«Євробачення»: ну дуже українська демократія

26 Березня 2010
28627
26 Березня 2010
15:02

«Євробачення»: ну дуже українська демократія

28627
Визначення демократії включає в себе процедуру. Без унормованої процедури буває тільки пролетарська демократія. Або сучасна демократія по-українськи
«Євробачення»: ну дуже українська демократія

Що ж, вийшло все, як у відомому анекдоті. Ганна Герман мала рацію, кілька разів упродовж телевізійного вечора 20 березня сказавши про перемогу демократії. Борис Бахтєєв мав рацію, висловивши сумнів у своїй статті «"Євробачення" й демократія» як стосовно припустимості застосування цього терміну до пісенного конкурсу, так і щодо реальної прозорості й чесності конкурсної процедури, в яку безцеремонно вдерлася влада. Мабуть, і автор цих рядків має рацію, не сумніваючись у недемократичності ігрищ навколо «Євробачення-2010». І всі інші матимуть рацію, хто б що не сказав про всенародно-телевізійну відбіркову процедуру.

 

А причина одна, і дуже проста: демократія по-українськи, яка в нас на очах стверджується в усіх сферах суспільного життя, має чимало спільних формальних ознак із демократією справжньою та небагато змістовних збігів із нею - не має значення, вживаємо ми термін «демократія» у прямому чи переносному сенсах, як-от у випадку з «Євробаченнням».

 

Ясна річ, Василя Лазаровича було призначено «світочем української естради» не за найбільш прозорою і чесною процедурою: цей мало кому відомий персонаж з'явився чи то з чиєїсь керівної волі, чи то внаслідок якихось залаштункових інтриг. Але хіба не так само часто-густо призначалися і призначаються міністри і навіть віце-прем'єри України - що за президентства Ющенка, що за президентства Януковича? Хіба не за принципом «для своїх, і найбільше» роздавалися нагороди в останні місяці каденції Віктора Андрійовича? То хіба варто дивуватися з того, що Лазарович вдало вписався у загальне річище?

 

Так само він і «виписався» з цього річища при зміні влади - коли знімали та знімають із посад тільки за те, що ти «не свій», незалежно від професійних якостей. І хоча Лазарович був начебто й «свій» (оскільки виступав на передвиборних концертах Партії регіонів) - але ж чи то не мав власної «волохатої руки» нагорі, чи, швидше за все, став взірцево-показовою офірною жертвою, покликаною продемонструвати торжество «справжньої демократії».

 

Що ж, вийшло все справді зразково-показово.

 

По-перше, було наочно продемонстровано: без активної участі чільних представників нової адміністрації й вода не освятиться, тобто влада бере на себе (як і в радянські часи) місію оцінки творчих процесів. Із захмарних Печерських пагорбів (ну, не з Парнасу ж...) на грішну землю десантувалося журі і... Далі ви все бачили самі.

 

По-друге, з переможницею - співачкою Alyosha - вийшов так до кінця і не прояснений конфуз. Одні твердять, що її пісня є плагіатом, інші - що вона була, всупереч правилам, ще два роки тому оприлюднена в інтернеті... Одне слово, в результаті представлення належних документів Європейській мовленнєвій спілці затяглося, й Україну в особі НТКУ було оштрафовано. А хіба вперше казуси такого роду? Згадаймо, скільки разів наші політики та бізнесмени і члени їхніх сімей потрапляли в пікантні ситуації за кордоном, бо ніяк не здатні зрозуміти: визначення демократії включає в себе процедуру. Без унормованої процедури буває тільки пролетарська демократія... а чи й сучасна демократія по-українськи.

 

По-третє, в результаті зі співачкою Alyosha трапилося те, що трапляється з більшістю українських політиків. Глядачі відбіркового телешоу голосували за конкретну персону, яка виконувала конкретну пісню. Тепер же залишилася персона, але... без пісні. Пісня буде інша. Один до одного метода формування «коаліції тушок», коли туди набігло кільканадцять депутатів, готових дружно співати під дудку Партії регіонів, але обраних із зовсім іншими піснями (пробачте, партійними програмами).

 

По-четверте, Василь Лазарович та його адвокат і директор стверджують: про демократичність і прозорість добору представника України на «Євробачення-2010» можна говорити тільки в разі представлення протоколів SMS-голосування. Але, як каже Лазарович, цих протоколів ніхто не показує. Це знов-таки щось нагадує з наших найдемократичніших парламентських та президентських виборів останніх років, чи не так?

 

По-п'яте, Василь Лазарович збирається судитися з НТКУ, оскільки ніхто так і не оформив юридично «розлучення» з ним: «Якщо нас не почують українські суди - ми звернемось до Європейського суду і будемо боротися за те, щоб винних покарали за грубі порушення, довели нелегітимність проведення національного відбору та все ж таки залишили мою кандидатуру як легітимну кандидатуру представника на "Євробачення-2010" від України». Знов-таки, нічого нового - Україна є одним із рекордсменів за числом програних державою справ у Європейському суді з прав людини, тільки ж грошове відшкодування тим нашим співгромадянам, котрі постраждали від нашої Феміди, платять не колеги «колядника» Романа Зварича, а ми всі як більш чи менш справні платники податків...

 

До речі: в НТКУ переконані, що штрафи (вже нарахований і новий, у разі, якщо 26 березня всі документи не буде подано) можна буде сплатити вже після закінчення «Євробачення-2010», тобто не за рахунок державних коштів (іншими словами, знов-таки з наших кишень), а з грошей, які буде перераховано міжнародними спонсорами телеконкурсу. Хочеться повірити, але ніяк не вдається, знаючи, хто є who в керівництві НТКУ і якою є міра відповідальності цих персонажів (власне, і їхніх попередників також...). Тому варто готуватися до позачергового вилучення енної суми гривень з наших кишень. Та хіба це вперше і востаннє?

 

Нарешті, ще одна вельми прикметна деталь. Те, що віце-гендиректор НТКУ Валід Арфуш не володіє українською мовою, ба більше, ставиться до неї, скажімо так, із певним скепсисом, добре відомо. З цього приводу лунало вже чимало гнівних інвектив, а разом із тим - цілком прагматичних запитань: як же він без знання мови буде здатен оцінити продукцію своїх підлеглих? Якби ж то не було у Верховній Раді депутатів, котрі, не володіючи жодною мовою (йдеться, ясна річ, про мову літературну, а не вуличну), творять вітчизняне законодавство, і стільки натворили всього, що постійно доводиться звертатися до Конституційного Суду, щоби той розтлумачив, що ж значить та чи інша стаття того чи іншого закону. Я вже не кажу про те, що призначення на посаду високого державного чиновника, котрий не володіє державною мовою, прямо суперечить чинному законодавству; та хіба в нас немає купи ще вищих чиновників, які одержали посади також усупереч законам? І не лише Закону про мови, між іншим...

 

Власне, і сама Alyosha не засвідчила свого володіння українською. Якщо вона справді вважає це непотрібним для себе, то матимемо ще одне підтвердження єдності поп-музики й політики в Україні. Я зовсім не стверджую, що все має бути виключно україномовним; але переконаний і наполягаю на тому, що без української мови не можна бути ані українським політиком, ані співаком. Не буду торкатися тут феномена Кличків - це тема окремої розмови, - але зауважу принагідно, що навіяне якимись бовдурами-радниками небажання Віталія Кличка публічно спілкуватися українською, якою він приватно, між іншим, цілком здатен розмовляти, хоч і не завжди досконало, вже коштувало йому посади київського мера - і приведе його до політичного фіаско. Якщо, звісно, не зміниться психологічна настанова депутата й боксера.

 

Але повернімося на наші співочі телеполя. Власне, що відбулося, якщо відволіктися від зовнішньої процедури і звернути увагу на змістовний бік справи? «Нестандартного» Лазаровича замінила цілком «стандартна» Alyosha. Демократія по-українськи перемогла. Але переконаний, вона аж нічим не допоможе перемозі українських представників на «Євробаченні-2010». Бо там усе ж таки потрібні талант плюс уміння його гідно представити. І все.

 

Фото - www.catapult.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28627
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 975
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 763
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 111
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 612
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 694
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 520
04.06.2010 17:33
Олександр Шиманський, газета «Україна молода»
15 490
31.05.2010 20:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
18 855
20.05.2010 14:06
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
44 533
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 939
27.04.2010 09:11
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
26 979
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 119
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 712
26.03.2010 10:18
Олександр Зирін, «День»
31 409
25.03.2010 15:42
Олександр Чекмишев, «Українська правда»
29 018
22.03.2010 16:05
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
38 793
20.03.2010 10:27
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
37 433
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
wonder
5114 дн. тому
автор, о чем вы? параллель между евровидением и политикой неочевидна, конфуз ситуации четко не прочерчен, идея не ясна. то, что непонятно каким боком в жюри оказались политики, уже и так всем ясно. лжепатриотизм об украинском языке в формате международного конкурса вообще не понятен. Ничего, что большинство учасников конкурса обычно поют на английском и представляют свое видение поп культуры , а не фольк своей страны?
Не згодна!
5116 дн. тому
Людей слід оцінювати не по словах, а по справах! Така собі банальна істина! Якщо не україномовний Арфуш принесе користь НТКУ, хіба це погано? Тим більше, що він, як я зрозуміла, буду опікуватися міжнародною діяльністю каналу. А яка користь була з попередніх україномовних керівників, які так і не підняли Перший хоч на щабель? А побутовий расизм у країні, як не сумно, процвітає! Прочому, деякі "побутові расисти" про це навіть не здогадуються! Тепер слід бути дуже обережними у висловах, бо Валід досить добре знається на правах людини - прикладом тому ефір на ТВі, коли він демонстративно пішов з програми Скрипіна. Поживнмо - побачимо!
Алегарф
5116 дн. тому
Вот из-за таких, как вЫ, Алексей Мазур, нас и не возьмут в ЕВРОСПИЛЬНОТУ!!!!!!!!!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5116 дн. тому
"Як же він (Арфуш) без знання мови буде здатен оцінити продукцію своїх підлеглих?". Відповідаю: а ось як: "Як Валід Арфуш і компанія пісню "запісЯлі". Про те як ліванський "папараці" Валід Арфуш пісню "запісяль" можна було дізнатися з його синхрону в інформаційному випуску "Нового каналу". Призначений новою владою заступником генерального директора Національної телекомпанії України, член журі українського відбору на "Євробачення - 2010" мовив про запис нової пісеньки для "Aльоші" - переможниці національних відбіркових змагань". http://spetskor.dp.ua/art_1264.php
micka
5116 дн. тому
взалалы-то арфушО це таке "щось", яке і російською то не володіє - ви послухайте як воно бекає
Алегарф
5116 дн. тому
Пане Грабовський, честно, не осилил, написали бы просто: ДЕМОКРАТУРА - глядишь, Вас бы Вынныцькый снова у Шустера пиарнул, или вам плотют за много букв?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду