Україна справді має таланти. Але... здебільшого малоросійські?

23 Квітня 2010
32912
23 Квітня 2010
15:40

Україна справді має таланти. Але... здебільшого малоросійські?

32912
Попри домінування російської мови у шоу «Україна має талант», нічого справді російського почути там не вдалося
Україна справді має таланти. Але... здебільшого малоросійські?

Боюся, я абсолютно неоригінальний - з усіх телешоу в останні місяці більш-менш регулярно дивлюся тільки «Україна має талант» на СТБ. Усі інші - фрагментарно і суто випадково. Особливо політичні. А, власне, на кого там дивитися і що слухати? Спостерігати за постійним навішуванням локшини на вуха глядачам представниками правлячої коаліції і беззубими спробами опозиціонерів відбитися? Коли при цьому в ролі найзапекліших патріотів виступають персонажі, одного з яких назвав «негідником» і «найбільшим розчаруванням у своєму житті» ще Олесь Гончар у «Щоденниках», а іншого вважав дуже підозрілою постаттю покійний Головний командир УПА Василь Кук? Дякую, не хочеться мені ваших вистав, панове, краще подивитися на живих і притомних (принаймні, майже всіх) людей, котрі намагаються якнайкраще співати, танцювати, жонглювати і пародіювати політиків.

 

Це справді непересічне видовище, і високі рейтинги програми та каналу СТБ, про що йдеться у статті Андрія Колесника, цілком зрозумілі. Глядацькі співпереживання та подив (низка неабияких сюрпризів упродовж практично кожної програми!), на загал професійна операторська робота, динамічне журі, вправна ведуча... Дивишся з задоволенням. І після того нерідко обговорюєш побачене з друзями (вищий клас телепрограми, коли про неї можна сказати щось більш вагоме, ніж «а та сказала, а той побіг, а ті зареготали»). Але при всьому цьому щось постійно муляє - десь там, у глибинах підсвідомості, здебільшого не надто сильно, хоча часом і проривається на поверхню, і відчувається на повну силу.

 

Так само, до речі, як і щодо інших розважальних (неполітичних!) телешоу.

 

Дещо спрощуючи ситуацію, спробую пояснити, про що саме йдеться.

 

Той, хто читав мої книги та статті, знає, що автору цих рядків несимпатичні будь-які варіанти ідей «пропорційного представництва» етнолінгвістичних груп України чи то у владі, чи то в науці, чи то в шоу-бізнесі. Але водночас у постколоніальній країні неможливо обійтися і без певних заохочувальних (бажано непрямих, не в лоба) заходів для розвитку національної культури, оскільки поняття «культурний імперіалізм» позначає брутальну реальність і витворене зовсім не українськими буржуазними націоналістами, а західними марксистами (тими, які не ленінці, і тому є науковцями, а не ідеологами). До цього слід додати, скажімо, такі похідні поняття, як «культурна залежність» і «культурне панування (домінування)», «культурне колінкування» і «культурне копіювання» тощо - і матимемо основи понятійного апарату для розуміння того, що діється в українському телепросторі та, зокрема, у професійно зроблених розважальних телешоу.

 

Я не збираюся нікому нав'язувати готових висновків - крім усього іншого, цих висновків у мене ще немає; йдеться про певні сумніви, відчуття та роздуми стосовно якоїсь неправильності та викривленості, деформованості тієї телекартини, яку нам пропонують численні розважальні шоу.

 

Отже...

 

Дані перепису 2001 року засвідчили: дві третини громадян України вважають рідною мовою українську. Дані численних соціологічних досліджень (маю на увазі серйозні дослідження) засвідчують: українською мовою вдома, у сім'ї спілкується приблизно половина громадян, російською - дещо менше половини, решта - іншими мовами. Тож одна шоста громадян України (це різниця між двома третинами і половиною) - очевидно, ті, хто володіє обома мовами, і хоча на практиці надають перевагу російській, сантимент їхній на боці української мови; принаймні, відмовлятися розмовляти нею, коли до них звертаються українською, вони не будуть.

 

А що ж ми бачимо на телешоу?

 

Порахуйте чи прикиньте самі відсоток україномовних учасників «Танців із зірками», «Танцюю для тебе» і «Танцюють усі». Гарантую - стабільно буде менший (а то й істотно менший) за половину. Зробіть те саме зі «співочими» телешоу. Результат буде той самий. У чому причина? Невже у тому, що україномовні громадяни України танцюють і співають відчутно гірше за російськомовних? Чи що значна маса україномовної публіки живе у провінції - і тому не потрапляє в об'єктив телекамер? Чи в тому, що багато українців переходять у публічному спілкуванні на російську (культурно-генетичний переляк після всіх отих «пригод» упродовж ХХ століття)?

 

Чесно кажучи, не знаю.

 

Але от те, що серед журі змагальних телешоу україномовні судді завжди в меншості, це вже певна політика власників і менеджерів телеканалів. І мені особисто вона категорично не подобається - і на емоційному, і на властиво раціональному рівнях.

 

Та це, чесно кажучи, менше зло порівняно зі злом більшим.

 

Ідеться про зміст виступів конкурсантів на тих же «талантах», простіше кажучи, про їхній репертуар.

 

Адже Україна - не тільки постколоніальна, а й посттоталітарна держава. Яку, до речі, певні впливові політичні сили дуже хочуть перетворити на державу неототалітарну, відтворивши чимало з колишніх традицій.

 

І от, поклавши руку на серце, чи не забагато «совкового» в наших телешоу? Я розумію, що «народні таланти» підхоплюють те, що вони чують у всіляких «радіоностальгіях», але...

 

Мені стало моторошно, коли маленька дівчинка на одному з відбіркових конкурсів шоу «Україна має талант» щиросердо вигукнула: «А я знаю, хто такий Ленін! Це великий вождь трудящих усього світу!». Вигукнула під сміх залу і журі - але ж яким мотлохом набито її голову, і який мисленнєвий мотлох ретранслюється у голови нових поколінь (бідолашні трудящі всього світу, як вони живуть, не знаючи, що Ленін - це їхній великий вождь...).

 

Знов-таки, в мене відсутні рецепти, і це дуже делікатна матерія, оскільки в минулі часи навіть в офіційному, дозволеному мистецькому секторі створено чимало талановитого і просто геніального, проте від того, скажімо, що «Панцерник Потьомкін» є шедевром кіномистецтва, він не перестає бути фільмом посутньо брехливим (хоча б тому, що ініціатор повстання Вакуленчук закликав до бою матросів українською мовою, а командир повсталих Матюшенко був другом дитинства Гната Хоткевича й учасником нелегальних українських організацій Севастополя...).

 

Чи, може, значна частина України і справді не більше, ніж поліпшений та дещо гуманізований фрагмент СРСР, така собі благодатна Малоросія?

 

До речі: попри домінування російської мови у «талантах», нічого справді російського почути там не вдалося (колись був такий феноменальний фольклорний ансамбль Дмитрія Покровського, для мене він і донині є еталоном істинної російської культури співу). І це теж сумно: «совок» давить усі національні культури, хоч і по-різному...

 

Загальне ж враження (саме враження, а не раціональний висновок) можна, очевидно, висловити так: українці мають чимало талантів, проте не мають головного - бути самими собою. Втім, не тільки українці: тих «культурних блискіток», які виростали б зі своєрідного «гумусу» традицій того чи іншого регіону й мали б прикрашати собою навіть наймодерніші речі, в шоу «Україна має талант» майже не відчувається. А жаль. Бо ж за їхньої відсутності і за наявності зазначених вище певних виявів лінгвокультурної політики менеджменту телеканалів й очевидних «совкових» культурних традицій вітчизняної спільноти шоу «Україна має талант» нерідко набуває відверто малоросійського присмаку.

 

Ілюстрація - www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32912
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 999
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 775
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 133
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 623
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 708
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 536
18.05.2010 11:47
Наталія Данькова
, Оксана Ситник
22 001
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 963
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 281
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 028
13.03.2010 13:23
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
22 069
03.07.2009 10:35
Маша Томак, «День», Анна Слєсарєва, Анастасія Сошина, «День»
21 763
30.06.2009 15:48
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
18 634
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Katrin
5088 дн. тому
Сергію, просто тисну вам руку! Думаю аналогічно з приводу нашої набридлої малоросійщини. Яка ж ми нещасна все-таки нація, якщо у 21 столітті боїмося своєї мови, соромимося свого справжнього. Мене несказанно дратують російськомовне журі - Влад Яма, Фролова, когорта журі з СуперЗірки, серед якої жоден принципово не говорить українською! Вони що? Із закордону наїхали? Мови нашої не чули /не знали?! Як погано, Сергію, що не ми зВАми керуємо каналами та культурною політикою загалом. Ми би показали, що таке Україна і український телепростір. І останнє - Сергію, я коли дізналась про склад журі Х-фактору - стало дурно. Ви там може маєте якусь можливість, то передайте людям, що причетні до проекту, що Елка, російський критик Бєсєдин ( може у прізвищі помиляюсь) та Серьога - це ганьба фактору і такі як я його просто не дивитимуться(
Микола
5095 дн. тому
Інтер = ОРТ або РТР. Вже нема чого дивитися. Інші російськомовні "українські" канали - трагедія національного телепростору.
Тарас
5098 дн. тому
Підтримую автора на всі 100%!!!
коллега
5112 дн. тому
Сумно від того, що менежмент багатьох каналів по суті пригнічує мову у таких ток шоу. Набираючи в жюрі російськомовних спеців вони роблять середовище, коли навіть двомовні участники переходять на російську (бо такі вже ми ввічлеві) І до речі рейтинг программ не залежить від двомовності, це вже й йолопам відомо. Просто керінвики каналів самі російськоорієнтовані. А на каналах мова все быльше зникає. Й ми втрачаємо свю індивідуальність. Нажаль.
Аася
5112 дн. тому
У Марченко муж Медведчук. Тот самый который делает все возможное чтобы присоединить Украину к России. У их дочки Путин крестный. Как вообще таких можно допускать на телевидение Украины. Это же пятая колонна России. :)
Незнайко
5113 дн. тому
Стаття ніби й правильна, але якось так сором'язливо, несміливо написана. Боїться автор називати речі своїми іменами? У нас колоніальне телебачення, українці там просто зайві - та ви там їх і не побачите. Потрібні хахли, на догоду "старшому братові", який і контролює наші мас-медіа. (До речі, хто там власник каналу?) Журі в цій програмі напрочуд безтактне (про смак я вже мовчу). Добре, хоч не лається матом.
Котик
5113 дн. тому
Передача УМТ имеет огромную популярность в России лидер скачивания через файлообменные сети. И любят в России ее прежде всего за украинскость. Ибо российский контент на российском ТВ это просто унылое гавно. Я искренне не понимаю украинцев так восторграющихся нашим телевидением. У вас что дурной вкус? Ваше телевидении во сто крат лучше российского. А ваша поп музыка особенно украиноязычная во сто крат лучше российского унвлого гавна. Считаю победу Януковича грандиозной трагедия для Украины. И это уже видно как резко стало менятся ваше телевидение в сторону унылого гавна. Дураки вы просто. Вам хочется, чтобы у вас стало как в России? Гос контроль над ТВ, массовые убийства спецслужбами граждан украины. Мы гордились за вас и за Оранжевую Революцию. У вас была Свобода, теперь вы ее просрали так, как просрали мы свою свободу. Добро пожаловать в унылую путинщину по украински.
Андрій
5115 дн. тому
А для чого брехати про перепис? Я жив у студентському гуртожитку, і разом за мною свої дані питали ще у 5-х студентів. Всі дані питали й записували, і мову, і дохід, і релігію тощо. Брехуни такі брехуни...
tka4enko
5115 дн. тому
Справді дивно, що за такі статті платять гроші. Цікаво, як подібні патріоти уявляють справжнє українське шоу? Мабуть, на початку предачі Марченко повинна вітатися: "Слава Україні!",- а жюрі відповідати: "Героям слава!"
Tetanya
5115 дн. тому
Проект передачі хороший, але, на жаль, не працює на Україну, як загалом і більшість таких шоу. А даремно...
Привратник
5115 дн. тому
Всего по двум моментам статьи. По поводу колониальной Украины. Все после военные годы в стране Советов республики средней Азии и Россия по существу являлись колониями Украины и республик Прибалтики. И про перепись населения 2001 года. Ну не делайте вид, что не знаете как она проводилась. Заполнялись переписчиками только первые графы переписного листа, а родной язык и далее без участия опрашиваемого. По местам лишения свободы таким образом перепись проводилась всех 100 % процентов контингента.
inozdrevatenkov
5115 дн. тому
В свое время я уже исследовал описываемый автором феномен. Вот моя версия ответа: http://inozdrevatenkov.livejournal.com/19450.html
ну-ну
5115 дн. тому
Бред. Статья не о чём. Неужели, ТК платит за это деньги? Позорище...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду