Хороший Берія

18 Березня 2008
39032
18 Березня 2008
12:23

Хороший Берія

39032
Здається, серіал «Апостол» на «Інтері» розпочав реабілітацію чекістів, гебістів та іже з ними.
Хороший Берія
Минулого тижня телеканал «Інтер» завершив прем’єрний показ 12-серійного російського художнього фільму «Апостол». Буквально до 11-ої серії в цього фільму були всі шанси вважатися успішним.
 
Жанр – військові пригоди, героїка Великої вітчизняної, протистояння «наших» та «німців», супермодна тема у популярному кіно та масовій літературі Росії. Формат зручний і для сприйняття в Україні. Проти того, що остання війна – частина нашої з Росією спільної історії і в ті часи всі змішалися, рятуючи спільну батьківщину від загарбників, поки що не особливо виступають навіть прогресивні українські історики.
 
У головній ролі – Євген Миронов, один із «чотирьох «М»: акторів, що одночасно заявили про себе на початку 90-х – Машков, Миронов, Маковецький, Меншиков. Один із найкращих на сьогодні російських акторів, про якого не без підстав кажуть: «У фуфлі не грає!» «Зіркові» театральні ролі, князь Мишкін у телеверсії «Ідіота», і водночас – цілком органічне вписування у комерційні кінопроекти. Талант Миронова визнають навіть вороги, а прихильники прощають йому участь у «попсовому» кіно.
 
Режисер – Юрій Мороз. Досить згадати лише один його проект – перші сезони «Каменської». Екранізацію ним своїх романів прийняла примхлива Марініна, а сам серіал дивилися навіть сноби. Проти якості не попреш.
 
Сюжет – поєднання шпигунської історії та психологічної драми. Миронов не лише роздвоюється, граючи дві ролі: братів-близнюків Істоміних, один із яких, Петро, пропалений вуркаган, а другий, Павло – м’якотілий інтелігент в окулярах, учитель математики на поселенні, обмежений у громадянських правах. Саме Павло мусить замінити Петра, диверсанта з німецької розвідувальної школи, і повернутися в німецький тил агентом-ліквідатором. Для цього Павло повинен стати Петром. Інтелігент – злодієм-законником, «ведмежатником», кримінальним авторитетом. Сильним, сміливим та спритним, будучи слабосильним від природи. Влучним стрільцем, маючи дуже поганий зір. У перших серіях на наших очах капітан НКВС Хромов, якого грає Микола Фоменко, буквально ламає об коліно, перемелює інтелігента-толстовця, перероджуючи його на зовсім нову людину, машину для вбивства. Для підсилення ефекту ми бачимо, як репресивна машина НКВС працює на повну котушку, ліквідовуючи всіх, хто знав про секретну операцію «Апостол». Під її колеса потрапляє і родина Павла – сина віддають у дитячий будинок, міняючи прізвище, а дружину тримають у психушці, маніпулюючи нею та заодно ґвалтуючи її. Павло не тішить себе ілюзіями. Він розуміє, що приречений. Тому починає власну гру: він, математик, із точністю до однієї сотої прорахував операцію, у результаті якої до його рук потраплять секретні документи. Їх він обміняє в НКВС на свою родину. А тим часом у немилість до керівництва потрапляє «залізний» Хромов. Його звинувачують у зраді, жорстоко катують, арештовують матір.
 
Словом, все, як має бути в подібних історіях. Адже без поправки на те, що особові відділи, НКВС, ГРУ, СМЕРШ – це насамперед каральні органи, які не жаліли ні своїх, ні чужих, не лише історико-пригодницького, а будь-якого кіно про війну сьогодні не буде. Але фільми з депресивним фіналом знімалися з початку перебудови до середини 90-х років минулого століття. Потім автори почали програмувати хепі-енд: чим більше пекельних кіл пройдуть герої, тим солодшим та радіснішим буде для них завершення митарств. Цього чекаєш від фіналу «Апостола». І хепі-енд відбувся.
 
Ось тільки в ролі доброго та справедливого рятівника виступив народний комісар внутрішніх справ СРСР Лаврентій Павлович Берія.
 
Цим самим, на мою думку, автори фільму не просто підставили себе та хороших акторів із Євгеном Мироновим на чолі. Не лише звели на пси весь, у хорошому розумінні цього слова, героїчний пафос – людина сильніша за обставини і здатна змінити не лише себе, а й ці самі обставини. Миронов-Істомін справді переграв усіх та виявився сильнішим за обставини. Але – дрібною комашкою проти самого товариша Берії. Який стояв за всією операцією «Апостол».
 
Це заради Берії та після його схвалення Хромов-Фоменко погодився стати «ворогом народу», німецьким резидентом, шпигуном та зрадником. В ім’я Лаврентія Павловича він дозволив катувати себе, не заперечував, що всесильний Берія не випускає з концтабору його дружину, не був проти знущань над матір’ю. У владі він, попри все, не розчарувався. За покору він отримав перший приз: просто в кабінеті Берії з капітана НКВС став комісаром, а колишній комісар, друг родини, здав своєму підлеглому справи. Берія, до речі, так і не звільнив дружину Хромова. Зате родина Істоміна, чистенька та відгодована, була доставлена йому за кордон, в Іран, де Апостол переховувався і провів свою останню комбінацію. Коротше, хороший Берія. Справедливий Берія. «Цветок душистых прерий Лаврентий Палыч Берия».
 
Я не обурений. Бо не хочу зараз збиватися на риторику, характерну для представників ліберальної української інтелігенції в старомодних костюмах. Я швидше розгублений. Адже в часи згаданої вище перебудови, як мільйони родин у СРСР, наша передплачувала «Огоньок» та іншу пресу з прогресивною репутацією. Як мінімум щотижня я, студент, отримував підтверджену солідними істориками інформацію: Лаврентій Берія особисто винен у масових репресіях, знищенні мільйонів невинних людей, плюс до того за його наказом по Москві виловлювали для нього вродливих дівчат, яких він же ґвалтував. Попри це Берія – історичний персонаж, нехай йому і дали негативну оцінку. Як історичний персонаж він цілком може фігурувати в літературі та кіно на історичну тематику. Час від часу цей лиховісний соратник Сталіна в пенсне на екрані з’являвся. Його навіть відомі актори грали – Валентин Гафт, наприклад. Більше того: я згоден, що Берія таки був вершителем людських доль. Міг підвищити, міг знищити.
 
Може, вся проблема в тому, що я та мені подібні звикли сприймати Берію саме в руйнівному контексті? Як «поганого хлопця», гімназиста-недоука, садиста, ґвалтівника. І появу «головного чекіста» Берії на екрані в якості людини, яка може з якогось дива зробити комусь добро і навіть служити добрій справі, приймаємо в штики через існуючі стереотипи…
 
Але тоді вимальовується зовсім інша картина. Якщо взяти за аксіому переконання певних прошарків суспільства, що журналісти і взагалі всі, хто пише статті в ЗМІ, виконують чиєсь замовлення, зазвичай з метою когось «замочити», то, в світлі сказаного вище, журнал «Огоньок» у другій половині 80-х років минулого століття систематично… «мочив» Берію та інших. Так само, як у часи «застою» таврували троцькістів-бухаринців. Берію, виходить, журналісти, письменники та кіношники з подачі істориків навмисне очорнили, його жертв – навмисне обілили. Тепер пора реабілітувати Лаврентія Павловича, і зробити це засобами пригодницького жанру, залучивши хорошого режисера і талановитих акторів.
 
Це тільки на перший погляд може здатися, що до України такі речі не мають стосунку. Якраз навпаки: наш телевізійний і загалом культурний простір і далі напряму залежить від російського виробника. Ситуація зміниться не скоро. За вісім років правління Путіна російське кіно- і телевиробництво остаточно встало на ноги. Ціною зростанню, нарощуванню обсягів виробництва та процвітанню галузі є, в тому числі, і лояльність до державної політики. Виявлялася вона, зокрема, в наступному: кіно як мистецтво почало поновлювати позитивний образ російського чекіста. Того самого офіцера НКВС, який ще не так давно топтав у камерах кованими чобітьми «ворогів народу». Тепер, не заперечуючи поки що злочинів, російські виробники кіно готові прийняти уточнені правила гри: на десять помилково звинувачених «ворогів» завжди є один справжній Ворог. І каральна та репресивна машина ДПУ-ВЧК-НКВС-МДБ-КДБ-ФСБ все ж таки карає та репресує тих, кого треба.
 
Нарешті, про головне. Не секрет, що в Україні знімають кіно передусім для російського глядача. Так само не секрет, що для того, аби це кіно успішно продати, треба потрапити у відповідний струмінь і грати за правилами замовника. А замовник, як бачимо, полюбив Лаврентія Берію і взагалі всіх чекістів – від Дзержинського до Андропова, не кажучи вже про нинішніх голів російської служби безпеки. Не хочеться робити передчасних прогнозів, але ще менше хочеться реабілітувати в Україні Лаврентія Павловича.
 
До речі, раз уже така потреба в Росії є і раз уже в ефірі одного з провідних українських каналів показують хорошого Берію – гаразд, все має право на існування. Зрештою, Берія в фільмі декоративний, а герой Миронова – живий. І я отримую задоволення від гри актора. Але хочу нагадати: коли влітку 1985 року центральне телебачення показало якісний серіал про героїчні будні КДБ «ТАРС уповноважений заявити», після прем’єри в студії зібралися творці та консультанти фільму. Аби пояснити глядачам, як саме треба сприймати пригоди агентів КДБ та американських шпигунів. Думаю, не зайвим було би підготувати невеличку, хвилин на 15, програму, де українські історики чи інші компетентні люди прокоментували фільм з точки зору наявності в ньому хорошого Берії. До речі, нічого нового я не пропоную: два роки тому після прем’єри «9-ої роти» на каналі «1+1» пройшла подібна програма. Фільм і далі показують, ставлення до нього неоднозначне, але всі, хто мав змогу, в ефірі перед широким загалом дали йому свою оцінку.
 
А подібні дії потрібні. Бо якось не хочеться, виконуючи чиєсь замовлення, писати сценарій, в одному з епізодів якого був би реабілітований, наприклад, Лазар Каганович…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39032
Читайте також
05.05.2008 09:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
45 442
17.04.2008 09:35
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 963
20.03.2008 12:48
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
34 043
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ланселот
5305 дн. тому
Ага. Працює. Звиняйте за пробу, просто не знав, чи воно працюватиме без реєстрації. А тепер стосовно сабжу. Автор статті в принципі пише правильно. Московія зараз помішана на реабілітації Сталіна і сталінізму. Але ми ж говоримо про конкретну історію - більш чи менш забазовану на якихось реальних фактах. І тут смішно засуджувати авторів фільму. Берія - людина неоднозначна, один із тих тисяч і тисяч радянських функціонерів, які були і катами і жертвами радянської системи. Втім, зі сталінської банди він явно і найрозумніша людина і найпорядніша. Як це не дивно читати тим, хто після "Огонька" (брехливого не менш, ніж радянська пропаганда) не читав більше нічого. Та якби навіть цього не було. Дійсно, Берія керував розвідкою (і далеко не тільки нею, зрештою, він витягнув на собі ледь не всю промисловість часів Другої світової), і керував він розвідкою добре. То чому б не показати цю реальну особу, а не міфічних "Сєргєєвих" і т.д., яких показували в фільмах радянської доби? Інше питання: на біса нам взагалі крутять ці московські фільми про "Пабєду", яка до України прямого відношення не має, крім того, що українці черговий раз опинилися під п'ятою нового агресора? Ось про це треба говорити.
Ланселот
5305 дн. тому
Проба
Момотюха
5852 дн. тому
Якщо украінскій пісатєль Кокотюха, вихований на московському "Огоньку" ім. Коротича, може щось собі балакати про "нашу спільну з Росією історію" і "спільну Батьківщину", то далі дивуватися нема чому. Чим хохол відрізняється, скажімо, від поляка, чеха чи угорця? Поляки 120 років прожили в Російській імпенії, чехи й угорці років 300-400 - в Австрійській. Але, повірте, жоден поляк вам ніколи не скаже про "спільну з Росією історію", чех і мадяр - про "спільну з Австрією". То й шляхи їм і нам лягли відповідні. Отож хай Кокотюха не ображається, що йому показують доброго Берію. Ще й не те покажуть. На себе хай ображається. Бо, скажімо, такий негідник, як я, ці шедеври світового кіномистецтва типа "Апостола", "Смерша", "Ліквідації" та й решту к-кого лайна просто не дивлюся. Не дивилася би решта глядачів, то їх би й не показували (з Берією чи без). Бо рейтингу не було б.
Коня Сошкина
5853 дн. тому
А тема чекистов и прочих доблестных защитников что-то слишком активизировалась на украинском ТВ к президентским выборам в России. Да так активизировалась, что до сих пор не может сбросить обороты. Ну проголосовали уже наши братья во славянстве за кого надо, ну уймитесь уже!
Потапов
5853 дн. тому
Какая еще реабилитация Берии? По-моему, все максимально прозрачно: Апостола ликвидируют на пирсе, а "родина Істоміна, чистенька та відгодована" - это глюк, видение измотанного и истощенного морально и физически Апостола: недаром же он перед тем в молитве просил бога увидеть семью перед смертью. Это такой корявый поэтический анхэппи-энд. Странно, что автор этого не разглядел. Ну, а что касается "реабилитации чекистов", то что ж такого. Каждая страна реабилитирует своих ублюдков: Россия - НКВДшников, Украина - УПА. Почему нам можно, а им - нельзя? Тьфу.
автор-анне
5853 дн. тому
а в чому Ви особисто бачите тут образу Москви? в тому, що вони там на чекістах цілу індустрію будують? так це правда, тна жаль. стосовно висновків, які вас здивували - поцікавтеся основними умовами розвитку кіновиробництва в Україні. хтоплатить - той і замовляє музику. Росія платить - вона замовляє. замовить кіно про Берію та інших - невже зробимо, або - невже відмовимося від заробітку? поки українське комерційне кіно майже не знімається за українські гроші, небезпека скотитися до подібного у наших творчих людей існує. аби не лишитися без роботи.
ania
5853 дн. тому
Знаете, немного удивили выводами из статьи. Совершенно очевидно, что сценарий фильма - штампованная халтура, массовое явление в современном русском кинобизнесе, где подобные сериалы стоят на потоке, как чайники. И даже согласившись с очевидной любовью современной московской власти к чекистам, не думаю, что стоит в подобных произведениях искать - а главное, находить страшную идеологическую подоплеку. Вряд ли глупость и заговор - одно и то же. Зато это повод для украинофобов - опять москву обижают!!! Зачем нам, умным людям, его подавать?
Денис-Автору
5853 дн. тому
Спасибо за статью.Действительно зацепило.Прав Влад:)
автор - Денису, потім - Владу
5853 дн. тому
Денисе, Ви, очевидно, розумна людина. І не можете не знати: якщо з приходом Берії після Єжова звільнили якусь кількість народу, то не для реабілітації, а для того, щоб потім знову посадити - на інші строки, за новими вироками. Просто коли приходить новий керівник "контори", він мусить довести, що старий був ворогом. Для цього людей і випускали ненадовго. А посадка військовополонених - це вам що, теж вигадка чи неправильна подача інформації? Владе, масова культура - це серйозніше, ніж ви думаєте. Це камерне, герметичне кіно не треба сприймати серйозно. Я сам займаюся маскультом, тому повірте мені: поява хорошого Берії в фіналі детективу - серйозно. І потім, шановна Та, Що Теж Дивилася, Хромов насправді поїхав ліквідовувати німецького шпигуна. А якщо Ви вирішили, що фінал фільму - марення безумного Апостола... Пояснювати Вам, чому це не так, треба не коментом у Інтернеті, а окремою статтею, великою і спеціалізованою, в форматі наукового журналу.
Денис
5853 дн. тому
Подписываюсь под словами Телезрителя и pulta. Да уж, такая уж наша "хохляцкая" доля - злобные и завистливые пасквили писать на москальское кино. Сами ничего патриотического толкового не снимаем, так может хоть оторвемся на кацапах. Хе-хе:)).
Телезритель
5853 дн. тому
Начнем с того, что сам сценарий "Апостола" - дикая смесь в стиле индийских фильмов середины 70-х. Как раз там особо популярна тема близнецов. Отсюда и вся нелепость истории. Уши торчать на каждом шагу. Кстати, в основу фильма положена повесть Гр. Брянцева "Конец "Осиного гнезда". Кто не верит - может перечитать. Естественно, авторы его творчески переработали ( в стиле Первого канала, который особо себя не утруждает достоверностью), а некоторые моменты просто один к одному взяты оттуда. Никакая хорошая работа актеров не может скрыть явные проколы сценариста. Они в фильме на каждом шагу, просто не хочется "засорять эфир". Обидно, что война продюсерами все больше освещается в виде американских комиксов. Не удивлюсь, если лет через пять, когда ветеранов остануться единицы, советские разведчики будут ездить за линию фронта на скутерах, а шифровки передавать с помощью СМС. Процесс уже пошел. Достаточно посмотреть "Диверсанта". Ждем очередного "шедевра".
pult
5853 дн. тому
Собственно положительных героев в фильме не увидел. Апостол - явно деградировал как личность, что понять можно. Доказательство - теракт с поездом. Не увидел и "хорошего берии". Фильм неплохой, но концовка снята в стиле СССР, когда правду нужно было завуалировать. Сегодня это неприемлемо - поэтому и напрашивается оценка режисёру (?) ,извинетеза слово, - {CENSORED}.
Влад
5853 дн. тому
Це ж треба - так серйозно сприймати кіно! Мабуть, фільм удался...
тоже смотрела
5853 дн. тому
а что, андрей кокотюха действительно поверил в счастливый финал апостола? и в то, что миронову привезли настоящих жену с сыном? что, незаметно было, что семья - это мираж доведенного до безумия апостола? и что хромов поехал его ликвидировать, о чем перед этим сказал берии? ну надо же:)
Авотия
5854 дн. тому
Берия, миль пардон, в ноябре 1938 девятого Контору возглавил. Пик репрессий без него был, при так господах как Ягода да Ежов. А в 39 году, при Берии, масса интересного было. Вроде пересмотра более 100 000 дел, необоснованно осужденных. И приказы по соблюдению уголовно-процессуальных норм. Хотя да, проще сказать кровавый упырь и школьниц на улицах хватал.
Денис-Автору
5854 дн. тому
Так вот создатели фильма и показали положительную сторону Берии в борьбе с фашисткой Германией в ВОВ. Хотя я не отрицаю фактов про тотальный террор сталинского режима, безсмысленной кровавой бани, которой руководил Берия. Нужно разделить "мух от котлет" а не сваливать все в одну кучу. Причем здесь террор 37-го года и др. лет и борьба( достаточно успешной) разведуправления НКВД с Абвером в годы войны?!Это война, где в жизни стреляли в спину и когда главной причиной, почему формировались диверсанты из бывших советских вояк становилась, даже не обида на сталинский режим, а обычное чуство голода...
вопрос
5854 дн. тому
Подождите, разве Берия был осуждён? Признан преступником? Над ним был трибунал? Не понимаю чем чекисты и гебисты хуже или лучше нынешних сбушников и црушников?
автор-денису
5854 дн. тому
что ВЫ лично готовы и можете сказать положительного про Берию, на какие источники готовы состаться? без Берии - да, фильм отличный. но Берия все портит.
Денис
5854 дн. тому
Постараюсь быть кратким. Не пойму это прямолинейности автора статьи. А что он (Берия) только плохие и отвратительные вещи делал? Войска НКВД кроме расстрелов, также принимали активное участие в боевых действиях в ВОВ. Даже у злого демона 20 века А.Гитлера можна найти и положительные моменты в его жизни. Автор еще не понял, что в истории нельзя трактовать так однозначно - вот он "наш" или наоборот "немец", у всех хватало, как положительных, так и негативных моментов. В истории нет "хороших" и "плохих"! А сериал получился классный!ЦПШ - респект и уважуха
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду