Шевченко, Янукович і Поплавський, або Профанація як телевізійний тренд

13 Березня 2012
15311
13 Березня 2012
08:23

Шевченко, Янукович і Поплавський, або Профанація як телевізійний тренд

15311
Апофеозом жлобізму у вшануванні пам’яті Шевченка на Першому став, як і очікувалося, так званий Шевченківський вечір 10 березня
Шевченко, Янукович і Поплавський, або Профанація як телевізійний тренд

В українському календарі пам'ятних дат є три дні, які впродовж 20 років незалежності жоден із керманичів новопосталої держави так і не спромігся чи то розвести в часі, чи то бодай відділити один від одного, аби 8-10 березня не зливалися в дику какофонію урочистих засідань і водночас жалобних заходів. Ідеться, як уже зрозуміло, про Міжнародний день боротьби жінок за свої права та дні народження й смерті Тараса Шевченка, які трагічно опинилися поруч.

 

Кілька років тому, за часів президента Ющенка, були несміливі спроби скасувати 8 Березня як свято суто совдепівське, натомість запровадивши День матері в травні, і встановити національне свято з нагоди дня народження Тараса Шевченка 9 березня. Ці спроби, з огляду на здебільшого совкову свідомість громадян колишнього СРСР, цілком прогнозовано провалилися. Ну, як же можна було позбавляти нещасних жінок їхнього щорічного права на букетик і такі-сякі залицяння колег-чоловіків на традиційних пиятиках на робочих місцях! Тож 9 березня національним святом не стало і відзначається якось дуже вже тихенько, наче про людське око. Мабуть, аби було чим звітувати перед національно стурбованою частиною суспільства. А щоб не печалити посполитих черговою датою відходу у вічність Кобзаря, 10 березня приєднали до 9-го і з тим, благословившись, почали день народження поета відзначати два дні поспіль, майже не згадуючи про його передчасну кончину.

 

Принаймні, таких висновків можна було дійти, переглянувши низку програм, присвячених 198-й річниці від дня народження Шевченка на Першому національному. Зауважу, що це єдиний канал, який анонсував трансляцію урочистостей до Дня народження Кобзаря і в міру власних сил зобов'язання свої виконав. У міру сил, бо, скажімо, та ж таки трансляція «урочистостей», яка, до речі, звелася до 15-хвилинного відеосюжету з Національного музею-заповідника Тараса Шевченка в Каневі, залежала, як завжди, не так від бажання і технічних засобів телевізійників, як від того, коли ті самі урочистості розпочнуться. А позаяк захід планувався «під президента», то, звісно, довелося чекати, коли на Чернечу гору прибуде сумнозвісний кортеж.

 

Тож об 11.00, час, заявлений у телепрограмі, на екрані не було ні могили Шевченка, ні Віктора Януковича на її тлі. Натомість Перший показав документальну стрічку «Леся Українка. Місія», створену студією документальних фільмів НТКУ до... 140-річчя поетеси. Принагідно зауважу, що час, вимушено відведений Першим на цей фільм, не можна назвати вбитим. Стрічка, створена рік тому, гарна вже тим, що її автори намагаються відійти від усталеного в шкільній програмі образу генія як «хворої дівчинки». Хоча хрестоматійності, надто ж у педалюванні карбованого визначення Івана Франка (про одинокого мужчину в українському письменстві), уникнути не вдалося.

 

За 35 хвилин, які тривав показ документалки про Лесю, в Каневі нарешті дочекалися президента, і нам показали процедуру нагородження цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. Візуально вона виглядала дуже скромно.

 

Втім, якщо врахувати витрати на дорогу лауреатів, служби протоколу, охорони, а також інших представників досить масивного київського десанту на Черкащину, то церемонія нагородження в Музеї Шевченка на Чернечій горі сприймається як чергова показуха. Адже, якщо бензин, квіти й тому подібні атрибути вшанування пам'яті про національного генія оплачує ДУСя, скромність чиновників просто вражає.

 

Та менше з тим. Бо ж глядачеві передусім було цікаво, що цього разу скаже президент і яких ляпів утне. Ті, хто за звичкою ловив кожне слово гаранта, не розчарувалися. По-перше, вони дізналися, що, за версією Віктора Федоровича, творчість Шевченка глибоко «вИкорінена у власну землю» (все виділено автором. - Авт.). Ну, не даються нашому керманичеві збіги приголосних! «Викорінена» замість «вкорінена» - це з тієї ж серії, що й «уМИкнути Україну». По-друге, всіх дуже розчулив пасаж про те, що 200-річний ювілей Тараса Шевченка країна святкуватиме не день, не два, не тиждень, а цілий рік. І не сама, а в колі дружніх і не надто держав. А для цього, підкреслив, суворо насупивши брови, президент, потрібна соціальна відповідальність бізнесу перед культурою. І далі, грізно обвівши зал поглядом, Віктор Янукович додав: «Я сподіваюсь, вони мене відчують!» Саме так, не ПОчують, а ВІДчують. Обмовка, як часто-густо трапляється з Віктором Федоровичем, чисто за Фрейдом: відчують, і ще й як! Он Юрій Іванющенко так відчув ще навіть не озвучені погрози, що бігом картину Рєпіна «Прометей» Музею Шевченка подарував, а Рінат Ахметов 10 мільйонів гривень пожертвував на «ремонт храму», чи то пак музею. Отож, за долю прийдешнього грандіозного ювілею Поета можна не переживати. У нас усе вийде.

 

Президент у тексті своєї промови згадав, що лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка давно вже не ставали дитячі письменники, маючи на увазі одеського прозаїка Володимира Рутківського, вкупі з поетом та художником (і це, за задумом спічрайтерів, озвучених президентом, символізує три іпостасі Шевченка, який, заживши слави як поет і живописець, в останні роки життя оформлював «Буквар»). Але ця в принципі правильна теза виявилася геть перекрученою практично у всіх новинах на загальнонаціональних каналах. Їхні ведучі чомусь повідомили, що Віктор Янукович сказав, нібито поети й художники кілька років поспіль були обділені увагою Комітету з Національної Шевченківської премії. Таким чином телебачення в своїй запопадливості зробило президентові ведмежу послугу, адже глядачеві досить лише відкрити «Вікіпедію» за тегом «лауреати Національної премії Шевченка», і на нього падає ціла злива посилань, у тому числі й за роками. Де все-таки більшість - поети й художники.

 

Тішить, утім, одне: у прізвищах і наголосах цьогорічних лауреатів пан президент не припустився жодної помилки, навіть у такому складному, як Кара-Васильєва (автор книжки про українську вишивку).

 

Після трансляції куцих «урочистостей» Перший показав 5-хвилинку з циклу «Обличчя української історії», присвячену Тарасові Шевченку. Давній ролик не викликав би жодних нарікань, якби голос за кадром не назвав місце заслання Шевченка «МангишПаком» замість усталеного в географічній традиції «МангишЛаку».

 

Проте апофеозом, вибачте, не можу дібрати іншого, більш толерантного слова, жлобізму у вшануванні пам'яті Шевченка на Першому став, як і очікувалося, так званий Шевченківський вечір 10 березня. Попри нескінченні анонси, де наголошувалося, що кожного року ці Шевченківські вечори дивиться вся країна, видовище якогось звітного концерту силами студентів та викладачів-співаків, а також ректора Національного університету культури і мистецтв України показало: це ніякий не Шевченківський вечір, які колись проводили, приміром, у Національній опері чи Київській філармонії за участі справжніх зірок опери чи мелодекламації, справді вартий уваги всієї глядацької спільноти.

 

Більшої профанації пам'яті національного генія важко уявити. Про Шевченка в програмі концерту нагадували хіба що віршовані цитати з його творів між номерами та зо три-чотири музичні композиції на вірші поета. В анонсований контекст вписалися хіба що хор із «Реве та стогне Дніпр широкий...», Ірина Шинкарук із композицією «Б'ють пороги...» та Віктор Павлік і Тетяна Назарко з дуетом «Не тополю високую...». Всі інші номери жодного стосунку до Тараса Григоровича не мали й були покликані лише вкотре продемонструвати бездоганні форми студенток і студентів Михайла Поплавського та їхню готовність служити своєму ректорові вірою, правдою та іншими, менш ефемерними частинами душі й тіла до самісінького захисту диплому.

 

Суто по-людськи мотивації показу саме ТАКОГО концерту в день смерті Шевченка на Першому національному можна збагнути: ну, навіщо псувати настрій людям, які вже третій день не вилазять із-за столів, святкуючи нескінченний Жіночий день, жалобними співами? Але ці мотивації не мають нічого спільного з нашими християнськими традиціями, що приписують на роковини йти не в концертний зал, а на цвинтар, аби вклонитися праху тих, кого шануємо й любимо. Тож навіть сам порядок, точніше, безлад у демонстрації заходів, присвячених пам'яті чи не найдорожчої для українця постаті підтвердив: ми безнадійно загрузли в конформізмі, ба навіть у банальному невігластві. Бо ж святкуємо День народження Поета на його могилі, а в поминальний день віддаємо ефір під якусь язичницьку вакханалію.

 

А втім, глядач, готова битися об заклад, у своєму чотириденному чаду суцільних вихідних не помітив жодної різниці між 8-м, 9-м чи 10-м березня на рідному телебаченні. Може, на це й був розрахунок?

 

Фото - www.segodnya.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15311
Читайте також
08.05.2012 12:01
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
23 100
03.05.2012 15:59
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 962
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
антижидит
4418 дн. тому
Друзья! Вы не о том. Представьте себе 200-летия Рабиновича (Шлем Алейхема). Уверяю, все каналы, а впереди каналы укГаинца Пинчука посвятят сему событию телечасы, теледни, теленедели. А кто-то выскочит вперед и целый год! Украины нет. Одно название оккупированной территории. А Поплавскому легкий поклон. Хоть этот клоун что-то хочет сделать для своей страны.
Тамагавк
4419 дн. тому
Пані, Інно! А Ви очікували, що ювілей Шевченка буде святкуватись на рівні загальнонаціонального свята?! Це не є можливим. По-перше в силу того, що в країні існує як мінімум два протилежні світогляди. По-друге, давайте глибше з"ясуємо, чим є постать Шевченка для пересічного українця. Для більшості - це не більше, ніж "бренд" української літератури і думаю відсотків 70 не зможуть пригадати жодного рядка його поезії. По-третє, творчість Тараса Григоровича вкрай складна для сприйняття, виконана в дуже похмурих тонах, а наш народ звик сприймати тільки якскраві кольори. Ну і по-четверте (мабуть саме основне), в країні де більшість зубожіє і живе за межею бідності, якось важко думати про духовне, щоб там не говорили ідеалісти про те, що все починається з мови, культури, самосвідомості тощо. В цьому випадку старикан Маркс був повністю правий, стверджувавщи: "Не людська свідомість визначає її буття, а людське суспільне буття визначає свідомість людини". Буде життя в достатку-буде й духовність.
жилетт-лучше для мужычыны нэт
4423 дн. тому
Страна,у которой нет прошлого,не имеет будущего.Кто высказывается против Государственного деятеля,смеет пытаться перекрутить факт дани уважения к творцу,писать злобные пасквили на всех и на все,что не соответствует ИХ вере,пытаясь дискредитироватьУКРАИНСКОГО словянского поэта,достойны только одного-обнародования фактов явной заказухи и тех лиц ,которые эту бодягу заказали.Только этого ОНИ боятся-огласки.Потому как по своей сущности они не воины а трусы,скобари из провинции...
Джуна
4424 дн. тому
Полностью согласна с автором статьи. Удивляюсь комментариям типа "Мабуть в неї чоловіка нема...". При чем здесь это ?! И это пишет женщина ! Голые девушки из "кулька" действительно не должны были выступать на Шевченковском вечере. Лучше бы в этот вечер прозвучало его поэзии. Люди, будьте толерантны и не опускайтесь до оскорблений автора, а попробуйте культурненько выразить свою мысль.
ух ты!Где грибы продают ?
4424 дн. тому
боже,каким жее нужно быть мизантропом,чтобы такую бредятину писать...
Брази
4424 дн. тому
Ириша....как мы себя любим вы поглядите...лучше бы так Родину любили,и поэта,и людей ,которые старались и почтили его память.Иришечка.Нече на зеркало пенять коли... Вопрос глубокомысленный, задумайтесь. Чем Вас обидел Бог?мМожет у вас проблема с чем то другим а не с нелюбовью ко всему Украинскому,тем более к программе,которую вы судя по всему не смотрели даже.Вам дали команду "фас" и вы обгадили память о гении,какая бы она не была и как бы вам лично,в чем я сомневаюсь,не понравилась.Зная на кого выработаете,вас можно только пожалеть...По крайней мере я свой крестик православный на зарплату от ...не меняю.Адью
Ириша
4424 дн. тому
Не возьму в толк -иль лыжи не едут, иль читаем разные тексты? Обгадили память о гении (?) устроители дня памяти (проклятия им адресованы?) или автор статьи (так она, вроде, о недостаточном уважении к Шевченко со стороны оргкомитета и официальных лиц в статье говорит)... Кто кого дискредитировал? Я фетишизмом не страдаю, к "легендарному" дышу ровно, но боль автора от "профанації пам'яті національного генія" я услышала, а вы, радетели, ее за ЭТО прокляли? По-моему, "разруха в головах" - это про вас.
Віка
4424 дн. тому
Москаліки проснулися)))А я думаю-чого так довго ніхто повітря не портить із приводу днів Шевченко?Ніііі-ВОНО проснулося ТА ПОЧАЛОСЯ
Ольга Миколаївна
4424 дн. тому
так гарно шанували Шевченко,чому пані Довженко не сподобувалося?Мабуть в неї чоловіка нема...Така злоба -не розумію....Я дивилась програму и мені жаль людину,яка так неадекватно бачить речі,які називають пошаною до видатного митця...Шкода що такі люди працюютьу СМІ.
Вероника
4424 дн. тому
Круто провели деь памяти,чтио сказать.А автора-на мыло!!!!Он враг Украины
Соломон
4424 дн. тому
Моя семья и отец и мать в восторге от того,что Шевченковские дни не забывают на госканале.Про такие дебильные каналы как иств или стб я вообще молчу.Хорошо,что не забывают легендарного поэта.А то что здесь написано-конечно же просто отголоски безумных воплей Тимошенко,которая через своих трибунов дискредитирует власть ,пиная мертвого поэта своими кривыми волосатыми ногами.Браво!Шикса свою миссию выполнила.Заказчик в восторге а люди будут поеваться при одном только упоминании о Вас.Пинать мертвеца-последнее дело.А вы просто никогда не получите Шевченковскую премию за эту погань.И уйдете в историю забытой и проклятой,потому как опустились ниже плинтуса-обгадиди память о Гении....
Джокер
4424 дн. тому
Как на мой взгляд,день памяти великого поэта показали достойно только на Первом.Стыдно писать такие статьи.Если у вас,автор 3 дня столы ломились от жрачки,тоя в это время положил скромную розу к памятнику гения,праздник которого вы омерзительно пытаетесь дискредитировать за 30 проклятых монет
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду