Більше «пізніх вечірніх передач», хороших і різних!

Більше «пізніх вечірніх передач», хороших і різних!

25 Січня 2018
4774
25 Січня 2018
13:00

Більше «пізніх вечірніх передач», хороших і різних!

4774
П'ятничне шоу від Богдана Буткевича на каналі «Еспресо» відповідає вимогам жанру.
Більше «пізніх вечірніх передач», хороших і різних!
Більше «пізніх вечірніх передач», хороших і різних!

Десь у середині жовтня минулого року програма «Чернишов / Буткевич шоу» на каналі «Еспресо» позбулася одного з двох ведучих — Сергія Чернишова. При цьому не втративши назви, яка відтоді розшифровується як «Чисто Буткевич шоу».

Цілком можливо, що Сергія Чернишова в «Ч/Б шоу» бракує тим, хто в телеведучих шукає передусім зовнішньої фактурності. Адже Богдан Буткевич, як він сам скромно визнає, — геть не секс-символ. Проте він чудово грає образ фріка або ж навіть психа, що дуже яскраво виявив реп-батл із Іллею Кивою 10 листопада минулого року. Тоді Богдан Буткевич обрав досить цікавий прийом, що забезпечив йому шалені рейтинги (96 тис. 235 переглядів на YouTube).

Цю, з дозволу сказати, творчість оцінювати за якимись естетичними критеріями геть не випадає, але свою справу — залучення якомога ширшої аудиторії до авторської програми «Ч/Б шоу», згаданий реп-батл зробив. При цьому забезпечивши авторській програмі Богдана Буткевича конкуренцію з єдиним офіційно названим як late night show «ЧереЩур» на «UA: Першому», яке, на жаль, поки що припинило виходити в ефір.

Адже головною фішкою «пізньої вечірньої передачі», як називав свою версію американського формату Майкл Щур, є один ведучий. Який і відповідає за те, щоб це пізньовечірнє шоу не перетворилося на набір випадкових гостей і вимучених жартів.

Здається, п'ятничне шоу від Богдана Буткевича на каналі «Еспресо tv» саме й відповідає вимогам жанру.

Принаймні, в першій частині «Ч/Б шоу», на відміну від тих випусків «ЧереЩур», які глядачі встигли побачити у 2017 році, завжди жартівливо обігруються актуальні події в українській чи світовій політиці. Тоді як Майкл Щур розпочинав свою «пізню вечірню передачу» з імпровізацій на теми загального характеру, без жодної актуалізації новин, а далі — продовжуючи програму розмовами з гостями студії, які не мають жодного стосунку до ньюзмейкерства. Як на мене, в доробку Майкла Щура вимогам класичного late night show більше відповідає його ж програма «#@)₴?$0». Принаймні, в цій програмі її ведучий нещадно іронізує саме з актуальних подій.

Те, що на українському телебаченні в такому непростому форматі можуть існувати конкуренти, дуже тішить. Адже кілька років тому про це можна було хіба що мріяти, й навіть гумористичне шоу на Новому каналі «Педан Притула шоу» сприймалося як революція, бо скидалося саме на late night show.

Канал «Еспресо tv», де виходить «Ч/Б шоу», так і не ризикнув назвати його адаптацією найпопулярнішого американського формату в царині політичної сатири, позначивши його як авторську програму. Ведучий Богдан Буткевич у приватному листуванні з автором цих рядків якось дуже вже скромно зазначив, що його авторська програма містить лише елементи «шоу пізнього вечора».

Але, переглянувши кілька випусків оновленого «Ч/Б шоу», мушу констатувати: в частині, де йдеться про іронічні коментарі актуальних новин, саме ці елементи вдаються йому найкраще.

Передусім Богдан Буткевич адекватно реагує на новини, які йому чи редакторам програми видалися найважливішими на тижні, що минув, перед черговим випуском «Авторської програми “Ч/Б шоу”».

Автор і його редактори особливо полюбляють потролити «зрадофілів». Скажімо, у випуску від 12 січня ведучий спеціально для поборників цієї течії в українських соцмережах та медіях прочитав новину про те, що агенція «Аль-Джазіра» оприлюднила засекречений Генпрокуратурою вирок Краматорського суду щодо спецконфіскації 1,2 мільярда доларів Віктора Януковича. Коментуючи публікацію, він відзначив головне для шанувальників «зради» — роль колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої та Макара Пасенюка (компанія ICU) в розміщенні грошей президента-втікача за кордон. Але, каже ведучий, звертаючись уже до Президента Порошенка, головне ж навіть не в тому, що це не чужі для нього люди, один із яких, а саме пан Пасенюк, займався переведенням активів Президента у «сліпий траст». А в тому, що в разі чого (скажімо, якщо Петра Порошенка не оберуть на другий президентський термін) у нього, так само, як у Януковича, зможуть конфіскувати всі його активи. Зусиллями тих самих друзів, які допомагали Президентові зі «сліпим трастом». Приблизно за тією ж схемою, за якою вони зробили це з коштами Януковича.

У цьому словесному й досить довгому переказі, звісно, втрачається сіль сатири, бо те, що Богдан Буткевич каже в ефірі, треба ще й бачити: виразна міміка й жестикуляція — одна з фішок ведучого.

Коментар до інтерв'ю Ірини Луценко, в якому вона, відкидаючи всі звинувачення громадськості щодо занадто дорогих сукні та прикрас під час вручення премії «Жінка третього тисячоліття», бовкнула, не подумавши, що «дуже багато шиє», просто просився до відвертого знущання. Бо хіба ж можна було пропустити такий жирний прокол дружини генпрокурора? Звісно ж, ні. Тому на сцену вийшов резидент «Ч/Б шоу» поет-сатирик Юрко Космина, який і прочитав свою пародію на хрестоматійний вірш Павла Грабовського «Швачка».

У випуску від 19 січня знову не змогли оминути чергової «зраду» — відпочинок Петра Порошенка на Мальдівських островах, факт якого сумлінно дослідили й винесли на суд громадськості журналісти програми «Схеми». Богдан Буткевич, на противагу цьому розслідуванню, оприлюднив свою версію, де, на його думку, насправді Петро Олексійович перебував на православне Різдво. Ведучий припустив: Порошенко запустив інформацію про Мальдіви просто тому, що хотів... зекономити на колядниках. І насправді він нікуди не літав, а сидів удома, щоб не відчиняти колядникам. Які, звісно ж, прийшли би до козинського маєтку Президента цілими фракціями, вимагаючи не «дайте, дядьку, п'ятака!», а «дайте, дядьку, лямів п'ять!».

От приходять ці зажерливі парламентські фракції колядувати до Президента, розповідає Богдан Буткевич, стукають у його двері, а Порошенко тихенько пищить: «Нікого нема вдома, а я — на Мальдівах!». І що їм робити? Ну, хіба що піти, вхопивши облизня.

Це справді було смішно. Вдячна аудиторія, до речі, реальна, а не віртуальна, з записаними оплесками, щиро реготала й так само аплодувала.

За дивним збігом, у двох останніх за ліком програмах (12 й 19 січня) головними ньюзмейкерами, з яких щосили знущався ведучий, стали саме Петро Порошенко та родина генпрокурора. Якщо 12 січня ведучий обрав для свого стьобу нескінченне «шиття» представниці Президента у Верховній Раді, то 19 січня поржав із домашнього відео, де Юрій Луценко танцює з собакою.

Ведучий витиснув із цього всі можливі смішні бонуси, скориставшись нагодою висміяти не лише генпрокурора з представницею Президента у ВРУ, котра й знімала відео під власний нестримний регіт, але й Путіна та його кума Віктора Медведчука разом із його дружиною Оксаною Марченко. Отже, як поінформував публіку Богдан Буткевич, у зв'язку з тим, що канал СТБ закрив шоу «Україна має талант!», на його місці має з'явитися нове шоу, вже під назвою «Танці з Сірками». І заявку на нього, продовжив свій стьоб ведучий, подав уже навіть сам президент Росії Володимир Путін, судячи з обкладинки російського глянцевого журналу, де розмістили фото Путіна з подарованим йому японцями нівроку таким сірком, супроводивши все це неймовірне мімімі написом «Год Собаки с Владимиром Путиным». Ну, а вести «Танці з Сірками» буде, як сам бог велів, кума російського президента Оксана Марченко.

Красиво. Смішно. І головне — в межах пристойності.

Так само не переходить межу автор у жартах про Ріната Ахметова, якому кіпрський та нідерландський суди заморозили активи, дозволивши витрачати лише 20 тисяч євро на місяць. Пропозиції для тренера та футболістів «Шахтаря» заробляти або аніматором у масці Зорро для тренера команди Пауло Фонсеки, який уже з'являвся в цьому образі на прес-конференціях, або ж співаючи Гімн України (для Ракицького, єдиного футболіста збірної України, який уперто навіть рота не роззявляє, коли звучить «Ще не вмерла...»), українцям близькі, зрозумілі й викликають сміх у потрібних місцях.

Так само адекватно реагує аудиторія у студії й на новини «з-за поребрика», які традиційно презентує відомий блогер Ярослав Матюшин. Як справедливо зауважив ведучий, вони настільки фантасмагоричні, що навіть не потребують особливих коментарів. Приміром, коли російський депутат заявляє, що Україна готується атакувати Крим дронами, то тут лишається хіба що зіграти на губах Марш із «Зоряних війн». Що й зробив Богдан Буткевич.

19 січня у програмі з'явилася нова рубрика — «Арт-катівня» з ведучою «Еспресо» Лєною Чіченіною. Ну, і щоб ніхто не сумнівався в тому, що це буде справді катування, темою свого першого у статусі арт-резидента «Ч/Б шоу» Олена Чіченіна обрала вручення антипремії «Золотий хрін» за найогидніший опис сексуальних сцен у книжках українських письменників, виданих 2017 року.

Зацитувавши уривок із роману Любка Дереша, лауреата першої в історії української сучасної літератури антипремії за найбільш бридкий опис сексуальної сцени, де письменник описує сексуальні переживання свого героя як пошук кабаном трюфелів, а також порівнює тіло коханої з карамелізованою свининою, Лєна Чіченіна зірвала цілком очікувані оплески студійної аудиторії.

«Ч/Б шоу», здається, з усіх подібних програм, які були чи є на українському телебаченні, найбільше наближається до формату американського late night show.

Задля його щотижневого втілення (про щоденний випуск у нас наразі не йдеться, на відміну від «Вечернего Урганта» на російському «Первом канале») Богданові Буткевичу бракує одного — інтерв'ю з абсолютними ньюзмейкерами тижня. Адже, вочевидь, ведучий авторської програми «Ч/Б шоу» на каналі «Еспресо tv», як і досі, радіє тим, кого бог послав. Тобто тим, хто погодився взяти участь у програмі.

Приміром, народному депутатові від «Самопомочі» Олександрові Опанасенку, в якого ведучий намагався випитати секрети майнінгу біткойнів та їхньої реальної вартості. До речі, пан Опанасенко бере участь у цій програмі вже втретє. І цього разу народний депутат пояснював, що таке блокчейн і біткойни, а також чому криптовалюту не варто сприймати як валюту реальну.

Нічого смішного з цієї розмови, хоч як старалися Буткевич із Опанасенком, не вийшло. Але всі, хто бачив їхню розмову, зрозуміли: вкладання грошей у криптовалюти будь-якого походження має сенс лише тоді, коли існує баланс між попитом та пропозицією цих математичних формул, які ніхто не може контролювати. Якщо геть просто, що й намагався пояснити Олександр Опанасенко, криптовалюта не може функціонувати як валюта взагалі в межах будь-якої регульованої держави. Тільки тому, що біткойн — це просто математична формула, зафіксована в якихось хмарних серверах і яку не зможе зламати жоден хакер.

19 січня в гостях Богдана Буткевича опинився Андрій Тетерук, який на всі провокаційні запитання ведучого намагався відповідати в гумористичному ключі, хоча це й не завжди йому вдавалося.

Але він принаймні старався.

В авторській програмі «Ч/Б шоу» присутній іще один елемент, притаманний для late night show, — музичний блок. Тут редактори авторської програми на «Еспресо tv» солідаризуються з «пізньою вечірньою передачею» Майкла Щура на «UA: Першому». Богдан Буткевич, як і Роман Вінтонів в образі Майкла Щура, у своїх авторських програмах представляють виключно нову українську музику.

За що їм величезний респект. Можливо, колись хтось із них таки стане ведучим щоденного українського late night show. Просто тому, що потреба втілення цього формату на українському телебаченні вже давно перезріла.

Фото: стопкадр із програми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду