Журналісти проти гумору. Як Халка звільнили за спойлери

Журналісти проти гумору. Як Халка звільнили за спойлери

10 Жовтня 2018
1684
10 Жовтня 2018
10:30

Журналісти проти гумору. Як Халка звільнили за спойлери

1684
Українські сайти не зрозуміли очевидного жарту й повідомили про звільнення актора через спойлери в ефірі.
Журналісти проти гумору. Як Халка звільнили за спойлери
Журналісти проти гумору. Як Халка звільнили за спойлери

Марка Руффало, виконавця ролі Халка у фільмі «Месники», звільнили за спойлери. Подібними заголовками сайти українських ЗМІ рясніли 8-9 жовтня. Про це повідомили, зокрема, «ТСН», «Сегодня», NewsOne, «Фокус», «РБК-Україна», «Корреспондент», Obozrevatel, ZN.UA, «Радіо Максимум» та профільна «Кіноафіша».

Усі вони описувати одну й ту ж драматичну історію: голлівудський актор обмовився на шоу Джиммі Фелона про назву нової частини «Месників». Ось цей момент. Після цього Руффало у Твіттері попросив Фелона вирізати кадри, але невмолимі режисери «Месників» прокоментували допис актора словами: «Mark, you’re fired». Або ж, як розповіло нам видання «Фокус», «Руффало изгнали из "Мстителей"».

Більшість новин про цю подію містять ідентичний текст (ми розглянемо його трошки нижче) та ідентичне посилання на джерело: британський сайт Digital Spy. Там справді є на цю тему дві замітки. У тій, на яку дають гіперпосилання NewsOne, «Фокус» та «Корреспондент», у четвертому ж абзаці прямо написано, що «whole thing is an extended gag» [«усе це продовження лінії жартів», — тут і далі вільний переклад автора]. Є на ресурсі й інша публікація, на яку теоретично могли посилатися ті українські сайти, що гіперпосилань не надали. Її лід звучить так: «October Fools' Day?» [Жовтневий День дурня?], а далі в тексті прямо йдеться: «If you haven't guessed already, the whole thing was just a bit of fun» [Якщо ви досі не зрозуміли, все це було жартом].

Тим не менше, українські журналісти чи то недочитали до цього місця, чи то жарту не оцінили. І не просто розповіли про звільнення актора на повному серйозі, а ще й додали власних деталей про його заміну.

«У підсумку замість Руффало на роль Халка, найімовірніше, візьмуть іншого актора» («Максимум»), «В итоге вместо Руффало на роль Халка, вероятнее всего, возьмут другого актера» («Сегодня»), «Скорее всего на роль Халка вместо Руффало возьмут другого актера» (NewsOne), «В итоге вместо Руффало на роль Халка, вероятнее всего, возьмут другого актера» («Киноафиша»), «В итоге вместо Руффало на роль Халка, вероятнее всего, возмут другого актера» («Фокус»), «У підсумку, замість Руффало на роль Халка, найімовірніше, візьмуть іншого актора» («Корреспондент»), «Тепер, швидше за все, на роль Халка замість Руффало візьмуть іншого актора» («Обозреватель»). Де журналісти відкопали цю інформацію невідомо, Digital Spy ні про що подібне, очевидно, не згадував. Окремо виділився сайт «ТСН», де заявили, мовляв, «раніше Халк у виконанні Марка Руффало був визнаний найкращим за всю історію екранізацій коміксів». Ким визнаний, коли? «Обозреватель» та «Сегодня» повідомили, що актор заспойлерив також фінальну битву фільму.

Крім прямої заяви у джерелі інформації про те, що наведена інформація — жарт, критичному мисленню журналістів перед публікацію довелося подолати ще щонайменше три факти.

По-перше, вони повинні були повністю проігнорувати тонку, ледь помітну іронію ведучого та актора, коли останній описував, наприклад, спойлери фінальної битви. Перевірте, чи помітите її ви. Або ж журналісти просто не перевіряли опубліковану інформацію й не дивилися відео.

По-друге, авторів новин не здивувало, що актор просив ведучого ток-шоу прикрити свою помилку у Твіттері, перед чотирма мільйонами підписників.

По-третє, не дивним для новинарів видалося й те, що високооплачуваного актора, тричі номінанта на премію «Оскар», одне з облич Marvel, «звільнили» за допомогою коментаря в соціальній мережі.

Є й дрібніші проблеми. Чому його «звільняли» режисери, якщо, у випадку Marvel, подібні рішення повинні були би проходити через голову студії? Навіщо змінювати Руффало на нового актора, якщо, радше за все, це був останній фільм його персонажа? Який шанс, що Disney після фільму Last Jedi випустить фільм Last Avenger? І так далі.

Та головне — що подібні жарти (а точніше, частина рекламної кампанії) — постійна фішка Marvel. Ця студія відома своєю секретністю й перед кожною новою стрічкою тут іронізують про спойлери. Ось, наприклад, снайпери Marvel під час ток-шоу намагаються вбити актора Дона Чідла (ще одна новина для журналістів). Руффало ж — одна з найпопулярніших цілей для подібного гумору. Він, наприклад, випадково вів трансляцію фільму в Instagram та спойлерив фінал попередньої частини «Месників».

Зазначимо, що два сайти все ж помітили ймовірну каверзу. На «1+1» заявили: «Поки що невідомо, чи таким чином режисери налякали Руффало і насправді він не покине кіновсесвіт Marvel». На ZN.UA: «На даний момент невідомо, чи є ця заява жартом або ж Руффало дійсно доведеться покинути проект». Якби ж поруч були журналісти, що могли перевірити інформацію.

Фото: MensXP.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду