Політ на тлі гір: у Києві показують документальний фільм про Параску Плитку-Горицвіт

Політ на тлі гір: у Києві показують документальний фільм про Параску Плитку-Горицвіт

17 Січня 2020
2941
17 Січня 2020
10:30

Політ на тлі гір: у Києві показують документальний фільм про Параску Плитку-Горицвіт

2941
Кіно й життя, поєднуючись у фільмі «Портрет на тлі гір» Максима Руденка, утворюють містику мистецтва, коли таємничим чином з’являється те, чого не передбачував режисер, а минуле стає ближчим, ніж сучасність.
Політ на тлі гір: у Києві показують документальний фільм про Параску Плитку-Горицвіт
Політ на тлі гір: у Києві показують документальний фільм про Параску Плитку-Горицвіт

Із творами художниці, фотографині, філософині й казкарки Параски Плитки-Горицвіт, як і з її життям, відбувався такий самий кругообіг, як описував Гамлет щодо кругообігу «благородного праху Александра». Людина стає митцем, митець — частиною історії, мистецтво фотографій плавно перетікає в мистецтво кіно, виставку фотографій синхронно продовжує кінопрокат фільму, як людина переходить у вічність, із якої мистецтво перетікає в людину... Саме так, але не обов’язково в такій послідовності, відбувався кругообіг життя-смерті-і-безсмертя карпатської мисткині.

Три місяці в Мистецькому арсеналі тривала виставка «Подолання гравітації», проект про світ Параски, світ «духовних образів, казкових текстів, етнографічних записів, вигаданих ландшафтів і документальних фотографій». І якраз на останньому тижні цієї виставки в кінотеатрах Києва з’явився документальний фільм Максима Руденка «Портрет на тлі гір», продовження життя картинок-фотографій Параски у вигляді вже «рухливих картинок», motion pictures. Але й сам фільм — це більше ніж зафільмована історія. Це поєднання історій, що змішують минуле із сучасністю, причому не одне минуле, а кілька — менш від нас віддалене й більш віддалене.

Чудернацький момент у тому, що під час зйомок фільму містично проявлялися речі, не заплановані автором, коли герої, ніби чітко зрозумілі, почали розвиватися в часі і просторі. До прикладу, священник, який ходить селом, хрестить новонароджених, сповідає дорослих і відспівує померлих, а потім сам породжує життя, несподівано стаючи батьком.

Сам фільм — чудернацький, бо існує в різних часах, місцях і містах. Спочатку нашій уяві підкидають інформацію у вигляді історичного факту — «де зараз гори, раніше був океан», і перший кадр показує море (в Одесі), а другий — гори (Карпати). Потому розвивають історію відкриття, коли 2015 року знайшли сотні непроявлених плівок Параски, відомого «фотографічного літописця» свого краю, яка понад 30 років, з 1950-х по 1980-ті роки, фотографувала односельців у Криворівні. А далі йде неймовірна темпоральна поліфонія, що підтверджує — час не є лінійним і може поєднувати «там колись» із «тут і зараз», як вагончики, прямо перед очима щасливого глядача. Люди фотографувалися в рамці для знімків «Привіт із Криворівні» в 60-х роках ХХ сторіччя, і в тій самій рамці фотографуються в 10-х роках ХХІ сторіччя, таким чином зшиваючи час безперервним потоком існування, вкарбованим в історію життям і мистецтвом, що це життя зберігає для нащадків.

«Дивна жінка», як називали місцеві Параску, після десяти років заслання в Казахстані за зв’язки з УПА прожила всі наступні 45 років у самотності, малюючи картини в жанрі «наївного мистецтва», пишучи книги, фотографуючи... І збираючи всі можливі вирізки про підкорення людиною космосу і фото космонавтів Гагаріна, Терешкової чи Филипченка. Альбом із ними вона назвала «Покор. космосу», ніби маючи на увазі «підкорення», але так само це і «покора» космосу, вклоняючись перед незбагненним і омріяним. Мрія Параски про політ — одна з головних думок авторів фільму. Інга Левіт, художниця-ілюстраторка, яка і знайшла архів фотографині, вважає її мрію прагненням свободи й одночасно — бажанням бути собою, таким чином натякаючи на нетрадиційну для того часу індивідуалістську манеру поведінки, яка й дивувала односельців. Втім, парадоксально, саме за це її зараз і поважають, водять екскурсії в її хаті-музеї, кажучи, якою незвичайною і надзвичайною вона була.

Паралельно «космічним» думкам Параски режисер цікаво провів лінію із присутністю в селі трампліну для стрибків лижників, де зараз вчаться «літати» дітки. Метафоричні слова Інги про порушення гравітації фотографинею використали в назві виставки Мистецького арсеналу, що виводить глядача на зовсім інший, надкінематографічний і філософський рівень осмислення і самого фільму, й роботи героїні, й загалом життя людини, що творить. А може й більше — самої людини, яка й так є «малим творцем».

Максим Руденко не вербалізує свої думки, не робить висновків. Він стоїчно і мовчки документує думки інших і дійство в межах часопросторового континууму одного невеличкого гуцульського села. Село і є світом, коли розмір не важливий, бо все — єдине, велике є малим, а мале — великим, мікрокосм у макрокосмі і навпаки. І це простежується й відчувається за допомогою показу кількох сотень фотографій із понад чотирьох тисяч віднайдених у плівках. Режисер просто доповнює осмислене показом динамічного, рухливого життя села, де поховання чергуються з весіллям перед кінокамерою так само, яке це відбувалося перед фотоапаратом Параски. Фантастично захопливий, хоч на позір і одноманітний кругообіг життя людей — ось центральна ідея і фотографині з минулого, і режисера із сьогодення. Причому весь кайф фільму полягає в повноті показаного буття, де не тільки час синхронізується в одній точці простору, а й простір узагальнюється різними формами існування. Про океан не даремно згадується на початку, бо політ птаха в небі — це те ж саме, що й гармонійне пронизування китом товщі води, і це демонструють чорно-білі кадри-сновиди, здається, вирвані з якогось іншого фільму, мов зі сну або з далекого минулого, коли Карпати були дном океану.

«Коли ти є душею вільний, то й тіло може літати», — ніби підсумовує у фіналі пан Василь, знайомий Параски, її учень, а разом із тим і тренер зі стрибків на лижах, який вчить злітати молоде покоління. І свобода разом із польотом як тема в’ється червоною ниткою крізь увесь «Портрет на тлі гір». Фільм в унісон темі зроблений дуже вільно, розлого, розкуто, сказати б повітряно, чому великою мірою сприяє прониклива й атмосферна музика чудового композитора Святослава Луньова. Монтаж як засіб, який дає можливість різноманіття і свободи і який, за Стенлі Кубриком, взагалі становить кіно, відіграє додатковий нелінійний зв'язок фільму з життям — його Максим Руденко присвятив своєму вчителю з монтажу Едуарду Іочу. Саме монтаж із музикою допомогли режисерській концепції породити візуально-звуковий проект, як надбудову філософії Параски Плитки-Горицвіт, незвичної картини про одну людину, яка робила картини всіх, хто навколо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2941
Читайте також
23.04.2020 14:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 608
25.03.2020 13:35
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 035
20.01.2020 12:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
6 768
02.01.2020 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 308
23.12.2019 14:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 593
20.12.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 947
13.12.2019 12:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 685
06.12.2019 12:38
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
7 912
28.11.2019 11:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 425
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду