Республіці - ні, або Що ж одягти на королівське весілля?

29 Квітня 2011
15546
29 Квітня 2011
08:11

Республіці - ні, або Що ж одягти на королівське весілля?

15546
Республіці - ні, або Що ж одягти на королівське весілля?

Почну з загадки. Що спільного між королівським весіллям і телебаченням? Відповідь: сноби стверджують, що вони вищі як за одне, так і за друге, а тим часом таємно стежать за обома.

 

Не зануритися в романтичну казковість події, принаймні, живучи у Сполученому Королівстві, неможливо хоча б через те, що п'ятницю, 29 квітня, оголошено вихідним днем. Понеділок 2 травня і так вихідний, отже на британців чекає довгий вікенд червоно-біло-синіх прапорців-юніон-джеків, народних гулянь на кожному підходящому і не дуже для цього газоні, чаю і пива, тістечок і барбекю.

 

Запитання: «А що ви робите на королівське весілля?» у спілкуванні випереджає фразу: «І як вам ця погода?» (стабільний компонент будь-якої бесіди на території Великобританії, незалежно від пори року). Найпоширеніше ставлення до події, що насувається (за моїми спостереженнями), - скепсис, що, в принципі, не дивно для нації, яка дала світові Монті Пайтона, й тому у відповідях на вищезгадане запитання переважає: «Косимо траву!». Я їм не вірю, але розумію, чому поки апетит не розпалено.

 

Достатньо спокійне ставлення до події спричинене браком резонансності - самі учасники майбутнього весілля вперто відмовляються живити чутки. Принца Вільяма ніколи не застукували з повіями, жоден екс-бойфренд Кейт Мідлтон (поки відомо, що, крім принца, такий був один, і його запрошено на весілля) не з'явився з запасом компрометуючих фото. Британські таблоїди на чолі з акулами мистецтва скандалу The Sun і Daily Mail, за браком іншого матеріалу, перейшли на друкування таких безнадійних реліквій, як фотографія мами Кейт, Керол, де вона співає... ні, не п'яна, а в хорі.

 

Була спроба перетворити на міні-скандал той факт, що королева досі особисто не знайома з батьками Кейт, і звинуватити Єлизавету ІІ у зверхньому ставленні до дівчини «простого роду» та її родини. Чи у відповідь на ці повідомлення у пресі, чи ні, але буквально протягом кількох днів було організовано обід для Мідлтонів-старших у компанії королеви.

 

 

Фото ЕРА

 

Кейт (згідно з таблоїдами) в цей час вдалася до магазинотерапії і витратила 250 фунтів (3 тисячі гривень) на кілька суконь. З подальшого розслідування з'ясувалося, що суконь було аж чотири, придбала вона їх в однозначно недизайнерській крамниці Warehouse і... І все. А королева в цей час обговорювала з її батьками за обідом... напевно, погоду. Букінгемський палац потім запевнив пресу, що обід Єлизавети з родиною Кейт було записано у щоденник ще з зими.

 

Була спроба поставити нареченій діагноз анорексії. «Кейт, не чекай весілля, з'їж шмат торта вже зараз!» - закликала дівчину газета Sun. Порівняльний аналіз фотографій Кейт квітня 2011 року і дев'ятирічної давнини, коли вона тільки познайомилася з Вільямом, довів... Що дівчина завжди була дуже стрункою і не схудла на 20 кілограмів у пожежному режимі перед весіллям.

 

Daily Mail надрукувала інтерв'ю з жінкою, з якою батько Кейт, Майкл... працював разом 27 років тому. «Він зажди був спокійним. Надійний колега. Було очевидно, як він любить свою родину». Щиро сподіваюся, що ця екс-співробітниця спочатку сховала в гаманець готівку за інтерв'ю, потім сховала гаманець у кишеню, а вже потім поділилися цими ласими шматочками інформації з журналістом.

 

Можу собі уявити нараду в редакції якого-небудь із британських таблоїдів. Головний редактор тупоче ногами і кричить на підлеглих: «Безглузді віслюки! З вас такі ж таблоїдні журналюги, як з Еда Мілібенда наступний прем'єр! Або як з пінгвіна сокіл! Якщо завтра не буде мені тут сексі інформашки про Кейт, задушу кожного голими руками!», у той час як підлеглі до крові гризуть собі нігті, і уявлять, як їх завтра душитимуть.

 

За три дні до весілля Sun умістила розлогу статтю про історію... ні, не передшлюбного сексу між принцами та їхніми нареченими, а королівської тіари - діамантової прикраси, виготовленої на замовлення королеви Мері 1919 року. Питання - чи позичить Єлизавета ІІ цю тіару Кейт на час весільної церемонії чи ні, бо всі королівські наречені за останні майже 100 років носили тіару на голові. Читачі позіхають і з нудьгою починають перечитувати інтерв'ю з колишньою співробітницею тата Кейт.

 

Ті медіа, в чиїй природі не лежить полювання на скандал, відзначають бездоганну поведінку як самої Кейт Мідлтон, так і її родини, протягом усіх цих довгих років знайомства з Вільямом. За всі ці роки дівчина, яку вже регулярно називають «майбутньою королевою», та її найближчі родичі - батьки, сестра та брат, жодного - ЖОДНОГО - разу не дали підстав для резонансних публікацій. За винятком хіба що отого фото мами в хорі. Але якщо серйозно - Мідлтони стали своєрідним взірцем оцього суто британського дару стриманості - understatement, що є визначальною рисою поведінки і самої королеви.

 

Королівські наречений і наречена оточені герметичним колом рідних і друзів, серед яких немає нікого, хто б продавав інформацію таблоїдам. «Тихо, як у Кремлі», - цитує преса одного історика монархії, хоча з чого той взяв, що у Кремлі тихо? Молода пара оточена радниками з піару, але щось у всій цій стриманості є таке, чого навряд чи можна навчитися від радників.

 

Що ж стосується королівської родини й того, радіє вона чи ні входженню до її лав простолюдинки, то слід зазначити, що одруження з дівчиною не аристократичного походження - наймудріший маркетинговий крок, до якого вдалася британська монархія за останні років чотириста, століття так від ХVI-го, коли жінкам було дозволено успадковувати престол (що теж стало вдалим поворотом). І навіть якщо багато хто не вважає Кейт Мідлтон зовсім уже простою - вона навчалася в одній із найпрестижніших шкіл Англії, а її батьки мільйонери, але водночас обоє вони почали кар'єру стюардами Британських авіаліній, самі заробили свої мільйони, і в родині Мідлтонів немає нікого з титулом.

 

 

Фото РА

 

Тому і складається враження, що шлюб із такою по-королівськи стриманою, але зовсім не королівського роду дівчиною, - ідеальний розвиток подій для монархії, чия репутація зазнала важкого удару під час епопеї 90-х із принцесою Діаною. Спочатку слізні одкровення Діани у пресі про холодну атмосферу королівської родини, потім визнання подружньої зради принца Чарльза, потім розлучення і нарешті трагічна смерть Діани зробили з королеви та її найближчого оточення монстрів у стилі Синьої Бороди. Точніше, дали нагоду таблоїдним ЗМІ це зробити.

 

Принц Вільям не заплямований тою кризою іміджу - навпаки, читачі Sun жаліють його, як молодого чоловіка, який рано втратив матір і виріс у проблемній родині. Присутність поруч Кейт, яка, навпаки, походить із родини, як здається, ідеальної, виглядає встановленням справедливості. Так, було невеличке затинання, коли Кейт і Вільям після кількох років «зустрічання» ненадовго розійшлися, бо Вільям вирішив, що не готовий одружуватися. Але ж це так само, як і перешкоди на шляху до щастя героїв телесеріалів, які й роблять сюжетні лінії такими захопливими.

 

Нещодавні опитування громадської думки показують, що Британія складається з поміркованих монархістів і стриманих республіканців. За соціологічним дослідженням, проведеним газетою «Ґардіан» напередодні весілля, більше британців чекають на додатковий вихідний, аніж на власне весілля, проте підтримка монархії виросла від часу кризи, спричиненою смертю принцеси Діани влітку 1997 року. Революцією, принаймні поки, не пахне.

 

Згідно з респондентами, монархія й далі позитивно впливає на життя нації, викликає повагу до Британії у зарубіжних країнах і, що найцікавіше, краща за будь-яку пропоновану на цьому етапі альтернативу. Проте, що стосується власне весілля, тільки 37% респондентів кажуть, що воно їх цікавить. Жінок воно цікавить набагато більше, ніж чоловіків.

 

Водночас, 47% сказали, що швидше за все дивитимуться подію по телевізору. Більше половини з цих людей жінки та/або люди віком від 18 до 24 років. На ще одне запитання: «Чи розважить весілля британців у час економічної непевності?», 75% відповіли схвально. Отже, з косінням газонів, думаю, треба буде почекати.

 

А проблему що вдягти допомогла вирішити та ж таки Sun, надрукувавши у вівторковому числі маски з зображеннями принца Вільяма і його нареченої, або, як кажуть кокні, Вілз-енд-Кейт. У газеті докладні інструкції, як ці маски треба ножицями вирізати з газети, тоді наклеїти на картон, проробити отвори для очей та рота і прилаштувати мотузочки. Ні до чого кращого підлеглі з погризеними нігтями поки не додумалися. Але й далі думають.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду