Ранок «із зірками»

14 Лютого 2008
25698
14 Лютого 2008
12:35

Ранок «із зірками»

25698
Ранок «із зірками»
Ранкова розважальна програма «Сніданок+», або ж «Сніданок вікенд» (канал «1+1») з 19 січня змінила час виходу. Якщо раніше «Сніданок» вихідного дня виходив з 8-ї до 9-ї ранку і потенційні глядачі ризикували його не побачити, то тепер програму показують щосуботи та щонеділі з 10-ї до 11-ї ранку, що, поза сумнівом, є більш рейтинговим часом.
 
Показово, що менш рейтинговий вікендний час зайняв російський серіал «Повернення Мухтара – 3», у виконання постанови Нацради з телебачення та радіомовлення продубльований українською. Постанову «Плюси» акуратно почали виконувати з 8 січня. «Мухтара», мова персонажів якого в український версії додала серіалу штучності, канал загнав у час, коли більшість громадян у вихідні ще не продерли очі. А переміщенням на кращий час програми власного виробництва, ведучими якої є суперпопулярний після «Танців із зірками» Юрій Горбунов та вродлива Марічка Падалко, канал або виявив більшу довіру всій команді «Сніданку+», або, що теж може бути, показав рівень довіри до Нацрадівських постанов.
 
Можна зробити ще одне сміливе припущення: якби з 8 січня каналу не треба було дисципліновано «спалювати» переозвучений на українську російський продукт, «Сніданок вікенд» далі виходив би о 8-й ранку. Якщо це припущення має під собою реальну основу, то глядачі повинні лише подякувати Нацраді. Бо «Сніданок» вихідного дня – справді цікавий продукт. Причому двійника він не має на жодному з вітчизняних каналів. Вже за одне це його варто дивитися.
 
У цей самий час інші канали показують переважно іноземні мультсеріали та старі радянські мультики, програми з порадами для тих, хто робить ремонт, розповідають про світське життя чи крутять старі комедії або фільми для першокласників. На цьому фоні «Сніданок плюс» справді порушує сталі стандарти ранкових телепоказів для вихідних і вигідно вирізняється від щоденного «Сніданку з 1+1». По суті, це дві абсолютно різні програми, які виходять під одним відомим телебрендом. По буднях «Сніданок» – це низка інформації з інтернету та корисні поради, більшістю з яких громадяни не користуються, а решту самі можуть дати кому завгодно. По вихідних – студії з гостями та добірка оригінальних тематичних сюжетів.
 
У минулорічному сезоні це були просто постійні рубрики, які треба було чимось наповнити. Оце саме «чимось» не завжди грало на користь програмі. Випадковість та притягнутість за вуха на догоду кількості та строкатості оригінальних телеісторій часто не складалися в єдиний пазл. Тепер формат «Сніданку плюс» радикально змінився.
 
Студію штрихами оформлено під такий собі корабель, роль капітана якого виконує, ясна річ, Юрій Горбунов, але й Марічка Падалко – зовсім не та сама жінка, котра, за старим моряцьким забобоном, приносить кораблеві нещастя. Поки що не зовсім зрозуміло, чим є студія: кают-компанією чи палубою для прогулянок. На корабель регулярно піднімаються гості – відомі люди, насамперед українські зірки, з більшістю з яких або вже танцювали, або не гріх затанцювати. Тематичні сюжети, якими розбавляється бесіда ведучих із гостями, повинні ширше окреслити особистості зірок, а заодно – донести до глядача певну інформацію. Чи про рейтинг зіркових дач, чи про невідомі факти з їхнього незіркового минулого, чи про суть їхніх захоплень. Журналісти можуть розказати про історію зйомок якогось кліпу чи обговорити проблему зіркових шлюбів та розлучень.
 
Ті, хто бачив цю програму, не дасть збрехати, а хто не дивився – мусить повірити на слово: подібного формату, коли гості не заходять на вогник, а чесно сидять майже годину і довкола них усе крутиться, не знайти в ранковому ефірі жодного з наших каналів. Хоча формат не новий: за подібним принципом побудовано «Кіно в деталях із Федором Бондарчуком» (переїхала з ранкового в нічний недільний ефір на «Плюсах»), програма «Total DVD», яку користувачі розширеного пакету «Всесвіт» від «Волі-кабель» можуть побачити пізно ввечері на російському каналі «Парк розваг», і взагалі – це досить модний та популярний на іноземному телебаченні формат.
 
Перекладаючи основний тягар використання ефірного часу на гостей, виробники «Сніданку плюс» та його ведучі опинилися, як на мене, в досить непростій ситуації. З одного боку, дуже добре, коли глядач снідає разом із якщо не улюбленими, то принаймні відомими людьми і дещо про них дізнається. Так, серед тих, хто вже ступав на імпровізовану палубу – Василь Вірастюк, Руслана Писанка, Кузьма Скрябін, Олег Скрипка, подружжя Повалій-Ліхута, хлопці з ТНМК, Ірина Білик із партнером по танцях та по життю Дмитром Дікусаром і, очевидно, далі буде. З іншого боку, кількість «абсолютних зірок» в українському інформаційному просторі обмежена. Причому обмежена не самим життям – ну мало в нас зірок! – а тими, хто цей інформаційний простір насправді формує: власниками проектів, керівниками та редакторами каналів (і друкованих ЗМІ), зрештою – самими ведучими. Враховуючи, що говорити з гостями треба не 10-15, а 30-45 хвилин, можна зрозуміти бажання ведучих спілкуватися насамперед з тими, хто їм особисто цікавий, а ще краще – не лише цікавий, але й знайомий. В силу цього реально цікаві люди можуть не потрапити на палубу – або через якісь особисті застереження ведучих, редакторів чи каналу, або через те, що незнайомим людям нема про що говорити і розмова зіжмакається, перетворившись на банальне забивання ефіру.
 
Але й абсолютні «зірки» свого часу вже встигли сказати з екранів телевізора, сторінок друкованої періодики та інтернет-сайтів усе, що вважають за потрібне та вигідне для себе сказати! Отже, навіть якщо кількість реальних зірок на палубі «Сніданку» вихідного дня ще якийсь час не вичерпається, то теми для розмови вичерпані вже давно. Тому лишається сподіватися, що ведучі захочуть розширити коло своїх знайомств, відійти від особистого на користь цікавого наповнення і, нарешті, що вони самі почнуть задавати тон розмови. Десь по-дружньому провокуючи, десь – застосовуючи несподіваний поворот. Словом, у рамках заданого вдячного формату потроху почнуть відходити від розмов на популярну тему «про взагалі» та про «як справи».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25698
Теги:
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
автор-обуреним без причини
5886 дн. тому
"мой адрес - не дом и не улица". замовлення на об`єктивні матеріали приймаються за адресою, яку вкажу при першій потребі. ласкаво просимо, ставайте в чергу. пишіть, що завгодно, бо читати, бачу, вмієте. правда, висновки робите після підказки, як діти малі...
автор
5887 дн. тому
радий, що вгадав настрої та глибинну суть усіх попередніх коментаторів. заробив сам собі приз за здогадливість та тонке розуміння тенденцій, візьму з полиці пиріжок. приємного прочитання!
Браво
5887 дн. тому
Кокотюха - ну ты молодец! Так чётко охарктеризовать себя в 4 пунктах! Профессионал! БРАВО! :)
боцман
5887 дн. тому
Кокотюха! А ты таки прекрасно охарактеризовал себя своими же четырьмя пунктами! А с виду и не скажешь, что {CENSORED}...
андрій кокотюха - здивованому
5887 дн. тому
дякую за інформацію про те, що мене звідкісь було звільнено. вже скоро рік як працюю в інших проектах, а навіть не здогадувався, що такі страсті довкола моєї скромної персони... для мене це - честь - потрапити під підозру у масонстві. загалом репліка на мою адресу підтверджує істину: якщо оглядач порівнює два продукти на умовну користь одного, то він: 1. сексменшина; 2. корумпований хабарник; 3. виконує чиєсь пряме замовлення і не має власної думки; 4. на когось ображений (звички ображатися на когось і часу на це в мене просто немає). приємного прочитання наступних метеріалів.
дуже здивований
5887 дн. тому
А де там негативні висловлювання на чиюсь адресу? Прошу вказати конкретніше, пане Здивований. І наголосити: "Оце речення несе в собі негатив, оце - позитив, а це - заангажоване". Хай щастить Вам у борні з оглядачами!
Здивований
5887 дн. тому
Я дуже здивована тим, що Телекритика взагалі розмістила цей текст!!! По-перше, Андрій Кокотюха працює (а навіть, якщо вже ні, то працював журналістом) на цьому, вище згаданому проекті, який за його словами є взірцем екранного мистецтва. А це говорить про те, що він людина заангажована і не може судити об"єктивно... А по-друге, негативні висловлювання в бік "Сніданка з 1+1", що виходить в ефір з понеділка по п"ятницю, дуже легко пояснюється образою пана Андрія на те, шо колись його з нього звільниль за проф. непридатність... Отже, підсумовуючи вище сказане, можна зробити висновок, що ця стаття не може претендувати на роль об"єктивного коментаря, а сама не витримує жодної критики. Не відповідає журналістським стандартам і є упередженою! Хай щастить!!!
преображенський
5887 дн. тому
Цікаво, що саме він похвалив і де саме - {CENSORED} . По-моєму, звичайний огляд, яких сотні...
rlk
5888 дн. тому
кокотюха в своєму репертуарі - і похвалив, і {CENSORED} одночасно. ніц не ясно - яка ж у нього позиція щодо сніданку+. хмм
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду