Секрет позитиву ТСН

5 Березня 2009
37955
5 Березня 2009
15:10

Секрет позитиву ТСН

37955
«1+1» під маркою позитиву вдався до одного з найпростіших рейтинготворчих ходів, характерних для жовтої преси.
Секрет позитиву ТСН
Першою краплею у хвилі «антикризових» телепроектів, яка має сколихнути український ефір у 2009 році, став спецпроект під оптимістичною назвою «Територія позитиву», першого дня весни запущений «1+1» у межах випуску ТСН.
 
Що ж стало поштовхом до бажання налаштовувати глядача на світле й прекрасне? Авторка «серіалу» Юлія Дячук зауважує, що ідея створити такий проект близько року визрівала в її голові. З іншого боку, ця ж ідея, певно, жевріла в головах менеджменту каналу ще з осені минулого року. Адже саме тоді українські парламентарі й керівники регуляторних органів у форматі круглого столу виступили за втілення цієї місії.
 
За ідеєю, ініціатива виведення людей із середовища суцільної негативної інформації, яка панує в новинах (особливо в тому самому ТСН), мала б виходити від телеканалів, аж ніяк не від політиків. Попри це саме політики вирішили рятувати суспільство від негативу в новинах, апелюючи не лише до морально-етичних норм, а й до законодавчих. Приміром, до статті 4 закону «Про телебачення та радіомовлення»: «Держава всіма можливими законними засобами не допускає в інформаційних та інших телерадіопрограмах систематичного цілеспрямованого безпідставного загострення уваги на війні, насильстві і жорстокості…». Саме ці слова цитував віце-спікер Микола Томенко в жовтні 2008 року, закликаючи Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення й Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі долучитися до регулювання цієї проблеми.
 
Звісно, законодавче регулювання позитиву в новинах – дивна практика для демократичної держави, особливо з огляду на специфіку інформаційної журналістики. Це так само безглуздо, як, приміром, румунські квоти на добрі й погані новини (у червні минулого року румунський сенат схвалив проект закону, за яким на телебаченні й радіо має бути порівну хороших і поганих новин). Якщо розвивати цю логіку, можна сміливо запроваджувати квоти на жовті, зелені та сріблясті новини – для урізноманітнення інформаційного ефіру. А що, є ж такі «кольорові» сайти, до того ж вони несуть позитив: «Сайт “Желтая информация” предлагает своему читателю найти радость общения и зарядиться бодростью. Узнать о полезном и чудодейственном воздействии желтого цвета на человека», а новини тут які: «Сонце – це веселка», «Соняшник – лікарська рослина» чи «Історія жовтої канарейки». Бронзові й сріблясті новини – в тому ж асортименті.
 
Втім, українські канали виявилися свідомішими за румунські – закони, квоти й додаткове державне регулювання не знадобилися. Ознаменувати початок нового року «позитивом» та «світлом» із екранів добровільно вирішили аж два телеканали – «1+1» та ICTV (останній 6 березня 5 хвилин експериментуватиме з «Добрими новинами»).
 
Показники першої трансляції «Території позитиву» були досить успішними: рейтинг 10,6%, частка 21,26% (аудиторія 18+, загальнонаціональна панель GFK Ukraine; у містах із населенням понад 50 тисяч мешканців – 14,33%). Частка – вища за середню по каналу, хоча трохи нижча за загальний показник випуску «ТСН. Тиждень» цього дня (22,48%). Попри це проект вийшов у досить складний час – із 20.10 по 20.16: саме з 20.00 починаються новини на «Інтері», тому зазвичай показники другої частини «ТСН» нижчі.
 
У «Території позитиву» все було як у казці: як влучно сказав Олексій Ліхман, Юлія Дячук стала доброю феєю, яка здійснює бажання глядачів універсальним способом, що базується на одвічних законах всесвіту. Ще у прес-релізі перед початком проекту Юлія Дячук розказувала, що «епіграфом до цього серіалу може бути вислів Річарда Баха: “Будь-яка мрія дається тобі з силами її здійснити”». А каталізатором появи «серіалу», за її словами, стало «явище на літеру К»: «Не хочу вживати це слово, пропоную замінити його весною”. Ми вмикаємо телевізор – а там тільки й розмов, що про “весну”, ми читаємо газети – там також суцільна “весна”, в маршрутках, у метро – скрізь! Я не пропоную закривати очі і займатися самозаспокоєнням, я пропоную змінити своє ставлення до того, що відбувається».
 
Перший сюжет спецпроекту ТСН був присвячений силі позитивного мислення і тому, як досягти своєї мрії за допомогою «дошки візуалізації», так званої карти скарбів: «Замало просто мріяти, треба підкріплювати свої прагнення внутрішніми діями та візуалізовувати особисті бажання, програмуючи себе таким чином на досягнення цілей». Герої сюжету розповідають, як можна легко програмувати себе на багатство, подорожі, сніданки чорною ікрою чи навіть на здійснення таких невинних мрій, як купівля папуги. Приміром, один із героїв сюжету щоранку бере в руки долар, на котрому маркером написано «1 000 000» і смайлик, і таким чином налаштовує себе на здійснення мрії. Решта героїв свою «дошку візуалізації» клеять на ватмані – з різних картинок, що відображають їхнє бажання.
 
Всі основні меседжі сюжету ґрунтуються на ідеях доволі популярного документального фільму Дрю Херіота «Секрет» виробництва Prime Time Productions (у сюжеті навіть використано кадри з фільму), який подає просту й чарівну формулу щастя: всесвіт утілює всі наші думки, хороші й погані. «Саме ці відчуття та внутрішні образи стануть вашими порталом, через який усесвіт почне проявляти свою силу», – у сюжеті ТСН звучать прості й загадкові істини, якими так легко програмувати життя. Таємничості цим істинам додає коментар «позитивника». Це не просто психолог, а цілий президент тренінгового центру Inner Design із екзотичним іменем Ананд Плаван (у перекладі з санскриту – блаженство (ананда) і плавання (плавана). Антуражу містичності до його слів додають звукові ефекти: бій годинника та дзвіночки «музика вітру».
 
Ідея фільму «Секрет», яка так захопила авторів ТСН, проста й доволі поширена: всі бажання й думки матеріалізуються відповідно до закону притягування, де подібне тягнеться до подібного (на таких ідеях будується й імітативна магія, одна з примітивних форм чаклунства – «подібне створює подібне»). Ці віяння підкріплені купою попсової літератури, яка налаштовує людей на успіх та розкриття секретів світу, котрими володіли лише обрані й великі і які тепер чомусь раптом стали відомі кожному.
 
Такі ідеї завжди привертали увагу аудиторії. Тож «1+1» під маркою позитиву вдався до одного з найпростіших рейтинготворчих ходів, характерних для жовтої преси. Під час політичної й економічної нестабільності чи фінансової кризи, підсиленої цікавістю суспільства, популярними стають найрізноманітніші таємничі, напівмагічні вчення. Люди ладні вхопитися за будь-яку можливість чи ідею, яка приноситиме їм багатство, щастя і здійснення бажань. Якщо в нестабільних 90-х були популярними гіпнотизери й сеанси психотерапії, то тепер є новіші інструкції для втілення в життя найзаповітніших мрій. Та сама «карта скарбів», яку клеять для візуалізації бажань, не є ноу-хау успішних людей, вона присутня в міфології й ритуалах давніх народів, а в нинішніх реаліях є неодмінною складовою численних модних тренінгів та шкіл для здобуття багатства, успіху й чого душа зажадає.
 
Звісно, вдаючись до цих ідей, будь-які «позитивні» новини легко зробити рейтинговими. Тепер при нагоді можна ще й похизуватися перед депутатами та наглядовими органами кількістю «хороших новин» в ефірі. Мовляв, ми не лише звертаємо увагу на проблеми й небезпеки суспільстві, розповідаємо реальні історії, які беруть глядачів за живе і змушують правоохоронців оперативно на них реагувати, а ще й дбаємо про їхню душевну рівновагу й позитивне мислення. Та залишається питання: чи принесуть такі рейтингові новини позитив у суспільство? Чи навчать вони людей просто бачити навколо більше прекрасного й позитивного, а не посилати меседжі у всесвіт, клеїти карти скарбів і чекати здійснення бажань?
Можна знайти безліч прикладів вирішення людьми реальних проблем самотужки, без допомоги еманацій та порталів всесвіту. Адже крім смерті, страху й сенсацій у різних сферах є чимало справжніх досягнень. І підприємці, що сповідують принципи соціально відповідального бізнесу, і громадські організації та освітні заклади, які впроваджують ефективні реформи, тощо. Є достатньо прикладів того, як люди допомагають іншим не лише мріяти, а жити і сприймати ті чи інші речі з позиції здорового глузду та протидіяти їм успішними рішеннями. Із них можна створити справжню територію позитиву, наповнену суспільно-важливою інформацію, та, врешті-решт, справжні новини, а не тренінг за мотивами фільму «Секрет». Адже від того, що кризу зватимуть весною, а ТСН – «територією позитиву»,  нічого не зміниться, хіба що сила самої лише думки зможе перетворити перше на друге.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37955
Читайте також
10.06.2009 12:07
Світлана Остапа
18 136
22.05.2009 14:39
Наталія Данькова
14 628
16.03.2009 08:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
2 389
06.11.2008 18:18
Наталія Данькова
36 614
14.10.2008 12:01
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
23 953
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5518 дн. тому
"...Є достатньо прикладів того, як люди допомагають іншим не лише мріяти, а жити і сприймати ті чи інші речі з позиції здорового глузду та протидіяти їм успішними рішеннями. Із них можна створити справжню територію позитиву, наповнену суспільно-важливою інформацію, та, врешті-решт, справжні новини..." Це для тих швидкісних працівників ТСН, хто розівчився уважно читати тексти і ображається тут за мудрі поради Наталі Данькової. Питаєте, що тоді "позитив"? Перечитайте ще раз перший абзац цього коменту і подумайте, чи спроможні ви побачити такі приклади в житті, і розказати людям про такий позитив. Бо ваш серіал більше схожий на знущання над правдивим бажанням глядачів почути про життя щось добре. І з "Добрими новинами" на ICTV його порівнювати не варто, от там-то і намагаються показати реальних людей з їхніми реальними добрими справами, а не ваші дитячі езотеричні теревені.
Журналістка
5518 дн. тому
Ця стаття - "територія негативу":) Шановна авторко, ви, звичайно, в чомусь маєте рацію, але хай краще показують один сюжет такого "позитиву", ніж суцільний випуск негативу і "джинси"
Журналіст
5519 дн. тому
Шкода одне... Що я перший не додумався зробити такий (або подібний) серіал в Новинах свого каналу.
Позитив
5519 дн. тому
Что же радует автора в этой жизни? позитивные новости - неужели это так плохо? каждый выбирает для себя и по настроению. Не все же желчь читать и реальности о крови и политике...
читач
5519 дн. тому
...Адже від того, що кризу зватимуть весною, а ТСН – «територією позитиву», нічого не зміниться, хіба що сила самої лише думки зможе перетворити перше на друге... Не згоден - паніка починається тоді - коли навколо не видно нічого доброго - і пропускати через себе негатив новин - не означає бути реалістом ...
5519 дн. тому
на фоні смертельних новин будь-яка нейтральна інформація в ТСН буде схожа на позитив тим більшще для Моськи немаєх різниці про що теребенити
сам себе инквизитор
5521 дн. тому
Забавно...."{CENSORED}, не мешками ворочать!" Сделайте хоть что-нибудь, для того чтобы ваш ребенок, любимый человек или мать стали чуть-чуть счастливее!!! Оторвите задницы от монитора СЕЙЧАС!!! Иначе вы - животные, так и не определитесь, что за помои едите или кто их наливет!!! Не ни стыда, ни совести....
kuzma
5523 дн. тому
Тепер десь поруч має бути рекламне посилання: а на Інтері вийшов супер пупер-проект. Доречі автор займається маніпуляцією. Чому про проект ICTV "Добрі новини" (читай вкрадений у НТН) так мало інформації? Чому "Добрі новини" - не обісрані так само як і проект ТСН?
Критикан Реалістович
5524 дн. тому
Перепрошую, але я зазвичай шукаю бринихові замітки. Але й ця не розчарувала. Пані Данькова статтю, напевно, написала швидше ніж за два дні... Виходячи з позиції здорового глузду, відзначу останній абзац. "ТК", будь така!
5524 дн. тому
Наташенька, Вы не зря потратили два дня на написание этой статьи, пару человек обязательно запомнят Ваше имя. Про ТСН, как про любовь можно писать много и долго. Наташенька пишите еще, очень интересно узнать Ваше мнение.
Beholder
5524 дн. тому
Для "фу" и "шёлмима": господа, признайтесь, сколько вам платит "1+1" за изображение народного негодования? Надбавки за работу в неурочное время идут? ;)
Не скажу
5524 дн. тому
Мудра Наталя Данькова! Наївна Юля Дячук! Адже позитив, якщо він зомбувальний - стає НЕГАТИВОМ! Але смайлики в ТСН - це дуже мило! Дякую.
Шёл мимо
5524 дн. тому
Просто любопытно, когда Телекритика захлебнётся в критиканском угаре? Кажись? госпоже Лигачевой и Ко до лампочки ЧТО обхаивать, главное сам процессссс! Господа, а Вы не пробовали просто язвительность и желчь, и свою тупость сдавать куда-то на вторсырьё? Может для альтернативного топлива сгодится - хоть какая-то польза от Телекритики получится..
вк
5524 дн. тому
Юля ты молодец ! Так держать !
достали!
5524 дн. тому
поддерживаю предыдущего оратора! когда-нибудь ТК захлебнется собственной желчью? Или только тогда, когда благодаря их (в том числе) стараниям вся страна захлебнется дерьмом? Что же тогда позитив по их мнению, если этот сюжет им не понравился? обливать помоями коллег?
посыл
5524 дн. тому
Завезти Сырбу на остров змеиный, и оставить там со змеями и цыганскими наркодилерами
олена
5524 дн. тому
а мені здається, автор все правильно говорить)))
фу!!
5524 дн. тому
сколько желчи у автора!!!!критика да и только!!!!плохие новости плохо! позитьивные новости еще хуже!!!определитесь пожалуйста!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду