День рідної мови перетворився на День Х

25 Лютого 2009
23510
25 Лютого 2009
10:22

День рідної мови перетворився на День Х

23510
Питання рідної мови цікавить українські телеканали переважно в контексті політичних кампаній.
День рідної мови перетворився на День Х
День рідної мови 21 лютого українські телеканали «відзначили» по-різному. Дехто з них його просто не помітив, хоч про акції, присвячені цій даті, розповіли, але під своїм, достатньо своєрідним ракурсом.
 
Наприклад, у програмі «События» на телеканалі «Україна» вийшов сюжет про захід, організований рухом «Не будь байдужим!». Щоправда, автори забули сказати і про організаторів, і про те, з якого приводу захід проводився. З викладу ТРК «Україна» виходило, що з якогось дива зібралися молоді люди, яких ще й підтримали відомі музиканти (ВВ, Mad Hеads, «Юркеш»), і вирішили висунути претензії шкільним вчителям, що уроки проводять українською, а на перерві переходять на російську. Свої претензії учасники акції зібралися передати до Міносвіти, а щоб було веселіше – постановили дістатися до відомства не пішки, а влаштувати невеличкий пробіг. Щоправда, музиканти бігти не стали, і місію довелося виконувати підліткам самостійно.
 
Були ще й синхрони Олега Скрипки та Юрія Нечистяка, які говорили про патріотизм і про боротьбу за «місце під сонцем» для української мови.
 
Якби редактори ТРК «Україна» ретельніше читали календар чи просто були уважнішими, вони звернули б увагу не на окрему акцію, а на дату.
 
Скажімо, в програмі «Подробности» на телеканалі «Інтер» повідомили, що сьогодні налічується приблизно 6700 мов, і половина з них – під загрозою зникнення. Що два тижні в світі перестає функціонувати одна мова. Потім автори сюжету теж розповіли про акцію руху «Не будь байдужим!» і так само «забули» вказати організаторів. Чому? Небажання створити комусь зайвий піар іноді доходить до абсурду. Принагідно варто зазначити, що рух «Не будь байдужим!» проводить свої виключно культурницькі акції вже не перший рік і причетністю до жодних політичних течій себе не заплямував. Така конспірологія з боку журналістів виглядала тим більш дивно, що учасники заходу були одягнені у фірмові куртки з відповідними позначками, емблемами тощо.
 
У кореспондентів двох зазначених телеканалів неприхований інтерес викликало те, що поборники української мови від Будинку вчителя в Києві (місце проведення акції) до Міністерства освіти вирішили не йти, а бігти. Такий акцент робить честь організаторам акції, які це вигадали і тим самим привернули увагу преси, але аж ніяк не телевізійникам. Адже той самий телеканал «Україна», який, як відомо, починав мовлення у Донецькій області, в День рідної мови міг би сказати не тільки про це, а, приміром, і про збереження мови азовських греків, розповісти про співіснування на Донбасі російської й української мов тощо.
 
І телеканал «Інтер», за великим рахунком, теми не розкрив. В Україні багато національних громад, тож можна було розповісти, як сьогодні в нашій державі розвиваються кримськотатарська, угорська, румунська, болгарська і т. д. «Головна програма країни» як-не-як! Можна було, зрештою, звернутися до російської мови. Чи насправді її в Україні так упосліджено, як заявляють деякі політики, якою є реальна сфера її вживання? Тобто журналісти могли б виконати свою роботу – хоч трохи позбавити політиків можливості для спекуляції. Але вийшло так, що завдяки акції громадської організації «Інтер» та «Україна» говорили переважно про українську мову.
 
Що ж, можна було б порадіти, якби не робилося це так неоковирно. Про «Україну» вже було сказано – така подача здатна хіба що зайвий раз налякати наступом українського націоналізму російськомовних глядачів у східних областях, які, очевидно, переважають серед шанувальників цього каналу. «Інтер» пішов ненабагато далі. Один із перших коментарів у сюжеті – слова учасника акції, київського школяра, про те, що вчителів, які на перерві переходять на російську, треба штрафувати. Невідомо, чи жартома він говорив це, чи серйозно, але відповідну тональність було задано: якісь активісти (знову ж таки – невідомо хто) вкотре виступають проти російської мови. Хоч ішлося зовсім про інше – про функціонування української мови у публічній сфері.
 
При цьому треба все ж віддати належне авторам сюжету на «Інтері» – з вуст іншої активістки тут пролунав один важливий акцент, хоч і недостатньо розкритий. Йдеться про те, що не тільки вчителі розподіляють свій мовний простір за певними ознаками, а й багато українців, послуговуючись українською вдома, виходячи «в люди», часто переходять на російську.
 
Загалом, ввечері 21 лютого ще раз можна було побачити пріоритети принаймні двох українських телеканалів. Інформацію про День рідної мови (хоч у випадку ТРК «Україна» здогадатися про існування такого дня було неможливо) відсунули подалі до кінця випуску. Відповідно, можна зробити висновок, що ключові гуманітарні проблеми, та ще й настільки актуальні в Україні, їх цікавлять в останню чергу.
 
Справді, який там День рідної мови, коли навколо криза? А між тим ставлення до подібної теми, як і до багатьох інших питань культури, демонструє рівень розвитку суспільства. Про професіоналізм телевізійників тут взагалі складно говорити – занадто поверхово зроблено. Крім того, ситуація, коли контекст розмови було штучно звужено до окремо взятої акції з досить чіткими вимогами (про які теж сказано лише побіжно) замість висвітлення Дня рідної мови в цілому, свідчить, що цієї самої розмови по суті просто хотіли уникнути.
 
Чому значна частина українців, яких у країні 80%, досі соромляться своєї мови, чому українське книговидання та кіно ледь животіють, як із подібних ситуацій виходили інші європейські народи (ті ж чехи, наприклад) – ці запитання самі журналісти навіть не поставили.
 
Якщо у День рідної мови Перший національний розповідає про конкурс імені Олекси Гірника, який понад 30 років тому вчинив акт самоспалення на захист української, або про подію в інформаційному ключі оповідає 5 канал, то це сприймається як належне. Такий виклад обумовлений специфікою цих телеканалів. Вони якраз і роблять те, що мають робити.
 
На комерційних каналах хотілося б бачити повнішу і цікавішу картину. Благо, можливостей вистачає, було б бажання. До речі, про нього. ICTV та «1+1» у вечірніх випусках новин День рідної мови взагалі проігнорували. Хоч, як повідомили в русі «Не будь байдужим!», кореспондент «Плюсів» на акції присутнім був. Можливо, ці телеканали питання «рідної мови» цікавить тільки в контексті політичних кампаній?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23510
Читайте також
10.06.2009 12:07
Світлана Остапа
18 116
03.02.2009 14:50
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
18 362
31.12.2008 09:18
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
21 279
29.09.2008 06:03
Євген Булавка
35 560
03.09.2008 15:55
Євген Булавка
32 197
08.07.2008 16:36
Євген Булавка
для «Детектор медіа»
21 557
29.05.2008 13:41
Євген Булавка
49 719
18.04.2008 09:33
Євген Булавка
23 414
03.03.2008 10:12
Євген Булавка
для «Детектор медіа»
21 557
31.01.2008 13:46
Євген Булавка
для «Детектор медіа»
15 226
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Удивленный, Белый и Пушистый
5508 дн. тому
А за использование логотипа "Роллинг Стоунз" заплатили? А ну как "роллинги" на вас в суд? )
хтось
5509 дн. тому
Згода! - Хіба ж можна щось заперечити???!!!
Ніна
5509 дн. тому
Питань немає, та у незалежній державі окрім особистого ставлення до рідної мови мусять відчуватися ще й чітко визначені державні пріоритети У нас все розмито і скаламучено.
хтось
5509 дн. тому
Ніно! Я також за те, щоби була сильна «воля Держави і її керівництва бути українськими»! Щоби Україна була українською за духом! НЕ - Україна тільки для українців! Але українська: як Франція - французька, Польща - польська, Німеччина -німецька! Я дуже прагну цього! Але я УКРАЇНЕЦЬ, і буду ним завжди – незалежно від того яка буде влада; незалежно від того чи буде у неї воля стати українською. Незалежно від того, чи будуть українські фільми і українська книжка. Я дуже хочу, щоби це все було, але воно НІКОЛИ не буде визначати – бути мені українцеми чи ні!!! Але страшенно прикро буде мені, якщо не зможу рідною мовою розмовляти (і почути у відповідь!!!) в Криму, в Донбасі… Колись одна полька говорила «Я згідна їсти картопляне лушпиння, тільки би Польща була незалежною»!!!... (Це було в той час, коли Польща ще не була незалежною державою). Отже не треба тільки чекати поки хтось дасть нам українство! Треба просто бути українцями. Як чудово хтось (не я) сказав: «Хочеш бути українцем – будь»!!!!!
ніна
5509 дн. тому
Хтось,у першу чергу потрібна воля держави і її керівництва бути українськими
хтось
5509 дн. тому
nasta! «насильно мил не будешь?» Та 337 років були насильно «міли» і нічё?… Ось тільки весь цей час не було жодної можливості «противления»!!! Так класно все було обставлене, що тільки «уважать» і залишалося! Та ніхто й не переймався тим – справді міли, чи ні! Просто скористалися класиком, ну як той дядя, котрий «уважать сєбя заставіл»! Просто – заставілі і усё! Радуйтеся, що сьогодні можете так бурхливо чинити «противление»!
babay до тані
5509 дн. тому
А Ви не знаєте, що завадило? Хіба Вас не питали журналісти з ЗМІ, яких Ви запрошували: "А відомі люди там будуть?". Якщо немає "знаменитостей" і скандалу, наші журналісти подію не сприймають. Власного розуму є дуже мало у кого для розвитку більш-менш інтелектуальної теми, а редактори вважають, що "піпл хаває" лише голих баб (краще відомих), політиків (усіляких) та крокодилів в унітазах... А Ви їм про урумську мову...
nasta
5509 дн. тому
чем больше языков знает человек, тем больше у него возможностей развиваться. и только у нас могут додуматься запрещать русский в качестве второго языка. не могут одного понять: насильно мил не будешь. увы. принуждение к чему б это ни было вызывает только противление. и ничего другого.
хехе
5509 дн. тому
для миллионов украинцев родной язык - русский, а сама украинская нация двуязычна. потому нашей стране нужен День родных языков
хтось
5509 дн. тому
«Чому значна частина українців, яких у країні 80%, досі соромляться своєї мови, чому українське книговидання та кіно ледь животіють»?… Оце питання питань… Чомусь мені здається що важливіша і принциповіша перша частина питання - «Чому значна частина українців досі соромляться своєї мови..»!!!!!!! От говорять: - треба випускати цікаву, конкурентноздатну україномовну «продукцію», тоді, мовляв, люди зацікавляться мовою… Безперечно – хто може з цим посперечатися?! Але чи не є визначальним – саме ставлення людей до своєї мови?! – Якби люди не соромилися своєї рідної мови, то й «продукцію» випускали би. Куди поділись би???!!! Це просто чудово – прекрасний переклад «Гарі Потера», якого залюбки читали навіть росіяни. Але як же ж боляче і прикро, що потрібно УКРАЇНЦІВ «заманювати» до українства лише при допомозі різних «цікавинок»… Інші народи «із подібних ситуацій виходили», але для цього потрібна добра воля – в першу чергу воля самого народу!!!
Т.В.
5509 дн. тому
Пане Євгене, ави праві на всі 100%!
tanya
5510 дн. тому
19 лютого в Укрінформі презентовали перший в Україні навчальний посібник з урумської мови, мови загроженої і Європейською Хартією не захищеної. Це одна з двох автентичних мов приазовських греків. Посібник написано Марією Смоліною, науковим співробітником Лінгвістичного інституту РАН, бо саме тамтешні вчені і досліджують загрожені мови національних меншин України. Простежте за інформацією, хто про цю визачну подію написав або розповів. Ніхто – крім України молодої та 5 каналу. А запрошували всіх і тема була в дату. Щож завадило?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду