Золотий Пінчук, срібний Хорошковський…

14 Листопада 2011
16527
14 Листопада 2011
08:37

Золотий Пінчук, срібний Хорошковський…

16527
Пропозиції щодо оптимізації галузевої премії «Телетріумф»
Золотий Пінчук, срібний Хорошковський…

Запрошення «Детектор медіа» написати про номінантів цьогорічного «Телетріумфу» я зустрів із щирою радістю. Це одна з тих добрих традицій, що дає відчуття безперервної тяглості часу: стала за змістом, хоч і дуже мінлива за формою, константа нашого медіакритичного життя. Попри думку, яка лунає рефреном крізь роки, - мовляв, вичерпався «Тріумф», зійшов на пси, індустрії комерційного телебачення потрібна недержавна альтернатива, - і попри всі конфлікти та бойкоти премія щоразу відроджується бадьорим феніксом. І незмінно дає приводи для критики.

 

Екзистенційне питання - чому премію за якість контенту та професійність роботи телевізійників роздає державний регулятор, до компетенції якого оцінка контенту не входить, - залишається відкритим. Питання до добору експертів організаторами, а також добору номінантів і визначення переможців експертами були, є і будуть завжди. Протягом новітньої (після замирення з мовниками і повернення з запорізького вигнання) історії конкурсу в його результатах інколи не можна було простежити явної тенденції. Тоді «Тріумф» оголошувався, за формулюванням Наталії Лигачової, «нестыдным». Але потім завжди знову ставав «стыдным».

 

Словом, це диво, а не робота - про «Телетріумф» писати. Це вам не дивитися телебачення і потім у муках народжувати рецензії. Шаблон майбутнього тексту складається в голові ще до ознайомлення зі списком номінантів. Цей більше заслужив, той менше, навіщо так багато цих, чому немає тих...

 

Відкладемо цей шаблон убік.

 

Ми вже багато років говоримо про процес «холдингізації», внаслідок якого майже все українське телебачення зосередилось у руках чотирьох великих бізнесово-політичних груп. Торік цей процес дійшов логічного завершення - двоє гравців, наближені до влади, створили спільне підприємство для контролю та перерозподілу державного телерадіоресурсу, ЗАТ «Нацрада».

 

Ще двоє гравців до складу акціонерів не ввійшли, але вочевидь знайшли шлях до порозуміння з новими господарями телерадіопростору. Після цього «конкуренція» між усіма великими групами стала поняттям вельми відносним. Приклад ТВі наочно засвідчує: справжніх конкурентів тут їдять.

 

Із умовно відстороненого арбітра медійного ринку Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення перетворилась на такого самого виразника інтересів великих медіагруп, як інший співорганізатор «Телетріумфу», Індустріальний телевізійний комітет. Державна регуляція і галузева саморегуляція злилися в екстазі, поріддям якого є, зокрема, премія «Телетріумф».

 

У цифрах цьогорічний розподіл номінацій - якщо не зважати на такі формальності, як назва продакшн-компанії, яка виробила продукт, чи каналу, який його показав, - має такий вигляд:

 

 

Це результат ретельного добору, в процесі якого було відсіяно дві третини заявників, більшість - із регіонів. У категорію «інші» входять лише двоє мовників - 5 канал (чотири номінації) і львівський ZIK (дві). Зовсім без них було б не комільфо - хоч одна статуетка мусить виїхати за межі столиці, хоч одна - дістатися Анні Безулик, щоб «досужие телекритикессы» не мали підстав для закидів щодо чергового телеолігархічного збіговиська.

 

Ні, конспірологічних закидів не буде. Нудно! - скажу я вам.

 

Це так само нудно й передбачувано, як гіпотетичний чемпіонат України з боксу. Всі знають, що найсильніші у своїй ваговій категорії брати Клички, і всі знають, що між собою брати не поб'ються.

 

З кожним роком ми щораз менше зважаємо на імена і назви конкретних номінантів, натомість підраховуючи, скільки статуеток загребуть «пінчуки», скільки - «Інтер», і кому з «дрібноти» дістанеться хоч щось.

 

Якість конкретної програми чи фаховий рівень людини важить дедалі менше, поступаючись політичній та ринковій кон'юнктурі. Це триває вже не перший рік, але раніше присудження нагород самим собі хоча б відбувалося під егідою нібито державного органу, який нині теж став ринково-галузевим.

 

Усерйоз обговорювати, хто «цього року» є кращим ведучим інформаційно-аналітичної програми - Оксана Соколова, Алла Мазур чи Олег Панюта, - просто неможливо. Як і те, які новини «цього року» кращі - «Вікна», «Факти» чи ТСН. Усе це не більш ніж переливання з пустого в порожнє.

 

Колись я пропонував оголосити програму «Найрозумніший» Довічним Телетріумфатором і заборонити їй участь у конкурсі, щоб бодай якась інша дитяча програма могла перемогти у відповідній номінації. («Найрозумнішого» в номінації «Дитячі програми» цього року таки немає, зате є «Школа доктора Комаровського»...).

 

Тепер маю ще радикальнішу пропозицію, яка дозволить заощадити і державні, і спонсорські кошти, час і нерви.

 

Замість усієї цієї волинки з номінуванням, добором і експертним голосуванням організаторам «Телетріумфу» слід піти за спрощеною процедурою. За підсумками року відкрити рейтинги GfK і обчислити сумарну частку аудиторії. Припустімо, «пінчуки» матимуть 43%, «Інтер» - 33%, «1+1» - 27%, «Україна» - 4%.

 

На підставі цих даних виготовити чотири статуетки відповідного розміру - 43 см, 33 см, 27 см і 4 см, а також дві міні-статуетки: «заспокійлива для провінції» і «заспокійлива для аутсайдера». Статуетки можна виготовляти відразу у вигляді Пінчука, Хорошковського, Коломойського і Ахметова. Усе це роздати законним власникам під час урочистого бенкету. Назвати це «ТелеЧОТИРИумфом». Скорочену телеверсію показати, наприклад, у програмі «Дурнєв +1».

 

Це буде чесна й справедлива процедура, яка визначатиме місце кожної групи в українському телебаченні. Всі оператори, ведучі, режисери, актори фільмів та творці окремих проектів відчуватимуть свою причетність до золотого Пінчука чи срібного Хорошковського. І матимуть стимул працювати більше і краще, аби наступного року саме їхній виріс і став коштовнішим або зберіг лідерство. Натомість інші телекомпанії позбудуться марних сподівань і комплексів із приводу того, що їхні загалом непогані програми ніколи не перемагають.

 

А для продакшнів і телекомпаній із категорії «інше» це буде стимулом заснувати нарешті власну повноцінну премію, яка оцінює якість контенту та професійність виробників, а не ступінь наближеності власника того чи іншого телеканалу до влади чи глибину домовленостей про дружбу і співпрацю. Про Телеакадемію і незалежну від держави премію вони говорять уже багато років - може, почнуть діяти.


Ілюстрація - matrixhome.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16527
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ф-1
4517 дн. тому
Диаграмма, скорее всего, отражает количество денег , вложенных в производство программ.Рано или поздно , количество может перейти в качество.Не может жюри одновременно быть в полном составе идиотами или продажными шкурами и присудить премии фуфловому продукту.Пусть " інші" в лице государства выделит пристойную сумму своим телеканалам и конкретно строго спросит за её расходование , за конкретное вложение в производство телепродукта , за конечный результат.Голому энтузиазму полуголодных режиссёров , операторов и журналистов сложно тягаться с блеском декораций и навороченой техникой коммерческих каналов .Тогда , возможно , и удастся разрушить гегемонию олигархов (если нынешнее состояние дел кого-то сильно смущает)
//
4517 дн. тому
Да ладно, вполне тянет на реплику. Правда, реплика бывает по поводу, а тут как бы и повода нет...
Cox
4518 дн. тому
Нет, "формат на формате" - это если не присматриваться, и не анализировать, кто и как реализовал тот или иной формат. Кстати, форматные программы были выведены в одну номинацию, в остальных номинациях выдвигались оригинальные работы.
Бох
4518 дн. тому
"делают украинское ТВ" Звучит-то как. А присмотреться - формат на формате и джинсой погоняет.
К
4518 дн. тому
так а то, что в шорт лист Иван не попал, бо у нього нема ноги, руки, чи ока, вас не турбуе?...нехай буде инвалидом, за это и нужно его не вычеркивать, а дать статуетку, да? В шорт лист реально попали те, кто заслужил, а не Иван, просто потому, что ему никагда не давали...
Otar Dovzhenko
4518 дн. тому
Знаєте, анекдот такий є: "- Іване, в груповому сексі участь братимеш? - А хто там взагалі буде? - Я, ти і твоя дружина. - Нє, не хочу. - Ну то я тебе викреслюю...". Ви (чи вони, якщо ви - не з оргкомітету/журі/нацради) щоразу Івана викреслюєте, і на манежі залишається одні й ті самі. Це нудно і нецікаво, про це я і написав.
К
4518 дн. тому
Отар, ну реально - прям какая-то теория всемирного заговора... Все намного проще... все, кто хотели, заявки подали... за каждого, кто прошел в шорт лист, голосовала сотня экспертов, список которых можно посмотреть на сайте. к чему ваши претензии, не понятно...
Cox
4518 дн. тому
Судя по всему, зря Телекритика пригласила Отара написать что-то. Обвиняя других в шаблонности, он сам находится в плену шаблонов еще больших. Да, люди с фамилиями на П-Х-К-А владеют подавляющей долей на рынке. Но не понимать, что за каждой номинацией стоят люди, которые делают украинское ТВ, и не знать, что государственных денег в Премии нет (а ведь есть у кого спросить, Отар!) - значит расписаться если не в профнепригодности, то хотя б в пофигистском отношении к предмету. Вышел пук, извини, дружище. Статься получилась "стыдной".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду