З вершин і низин

24 Березня 2010
47654
24 Березня 2010
09:36

З вершин і низин

47654
Телевізійні співочі конкурси нещадні до людських слабкостей. Як реалізують цю гуманістичну місію проекти «Народна зірка» на ТРК «Україна» та «Суперзірка» на «1+1» – читайте далі
З вершин і низин

Фільм Мілоша Формана «Амадей» закінчується чудовою сценою: старий і божевільний, як трикутний капелюх, Антоніо Cальєрі благословляє всіх учасників програми «Суперзірка» на «1+1», а також молиться за кожного, хто виходить на сцену в проекті «Народна зірка» на каналі «Україна». Він випрошує в неба ті крихти співчуття для нікчем, які підтримають їх у час найчорнішого розпачу. Cальєрі випрошує в долі цілющі зерна омани, які проростуть навіть у дрібних і змарнілих душах, і дикий бур'ян амбіцій заколоситься на кам'яному полі бездарності. Й каліка не потребуватиме милиць, бо повірить, що спина свербить не просто так; і стане він на узвишші, розправить руки й полетить; тільки лет його буде хоч і яскравий, але позбавлений величі; мішком плоті він обвалиться із вершин, і низини радісно засміються, привітавши чергового психонавта. 

 

De profundis

 

Немає значення, що молитва божевільного Cальєрі, заступника всіх посередностей світу, - режисерська вигадка Мілоша Формана, наклепницька побрехенька, художня вартість якої знущається з історичної правди, як Марк Рібо - зі своєї гітари. Світові потрібен такий святий, і цей свербіж не вгамувати; десятки тисяч учасників «Суперзірки» породжені його жаданням справедливості. Молитва Cальєрі у виконанні справжніх, штучних і обдурених зірок породжує успішні телевізійні формати, й хто наважиться поставити під сумнів її силу та справжність?

 

Телевізійні співочі конкурси нещадні до людської слабкості й милостиві до кожного, хто закопує свій єдиний талант у землю. «Ти маєш талант?», - питають вони в «раба лінивого і лукавого». Бідака, зачувши солодкі обіцянки, риє землю, щось там знаходить, - і несе в серці своєму на суд особливої трійки. Що відбувається далі - це вже залежить від формату і рівня євангелізації шоу-бізнесу.

 

Розглянемо два напрямки сюжетного розвитку проектів, які мироточать безпосередньо з новозавітної притчі про таланти. Обидва мало цікавляться тими чудовими рабами, які вправно примножують п'ять талантів, виданих небесним продюсером, «кожному за спроможністю його». І навіть ті, що отримали по два таланти, - не найкращі, хоч і незмінні, учасники шоу. Проблема в тому, що змагання людей по-справжньому талановитих, які гарують на одному полі, - це надзвичайно нудне й позбавлене розважального ефекту видовище. Саме тому, зрештою, милосердне телебачення показує нам не пряму трансляцію міжнародного конкурсу молодих піаністів імені Володимира Горовиця, а лише його президента Юрія Абрамовича Зільбермана, змушеного прислухатися до порад святого Cальєрі, його навіжених обранців та компетентних висновків своїх колег, яким належить возвеличити істинних героїв шоу, - тих нещасних, які винні лише в тому, що повірили небесному продюсеру й виконали його побажання «показати талант» буквально - тобто, прийшли і показали.

 

Саме ці сонми наївних і ошуканих, засліплених і збентежених, саме вони - хліб і сіль кожного співочого шоу.

 

Профілі і маски

 

В євангельській притчі пропорції між хорошими конкурсантами і неліквідними учасниками шоу - два до одного. І саме цей пункт сучасне телебачення сприймає не догматично, що й уможливлює існування різних форматів. Ось у чому суть художнього конфлікту між ортодоксами та єретиками. Перші - творці шоу «Народна зірка» - наполягають, що змагання власників різної кількості талантів - це самодостатнє і веселе, як панахида, видовище. Половина учасників мають статус хороших рабів, які вже наклепали достатньо талантів, щоб умаслити продюсерів що з вершин, що з низин. Як і личить догматичному богослов'ю та ліцензійним угодам більшості онлайн RPG ігор, це твердження доводиться сприймати «як є». Тобто, юзер погоджується, що Юлія Войс чи Андрій Кіше - це власники щонайменше п'яти талантів і відповідної історії примноження капіталу. А от щодо їхніх партнерів, яким перепало від двох до одного, вже можна застосовувати методи критичного реалізму. Визначити, хто з цих улюбленців фортуни приперся з одним-єдиним замурзюканим талантом, і тому має полишити шоу негайно, не завжди так просто. По-перше, особлива трійка цього проекту підібрана настільки гуманістично, що розгледіти поміж них прокурора, секретаря обкому чи, тим більше, начальника обласного управління НКВС не вдається. Усі ці повноваження від початку поділено з телеглядачами, тому за колегіальний висновок - «рабе лукавий і лінивий!» - ніхто безпосередньо не відповідає.

 

Відсутність продюсерського гніву, як і вся попередня догматика, надає видовищу м'якого, карамельно-анекдотичного смаку, квінтесенція якого - образ шинкарки Ірми Вітовської («Хто тобі подарував таку жахливу краватку? - Мама подарувала перед від'їздом. - Прикольна, дуже прекрасна рожева краватка!»).

 

Млявість буцімто незаслужених поразок суттєво нівелює мить тріумфу, коротка дистанція між лузерами та чемпіонами не дозволяє підтримувати високу напругу. Як наслідок - «Народна зірка» більшою мірою асоціюється з новорічним вогником, «Піснею-80» на центральному телебаченні, «Старими піснями про головне» та іншими проектами, які паразитують на олів'є.

 

Прекрасна Барбара Брильска вже другий сезон поспіль німіє, коли бачить мужчин, і дуже артистично звіряє цю свою таїну широкій громадськості. «Народна няня» Заворотнюк перфектно каже своє коронне «Оййй...», і виморгує жагучою морзянкою те ж таки повідомлення, що й пані Барбара, тільки з властивими їй виховними та заохочувальними інтонаціями й тембральною гладдю. Володимир Бистряков також світиться любов'ю, і щоразу, коли йому перепадає слово, мене не полишає відчуття, що зараз прозвучить третій тост.

 

Поблажливість до недосконалості - ця проміжна ланка між рибою та м'ясом, - на сучасному телебаченні видається анахронізмом. Зовсім інший мир вам несе «Суперзірка» - програма, яку полюбив би навіть лютий Ісус П'єра Паоло Пазоліні.

 

Почати б з того, що у цьому проекті гріховність людська не залишається поза кадром. Кожен, хто наважується тицьнути вимогливому журі сумнівну монетку, відгрібає решту сповна. Щоб усі інші нарешті прозріли, облишили діставати святого Cальєрі й визнали просту істину: мрія - це каліцтво, що заслуговує на знущання.

 

«Чарівні романтики та скажені пенсіонери, невмирущі зомбі та безголосі квазімодо», - ось як рекомендує закадровий голос учасників шоу. І це саме те, на що всі ми чекали.

 

Панські жарти

 

Дуже непросто знайти десять відмінностей між проектами «Суперзірка» та «Україна має талант», - і це на початку трохи бентежить. Так, у «Суперзірці» танцюристи й силачі не змагаються з людьми, які заковтують холодну зброю, але навіть у доволі вузькій, здавалося б, співочій царині нам демонструють не менш розкішний діапазон талантів: хтось співає з крокодилом, хтось намагається компенсувати вокальну катастрофу балетними рухами чи ритмічним читанням. На догоду поп-драматургії доводиться спостерігати вже бачені історії про те, як прагнення слави перемагає любов до ближнього, як сексі-мама конкурує з сексі-доцьою, як у кожному місті конкурсанти пнуться показати «місцевий колорит», і як шкільний учитель перетворюється на хвацького стриптизера.

 

Мабуть, кардинальна відмінність між обома програмами полягає тільки в тому, що «Суперзірка» майстерно доповнює словосполучення «Україна має талант» жирнючим знаком питання.

 

Потап, Віра Брежнєва та проректор Київського інституту музики ім. Глієра Юрій Абрамович Зільберман - не лише чергова особлива трійка, від якої залежить доля претендентів на один мільйон гривень. Вони - чудові винищувачі ілюзій, перед якими кожен раб, навіть із двома талантами в кишені, не може почуватися безпечно. Саме вони, на відміну від багатьох своїх попередників, оголосили нещадну війну авторитетові святого Cальєрі й повстали проти його беззахисних адептів.

 

Так, це не конкурс імені Горовиця, де навряд чи обговорення виступу чергового конкурсанта відбувалося б у таких термінах:

Потап: «Ето бил п<...>дєц, ізвінітє, Юрій Абрамовіч»

Юрий Абрамович: «Да, ето <...>».

 

Наскільки заслуговують на приниження ті учасники, яких зазвичай залишають поза кадром? Ось, наприклад, черговий кандидат, покараний натхненням та можливістю потрапити у велику гру, поривається заспівати арію Христа, - а його виганяють зі словами

«п<...>дєц, какой й<...>бнутий штріх!».

 

А вони все пруть, як сарана. Готові стати рачки, задерти ногу і заспівати. Готові канючити, падати на коліна і виконувати інші суворі вимоги Потапа: «Ви должни билі вийті - і трахнуть нас!». Щоправда, коли чергова конкурсантка пішла назустріч побажанням високого журі й виконала композицію «Мнє уже двадцать і я хачю є<...>ацца», їй це, здається, не дуже допомогло.

 

Завдяки ентомологічній прискіпливості, з якою в проекті «Суперзірка» нам показують всю глибину людського падіння, проект набуває неповторного морального аромоксамиту. Глядачеві не просто підсовують розвагу з низин, а й нагадують про долю, яка чекає на кожного з недолугих конкурсантів буття, який носиться зі своїм убогим талантом, як дурень з писаною торбою. «А раба непотрібного вкиньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів!» (від Матвія, 25:30).

 

Фото - www.mmr.net.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47654
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 220
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 477
17.09.2010 10:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 102
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 521
13.08.2010 16:20
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 916
08.07.2010 10:21
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
16 413
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 489
28.05.2010 17:34
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 707
19.05.2010 11:03
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
4 221
21.04.2010 09:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 353
01.04.2010 15:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
24 547
26.01.2010 08:59
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 409
03.12.2009 17:19
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 275
12.11.2009 09:51
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
32 597
06.11.2009 16:04
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 376
01.11.2009 10:17
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
44 343
27.10.2009 09:44
Михайло Бриних
20 123
24.10.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
53 000
06.10.2009 16:25
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
26 553
02.10.2009 17:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
79 675
18.09.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 663
11.09.2009 18:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 681
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 999
29.08.2009 09:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
58 750
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 229
09.08.2009 10:24
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
22 950
27.07.2009 09:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 027
13.07.2009 08:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 655
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 864
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мат-перемат
5137 дн. тому
Матюки на "плюсах" - это уровень культуры Ткаченко, Потапа, Веры Б., Зильбермана и всех, кто в этом проекте! А не то, о чем пишет автор. Кстати, кто забыл- "плюсы" были когда-то типа культурным каналом! :)
О.К.
5138 дн. тому
єдиний напрямок, в якому Україна з величезним відривом веде перед у загальносвітовій тенденції: самознищення телебачення як медія
Не дивно
5139 дн. тому
Прагнення до дешевого підвищення рейтингів цього сезону просто таки сягло свого апогею на плюсах. Товарищі сценаристи просто, таке враження, пищать від задоволення, коли промовляється черговий мат, чи з'являються чергові цицьки. Ну що ж робити, коли таланту зробити видовище без цієї порнографії бракує...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду