Росія виграла інформаційну війну в Україні

13 Серпня 2008
25822
13 Серпня 2008
15:40

Росія виграла інформаційну війну в Україні

25822
За даними моніторингу, джерела більшості публікацій про війну на Кавказі в українських медіа – російські.
Росія виграла інформаційну війну в Україні
Російські ресурси становлять більше половини тих джерел, інформацією з яких щодо ситуації в Грузії користувалися найбільш відвідувані українські інтернет-медіа. Щодо телевізійних каналів, то тут неросійські джерела також програють в інформаційному полі. У висвітленні ситуації телеканалам бракувало обізнаності та збалансованості. Практично всі значущі російські джерела інформації були у той чи інший спосіб інструментами військової пропаганди і свідомо чи несвідомо брали участь в інформаційній кампанії російської влади. Україна з інформаційним простором, де перевагу мають російські ЗМI, була частиною поля бою.
 
Аналітична група компанії pro.mova, дослідила висвітлення ситуації у Грузії 11 та 12 серпня найбільш відвідуваними українськими інтернет-ресурсами та деякими українськими телеканалами.
 
11 серпня оглядалися 6 наймасовіших інтернет-видань (за статистикою відвідуваності bigmir.net), 12 серпня – три наймасовіші. Огляд аналітики здійснювали методом підрахунку кількості джерел повідомлень про ситуацію в Грузії 11 серпня з 00 до 23:59, 12 серпня з 00 до 22:00.

 

 

Серед телеканалів аналітики проаналізували «Інтер», Новий канал, ТРК «Україна» та Перший національний. Для аналізу використовувалися сюжети про ситуацію у Грузії у новинах у прайм-тайм за 11 серпня на телеканалах «Україна», Перший національний та на Новому каналі, та у денному випуску новин на каналі «Інтер» за 12 серпня. До сюжетів на телеканалах застосовувався метод критичного аналізу дискурсу, що включає аналіз структури інформаційних повідомлень, мовних та граматичних засобів та відстеження впливу, який вони мають на ідеологічне забарвлення тексту, зміну акцентів та підсилення чи спростування тих чи інших суспільних уявлень про проблему. Як для телебачення, так і для інтернет-видань вибірка формувалась за принципом поєднання доступності інформації та оперативності.
 
Огляд повідомлень на таких інтернет-виданнях як unian.net, korrespondent.net та podrobnosti.ua показав, що в середньому більше половини тих джерел, із яких вони публікували інформацію щодо ситуації в Грузії, були російськими. На korrespondent.net (ресурс, що має американських акціонерів) російськими були 76 і 55% джерел 11 і 12 серпня відповідно (хоча 12 числа сильно зросла частка західних джерел - з 15 до 32%), podrobnosti.ua продемонстрували 65 і 58% російських джерел у вказаний період, тоді як західних було менше двох відсотків за обидва з досліджуваних днів. unian.net використав російські джерела у 45 і 30% повідомлень 11 і 12 серпня відповідно.
 
Перелік джерел публікацій на цю тему можна побачити тут.
 

Аналіз телесюжетів виявив сильну нестачу контексту та експертних оцінок щодо причин конфлікту (лише Новий канал торкнувся нафтового чинника як причину конфлікту між Грузією та Росією), активне використання російських «супер-фраз» та означень, а також підтримку дисбалансу в інформаційній присутності сторін. Позитивним було відзначено те, що канали намагалися знайти свою унікальність у підході до висвітлення інформації.
 
Як і в повідомленнях українських інтернет-видань, так і на телебаченні бракує неросійських джерел. Практично у жодному сюжеті не було коментаря міжнародних експертів, не було даних міжнародних гуманітарних організацій про кількість жертв та постраждалих. Немає передісторії протистояння між Росією та Грузією, увага прикута до фактажу війни. При цьому власне верифікація фактів була одним з найскладніших завдань. Чи справді було 1600 загиблих в Цхінвалі. Чи 2000? Чи російські війська справді рухалися в глибину грузинської території? В умовах, коли в стратегічних інтересах обох сторін – і російської, і грузинської – не давати всю інформацію, а давати власні інтерпретації під виглядом фактів, єдиною якісною альтернативою ставали потужні міжнародні агентства такі як Reuters, AP чи AFP.
 
У телевізійних сюжетах активні позиції належали Росії та США (за допомогою активних дієслів та активних форм речень – «російські війська взяли під контроль територію», «просунулись», «нанесли удар», «вимагають роззброєння», «Медведєв вимагає від Грузії», «США критикує дії», «розповсюджує критичні заяви»), Грузія та Європейський Союз позиціонувалися пасивнішими сторонами («Грузія звернулась до допомогу», «ЄС закликає сторони до примирення»), але одночасно як агресор зображується Грузія - ця позиція активно транслюється російськими медіа, українські медіа ретранслюють цю позицію через вживання яскравих цитат російських політичних лідерів.
 
«Інтер» дистанціюється від визначення сторін конфлікту, не інформує щодо кількості жертв, говорячи, що точної цифри ні в кого немає. Найперше речення випуску новин – «війна на Кавказі». Словосполучення вказує на масштаб і на територію, проте оминає називання сторін конфлікту. Безособове формулювання дозволяє обійти потребу визначення суб'єктів. У відеоряді сюжету переважають загальні плани, практично немає кадрів значних руйнувань та великої кількості військової техніки.
 
Новий канал учасниками конфлікту називає Росію і Грузію. Єдиний, хто торкнувся питання нафти (однак лише в контексті бомбардування нафтопроводу). Взагалі не говорить про кількість жертв. Подає позицію України щодо Чорноморського флоту як рішучу.
 
ТРК «Україна», наслідуючи російські джерела і офіційні цитати, називає ситуацію в Грузії «грузинсько-осетинським конфліктом». Були озвучені звинувачення Південною Осетією української сторони в продажу зброї Грузії та посилання на ФСБ щодо того, що «грузинські агенти готували теракти на території Росії». Телеканал показав пікет у Криму, про який не сказали інші канали, використавши ідеологічно навантажений синхрон одного із учасників: «кривава бойня проти південної Осетії, розв'язана агресивним режимом Саакашвілі». Подав синхрони простих людей, показав кадри з побуту постраждалих, таким чином намагаючись емоційно наблизити глядача до подій. Канал використовує термін «миротворці», натуралізуючи його за допомогою емоцій та людського горя (емоційний синхрон українки-біженки «у мене чоловік і дочка миротворці, залишаються у Цхінвалі»).
 
Перший національний дає своє означення конфлікту, цитує заступника генерального секретаря ООН - це «вторгнення російських військ на територію Грузії», та представників НАТО які говорять, що дії Росії – «неповага до територіальної цілісності Грузії», подає офіційні дані різних сторін про кількість жертв (Грузія, Росія, Осетія). Стверджує, що Україна не піде на конфлікт з Росією через Чорноморський флот.
 
За допомогою окремих мовних стратегій та журналістських практик кожен телеканал розставляє свої акценти у висвітлення подій у Грузії і відповідним чином формує ідеологічні уявлення про сторони конфлікту, про те, хто саме є агресором і чия позиція у переговорах може вважатись найбільш поміркованою або конструктивною. ТРК «Україна» більше тяжіє до ретрансляції риторики російських ЗМІ, в той час як Новий канал позиціонує Грузію більше як сторону, що постраждала, а Росію у досить прямолінійний спосіб показує у ролі агресора та ініціатора воєнних дій. В усіх сюжетах, що досліджувались, бракує експертного поля та обговорення причин конфлікту, а означення конфлікту обмежується регіонально, без зазначення його важливості у світовому масштабі.
 
Західні джерела – значно нейтральніші та професійніші – не заповнили вакууму джерел в інформаційному просторі. Це може бути традиція користування російською інформаційною інфраструктурою, чи щось інше. Для багатьох переклад із російської – це простіше, ніж переклад з англійської. Але фактом залишається те, що професійні і збалансовані західні джерела були вторинними у порівнянні із пропагандистськими повідомленнями з Росії.
 
Така ситуація складається не вперше. Це повернення у гіршій, масштабнішій формі ситуації з висвітленням саміту НАТО у Бухаресті, коли українські медіа списували оцінки з російських джерел, і багатьох інших подібних ситуацій.
 
Навіть якщо пропаганди в Україні будуть плюралістичними, а їхні вектори – різними, це тільки далі поляризуватиме українців, заглиблюватиме ціннісний поділ на прозахідних і проросійських громадян і, зрештою, спричинятиме подальші розколи не в інформаційній, а в реальній площині.
 
Вікторія Бриндза, керівник аналітичного напрямку pro.mova
Анастасія Безверха, аспірантка Інституту політичних і Етнонаціональних досліджень НАН України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25822
Читайте також
28.08.2008 17:01
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
22 241
22.08.2008 15:16
Отар Довженко
28 478
21.08.2008 14:22
Артем Шевченко
, для «Детектор медіа»
21 707
18.08.2008 12:15
Руслан Луковський, УНІАН
16 482
15.08.2008 15:22
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
17 356
13.08.2008 12:04
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
24 956
13.08.2008 11:22
Сергей Ильченко-мл., Фонтанка.ру
18 905
13.08.2008 09:00
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
14 410
13.08.2008 08:49
Рональд Асмус, Washington Post
8 124
11.08.2008 15:25
Сергій Грабовський, для УП
15 352
11.08.2008 10:33
Константин Усов, Александр Зворский, Анатолий Лемыш, «КоммерсантЪ-Украина»
5 530
Коментарі
30
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПУТІН - ФАШИСТ
5704 дн. тому
Росія показала своє звіряче рило в агресії проти Грузинської держави, Росія єдина дикунсько-варварська націоналістична І АГРЕСИВНА держава в світі у 21 сторіччі, якою, доречі і далі реально керує шизофренічний МАРТИШКОПОДІБНИЙ ФСБешний КАРЛИК - Путін, А КАРЛИКИ ВІД ПРИРОДИ нажаль ЗЛІ
heck
5704 дн. тому
В Росії в кабельних операторів нема українських телеканалів Значить в Україні не має бути росіцйських Я за повне відключення в кабельних мережах російських каналів, а для ревних росіян є сателітарна антена
Украинец
5704 дн. тому
Кацапское смердячее СМИ пора вырубить навсегда.
Галя
5705 дн. тому
Наше телевидение смотреть невозможно."1+1 "полностью лег под президента в сосвещении кавказского конфликта и позывают его так,как хочет Ющара.Показвают только Грузию,а Южная Осетия? Там,что??? Там люди не постадали от агрессии Саакашвили??? Комментарии тупые. В сюжетах комментарии нелогичные.Набор сплетен из Грузии( подейкують,кажуть,чули) А вы там в ,Грузии какого хрена окалачиваетесь,корреспонденты? Информацию не прверяете и получить ее не умеете. Более менее двухстороннюю информацию подет ICTV и Интер. хоть не раздражают,как Добровольская своим тупым эмоциональным напором и эмоциональным отношением к подаче информации.Новостийный ведущий должен быть безпристрастным. Людит сами сделают выводы.
пересічний українець
5705 дн. тому
Вікторія Бриндза, Анастасія Безверха, вам не соромно? Цікаво, що б ви не змогли зробити задля грошей чи кар'єри? Це риторічне питання... Сподіваюся, коли ви подорослішаєте, зрозумієте цінність цього простого слова з семи літер - СОВІСТЬ...
5705 дн. тому
"Что это за "народ", который идёт убивать ради непонятно чего? Это ПРЕСТУПНО ТУПОЙ НАРОД, позволяющий вытворять с ним и от имени его такое!" Клас Це ж точно про росіян Бідний російський народ Як же йому задурила голову влада та її інструменти -ЗМІ. Російські люди- просто наочні посібники, продукт, виготовлений методами вливу за короткий час. І так само значна частина наших зомбі- співвітчизників, які перетворені на п"яту колону. Українці, прокиньтеся. Завтра ви станете гарматним м"ясом для старшого брата і Великого Брата ВтратитеУкраїну- втратите все
Грузия доказала что государство в руках националистов становится нацистским
5705 дн. тому
Президент - марионетка, страной управляют дяди из-за океана, население без работы, торчит по майданам, дурь слушает, реально никто не желает исполнять провозглашаемую "демократическую" демагогию, мужики не работают и в армии служить не желают, хоть ты им три войны и оккупации соверши. Сопливые студенты за зачёты или просто чтобы не выгнали за непосещение сгоняются на президентские "акции"... а убивать осетин за еду и напечатанные заокеанскими дядями бумагу гонят всю мразь, собранную отовсюду. Набирают безработных, типа гастарбайтеров, селят в казармы, кормят, дают денег американских, не запрещают наркотики, возят на стрельбище, учат заряжать и стрелять, промывают иногда мозги вечерами... в назначенное время всех строят, одевают, привозят в район боевых действий, выдают оружие и боеприпасы, объясняют что делать и предупреждают что за всё что получили (деньги и еду) теперь нужно отрабатывать, а кто отказывается, тому.... накачивают специальной военной наркотой заокеанской разработки, выстраивают и говорят фас! Перед этим долбят спящий город тяжёлой артиллерией несколько часов. За спинами каждого десятка "наёмников" приглядывает один служащий СБ Грузии, рядом профессиональное спецподрзделение СБ, чистые надсмотрщики за рабами, заград-отряд современности. В ИТОГЕ ИМЕЕМ ПОЛНУЮ ЛОЖЬ И ФАРИСЕЙСТВО ГРУЗИНСКОГО ОБЩЕСТВА И СПЛАНИРОВАННУЮ АГРЕССИЮ ЗАОКЕАНСКИХ ДЯДЕЙ. Какое отношение это всё имеет к грузинам как к народу? Что это за "народ", который идёт убивать ради непонятно чего? Это ПРЕСТУПНО ТУПОЙ НАРОД, позволяющий вытворять с ним и от имени его такое! Но тупее этого народа другой народ, который "поддерживает Грузию" вообще не желая задуматься насколько это подло и цинично!
Украинец
5705 дн. тому
Наверное пришла пора принеять решение о том чтобы просто заглушить российские СМИ, всю зону Ру, и ужесточить закон о гос. языке. ПС честно Достали враждебной пропагандой своёй "росёйской мечты"
Поляни
5706 дн. тому
"Західні джерела – значно нейтральніші та професійніші ", "професійні і збалансовані західні джерела ", "пропагандистськими повідомленнями з Росії", розумній людині зразу зрозуміло на кого працює, точніше проти кого працює цей дослідник та чого він такий засмученний. http://www.telekritika.ua/media-suspilstvo/view/2008-08-13/40007 почитайте! А якщо не подобається треба було їхати самому ! хоча ... кому кажу.
Наталія
5706 дн. тому
Jak "Ужас, кошмар и тотальный цинизм украинской власти, подконтрольных ей медиа просто поражает" Ну і ну Російські канали просто потвори. Дивитися їх людині, яка хоч трішки мислить неможливо Суцільна відкрита і скрита пропаганда. Похвала кровожерливій владі Добрі росіяни, "бравіе- парни асвабадителі " Влізли на територію. іншої держави і "защищают русских" Ну це ж треба такої наглості Бити на сполох українським медіа треба, а не жуйку жувати Бо завтра пізно буде
Дворкин
5706 дн. тому
Запорожцам: После того что сделала Россия в Грузии про "кровавое НАТО" луше помолчать. Самое время думать как избавиться от кровавой России!
Запорiжжя
5706 дн. тому
Галичани, ми й без Росії повідбиваємо ваші тупi макiтри! Тiльки но спробуєте вперти нас до кривавого НАТО! Потiм не кажiть, що вас не попереджали.
Jak
5706 дн. тому
Вообще поражает цинизм текста и особенно последнего абзаца. Все же насколько глубинный анализ того, о чем говорит "свободная" пресса и телики - все это не вызывает сомнения в том, как все же у нас в Украине работает цензурная инквизиция, т.е. каков ее уровень. И все с намеком на то, кому и каким каналам нужно дать по зубам, чтобы впредь вели правильную политику партии. Очень многие журналисты разобрались с вечера четверга и на следующий день (если говорить об их личной позиции), когда Цхинвал утонул в крови детей и женщин, а российских танков все не было и не было, а украинские и западные СМИ как по указке все молчали и молчали. Молчал и наш миссия, прямой кум Саакашвили. И только ввод русских танков стал для всех новостью. 99% людей на этой земле абсолютно были не в курсах, че такое вообще Южная Осетия и че там делали русские. Все было перевернуто с ног на голову, черное назвали белым, белое - черным, подали слова саакашвили, который разрушив город на следующий день заявил, как он возмущен тем, как русские разрушили Цхинвал... Пусть тот, кто хочет, чтобы журналисты освещали события через такие ежеминутные дезы грузинского Михо покажет мне свою рожу - я в нее со всей силы ударю! Ужас, кошмар и тотальный цинизм украинской власти, подконтрольных ей медиа просто поражает! Я думаю, что доверие как к прозападным СМИ, так и в особенности к нашему прэзидэнту упало еще ниже плинтуса, хотя, заметим, и без того рейтинг нашего миссии давно в глубокой з...це.
Є.Хануриков
5706 дн. тому
Та чого ви розцвірінькалися? Тупін та Сракашвілі один одного варті. Може, вони заздалегідь про все й домовилися.
Ющенко откомандировал самую беспринципную журналистскую мразь в Тбилиси
5706 дн. тому
"Росийськэ тэлэбачэння брэшэ". Так какие вопросы, съездите к осетинам в Цхинвал, снимите правдивые кадры, покажите... а то вы только фальсификат грузинской СБ показываете да повторяете заготовки Госдепа США под картинку недельной давности.
5706 дн. тому
СЕГОДНЯ У "ПЛЮСОВ" АБСОЛЮТНЫ РЕКОРД!!! Абсолютні рекорди б"є російське телебачення. яке, висвітлюючи події у Грузії нагло бреше про добрих і гуманних російських "миротворців". повторюючи нав"язливо одні і тіж кадри по кілька разів, підсвідомо нав"язуючи своїм( і не тільки своїм) громадянам ненависть не тільки до грузин, але і до українців
СЕГОДНЯ У "ПЛЮСОВ" АБСОЛЮТНЫ РЕКОРД!!!
5706 дн. тому
НИ РАЗУ ЗА ВЕСЬ ВЕЧЕРНИЙ ВЫПУСК НОВОСТЕЙ ДАЖЕ НЕ ПРОЗВУЧАЛА ФАМИЛИЯ "ЮЩЕНКО". С каждым днём как рос отпор грузинской агрессии и всплывала мерзкая роль Украинской официальной власти в подготовке и поддержке этой агрессии, Ющенко всё сильнее и сильнее уходил из телевизора, НЕ ИМЕЯ ЧТО СКАЗАТЬ членораздельно. ВСЯ ПОЛИТИЧЕСКАЯ шушера Украины струсила и обкакалась как Саакашвили на известных кадрах, ПРОДЕМОНСТРИРОВАВ ТЕМ САМЫМ ПОЛНОЕ ОТСУТСТВИЕ СУВЕРЕННОСТИ И НЕЗАВИСИМОСТИ УКРАИНСКОЙ ВЛАСТИ А СЛЕДОВАТЕЛЬНО И ГОСУДАВСТВА.
SiD (Полтава)
5706 дн. тому
Якби не НАТО, США та наш "пупирчастий" - нiчого б не було! Грузiя та Осетiя стали заручниками їх амбiцiй! I маємо те що маємо - загиблих осетинськiх та грузинськiх дiтей!
наталія
5706 дн. тому
В усіх сюжетах, що досліджувались, бракує експертного поля та обговорення причин конфлікту, а означення конфлікту обмежується регіонально, без зазначення його важливості у світовому масштабі." Само собо, такий підхід і є ідеологічно зброєю і примітивно впливає на глядача, а це найдієвіший вплив.
Василь
5706 дн. тому
НАТО та грузини - геть з України!!!
ДНЕПР
5706 дн. тому
ASD, ты дебил что ли, при чем здесь русские военные? Речь идет прежде всего о гражданском населении. И 1600 - это уже найденые, а сколько еще найдут под руинами! Ты представляешь, что значит, когда десятки систем залпового огня ударяют по городу с 30-тысячным населением?! + ствольная артилерия, + танки, + штурмовики, + вертушки! Хачики триндят, что мол 8 августа их первых обстреляли - ну так подавили бы эти точки (Хотя Собакошвили издал приказ даже не отвечать на огонь). Но они открыли ураганный огонь по жилым кварталам!
InSiDeR
5706 дн. тому
Якби питання нафти та і енергоносіїв я розписав більш детально (не лише нафтопроводи, а й газопроводи British Petroleum які зупинили вчора прокачувати газ територією Грузії, вплив конфлікту на ціну енергоносіїв - за нинішніми та фьючерсними контрактами, важливість геополітичного положення Грузії як країни транзитера вже фактичного, і можливого при умові будівництва трубопроводів у бік України і далі до Західної Європи, etc) - то забрав би під сюжет увесь випуск новин Нового. :) Package і так вийшов 3 з половиною хвилини. На жаль - відсутність хронрометражу інколи обмежує насиченість і повноту. Тему краще виносити для експертного обговорення -та такого формату просто нема. Маручок
Сива Кобила
5706 дн. тому
І чого б татьянам нарікати на 5 канал? У суботу чи п'ятницю дивився вечірній російськомовний випуск. Суцільна проросійська й антигрузинська пропаганда.
Андрій
5706 дн. тому
Більшість "українських" журналістів - глибокі "совки". Будь-яке російське середовище (інформаційне, культурне, мовне тощо) для них - питоме, вони в ньому виросли (і їхні діти виростуть). Якщо всі присутні тут "васі", "татьяни", "а шо, била вайна?" - не наймані писаки з ФСБ, а їхні глядачі й читачі, то картина складається досить гармонійна. Ті, хто 17 років тому збирався з хохлами будувати Україну, дуже помилилися. Будувати її треба було з українцями, але ж як було закотити назад губу, розкочену на донецьку металургію та кримські пляжі?
а шо, была война?
5706 дн. тому
Кроме исчезновения президента (был вызван американским командованием со всеми евро-шестёрками в Тбилиси), молчания премьерок из "кАманды потужнего прорыву", соплежуйства всех полит-крикунов, и отмазок опущенных по жизни десятых "заместителей руководства МИД Украины", никто и не пукал в этой, извините, "войне" (информационной). Если бы украинские СМИ хотябы пробовали что-то говорить, но они исполняли приказ Банковой, тупо читали бушевско-ющенковскую геббелсятину... А ТЕПЕРЬ БУДУТЬ ВОНЯТЬ (типа-а-а "аналитикой"!) ТАК, ЧТО НА ТРИ ВОЙНЫ ХВАТИТ! (отмываться от своего дерьма будут, как их "гарант")
ASD
5706 дн. тому
В Цхинвали на самом деле погибло ДО ПОЛУСОТНИ нонкомбатантов, причем как от грузинских, так и от русских бомбежек и обстрелов. Раненых, конечно, больше. "1500 трупов" - это ложь неизвестного кремлевского автора. Она появилась уже 8 августа, да так и "зависла". Откуда "тысячи погибших", если российские войска потеряли безвозвратно лишь 70 человек?..
Татьяна
5706 дн. тому
Браво россиянам! Уважаю профессионалов! Всегда с большим интересом смотрю российские новости, если смотреть только украинские, то мозгами сдвинешься, это точно. Единственный телеканал "Интер", который дает хоть какую-то объективную информацию, то есть с нескольких точек зрения. Остальные украинские каналы просто ущербные, особенно 5-й, долбят целый день одно и то же и только с точки зрения Ющенковского кума или его покровителей из США.
Вася
5706 дн. тому
На войне хитрый наворуется, дурак навоюется. а добрый набедуется. США уже получили доход от всего этого, Россия и Грузия стреляют друг в друга и кричат патриотическую муть. дети и старики гинут под пулями, снарядами и колесами танков. В этой ситуации увеличивается количество дураков. Потом будет увеличиваться количество нещастных. Было бы поменьше дураков, хитрым бы не пришлось воровать.
Алегарф
5706 дн. тому
И можете меня считать антиДУСЕЙ! ; )
Алегарф
5706 дн. тому
Во имя жизни в Вечности Взывает к нам Отечество! Настало время мужества – Задуматься о будущем. Идти в дорогу дальнюю, Припомнив мира правило: Если Любовь нема – То близится Война... Когда терзают Родину Предатели народные, Честнее будет – просто Пойти и победить! Не стоит жить с опаскою, И верить чужим сказкам... Нам за Державу нашу – Погибнуть – чтобы жить!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду