Не кричіть: «Вовки!»

16 Квітня 2010
47013
16 Квітня 2010
09:06

Не кричіть: «Вовки!»

47013
З ситуації навколо львівської газети «Експрес», щонайменше, не варто робити передчасних і безпідставних висновків
Не кричіть: «Вовки!»

Так званий радикальний журналістський протест колективу львівської газети «Експрес», що полягав у перекриванні траси Київ - Чоп, спрацював блискуче. Представники виконавчої і законодавчої влади наввипередки кинулися шукати й карати винних в утисках свободи слова у Львові.

 

Інколи турбота наших можновладців зворушує так, що сльози заважають говорити. Це ж треба - парламентський комітет звертається, вимагає від Генпрокуратури, МВС і навіть уповноваженого Верховної Ради з прав людини розібратися. Про долю журналістів турбується особисто народний депутат України Олена Кондратюк. У Верховній Раді збираються створити тимчасову слідчу комісію щодо тиску на журналістів. Справу беруть на контроль віце-прем'єр Сівкович і міністр внутрішніх справ Могильов. А місцева міліція створює прецедент, якого ми так довго чекали, порушивши кримінальну справу за статтею 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання журналістської діяльності), дотепер настільки ж малодоступною для ображених і побитих журналістів, як міфічна квітка папороті. Дякуємо, дякуємо за увагу, любі наші обранці!

 

«Детектор медіа» не має наміру навішувати ярлики, визначаючи в цій історії правих чи винних. Предметом занепокоєння є одностайна беззастережна некритичність, із якою поставилися до цієї історії колеги.

 

До влади питань немає: вона хоче сподобатися й обрала для цього легкий спосіб. Вона не може ні знайти замовника вбивства Ґонґадзе, ні вибити компенсацію рідним Тараса Процюка, ні покарати хоч якось бодай одного з мандатоносних мордобойців, які нападали на журналістів. А ось демонстративно відреагувати на вимоги провінційної газети, і то не десь, а у Львові, де цю нову владу не надто толерують, - це блискучий хід. До того ж від самого початку історія поширювалася в інтернеті та ЗМІ як вірус, і то саме в тлумаченні газети «Експрес»; усі бачили відео, де мент-хам розпускає руки і перешкоджає журналістській діяльності, й читали, як дітей залишили без батька й матері. В такій ситуації пояснювати, що претензії податкової міліції навіть не до самої газети, а до її директора були обґрунтованими - вкрай невигідно, все одно не повірять. Легше - попросити податківців знайти собі іншу жертву, винести слідчому-хаму догану і представити це в медіа як свідчення небаченого демократизму.

 

До речі, якщо це прагнення влади справді системне, «Детектор медіа» готова допомогти - надати докладний перелік осіб, щодо яких варто, відновлюючи справедливість, порушити кримінальну справу за статтею 171. Серед них Олег Калашников, Дмитро Шенцев, Петро Лебідь, Вадим Колісниченко, комуніст Олександр Ткаченко та інші не менш шановані новою владою журналістоненависники. У разі, якщо пропозиція зацікавила, пишіть на редакційну адресу чи телефонуйте.

 

Бог із нею, з владою. Я не можу зрозуміти логіки колег:

 

- блогерів, які масово й бездумно поширювали передруковану з «Експресу» інформацію з відеороликом як свідчення «наступу на свободу слова», з коментарями на зразок «почалося!»;

 

- журналістів, які републікували ту ж інформацію й навіть не звернули увагу на низку дуже дивних подробиць, як-от відмову «Експресу» називати ім'я і прізвище затриманого директора «А.В.» («Детектор медіа» не відразу спромоглася довідатися, що це Андрій Вей), аргументовану тим, що це «приватна інформація»; те, що в матеріалі газети йдеться про міліцію, хоча насправді це податкова міліція; те, що на початку скандального відео на запитання «ви берете в мене інтерв'ю?» представник «Експресу» відповів панові Мельнику чітко: «ні», а отже, не був при виконанні службових обов'язків; і багато іншого, що мало би змусити спрацювати здорову професійну недовірливість і спонукнути бодай спробувати розвідати, що ж там за історія з газетою «Експрес». Зауважу, що «Експрес» за стилістикою є близьким до жовтої преси, тож дослівні передруки публікації «Міліціонери залишили без опіки батька й матері 5-місячну дитину!» з усіма перлами на кшталт «просимо відвідати інтернет за адресою» в серйозних онлайн-виданнях виглядали дикувато;

 

- громадських захисників журналістів, зокрема Київської незалежної медіа-профспілки, яка відразу «вписалася» за «Експрес», не зробивши навіть мінімальної спроби перевірити, чи справді має місце тиск на газету, чи, можливо, її менеджер намагається захиститися редакційним посвідченням від відповідальності за порушення закону. Хоча, наскільки мені відомо, керівництво КНМП відразу застерегли, що в цій історії все не настільки очевидно, як видається на перший погляд. Відеоролик виявився достатнім доказом вини правоохоронців і, відповідно, правоти газети. Нині на захист «Експресу» виступили вже й «Репортери без кордонів».

 

Та й справді, яка різниця, чи затримали «громадянина А.В.» - директора газети, себто одиницю геть не творчу, - через викривальні публікації «Експресу» чи через ухиляння від сплати податків (на суму понад 2,5 млн гривень, як стверджує Костянтин Стогній) якимось іншим підприємством (на цьому наголосив уже сам Андрій Вей)? Справді, хіба може директор газети ухилятися від сплати податків? Явна інсинуація.

 

Хоча сьогодні з'явилась офіційна заява ДПА у Львівській області: за інформацією Zaxid.net, «у провадженні слідчого відділу податкової міліції від 18 березня 2010 року знаходиться кримінальна справа щодо ухилення колишнього головного бухгалтера ТОВ "Видавнича група "Експрес" від сплати податку на прибуток до бюджету в сумі 2,6 млн грн. Приводом та підставою до порушення кримінальної справи стали неодноразові відмови судів різних інстанцій у задоволені скарги керівників товариства щодо скасування податкового повідомлення-рішення про стягнення нарахованої суми». Отже, йдеться саме про газету «Експрес». Натомість «смольний» радикальних протестантів розіслав прес-реліз «В "Експресі" спростовують податківців»: «Бездоганність податкового та бухгалтерського обліку товариства підтверджена позитивними щорічними висновками міжнародної аудиторської фірми "Делойт енд Туш" за відповідний період. Серед інвесторів товариства провідні фінансові установи та виробники поліграфічного обладнання США, Швейцарії, Швеції, Німеччини, інших країн. Відсутність податкового боргу підтверджується також довідкою наданою ДПІ у Яворівському районі Львівської області. Ми знаємо, що колишній головний бухгалтер підприємства сьогодні працює директором у редакції газети "Експрес", що публікує критичні матеріали про місцевих керівників державних та правоохоронних органів. Однак, вважаємо, що це не достатній привід кидати тінь на бездоганну репутацію підприємства. У зв'язку із цим вимушені звернутися у суд за захистом ділової репутації підприємства і оцінюємо наші збитки на сьогодні у суму, що складає 12 мільйонів гривень». Питань до газети та цієї історії загалом стає ще більше, як і фактів, що потребують ґрунтовної перевірки...

 

Яка різниця, міліціонерами чи податківцями були ті, хто спершу затримали пана Вея, а потім у не вельми чемний спосіб відмовлялися спілкуватись із представниками газети? Всі вони мєнти погані. Якщо проаналізувати початкову публікацію «Експресу», неважко прийти до висновку, що її автори обачливо уникають конкретики, називаючи своїх опонентів «міліціонерами» і вживаючи назви на зразок «слідчий відділ на вулиці Стрийський», які вводять читачів в оману. Очевидно, авторам дуже не хотілось, аби в публікації фігурувало слово «податкова»; приховати ж місце конфлікту, зафіксованого на відео, було неможливо, оскільки будівлю податкової впізнає кожен львів'янин.

 

Навіть відео, яке демонструє гидке хамство правоохоронців, викликає низку запитань. По-перше, якщо людина, яка розмовляє за кадром із слідчим Мельником, була журналістом при виконанні професійних обов'язків, тоді за фразу «утріться, бо я розумію, що ви поснідали, але треба ж за собою стежити», яку цей журналіст зневажливо кидає слідчому на початку відеозапису - і ще до початку конфлікту - його слід було б негайно перестати таким уважати. Це враження доповнюється фразою «ти не мужчина!», кинутою редактором слідчому після сцени рукоприкладства. Знов-таки, якщо ми є свідками суто чоловічої розбірки, то до чого тут журналістська діяльність?

 

Не слід відкидати й політичне підґрунтя цієї історії, зважаючи на інтегрованість «Експресу» та її головного редактора в місцеві політичні процеси, зокрема історію протистояння з лідером львівської обласної організації «Батьківщина» Іваном Деньковичем, який ще недавно воював із газетою через публікацію антитимошенківського компромату. Нині місцевий БЮТ у числі перших виступає на захист «Експресу». Не насторожує?

 

Висновки ж про «наступ нової влади на свободу слова» з цих подій, навіть якщо беззастережно вірити версії «Експресу», є повною нісенітницею. Ніяких «донецьких» у цій історії, як бачимо, немає, як жертви «наїзду», так і його виконавці - щирі помаранчеві галичани. Правоохоронці цікавляться справами головного редактора газети Ігоря Починка - він, звісно, називає це політичним тиском і фальсифікаціями, - не перший рік. «Детектор медіа» не має жодних підстав для спростування чи підтвердження тієї чи іншої версії, тому не заглиблюватиметься в подробиці. Однак, незалежно від того, хто правий і хто винний, історія ця досить давня. Як і практика перевищення правоохоронцями своїх повноважень, яка процвітала в Галичині й по всій Україні як за Кучми, так і за Ющенка. Зрозуміло, що багатьом хотілося б прив'язати черговий випадок із «донецьким бєспрєдєлом» (ну, і як тут не згадати про клятих противсіхів, завдяки яким ми маємо такого президента і такого прем'єра), але, принаймні, журналістам і правозахисникам слід бути обережнішими в побудові причинно-наслідкових зв'язків.

 

Без сумніву, в історії з «Експресом» варто й необхідно розібратися. Покарати винних як у перевищенні службових повноважень, так і в несплаті податків або якихось інших неподобствах, якщо це буде доведено. Але історія з «Експресом» не належить до тих, на які громадянському суспільству та журналістській спільноті варто реагувати так однозначно й передбачувано. Попри незаперечність факту, що влада наша корумпована, а правоохоронці геть знахабніли, незаперечним є також факт, що журналісти та інші співробітники медійних підприємств не є святими й деколи вчиняють правопорушення. Й від спроби захиститися від відповідальності за справді скоєне правопорушення за допомогою статусу журналіста чи співробітника ЗМІ медійна спільнота повинна дистанціюватись, як від зачумленого. Бо це той крик: «Вовки!», який після кількох повторень позбавить нас надії на те, що влада колись буде реагувати на справжні кричущі випадки перешкоджання професійній діяльності журналістів.

 

«Детектор медіа» готова надати можливість висловитись усім учасникам конфлікту та зацікавленим особам.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47013
Читайте також
16.08.2010 13:25
Отар Довженко
29 688
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 990
09.04.2010 10:02
Отар Довженко
4 940
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 461
02.04.2010 12:44
Отар Довженко
Отар Довженко, для «МедиаПорта»
13 878
22.03.2010 16:00
Отар Довженко
51 362
19.03.2010 16:50
Отар Довженко
20 464
17.03.2010 07:31
Отар Довженко
, Наталя Лигачова
116 017
15.03.2010 02:35
Отар Довженко
21 477
12.03.2010 12:56
Отар Довженко
13 307
26.02.2010 09:10
Отар Довженко
30 208
18.02.2010 09:24
Отар Довженко
11 362
16.02.2010 08:06
Отар Довженко
33 004
08.02.2010 18:19
Отар Довженко
30 662
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
MrSergo70
5109 дн. тому
Повністю підтримую. Непрофесійна поведінка Починка лізе в очі відразу. А за слова: "Я з повіями не розмовляю" на місті слідчого його взагалі треба було б по асфальту розмазати." Колегам" з Експресу спочатку треба свою поведінку відшліфувати, а вже потім за скандали хапатися.
Lvivskyy
5115 дн. тому
Отаре! Респект. Все точно - Починок маніпулює. А ті , кому це зараз вигідно - пробують використати ситуацію для самопіару
OBI-Consulting.eu
5115 дн. тому
пропоную взяти смітничок, як на відео СТБ куди політив мікрофон, поставити його перед входом до АП - та здавати посвідцення ТУДИ) раз вже закладена така традиція.. чемпіонат україни серед посадовців 3-5 категорій ще треба влаштувати - "попади мікрофоном у смітник" в рамках нашої акції..
OBI-Consulting.eu
5115 дн. тому
Отаре, гадаю ти згоден із тим, що як би там не було "бити людей" не можна, журналістів в тому числі... А те що МИ, журналісти, можем іноду біле видаватиза чорне - це факт. СТАНДАРТІВ в інститутах журналістики не вчать - так, тікі коми раставлять по тексту вірно.. Ти кажеш - хтось має розібратися - ось і разбираємось, понавішавши "ярликів" на міліцію, нову владу.. Що взагалі за ярлик таки новий - "нова влада"?)) чим нова??) або для кого? гадаю для журналістів - ні.. І взагалі - пропоную ВЛАШТУВАТИ на 3 травня у день преси - демонстративну здачу посвідчень журналістів перед будівлею АП - як красна армія прапори фашистів кидала до вогню - так і нам пропоную зробити. Я не хочу бути журналістом більше в цій країні - щоби мене не били, а я міг збирати та поширювати інформацію доступними мені способами - достатньо паспорта!) Здаєм посвідчення, колеги???? подробиці будуть згодом тут - www.eu4ukr.blogspot.com
:)
5115 дн. тому
знайомі податківці кажуть, що нібито останніми днями Експрес активно сплачує мільйонні заборгованості
Otar Dovzhenko
5115 дн. тому
хехе, скажіть уже прямо, без зайвої скромності - мільярдів!
хехе
5116 дн. тому
а колесниченко-то за что? он наоборот защищает права журналистов писать на родном для миллионов граждан русском языке!
Директор
5116 дн. тому
Самое смешное во всем этом фраза " Починок журналист".
Отар прав
5116 дн. тому
В этой истории Отар прав в том, что нужно очень внимательно изучить обстоятельства. Налоговая милиция, понятное дело, не ангелы в белых одеждах. Но и Починок, конечно, не журналист. Показательно, что на защиту пана Починка стали те, кто с ним никогда не сталкивался. А вот львовские журналисты, которые знают ему цену (понятное дело - речь не те тех его наемных работниках, которые в рабочее время маршировали на трассе Киев-Чоп). Так вот, во Львове Починок имеет устойчивую репутацию человека, мягко говоря, гниловатого, способного на ложь, подставу и подтасовку фактов. Что мы и увидели в видеозаписи со Стрыйской. Так что - за свободу слова бороться надо, но понимать, где "наезд" властей, а где - желание пана Починка, прикрываясь журналистким удостоверением, избежать ответственности за махинации с землей и неуплату налогов.
Ох-ох
5116 дн. тому
Отаре, не кричіть "Вовки!" http://www.pravda.com.ua/columns/2010/04/16/4939771/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду