Що робити євроатлантичним інтеграторам?

29 Березня 2010
9987
29 Березня 2010
09:00

Що робити євроатлантичним інтеграторам?

9987
…якщо присвячені євроатлантичній інтеграції медійні програми будуть згортатися
Що робити євроатлантичним інтеграторам?

Минулого тижня відбувся захід, що виглядав, наче святкування дня народження людини, яка готується відійти у кращий світ. Йдеться про семінар «Донесення ресурсних та інформаційних можливостей НАТО до представників українських мас-медіа», організований Держтелерадіо України, Центром інформації та документації НАТО в Україні та Сіверським інститутом регіональних досліджень.

 

Автор цих рядків мав приємність виступати перед колегами і першим питанням свого виступу поставив: який смисл проводити подібний семінар, коли між першим і другим туром тодішній кандидат у президенти Віктор Янукович уже заявляв у виступі на телеканалі ICTV, що в Конституції України записано про її нейтральний статус? Мало того, ми ще й на референдумі 1 грудня 1991 року, виявляється, голосували за цей самий статус.

 

Ані перше, ані друге твердження не відповідають дійсності, але вони яскраво продемонстрували прагнення Віктора Януковича втілювати в життя цю тезу. Щоправда, з приходом на посаду він дещо змінив риторику й заговорив про позаблоковість. Для наших державних ЗМІ це фактично має означати припинення фінансування програм, присвячених євроатлантичній інтеграції. Так що, шановні євроінтегратори від журналістики, повісили носа й опустили руки?

 

Тим часом повідомлю вам банальну істину: життя багато що підправляє. Погортав я недавно свою стару книжку «Третій Президент. Політичний портрет Леоніда Кучми» і виявив там багато аналогій із днем сьогоднішнім. Від суто зовнішніх до змістовних. Ми недавно сміялися з проколу Януковича, коли він, читаючи з аркуша, закликав гостей піднести келихи з шампанським, а ні в нього, ні в гостей шампанського в руках не виявилося. Ранній же Кучма мав конфуз під час підписання в Києві угоди з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим. Гість сказав слово й пішов уперед поспілкуватися з журналістами, а Кучма кричить йому в спину: «За протоколом випити треба».

 

Але ця зовнішня неоковирність - дрібниця. Набагато серйозніше Янукович нагадує Кучму в його зовнішньополітичних намірах. «На сьогодні саме на цій території зосереджені життєво важливі національні інтереси України», - казав новообраний Кучма про СНД. «Ми повинні бути не просто присутніми у Співдружності незалежних держав, а навчитися активно впливати на політику всередині Співдружності, рішуче відстоюючи свої інтереси, не забуваючи, зрозуміло, і про наших партнерів». Президент Кучма згадував у своїй промові західні країни, відносини з якими повинні бути наповнені «новим реальним змістом», але стратегічним партнером України він називав Росію.

 

Цитувати сьогоднішнього Януковича я не буду, бо його висловлювання в усіх на слуху. Рекомендую лише почекати півроку - і думаю, що ми зі здивуванням будемо спостерігати зміни в риториці нового президента.

 

Адже невдовзі після приходу до влади Кучма висловлювався вже зовсім інакше. Зокрема, описуючи ситуацію в СНД, він сказав: «Нині ми граємо у футбол в одні ворота. Росія стоїть на одинадцятиметровій позначці і б'є усім голи». Він заявив також, що Росія намагається несправедливо використати решту колишніх радянських республік. Український президент так само висловлював невдоволення двосторонніми українсько-російськими взаємовідносинами. Це невдоволення вилилося врешті-решт у рішення України вступити до НАТО. До нього був причетний і прем'єр-міністр часів президента Кучми Віктор Янукович. Це рішення досі не реалізувалося, але почекаймо. Бо прихильнику позаблокового статусу доведеться відповідати на низку колючих запитань Наприклад, як співвіднести позаблоковість із Чорноморським флотом Росії, який перебуває на нашій території? Де взяти набагато більші кошти на утримання армії, ніж ті країни, котрі перебувають в «агресивному» блоці НАТО? Тож почекаймо...

 

А що робити переконаним євроатлантичним інтеграторам, якщо присвячені євроатлантичній інтеграції медійні програми будуть згортатися? Зрештою, йдеться не лише про формальність, яким є вступ до Північноатлантичного альянсу. Йдеться про певну систему цінностей, які притаманні Заходові і які так тяжко засвоюються нашим суспільством. Ось про них і треба наполегливо говорити в наших міжнародних програмах. Крапля камінь точить.

 

Юрій Луканов, журналіст, голова Київської незалежної медіа профспілки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9987
Читайте також
03.09.2009 18:42
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
48 455
15.06.2009 12:32
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
31 065
11.06.2009 15:41
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
14 002
27.04.2009 12:06
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
12 590
09.04.2009 12:53
Юрій Луканов
16 157
23.03.2009 12:20
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
17 728
12.03.2009 05:55
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
6 109
24.11.2008 13:11
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
46 558
11.11.2008 07:00
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
6 770
31.10.2008 09:25
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
11 621
13.09.2008 00:01
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
11 687
06.09.2008 09:56
Юрій Луканов
, для «Детектор медіа»
16 276
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5102 дн. тому
Луканову. Ерунду не пиши. Цитирую Луканова -"Ось про них і треба наполегливо говорити в наших міжнародних програмах. Крапля камінь точить". Что то ты автору стишка про пародию ничего не гововорил. Даже как-то согласен с тем, что он насочинял. А это как раз и есть твоя капля, что должна нас точить. "олрогенький"! Я больше чем уверен, что ты понятия не имеешь, кто и что такое НАТО. Не вывеска, а обратная сторона медали, кто они и, что они. Ты не сталкивался с ними, особенно при ведении боевых действий, с их поведением, когда они куда-то приходят. Вы им пока пытаетесь лизнуть, думая, что для нашего брата, это единный выход как уберечь страну. Ты покажи народу всю кухню, изнанку натовских вояк. Ведь не ты, ни этот автор стишка, под знамена НАТО в Афган, Ирак, Африку не пойдете. Хотя наверно кому пишу, безтолку все. Точи дальше. Капелька.
Луканов
5102 дн. тому
Злому. олрогенький, а вичули про таку річ,яка називається пародія? Доповідаю вам,що оцей віршик, який викликав ваш гнів, є пародією на деякі політичні погляди.
Злой
5103 дн. тому
Какие мудрые стихи,-" Москва лютує в Україні", поэтому милльонов шесть, сартиры драят на чужбине! "Ридають діти на руїні, Сумує Київ і Дніпро". мы пол страны уже продали, но незалежни, нам светло! А геннниальность этих слов -"Альянс безсмертний у боях", да Югославия, Ирак, они все ходят в халуях! Ну, киданули пару бомб, в Афгане свадебку в руины, но -" НАТО, рідна наша мати", прийми МЯСКО из Украины! "Ті путінці, нащадки гуннів, Лиш муки й смерть готують нам", но мы от СПИДа раньше здохнем, и наркота поможет нам! "Кобзар порвав останні струни, Ще лиже ката свій же Хам", Тарас плюется там в могиле. Кому писал? Все дуракам!
Lukanov
5103 дн. тому
Хаотично трохи написано але нічого - може бути:))))
Луканову в помощь
5103 дн. тому
Москва лютує в Україні: Руйнує, палить все кругом, Ридають діти на руїні, Сумує Київ і Дніпро. Ті путінці, нащадки гуннів, Лиш муки й смерть готують нам. Кобзар порвав останні струни, Ще лиже ката свій же Хам. До НАТО йдем, зрастаймо в силі - Альянс безсмертний у боях! Згадай Шевченкову могилу - Не знайде в тобі місце страх! Гей, НАТО, рідна наша мати, Новітня Січ ти є для нас! І треба всім про НАТО знати: Цього від нас жадає час!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду