«Сюрприз, сюрприз!» як продовження «Мрії здійснюються!»

«Сюрприз, сюрприз!» як продовження «Мрії здійснюються!»

14 Вересня 2017
4771
14 Вересня 2017
17:09

«Сюрприз, сюрприз!» як продовження «Мрії здійснюються!»

4771
Без Маші Єфросініної вже важко уявити собі українське телебачення. Коли її довго немає на екранах, українському глядачеві чогось бракує.
«Сюрприз, сюрприз!» як продовження «Мрії здійснюються!»
«Сюрприз, сюрприз!» як продовження «Мрії здійснюються!»

Маша Єфросініна — це штучний товар на українському телебаченні. Ніхто з наших телезірок не віддається своїй справі так безоглядно, пірнаючи в безодню людських емоцій. І, здається, ніхто з них так, як вона, не вміє ці емоції зі співрозмовника витягти.

Без Маші Єфросініної вже важко уявити собі українське телебачення. Коли її довго немає на екранах, українському глядачеві чогось бракує. Ну не чогось, а конкретно — позитивних емоцій. На ці очікування глядача нарешті звернув увагу канал СТБ, запустивши в новому сезоні шоу «Сюрприз! Сюрприз!». Хотілося б розцінювати це як таке собі каяття каналу за програми «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей» і «Врятуйте нашу сім’ю», закриті минулого року у відповідь на претензії Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Тим паче, виробляє адаптацію однойменного британського формату те саме творче об'єднання на чолі з директором Мирославом Домалевським, що й закриті через претензії Нацради програми.

В анонсі шоу «Сюрприз!Сюрприз!» на сайті СТБ Мирослав Домалевський своє нове дітисько рекомендує так:

«...це проект, де здійснюються мрії людей, вчинки яких заслуговують на те, щоб про них знала вся Україна. ... Ми покажемо дивовижні історії, які доводять, що людські сили безмежні. Це справжні герої: хтось безкорисливо допомагає людям, хтось врятував життя іншої людини, хтось після трагічного випадку не зламався і тепер надихає своїм прикладом оточуючих, а хтось зумів круто змінити своє життя і досягти нових висот у віці, який зазвичай присвячують онукам. Але “Сюрприз, сюрприз!” — не про трагедії. Це легке студійне життєрадісне шоу для всієї родини».

Далі йдеться про те, що «Сюрприз, сюрприз!» — це адаптація популярного формату Surprise Surprise, який успішно виходив на британському каналі ITV з 1984 року.

Слова Мирослава Домалевського про проект, де здійснюються мрії людей, дають розуміння, чому саме на Машу Єфросініну випав вибір директора творчого об'єднання, що продукує «соціальні» шоу СТБ на кшталт «Один за всіх». Адже ведуча та актриса ще 2011–12 року вела подібний проект на Новому каналі. І називався він... правильно — «Мрії здійснюються!». Щоправда, тоді це не було адаптацією британського чи ще якогось закордонного формату, бо глядачі писали на сайт Нового про власні мрії, редакція відбирала найцікавіші з них, ну а Маша вже як ведуча їх здійснювала у студії.

Докорінна відмінність шоу СТБ «Сюрприз! Сюрприз!» від «Мрії здійснюються!» полягає в тому, що сюрпризи для героїв нового шоу замовляють виключно їхні знайомі або родичі.

І це, безперечно, гарантує непідробний подив і щирі емоції, коли героям у студії дарують 15 хвилин навіть не всеукраїнської слави, а особистого щастя в оточенні найближчих людей.

Сльози ведучої, коли вона спілкується зі справжніми, без перебільшень, героями, тобто людьми, які врятували чиєсь життя, або щодня жертвують власним комфортом задля найближчих, або ж просто не змогли пройти повз чуже, здавалося б, горе, могли би здатися по-акторськи професійно-награними, якби не одне «але».

Маша Єфросініна підкуповує своїх героїв і розкручує їх на непідробні емоції захвату, вдячності чи подиву своєю так само непідробною щирістю. Вона ніколи й ніде, в жодній програмі, не грає, купаючись у своїй можливості подарувати хвилини щастя людям, які на це заслужили. І саме ця здатність до емпатії — неоціненна риса ведучої. Чим, здається, і скористався канал СТБ, замінивши програмою «Сюрприз! Сюрприз!» із Машою Єфросініною саме ті проекти, де ведучий Дмитро Карпачов теж викликав емоції, але змушуючи при цьому зізнаватися своїх персонажів у найпаскудніших гріхах, аж до зґвалтування батьком малолітньої доньки. Показуючи на всю країну обличчя зґвалтованих. Все це можна сміливо назвати «малаховщиною» по-українськи, коли з людської, дуже суперечливої натури, обирають дно, і лише його. Викликаючи відповідний спектр емоцій, діапазон яких зашкалює від обурення до зловтіхи, даючи одному із загальнонаціональних каналів такий заповітний рейтинг.

«Сюрприз! Сюрприз!» тим часом зроблено за всіма канонами масштабних шоу, якими славиться СТБ. По-перше, хронометраж. Ця телевізійна вистава триває більше трьох годин у вечірньому праймі, від 20.00 до 23.25. Звісно ж, із перервами на нескінченні рекламні блоки та випуск новин о 22-й. Не знаю, чи може такий марафон витримати пересічний глядач, якщо не йдеться про голосування за улюбленців серед прихильників «Танцюють всі!» або ж «Х-фактор».

По-друге, не зрозуміло, за чий рахунок бенкет. Тобто хто оплачує всі ці недешеві сюрпризи, а на додачу до всього ще й виграші в локальну лотерею серед глядачів у студії, кожен із яких розпоряджається немалими грошима геть по-своєму. Спонсорів тут не називають, і це наводить на думку, що матеріально забезпечує «Сюрприз! Сюрприз!» сам-один канал СТБ. Точніше, його власник.

З іншого боку, якщо розібратися, сюрпризи для героїв — 300 тисяч гривень на перев'язки для «дівчини-метелика», однієї з героїнь випуску від 8 вересня, торт для її мами від Тетяни Литвинової та сертифікат на 5-денну подорож до Львова, не настільки коштовні. Власне, тут ішлося про сюрприз саме для мами Альони Трофименко з Кривого Рога, яка все життя своєї дочки, починаючи від її народження, самовіддано робить усе, щоби подовжити їй життя щоденними 7-годинними перев'язками.

Так само, як і сучасна плита для Діани, багатодітної матері, яка вигодувала принесених сином більченят Соню й Макара своїм грудним молоком. Чи, скажімо, сюрприз для Руслана Одамця у вигляді кульок над ВДНГ пізнього вечора, коли він почув зі спиною тупіт ніжок доньки Олесі, а потім, уже в студії, отримав снасті для риболовлі й путівку до Тунісу, мабуть, не вартував каналові аж таких матеріальних витрат.

Тут варто зазначити, що Руслан Одамець отримав свій «Сюрприз! Сюрприз!» за неймовірний подвиг батьківської любові. Три роки тому, 31 грудня, татова принцеса Олеся, на бігу вдарившись об край басейну, впала у воду. Коли батько кинувся на допомогу й витягнув її з води, дитина вже не дихала. Руслан самотужки розпочав реанімацію, роблячи штучне дихання й непрямий масаж серця. «Швидка», яка приїхала за кілька хвилин, констатувала смерть дитини. Але батько не здався, продовжуючи свої реанімаційні заходи. Друга машина «швидкої», яку викликали батьки, знову констатувала смерть. Проте за 35 хвилин безперервні зусилля Руслана Одамця дали результати — він побачив, як забилася жилка на шиї Олесі. Лікарі другої «швидкої», котрі покинули будинок хвилину тому, моментально повернулися. Те, що вони побачили, не вкладалося в жоден медичний досвід. Олесю, яка 35 хвилин перебувала у стані клінічної смерті, довелося за допомогою купи фахівців повертати до нормального життя впродовж трьох років. І лише завдяки неймовірним зусиллям батька, який кинув на видужання своєї принцеси всі свої сили й ресурси, Олеся нині ходить і розмовляє як звичайна дитина.

А дружина Руслана вагітна третьою дитиною на останньому місяці.

Тож можна вважати, що подарунки Маші Єфросініної цій родині у вигляді риболовних снастей для тата, який через проблеми з донькою забув про риболовлю, путівки в Туніс (хоча там нині, після терактів на пляжах, і дуже неспокійно, але рибу дорада, на думку редакторів шоу, можна ловити) та професійної камери для підводного знімання, — лише маленький бонус для тих, хто подолав найстрашніші випробування.

Здається, найдорожчим подарунком у другому випуску шоу «Сюрприз! Сюрприз!» стала дорожня розмітка в закарпатському селі Грушово в Тячівському районі. Герой випуску Іван Пітух, якого запросили до студії програми, кинувся під колеса авто, що проїжджало повз його крамницю, аби врятувати незнайомого хлопчика. Героєві це вдалося, але ніхто з односельців, навіть батьки врятованого хлопчика, так не вважають. За винятком родичів пана Івана. Які й замовили сюрприз для нього. Результатом стало рішення сільради про встановлення знаку про обмеження швидкості на проблемній ділянці та розмітка пішохідного переходу там-таки.

І справжнім сюрпризом від Маші Єфросініної стало відеозвернення до Івана Пітуха Міли Йовович, виконавиці головної ролі його улюбленого фільму «П'ятий елемент».

Що, здається, теж не надто дорого коштувало організаторам. У матеріальному сенсі, звісно ж.

Тим менше сюрприз коштував каналові, коли йшлося про сватання Річарда Горна до Соні Плакидюк в ефірі «Сюрприз! Сюрприз!» того ж таки 8 вересня. Адже обоє — члени журі програми «Супермодель по-українськи». Це було прекрасно — свати в особах Ольги Сумської та її чоловіка Віталія Борисюка, які вийшли на сцену в українських строях, запитуючи, хто з глядачів хоче одружитися з прекрасним чоловіком. Річард Горн, який вийшов на сцену в убранні українського шляхтича, та ще й із козацькою зачіскою «під горщик», і його кохана Соня Плакидюк, яка взагалі не знала, що Річард їй освідчиться... Це було справді красиво.

Тобто ми бачимо, що можна робити людей щасливими й без надто великих затрат. Аби це робилося щиро.

Фото: ivona.bigmir.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4771
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду