«Клара» для найменших

«Клара» для найменших

29 Жовтня 2019
3608
29 Жовтня 2019
15:00

«Клара» для найменших

3608
Сюжет мультфільму «Клара та чарівний дракон» має чисельні роялі в кущах, які залишаються не поясненими глядачам.
«Клара» для найменших
«Клара» для найменших

У суботу 26 жовтня в український прокат тихо вийшов анімаційний довгобуд «Клара та чарівний дракон». Ні пресконференцій, ні преспоказів з приводу його виходу не було. Можемо припустити, що це пов’язано з бізнес-конфліктом режисера мультфільму Олександра Клименка і подальшим кримінальним провадженням у його девелоперському бізнесі – будівництві ЖК «Міністерський» у Києві, який став черговим столичним житловим довгобудом. Яким чином з Олександра Клименка почав виринати український Говард Г’юз, великий любитель і творець кіно – невідомо, адже «Клара» є проектом ще 2015 року. Десь приблизно в той час був започаткований і виробник «Клари», компанія Image Pictures (ТОВ «Імідж пікчерз»), чия назва співзвучна з іншим компаніям Клименка – «Імідж Фінанс Груп» та «Імідж-Фінанс», через яку здійснювалися продажі квартир ЖК «Міністерський».

Нерозуміння, як і чому, в даному випадку може мати за аналогію сам сюжет «Клари», за яким головна героїня – чарівної вроди і гнучкості дівчина, що живе посеред мальовничого лісу з трьома мавпочками – втратила пам’ять, тому не пам’ятає, чому вона живе в лісі і чому з мавпами. Але в неї є велика дерев’яна хата, надзвичайно багатого вигляду сукня і дивної краси камінь на шиї. І коли до неї приходять за порадою похмурий Гном і балакучий Єнот – що робити з дитинчам дракона, котрий несподівано виник у їхньому житті? – вона відразу розуміє, як цьому дати раду.

У її ж гру – безпам’ятства – грає й невідомий Чаклун. У певний момент мультфільму він промовляє: «Знайти дракона – це чудова нагода, а захопити Клару – це удача!». Суть у тому, що ніде до цього не говорилося ні про «знайомство» чаклуна з Кларою, ні про її минуле. Власне, глядач так про це і не довідається, змушений придумувати собі окрему історію, чи випадково вилучену з мультфільму, чи навмисно, для більшої інтриги.

Хоча інтриг у мультфільмі – немов у кримінальному детективі, екранізованому за одночасно 10 творами Агати Крісті. Центральна інтрига – хто ж така Клара і що з нею сталося – буде розкрита наполовину, і то добре. А от чому Єнот боїться висоти і весь час сипле німецькими словами – ні. Звинувачення Гнома в зраді (яку, втім, він не чинив) буде знято у фіналі. Але пальму першості в змаганні, чиї вчинки й поведінка є більш незрозумілими, впевнено присуджується навіть не Кларі, а Чаклунові: в пароксизмі ненависті, кажучи, чому ж хоче знайти Дракончика, він зізнається: Дракончик може привести інших драконів, і тоді – увага! – «вони впустять у світ кольори»! Щоби зрозуміти всю абсурдність цієї заяви варто знати: «Клара та чарівний дракон» – несамовито яскравий мультфільм, де кожний колір доведений до меж можливості кольороподілу, після чого іде лише Сонце. Так, дракончики наприкінці мультика, випускаючи з себе не вогонь, а різнобарвні дими, фарбують квіти. Але все до цього і так пашіло насиченим вишневим і травнево-трав’яним, гарбузячим і сосновим, фазанячим і небесним. То про які додаткові кольори йдеться? Які виїдають очі? Якщо так, тоді Чаклун помилково зображений злодієм, насправді він – рятівник світу!.. Принаймні, хоче врятувати очі глядача.

Яскравість «Клари» може бутим одним з умисних підходів для залучення найменшої аудиторії, бо мультфільм має рейтинг 0+, а маленькі діти краще сприймають інформацію, якщо предмети особливо яскраві. Й орієнтація на малих дітей у «Кларі» повсюдно видна: ситуації прямолінійні та повчальні, як у стосунках Клари з мавпочками, Єнота з Дракончиком чи Гнома з Єнотом; постійні вигуки з одного звуку або кількох: «А», «О», «Ммм», «Мгм», і з обов’язковою паузою після, як у мультиках для 2-3 річних, на кшталт «Телепузиків». Можливо, тому – хоч я й не цілком переконаний – рухи персонажів часом схематичні й загальмовані, або недомальовані, або мають навмисно менше кадрів. Але не в усіх і не в кожній сцені. Наприклад, бійка пташки й комашки дуже активна, багатопредметна і захоплююча (композиційно дуже подібна на сцену з «Микити Кожум’яки»). Стрибки Клари й рухи більшості головних персонажів теж активні й добре промальовані.

Загалом, робота аніматорів дуже ґрунтовна (все ж таки чотири роки робили фільм), і це є несумнівно інший, новий рівень для української анімації після «Микити Кожум’яки». 3D-анімація тут може претендувати на добрі продажі для іноземних ринків, щоправда рівень сюжету навряд чи дозволить податися для прокату на багато територій – це телевізійна продукція, і, ймовірно, у разі розробки у вигляді серіалу, мала б значно більшу телеаудиторію. Певно, для цього кілька років тому «Клара» і була презентована на одному з найбільших ринків Північної Америки, American Film Market, чому сприяла англомовність мультфільму.

Природне здивування – дивитися вітчизняний мультик, де українська є мовою дубляжу, а не озвучення. Але реалії показують практичність створення ліпсингу саме англійського – в Україні на це мало хто зверне увагу, а для міжнародних баєрів такий факт є принциповим. Утім, чи суттєво це допоможе мультфільму, чий сюжет має чисельні роялі в кущах, а примітивна драматургія обрізає вікову аудиторію, пропонуючи продукт «для найменших»?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3608
Читайте також
22.11.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
4 049
21.11.2019 17:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 207
08.11.2019 14:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 365
05.11.2019 12:02
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 586
22.10.2019 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 606
18.10.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 058
27.09.2019 16:20
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 227
21.09.2019 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
5 931
11.09.2019 15:42
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 308
07.09.2019 10:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 346
30.08.2019 13:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду