Нагородіть мене сьогодні, завтра і… завжди

5 Вересня 2008
25982
5 Вересня 2008
16:23

Нагородіть мене сьогодні, завтра і… завжди

25982
«Підйом» на Новому каналі має всі шанси бути серед телетріумфаторів наступного року.
Нагородіть мене сьогодні, завтра і… завжди
Черговий «Телетріумф» обійшовся без яскравих тріумфів, тим паче сенсацій, яких, власне, ніхто і не очікував. Вітчизняне телебачення, чи пак його «оцінювачі», вкотре продемонстрували дивовижну одностайність у нагороджені одних і тих самих героїв, із безперечно провідних (хто б сумнівався) каналів. Можливо, такий звичний вибір найкращих програм і найкращих ведучих, що не змінюються вже кілька років поспіль, є ознакою певної стабільності уподобань вітчизняного глядача, але так само він є і тривожним сигналом того, що нових відкриттів нема або вони не потрібні. Винятком став лише Сергій Рахманін, ведучий уже закритої програми «Дуель» ТРК «Україна». Дебют справді вдалий, але нагорода радше як великий аванс, ніж як доконаний факт.
 
Те, що український телевиробник не любить нічого інтелектуального, річ давно зрозуміла. Так само не дуже «пруться» від такого продукту і колоси, що вирішують долю претендентів. Аніскілечки не здивувало, що вкотре у прольоті опинилися програми такого штибу, як «Книга UA» або «Олександр Довженко. Між кесарем і Богом» НТКУ. Зате не забули відзначити надзвичайно галасливий і надто суперечливий проект «Великі українці». Дивно, правда, що не нагородили нічого «гумористичного», адже народ продовжує «шаленіти» від жартів «Лесі+Роми» і цитувати «перли» комедіклабівців. Не чемненько якось вийшло, адже ми не лише танцюємо, а ще й регочемо!
 
Вкотре було засвідчено, що у нас нема суто українських програм для дітей та юнацтва, про що, власне, всі знають і не надто переймаються. Інтелектуали Україні потрібні лише на словах, а в дійсності все працює на виховання спритних Лесь та гальмівних Ром. Але якщо вдруге і втретє запалюють одні і ті ж самі зірки, значить це комусь потрібно!
 
Зрештою, «Телетріумф» і його «незабутнє» дійство – це лише епізод із великого та строкатого повсякденного життя телебачення. Бо все найцікавіше лише розпочинається. Завдяки нашим політикам політичні ток-шоу, як завжди, будуть у найжирнішому шоколаді, слідом за ними – просто у шоколаді – будуть розважалки. Власне, про одне ранкове розважальне шоу, а саме оновлений «Підйом» на Новому каналі, хочеться сказати особливо. Те, що Новий охоче ризикує та експериментує, знають усі. Такої кількості одіозних фігур, як у них, нема на жодному каналі. Але навряд чи якийсь інший канал, окрім Нового, зумів би так раціонально вдало використовувати живчиків типу Коляденка, Тана та інших.
 
Новий давно визначився із власним покликанням, яке можна сформулювати приблизно так: інформуй, не обтяжуючи, розважай іронічно, стьобно та легко. Саме так чинить і нова команда оновленого «Підйому», що останнім часом став аж надто солоденько-ванільним.
 
Безперечно, увагу привертає несподівано нова для нашого телебачення форма програми та її жанрова стилістика. Такі собі ранкові посиденьки перш ніж вибігти на роботу. Молоді люди прокинулись і колективно радіють життю. Багато сміються, може, аж занадто, та це не викликає клінічних підозр, а змушує задуматися, чому я зранку такий серйозний. Багато цікавої (не скажу корисної) інформації, із оригінальними власними оцінками того чи іншого явища, а це вже позитив, бо аж надто набридли відсторонені читання із підкажчиків. Іноді хлопців заносить, панночку, до речі, теж (демонстрація бюстгальтера від Караванської), але все це виходить не вульгарно, а прикольно і самоіронічно, хоча і про гальма слід іноді згадувати, навіть коли здається, що біля ваших ніг уся країна.
 
«Підйом» зорієнтований переважно на людей молодих або відносно молодих, і це також можна зарахувати до плюсів, бо окрім «Guten Morgen» молоді, особливо тій її частині, що претендує на епітет «інтелектуальна», дивитися немає чого. Тож якщо в оновленого «Підйому» продовження буде так само вдалим, як і старт, не виключаю можливості побачити цю яскраву команду серед майбутніх тріумфаторів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25982
Читайте також
27.10.2008 03:32
«Телекритика»
13 478
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
YA
5701 дн. тому
"Але якщо вдруге і втретє запалюють одні і ті ж самі зірки, значить це комусь потрібно!" - Костю, я Вас люблю!
WSG
5702 дн. тому
Традиція у нас така: в першому вагоні орденоносці з "народними" (Колєсніков, Поплавський, Данилко, Космос; в другому - "тріумфатори"(шустери з табачніковими); в третьому - "великі митці" (Бабушкіни, Пояркови), а інших вагончиків іще не склепали...
DimOК
5702 дн. тому
«Підйом» - настоящий - это период Юры и Маши. К сожалению, переплюнуть их уже никому не удасться...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду