Скільки каналів – стільки правд

11 Серпня 2008
54401
11 Серпня 2008
11:35

Скільки каналів – стільки правд

54401
Олімпійське полум’я не змогло зупинити вогонь гармат. Велич відкриття Олімпіади не змогли зіпсути коментарі наших ведучих.
Скільки каналів – стільки правд
У світлі величних і водночас буремних подій минулого тижня мимоволі починаєш замислюватись, наскільки маленький світ людей, наскільки він тендітний і крихкий, мов найкоштовніша порцеляна. Радість відкриття Олімпійських ігор та жахіття нової війни на Кавказі сприймаються (завдяки телебаченню) майже реально, а не на відстані байдужої опосередкованості. «Прінуждєніє к міру» – новий посил великої Росії вустами президента Мєдвєдєва до маленької Грузії, що відчайдушно намагається зберегти власну цілісність та гідність, вражає цинізмом і безкарним зухвальством. Майже всі провідні вітчизняні телеканали за допомогою власних спецкорів намагаються подавати найновішу та найправдивішу інформацію з місця подій. Звісно, правда в кожного каналу своя. Наприклад, симпатії Першого національного та 5‑го відверто на боці Грузії, студія «1+1» намагається бути відсторонено об’єктивною, а от «Інтер» – наче відлуння Москви: ті ж самі акценти, коментарі та оцінки. Що ж, у такому підході теж є своя логіка: принаймні ми можемо з потоку різної інформації скласти власне уявлення щодо кавказьких подій, на відміну від моїх пітерських друзів, які вже готові евакуюватись із міста на Неві, побоюючись грузинських бомбардувальників, котрих озброїла підступна Україна. Я зовсім не жартую, вони дійсно налякані, і в це легко повірити, особливо якщо переглянути новини будь‑якого російського каналу.
 
Важко віриться, що Олімпійське полум’я переб’є вогонь війни між ворогуючими сторонами, адже початок цього свята миру та спорту не зупинив відчайдухів бодай на певний час. І все ж, попри всі печалі, хочеться повернутися до олімпійського Пекіна.
 
Як справжній патріот, я вирішив дивитись відкриття ігор на Першому національному. Ні, я не пошкодував, бо маю досить добре розвинену уяву та й мислити образно теж, здається, не розучився, – зрештою, колись захоплювався давнім Китаєм, тому насолоджувався мудрістю та оригінальністю режисерських знахідок, дивуючись, як вони зуміли в годинне шоу вмістити всю історію та філософію стародавньої країни. Коментар наших ведучих Володимира Тимошенка і Дмитра Лазуткіна був досить убогим в сенсі інформативності та й лексичного запасу також, хоча в настрої та піднесеності ведучим відмовити не можна. І все ж наскільки б було цікавіше глядачеві, якби ведучі не лише озвучували і так зрозумілу картинку, але й зуміли пояснити, чому той чи інший символ такий вагомий і важливий для китайської культури. Особливо це було помітно в момент появи акторів традиційної китайської опери, про яку ведучі сказали, що це «китайська опера», не згадавши, що вона існує, між іншим, понад дві тисячі років. Щось подібне прозвучало і щодо китайського письма, котре налічує близько 50000 знаків. Однак ведучі про таке й не здогадувались, тому й не вважали за потрібне про такі дрібниці говорити… Та все одно враження від побаченого були надзвичайними, бо світ людей розумних так рідко спільно демонструє власну гідність, красу та фізичну досконалість.
 
Не зрозумів я дизайну олімпійської форми української збірної: надто вона нагадувала уніформу швейцарів п’ятизіркового готелю… А можливо, це лише у мене виникли подібні асоціації?!.
 
У вихідні відсвяткував сімдесятиріччя Леонід Кучма. Приємно відзначити, що телевізійники, на відміну від друкованих засобів інформації, намагалися проаналізувати часи керівництва Кучми, його вчинки як політика та людини, а не лише кпинити з бадьорого пенсіонера. Надзвичайно людяним і змістовним був документальний фільм-портрет «Моя правда. Леонід Кучма», канал СТБ. Певна річ, на цьому каналі він інакшим бути й не міг, але намагання авторів максимально об’єктивно показати суперечливу постать з усіма її здобутками й прорахунками заслуговує на глядацьку увагу та повагу.
 
Мудрі вчать, що правда одна. Час і життя наштовхують на дещо протилежну думку. Хоча у нас українців правда завжди своя – чи не так?..
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
54401
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lina
5705 дн. тому
Правда завжди була і буде залежною від власника "кишені" каналу!
режиссёр
5707 дн. тому
Кулёк семок, лушпайки на диване - и всё в поряде
а просто
5708 дн. тому
"коментар наших ведучих" заслуживает профессионального разноса по пунктам - так испоганить радость зрелища надо было суметь: малограмотные, косноязычные, форсирующие голос, тембр которого вульгарный, утомительный, всё это ужас какой-то был. Позор.
король
5708 дн. тому
А чого чекати від інтера - у них же досі якась частка у власності ОРТ.
олег
5708 дн. тому
Уніформу шила одна китайська фірма. Це правда. Навіть обіцяла дати 3 тисячі доларів тому укр. атлету, який візьме золото. А ще чув, що комплект коштував 2 тисячі зелених.
Алегарф
5708 дн. тому
Вот из-за таких либерастов, как этот покорный слуга украинского народа, иногда ловишь себя на мысли, что ВОЙНА - это единственный выход...
at
5708 дн. тому
Не только у вас форма вызвала такие ассоциации. А всех моих друзей тоже. Говорят, что ее на шару сделали москали, или прибалты.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду