ - нормально"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду