Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?

Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?

7 Вересня 2018
1701
7 Вересня 2018
10:02

Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?

1701
Зрештою, в тому й полягає наша мета у інформаційній війні, щоби за допомогою правди здолати російську брехню. Конкуренція двох неправд – то тупиковий шлях.
Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?
Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?

Ціла низка видань поширили інформацію про буцімто тотальні арешти й затримання, що накрили окупований Донецьк після вбивства ватажка так званої ДНР Захарченка. От деякі приклади, взяті навмання.

НВ, з заголовку: «У Донецьку бойовики повально затримують людей прямо на вулицях». І вже з тексту: «Як повідомив представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський на своїй сторінці в Facebook, арешти здійснюються по всьому місту, вже відомо про вісьмох затриманих». І – цитата з Лисянського: «Зараз на території ОРДО після вибуху в Донецьку активісти і місцеві джерела повідомляють, що "спецлужби" незаконних збройних формувань "ДНР" повально затримують людей прямо на вулицях, за останні 1,5 години надійшло 8 повідомлень… арешти по всьому місту, затримання вже були на вулицях: бульвар Пушкіна, Артема, Комсомольський проспект, Площа Леніна, р-н Драматичного театру, проспект Гурова, Університетська».

УНІАН, з заголовку: «У Донецьку бойовики почали масово затримувати людей на вулицях». Підзаголовок: «За наявною інформацією, арешти відбуваються по всьому окупованому Донецьку». У тексті – та сама цитата з Лисянського, так само подана двома частинами й із тією самою локалізацією й тими самими вісьмома «масово затриманими» особами.

«Тиждень», заголовок: «На вулицях Донецька масово затримують людей». Підзаголовок: «Після вбивства ватажка бойовиків Захарченка арешти проходять по всьому місту». У тексті зазначено, що «Лисянський зазначив, що арешти проходять по всьому місту», але його цитату дано скорочено, без локалізації арештів. Згадано про тих самих вісьмох затриманих.

Сайт «Радіо Свобода»: в заголовку також ідеться про масові затримання, а от із тексту: «У Донецьку після вбивства ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка відбуваються масові затримання людей, повідомила ввечері 31 серпня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на свого представника в Донецькій та Луганській областях Павла Лисянського». Тобто безпосереднім джерелом новини зазначено Денісову. У матеріалі подано згадану вже цитату з Лисянського з такою локалізацією масових затримань: «Затримання вже були на бульварі Пушкіна, вулиці Артема, Комсомольському проспекті, площі Леніна, районі Драматичного театру, проспекті Гурова, Університетській». Про кількість затриманих не сказано.

Сайт 5-го каналу: заголовок нейтрально повідомляє про те, що «арештовують людей на вулицях Донецька»; в тексті це виглядає так: «Правозахисник Павло Лісянський пише, що на вулицях Донецька масово затримують людей. "До Донецька висунулися деякі військові підрозділи НВФ "ДНР" із передової лінії, місто перекрите, виїхати з міста не можна. Бояться дестабілізації ситуації", – написав правозахисник». Тут виникає запитання до написання прізвища Лисянського, але власне подання його інформації є коректним: її подано як інформацію від Лисянського, без власної її абсолютизації.

«Українська правда»: в заголовку – про те, що «масово затримують людей на вулицях». «У Донецьку "спецслужби" бойовиків ОРДО масово затримують людей на вулицях після вбивства Олександра Захарченка», - з цього починається текст. «За словами Лисянського, людей затримують по всьому Донецьку», - інший його фрагмент; подано й дві частини цитати Лисянського й із вісьмома затриманими, й із тією самою локалізацією.

«Сегодня», підзаголовок: « Спецслужби НЗФ "ДНР" повально затримують людей прямо на вулицях», як на першоджерело матеріал посилається на фейсбук-сторінку Денісової, яка, своєю чергою, посилається на Лисянського; в цитатах наведено ту саму локалізацію затримань, цифра у вісім осіб фігурує як у цитаті, так і у власному викладенні.

Але перевершив усіх «Обозреватель», який повів мову вже про те, що «терористи почали заарештовувати мирних жителів по всій території окупованої області» - вже про цілу область (яка, до речі, далеко не вся є окупованою). Фігурують у матеріалі ті самі 8 осіб і та сама локалізація.

Отже, масово й повально. За різними свідченнями, нинішнє населення окупованого Донецька становить близько 600 тисяч людей. 8 осіб із 600 тисяч – чи можна такий масштаб затримань назвати масовими й повальним? Чомусь видається, що це є дуже великим перебільшенням. «Повально» й «масово» - в даному разі це оціночні судження, які дуже сильно викривлюють масштаб події, принаймні на момент публікування згаданих матеріалів.

Тепер про локалізацію. Донецьк – величезне за територією місто. Один приклад: за атласом автошляхів, від центру Донецька до центру Мар’їнки – 27 кілометрів. Насправді дорожні знаки про закінчення Донецька й початок Мар’їнки стоять поруч, в одному й тому самому місці. Вулиця Артема в Донецьку тягнеться на понад 9 кілометрів, від металургійного заводу до вокзалу. Тож зазначення як місця події «вулиця Артема» насправді ніяк не локалізує подію. Вулиця Університетська також тягнеться на понад 6 кілометрів.

Але ці дві вулиці – паралельні, між ними максимум п’ять хвилини пішки. У центрі Донецька поміж ними, паралельно їм обом, пролягає бульвар Пушкіна, на якому й розташоване кафе «Сепар», від бульвару до кожної з двох вулиць іти по дві хвилини. Зазначені в цитаті проспекти Гурова та Комсомольський – це насправді дві маленькі тихі вулички, перпендикулярні вулицям Артема й Університетській. Між ними – теж щонайбільше п’ять хвилин неспішної ходи. Поміж ними пролягає такий саме тихий і маленький проспект Гринкевича, що виходить до драматичного театру; театр цей стоїть на площі Леніна. Сама ця площа тягнеться вздовж вулиці Артема якраз від її перетину з проспектом Гурова й до її перетину з Комсомольським проспектом.

Тож зі змальованого виглядає, що йдеться про маленький квадратик довкола кафе «Сепар». Принаймні, ніщо в наведених текстах не свідчить про більший простір. І коли так, вислів «по всьому місті» - це вже не просто перебільшення, а відверта неправда.

Тож коректно подана інформація мала б виглядати так: «Окупаційна влада Донецька затримує випадкових перехожих у кварталах, прилеглих до місця вбивства Захарченка». Все решта – роздмухування. Маніпулювання. Вигадування.

І гаразд, Лисянський згустив фарби, а кримчанка Денисова могла не знати донецької мікрогеографії. Могли не знати її й журналісти видань, що поширювали новину. Але ж ті самі журналісти не могли не бачити, що цифра у 8 затриманих осіб не відповідає поняттю «повально»! Вони не могли не розуміти, що цю невідповідність одразу ж побачать читачі! І якщо цитату Лисянського ЗМІ мусили подати такою, якою вона є (або замінити характеристику «повально» на три крапки), але у власних текстах, то викладенні своїми словами від визначень «повально» й «масово» вони мали б утриматися.

Отут я хотів би, щоб мене правильно зрозуміли. Окупаційний режим і сам факт окупації можна лише ненавидіти. Його можна й треба зневажати. Конче потрібно, винятково потрібно змальовувати всі жахіття, які відбуваються на окупованих територіях. Тільки правдиво, без фантазування: окуповані території – й без того дуже жахлива річ, щоби ще й прибріхувати про них. Правда залишається правдою, неправда залишається неправдою. І хай навіть найшляхетніша мета не виправдовує таких от засобів. Зрештою, в тому й полягає наша мета у пропагандистській війні, щоби за допомогою правди здолати російську брехню. Конкуренція двох неправд – то тупиковий шлях.

Він тільки поставить нас на одну дошку з Росією. Дасть росіянам привід чергового разу з реготом розповідати про «вигадки укроЗМІ». А українських читачів змусить усю інформацію про війну й російську агресію ділити навіть не на два, а на вісім. Так, саме всю, а не лише цю конкретну. Тим паче, що це – далеко не перший приклад такого от «прикрашання», яке підриває довіру до інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду