Усик, Москва, зрада. А куди зник бекґраунд?

Усик, Москва, зрада. А куди зник бекґраунд?

28 Липня 2018
2614
28 Липня 2018
12:00

Усик, Москва, зрада. А куди зник бекґраунд?

2614
Перемога Олександра Усика, окрім хвилі радощів і тріумфування, викликала в суспільстві й потужну хвилю обурення: мовляв, під час війни їхати виступати у столиці держави-агресора! Заробляти там гроші! Тішити своєю майстерністю російську публіку! Цю хвилю розганяють і соцмережі, й вельми численні публікації у ЗМІ.
Усик, Москва, зрада. А куди зник бекґраунд?
Усик, Москва, зрада. А куди зник бекґраунд?

Але саме ЗМІ великою мірою в тому й винні. Бо якби вони нагадали передісторію — чому і яким чином поєдинок відбувся саме в Москві, хвиля обурення була б далеко не такою потужною й уже точно не такою категоричною.

Головне, що відновити цю передісторію виявилося зовсім легко. Наведу її в цитатах за виданням «НВ» — це нагадує мало не детективну хроніку. У цитатах — щоби це не виглядало як вільнотлумачення фактів.

4 лютого: «Бій Усика і Гассієва відбудеться 11 травня в Саудівській Аравії. Переможець об'єднає всі пояси у важкій вазі та отримає чек на 10 мільйонів доларів».

6 лютого: «Український чемпіон світу в першій важкій вазі за версіями WBO і WBC Олександр Усик прокоментував прагнення Федерації боксу Росії провести поєдинок проти російського чемпіона WBA і IBF Мурата Гассієва в РФ. В інтерв'ю 112 український важковаговик зазначив, що йому все одно, де вигравати, і хоча, за його словами, це буде не зовсім чесно й об'єктивно проводити бій у РФ, але "як Бог дасть, так і буде"».

Того ж таки 6 лютого: «Українська сторона приступила до переговорів зі Всесвітньою боксерською суперсерією (WBSS) щодо проведення в Києві фінального бою турніру у важкій вазі між Олександром Усиком і Муратом Гассієвим. Про це повідомив промоутер українського боксера Олександр Красюк в інтерв'ю “Обозревателю”. За його словами… керівництво суперсерії поки не збирається відходити від наміру організувати бій в Джедді 11 травня (узагалі-то, українською мовою це місто заведено називати Джидда. — Б.Б.)».

4 квітня: «Фінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) між чемпіоном світу за версіями WBC, WBO у важкій вазі Олександром Усиком і володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим може пройти в Росії. Про це… повідомив радник російського боксера Лео Хоролінський. За його словами, в ці дні проходять інтенсивні переговори між Федерацією боксу Росії і компанією Comosa, яка має права на організацію бою».

11 квітня: «Генеральний секретар Федерації боксу Росії Умар Кремльов заявив про те, що якщо Саудівська Аравія буде не готова до проведення поєдинку між чемпіоном світу за версіями WBC, WBO у важкій вазі Олександром Усиком і володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим із РФ 11 травня, це право передадуть російській стороні».

12 квітня: «Бій між чемпіоном світу за версіями WBC, WBO у важкій вазі Олександром Усиком і володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим мав відбутися в Саудівській Аравії, але якщо країна буде не готова до проведення поєдинку, це право можуть передати Росії».

17 квітня: «Український чемпіон WBC і WBO в першій важкій вазі Олександр Усик виступив проти проведення в РФ поєдинку з російським володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим... український спортсмен твердо переконаний в тому, що місцем проведення бою буде точно не Росія. “Це буде точно не Росія. Ні, звичайно ж, може бути і Росія, але тоді точно без Олександра Усика!”».

17 квітня: «Генеральний секретар Федерації боксу Росії Умар Кремльов відреагував на слова чемпіона світу за версіями WBC, WBO у важкій вазі Олександра Усика, який не хоче проводити фінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) проти володаря титулів WBA Super, IBF Мурата Гассієва на території РФ. Як сказав функціонер місце проведення бою вибирає WBSS, а не учасники поєдинку, тому якщо організатори оберуть Росію, то боксери повинні прийняти це рішення».

18 квітня: «Поєдинок українського чемпіона світу за версіями WBC, WBO у важкій вазі Олександра Усика проти російського володаря титулів WBA Super, IBF Мурата Гассієва не буде перенесено в іншу країну із Саудівської Аравії… Згідно з джерелом медіа, керівництво Всесвітньої боксерської суперсерії має намір провести бій у Джидді, як і планувалося раніше».

18 квітня: «Відкладений через травму фінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії — український чемпіон Олександр Усик проти росіянина Мурата Гассієва — пройде в Саудівській Аравії».

20 квітня: «Менеджер російського чемпіона світу у важкій вазі за версіями WBA і IBF Мурата Гассієва Олексій Васильєв прокоментував небажання власника поясів WBC, WBO Олександра Усика проводити фінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії в Москві. Як повідомив представник Гассієва… остаточне рішення прийме Суперсерія виходячи з фінансової вигоди, а не політичних питань… Позиція Олександра Усика, який не хоче битися в Москві, для менеджера російського боксера виглядає дивною».

27 квітня: «Президент Федерації боксу Росії Умар Кремльов заявив про те, що його організація зробила все, щоб поєдинок українського чемпіона WBC, WBO Олександра Усика проти російського володаря поясів WBA і IBF Мурата Гассієва відбувся в РФ».

30 квітня: «Чемпіон світу за версіями WBA Super, IBF росіянин Мурат Гассієв готовий провести бій проти володаря поясів WBO, WBC Олександра Усика в будь-якому місці він хотів би проведення цього бою в Росії, щоб мати підтримку глядачів, але готовий, у разі рішення Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS), битися і в Україні».

Минуло півтора місяця, місце поєдинку так і не було визначено, натомість з’явилися повідомлення, що замість Усика можуть виступити інші боксери.

Й от 13 червня: «…Українець в прямій трансляції в Instagram назвав неправдивою інформацію про те, що його в бою проти росіянина може замінити американець Ендрю Табіті. Усик готовий битися в будь-якому місці проти Гассієва і анонсував найближчим часом остаточну інформацію з цього приводу».

18 червня: «Генеральний секретар Федерації боксу Росії Умар Кремлев заявив про те, що фінальний поєдинок Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) між українським чемпіоном світу у важкій вазі WBC, WBO Олександром Усиком і російським володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим відбудеться 21 липня в Москві… Нам було важливо, щоб майданчик був у Росії, — зазначив Кремльов».

Того ж 18 червня: «Промоутер українського чемпіона світу у важкій вазі WBC, WBO Олександра Усика Олександр Красюк підтвердив, що фінальний поєдинок між його клієнтом і російським володарем титулів WBA Super, IBF Муратом Гассієвим у фіналі Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) відбудеться 21 липня в Москві. За словами Красюка, таким було рішення керівництва WBSS».

29 червня: «Усик прокоментував проведення фінального бою Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) проти російського володаря поясів WBA Super, IBF Мурата Гассієва в Москві… Українець нагадав, що в чвертьфіналі та півфіналі турніру вже перемагав на території суперників, тому має намір це зробити і в фіналі».

14 липня, тиждень до призначеної дати: «Російська сторона пригрозила Усику судами в разі зриву бою проти Гассієва».

16 липня: «Промоутер українського боксера Олександра Усика Олександр Красюк заявив, що російська сторона не виконує свої обов'язки і бій проти Мурата Гассієва знаходиться під загрозою зриву». Це була вже далеко не перша подібна його заява.

Отже, Усика поставили перед вибором: або поєдинок у Москві, або не лише відмова від, можливо, єдиного в житті такого шансу, а ще й імовірна виплата величезної компенсації російській стороні за рішенням суду. Враховуючи його попередні заяви, його й близько не можна ставити поруч із Лободою та Ані Лорак.

Звісно, сидячи на дивані й строчачи пости у Фейсбук, дуже легко робити вибір за когось іншого. Але в даному разі був і ще один чинник: Усик живе в окупованому Криму, виступає за Україну й у найрізноманітніший спосіб демонструє свою українську ідентифікацію. Й це — дуже сильна агітація на користь України. Так, вона часто має вигляд шоу, але хто сказав, що агітація неодмінно має бути «сурйозною»? Російська окупаційна влада це терпить, зважаючи на відомість Усика, але якби він вдався до відвертого антиросійського демаршу — хто знає, як би окупаційна влада відреагувала. Та й чимало кримчан, обдурених російською пропагандою.

У цьому разі — особливо ж, коли здійнялася хвиля «зради» — конче необхідним був бекґраунд події. Та сама передісторія: чому бій відбувся в Москві й чому Усик на це врешті-решт погодився. Конче потрібно було нагадати про його заяви.

Але ЗМІ цього не зробили. А попередні новини про рутину підготовки до бою — вони привертали незрівнянно менше уваги, ніж сам бій. Вони не врізалися в пам’ять. Але фах журналіста в тому й полягає, що журналістові важливі події мають врізатися в пам’ять. Принаймні, за профільною тематикою.

Й от же дивно: зараз дуже популярним є завершення новин саме бекґраундом: «Нагадаємо, що…». Подеколи цих «нагадаємо, що» в одній новині буває з десяток — повна передісторія. Так само було й під час перипетій із підготовки бою Усика з Гассієвим. А щойно бій відбувся — й ту передісторію мов корова язиком злизала.

Бекґраунд — винятково важливий у даному разі — просто зник, розчинився. І в даному разі це призвело до повного викривлення сприйняття події. До неадекватного її подання на самій межі неправдивості.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду