Стерилізація йде!

12 Червня 2009
9864
12 Червня 2009
15:07

Стерилізація йде!

9864
Зіна порівнювала ведучих програми «На раЁне» М1 із відкинутими українським телебаченням класиками розважального жанру.
Стерилізація йде!

«Літо»... - зітхнула на повні груди журналістка Зіна Підалькіна і засіла за свій ящик. «Здоров, друже! - немов приятелю, підморгнула вона телевізору й увімкнула канал М1. «Вау!» - не стримавшись, схлипнула Зіна. Перед нею стояли двоє ведучих проекту М1 «На раЁне» - Сергiй Стахов та Андрій Бурим. Вдягнені, немов з київського Троєщинського базару, в спортивне - «адидаси» та «найки», хлопці парили якісь тексти, коментуючи кліпи популярних виконавців із пострадянських країн.

 

«Господи Боже! - заляскала у долоні щаслива Зінуля. - Це ж у дошку свої районні хлопці!». І, захихотівши від божевільного щастя, надкусила стиглу черешню. 

 

Для такої радості в Підалькіної були ґрунтовні підстави. Вона згадала метра шоу-бізнеса Антіна Мухарського і його проект у стилі жлоб-арт. Формат, у якому сучасних художників на останньому ярмарку «Файн-арт» представляв Антін, стовідсотково збігався з програмою «На раЁне».

 

Тоді, біля іронічних картин київських художників, стояли хлопаки і лузали насіння. «Ги-ги-ги!», - промовила до них Зіна. «Га! Га-га! Хатітє, сємок? - під'їхали до Зінулі парубки. - А півасику хочете?». Підалькіна сором'язливо опустила очі. «Йой!», - скрикнула вона, побачивши несподівано страшне. На підлозі Українського дому під відомими загалу сумнозвісними історичними портретами з колекції Петра Ющенка жевжики розклали газети з таранню, поставили на них пиво та горілочку. «Гє-гє! Хі-хі!», - від задоволення реготали пацики, яких у народі називають гопами, а також урлою, і ще - шпаною. Вони сипали «районним» сленгом, уникаючи нецензурної лексики, та чіплялись до відвідувачів. На ті їхні нахабні дії з портретів тихо дивилися мерці від Президентового брата. Підалькіна ледь не збожеволіла від такого контрасту та зухвальства з боку Мухарського. Їй хотілося: А) обняти його хлопців та плакати. Б) слухати їхню живу мову.         

 

Отже, Сергiй Стахов та Андрій Бурим працювали в тому ж, любому серцю дівчини, рагульському форматі. Та раптом Зіна скривила писок, відставила фрукти та кинула іронічне: «Дурість, ніц не скажеш!».  У поведінці Стахова і Бурима був лише блідий натяк на те, живе, «районне» життя, яке так вразило Зіну в Українському домі.

 

Сергій стояв, склавши руки на грудях, додаючи у вимову легкої стерильної брутальності. Андрій просто не виймав рук з кишень спортивних штанів і активно сипав фальшиво-щирими жартами. Були ці емодинівські парубки не такими, як ті пацики з віддалених районів, яких Підалькіна на вулицях у темряві жахалася, а при світлі полюбляла розглядати та слухати до болю тупі, розкуті балачки та жарти.

 

Сергій та Андрій були інші - мажорні. «Такі дівчат кадрять в „Арені", а не на районах шастають», - гмикнула Зіна і роззявила свого рота. «Она такая подлєнькая, - кинув з екрану один з пацанів на кліп Жені Отрадної «Іди, двері зачини». - Свєт рубільніком вирубіла!».  «А там пацан с дєвчонкой. Сєйчас оні тока начнут, а она свєт опа!..», - підтримав другий. І ведучі реготнули. «І що?», - втупилася на  них Зіна. «Тітькі! Тітькі!», - радо закричав Сергій, роблячи руками коло навколо своїх заячих грудей і вказуючи рухом на належність пишних жіночих грудей. «Починається...», - спітнівши, захихотіла у відповідь Підалькіна. Вона не зрозуміла жесту.

 

У Сергiй не було жіночих грудей, а його поведінці бракувало того зухвальства та щирого гумору, коли будь-який заяложений жарт раптом стає на своє місце і привносить у запропонований формат певний шарм. «Рєбята! Та ви ж мене дурите!»,  - перейшла також на общепонятний Зіна, кинувши хлопцям класичне: «Нє вєрю!», Зад дівчини прилип до стільця, а руки спітніли. Вона розуміла, що якби мала дітей, а проект М1 ішов зранку, коли школяри на канікулах вмикали телевізор...  Та й без дітей «вишукані» стерилізовані генітальні жарти ведучих М1 довели Зіну до сказу.

 

«Паскудно як...». - промовила вона, протерши руки  ганчіркою. «Де тут життя з його правдою та трагічною глибиною? - смутно закліпала очима Підалькіна. - Де регіт урли, від якого сіпає у транспорті та ліфті?». Зіна вдивлялася в екран і нічого цього не знаходила. Сергiй та Андрій виглядали статистами, які пройшли кастинг і заради свого фейсу в «ящику» мляво викаблучувалися, роблячи вигляд, що вони - районна шпана.

 

Підалькіна не могла тут не спом'янути проект М1 «Саша і Сирожа» від славнозвісних білорусів, керованих ідеєю, веселих і невимушених імпровізаторів. Згадала і ледь не схлипнула. В «На районі» не було такого фейерверку. Білоруси Саша і Сирожа щиро сміялися в кадрі над жартами один одного, не боялися виглядати дурниками, без пауз імпровізували, розумно апелюючи до сучасних понять та архетипів, і були до коликів смішні та рідні.

 

Гламурні ж Сергій та Андрій, нехтуючи свіжістю, яку могли б привнести в екран типажі з вулиці, безбарвно, тупо відпрацьовували бабло, з паузами витискаючи з себе репліки, необхідні продюсеру. Їм було не вельми цікаво один із одним. Регіт їхній йшов не від жартів партнера, а просто так, для годиться. Ця відшліфованість форматом підступно поглинала навіть окремі вдалі жарти, над якими в іншій ситуації Підалькіна б смялася до коликів у животі.

 

Тож коли Андрій ввернув черговий «веселенький» пасаж і запропонував виконавцям приносити бабло на канал М1, щоб їхні кліпи отримали перші місця в ротації, Зіна прозріла. «Бабло нині - сила!», - мовила вона заздрісно. Дивлячись на Андрія та Сергія, можна зробити висновок: заробити бабло на телебаченні сьогодні можна не прикладаючи зусиль.  Вона напружила мозок і  вирішила порадити пацанам ризикнути просто так знічев'я піти вночі погуляти по Троєщині - району, де мешкають їхні типажі, як це робили старі актори, відшукуючи своїх героїв на вулиці. Їй гадалося, що так ведучим буде легше збагнути філософію життя та кодекс честі районних гопів і привнести у формат живої конкретики, щоб троєщинські пацики могли пізнати в Андрії та Сергії своїх. «Марні наміри! Зайві, бо на безриб'ї глядач хаватиме й таке», - виснувала Підалькіна й ледь не розревілася.   

 

Їй стало соромно за ведучих, образливо за гопів, яких так нагло відстерілізувало телебачення. «Формат блідішає, а люди тупішають!» - повторювала вона і тяжко зітхала над мамонтами українського телебачення - поколінням ведучих, які стояли у витоків того ж розважального телебачення і в свій час душею та мозком пробивали інертність глядача.

 

Дівчина і нервово ковтала залишки черешень. «Якщо Сергій та Андрій - це крок  розвитку розважального жанру, то куди він веде?». І  стало від запитань цих  холодно, безбарвно Зіні, бо подібних ведучих у проекті «Мажори» той же М1 безболісно замінив анімацією.

 

І скинулося серце дівчини. Вона вкрилася пледом від холоду й заснула. І наснився Підалькіній сон. І сон цей був - Антін Мухарський із Василісою Фроловою. Антін стояв із батогом і в капелюсі, а Вася райдужно посміхалася на всі 32. Обоє спокушали Зіну. Обоє були до паскудства шаромові та красиві. Підалькіна відкрила очі, і перед ними попливли портрети інших любих їй телеведучих - Борсюка, Вересня, Гордуза та інших. І хоч не завжди шаленіла від них дівчина до божевілля, та згадки були з тих, від яких гордість вдаряла у її слабку голову. І Зіна мліла з утіхи.     

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9864
Читайте також
29.10.2009 16:00
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
13 558
13.10.2009 10:18
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
23 870
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 407
03.05.2009 21:36
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
10 184
01.05.2009 13:07
Анна Голубева, Openspace.ru
14 670
23.04.2009 11:32
Юрко Космина, «Обком»
18 233
17.04.2009 18:02
Валентина Самченко, «Україна молода»
25 099
09.04.2009 12:53
Юрій Луканов
16 180
26.03.2009 17:33
Юрко Космина, «Обком»
14 069
26.03.2009 12:47
«Эхо Москвы»
30 063
05.02.2009 10:18
Віра Балдинюк, «Новинар»
11 353
02.02.2009 06:56
Марьян Беленький
, для «Детектор медіа»
19 425
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
НеФарт
5412 дн. тому
Зинка, продай кило черешень
troleybus
5412 дн. тому
Прочитавши статтю, склалось враження, що це написала дівчинка 10-го А калсу з міста Жмеринка на замовлення вчительки з української мови. Могла б дати статтю на перевірку редактору, ато оЧепяточки трапляються :). Я так розумію це мала бути критика? А вийшов твір на вільну тему, аля "Як я хавала черешні в пятницю". Де аргумнетовані докази, до чого тут порівняння з реальними "гопарями", нафіга Зінкі плед літом, а от розпис стосовно сну здався відвертою брехнею. І якого дідька рахувати чужі гроші, якщо не знаєш які там розклади і гонорари? Зінка, прислухайся моєї поради, критик з тебе нулячий, йди на базар торгувати черешнею :))). І стосвно "Мажорів", собівартість анімації еквівалентна 10 до 1-го, тож писання- "ведучих у проекті «Мажори» той же М1 БЕЗБОЛІСНО замінив анімацією", ой як викриває твою необізнаність у справах телевізійних. Якщо критикуєш то критикуй, а не як баба базарня висловлюєш своє враження від побаченого. Хочу читаи факт, а потім критику з цього приводу. (З повагою читач телекритиків) З.І. А передача "На раЕне" дійсно повна параша як і ця критика!
Гаврюша Обезьянов
5426 дн. тому
ЗнаЮщиму: "Это же украденный формат Муз ТВ" Ага, у нас, прям, усё тока с самой Маасквы, стаалицыыыыыы, можно украсть ... Бивис и Баттхед были еще када никакога МузТВ и в проекте не было. Странно только, что М1, ярый поборник MTV во всех проявлениях :), запузырил сразу ДВА шоу в одном и том же "бивисо-баттхедовском" стиле (На раЁне и Мажоры) ... Может оно, конечно малолетняя плотва и схавает, но вообще-то туповато и некреативно.
серйозний читач
5427 дн. тому
Зіно, і як довго ти себе тішитимеш думкою, що УТБ взмозі створити якісний продукт жартівливого гатунку? Ох вже ці дівчата!..
Nath
5428 дн. тому
Да, с автором можно согласиться. Ребята выглядят неестественно и порой даже раздражают. Сил хватило на пару попыток посмотреть.
Влад
5428 дн. тому
Нормальна програма. Сачкують, звісно, пацанчики іноді, але то вже їх власний каток, що їх переїде, як будуть ставитись до шоу як до сємочок. А щодо Маскви і целой ( ! ) групи сценарістов ( а як це - целая група?..і скільки? ) - так і ми за такі масковські бюджети вміємо журналістів собі куплять...а пацанчиків нада примусить читать срочно книги - по дві на тиждень мінімум, і дивитися Бівіса і Батгеда ( хоча, це не врятує, бо в нас таких кліпів нема і ніколи не буде ).
ХАМ
5429 дн. тому
Зина ты столько воды налила, прочел половину и стало скучно читать, меняй стиль - 3 балла
Знающий
5429 дн. тому
Это же украденный формат Муз ТВ, а потом MTV-Россия Shit-парад: http://ru.wikipedia.org/wiki/Shit-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4 Разница лишь в том, что в Москве к этой программе готовится целая группа сценаристов, а у нас - просто "чёрная" импровизация, порой, оскарбляющая артистов. Пример из подводки ведущих от 1 июня. На экране начинается клип Quest Pistols "Белая Стрекоза Любви". Первый ведущий: "О! Международный день {CENSORED}!" Второй ведущий: "О! Оно ещё и поёт!".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду