Хвилина російської слави для українських талантів

13 Жовтня 2009
20463
13 Жовтня 2009
16:02

Хвилина російської слави для українських талантів

20463
Хвилина російської слави для українських талантів

Схожість телекартинки в Україні й Росії давно нікого не дивує. Більшість російських програм із часом з'являються в нашому ефірі, одні й ті самі серіали транслюються паралельно, до того ж українські канали активно практикують купівлю російських форматів. Минулого року ICTV придбав ліцензію на «Максимум», СТБ - «Звану вечерю», Перший національний - «Що? Де? Коли?»; цьогоріч СТБ запустив свою версію «Давай одружимось», тимчасом як ICTV збирається знімати «Велику різницю»... Втім, деякі ідеї російського телебачення канали просто беруть за основу, не купуючи ніяких ліцензій. Один із найяскравіших прикладів - «Знак якості», подібний до «Контрольной закупки».

 

Окрім російських ідей та форматів схожості додають формати міжнародні, що паралельно реалізуються і в Росії, і в Україні. Приміром, СТБ влаштував цілу лінійку для адаптацій Psychic Challenge, у якій по черзі транслює власні та російські сезони «Битви екстрасенсів». До того ж, саме вихід проекту на російському телебаченні часто стає визначальним при купівлі того чи іншого світового шоу українськими каналами.

 

Навряд чи хтось сперечатиметься, що запорукою успіху власної версії є її унікальність, яка поєднує якість виробництва та вибір яскравих учасників. Саме це вдалося проекту СТБ «Україна має талант!», який минулого сезону сколихнув ефірну одноманітність наших телеканалів. Прикметно, що російська версія цього формату на українському телебаченні взагалі не прижилася - після кількох випусків шоу «Минута славы» ICTV відмовився від цього продукту через низькі показники. Тому український глядач, який не має доступу до широких кабельних чи супутникових пакетів, не міг детально ознайомитися з російською версією цього формату. Але якби він переглянув останній, четвертий сезон, міг би побачити багато цікавого й дуже знайомого. Адже участь у шоу «Минута славы» беруть фіналісти та півфіналісти шоу «Україна має талант!».

 

Тут варто згадати кілька особливостей російської адаптації формату компанії FremantleMedia - America's got talent. На відміну від більшості країн, де було реалізовано цей проект, Перший канал вирішив не створювати локальної версії для пошуку російських талантів, а за усталеною імперською звичкою позиціонував «Минуту славы» як конкурс для всього пострадянського простору, в якому беруть участь представники різних країн. Єдиною умовою їхньої участі має бути те, що учасник не повинен займатися своїм «талантом» професійно.

 

Тож сама по собі участь українських героїв у російському проекті не є чимось незвичним. В українських телешоу теж зустрічалися випадки участі переможців аналогічних російських проектів. Приміром, міжнародний сезон «Танців із зірками» кілька років тому влаштовував «1+1», тоді до участі було запрошено зокрема італійських, польських та російських переможців і фіналістів. Але в цьому випадку найцікавіше те, що російський Перший канал видає фіналістів та півфіналістів шоу «Україна має талант!» виключно за своїх учасників.

 

Співак із міста Харкова Сергій Сиваш спеціально для членів журі «Минуты славы» заспівав «стару добру мелодійну пісню» - «Яблоname="OLE_LINK2">ни в цвету». Колектив Vertical-Limit із Івано-Франківська пропагував здоровий спосіб життя поєднанням брейк-дансу та класичної пантоміми. Велосипедист Віталій Чванін, якого в українському проекті було заявлено як мешканця Харкова, напевно, змінив місце проживання: в «Минуте» він як автогонщик представляв містечко Моніні. Анастасія Коваленко, яка співає з закритим ротом, для російського журі виступила з піснею «Антошка, Антошка, пойдем копать картошку» в костюмі піонерки, а ведучий «Минуты» не переставав наголошувати, що дівчина дуже схвильована тим, що вона вперше приїхала до Москви. Виступив зі своїм номером і фокусник Олександр Шимко, який уже встиг взяти участь у «Давай одружимось» на СТБ і знайти собі кохану дівчину. А от акробати Wise Muscles із міста Миколаєва, за словами ведучого «Минуты», кілька останніх років весь свій вільний час присвячують репетиціям номера для «Хвилини слави», поставленого, між іншим, ще командою СТБ для шоу «Україна має талант!». Так само з номером, поставленим на СТБ, - «лотосом», - виступив і дует гімнастів «Автван». А сім'я силачів Акулових із Кривого Рогу, як з'ясувалося зі слів ведучого, намагалася довести, що жінки - «це не слабкі істоти, а російські жінки можуть дати фору чоловікам».

 

Схоже, російський Перший канал так надихнувся версією СТБ, що вирішив запросити на відкриття сезону переможця «Євробачення» Олександра Рибака. Попри те, що це було фішкою гала-концерту «Україна має талант!». Все одно ж бо російські глядачі навряд чи цікавилися проектом «Україна має талант!» чи бодай чули про існування СТБ, який, на відміну від провідних російських телеканалів, не входить у традиційний теленабір.

 

Тож пошуки групи СТБ, кастинги, відбір журі, номери, поставлені командою українського проекту, - все це виглядає природнім надбанням «Минуты славы». І жодної згадки про «Україна має талант!», звісно ж, немає. Це при тому, що в «Минуте славы» беруть участь переможці й фіналісти аналогічних проектів із інших країн - Великобританії, Данії, Німеччини, Китаю й Польщі, запрошені на відкриття сезону шоу. На цьому російський Перший із радістю робив акцент, як і на тому, що учасники покажуть номери, які принесли їм перемогу на батьківщині. Дивує лише, що творцям «Минуты» не спало на думку запросити нехай не Susan Boyle (її прізвище все ж таки на слуху), а, приміром, George Sampson, хлопчика - танцюриста брейк-дансу, і представити його так: «Гриша Самсон підготував номер спеціально для глядачів "Минуты славы"!».

 

Цікаво, що таким прикладом привласнення й використання чужих здобутків задоволені, здається, всі: і команда «Минуты», й учасники, і навіть канал СТБ. «Ми щиро радіємо, що наші таланти з'явились у цьому шоу, оскільки це доводить, що талант-шоу "Україна має талант!" пройшло з успіхом не лише на території України, але й за її межами. Судячи з усього, російські колеги оцінили перший сезон, а наші не лише успішно беруть участь у "Хвилині слави", а й виступають із номерами, поставленими творчою командою "Україна має талант!", а це не може не радувати», - каже керівник департаменту продюсування учасників талант-шоу СТБ Дмитро Танкович.

 

Як з'ясувалося, новостворений департамент каналу сам і посприяв потраплянню українських учасників на російський проект. Взагалі департамент уклав угоди лише з двома фіналістами проекту «Україна має талант!» - співаком Артемом Семеновим (Урсула) та пародистом Валерієм Юрченком. Відповідно до угоди. для Урсули канал зніме кліп на арію Плави Лагуни (з фільму «П'ятий елемент») та відправить співака на навчання за кордон. А для Валерія Юрченка департамент розробить програму вистави для його виступу та концепцію телепрограми за його участю. «Російські колеги до нас звернулися, щоб зв'язатися з нашими конкурсантами. Звісно, ми їм не відмовили. І це сприяло тому, що наші таланти спробували свої сили в Росії», - розповів Дмитро Танкович.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20463
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 931
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 518
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 031
15.02.2010 07:21
Наталія Данькова
18 001
07.12.2009 08:13
Наталія Данькова
16 170
23.11.2009 12:02
Наталія Данькова
20 276
28.09.2009 15:16
Наталія Данькова
, Світлана Остапа
46 774
01.09.2009 10:02
Наталія Данькова
, Отар Довженко
33 715
21.08.2009 22:23
Наталія Данькова
36 853
04.08.2009 08:00
Наталія Данькова
25 535
15.07.2009 16:14
Наталія Данькова
, Галина Корба, для «Детектор медіа»
39 230
03.07.2009 14:26
Наталія Данькова
, Леся Ганжа
16 957
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Smotritel
5301 дн. тому
Все рівно "Минута слави (Фролової)" порівняно з "Україна має талант!" - гів...о!
горлопан
5302 дн. тому
Прикладная хохлятщина в действии
МРМ
5302 дн. тому
Валерий Юрченко кстати на "Большой разнице" недавно выступал. И парень с велосипедом на "Минуте славы" под Бон Джови скакал все тот же номер, поставленный СТБ, правда, без танцовщицы на руле...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду