«Євробачення», фінал: diversity перемогло

«Євробачення», фінал: diversity перемогло

15 Травня 2017
2938
15 Травня 2017
21:40

«Євробачення», фінал: diversity перемогло

2938
Переможцем пісенного конкурсу «Євробачення» став співак із Португалії Салвадор Собрал. Це – перша перемога цієї країни, й досі Португалія була рекордсменом за тривалістю участі в конкурсі без жодної перемоги – португальські артисти беруть участь від 1964 року.
«Євробачення», фінал: diversity перемогло
«Євробачення», фінал: diversity перемогло

Тепер країною, що найдовше виступає на «Євробаченні» й досі не має жодної перемоги, є Мальта, чиї артисти беруть участь від 1971 року (щоправда, з перервами у 1973–1974 та 1976–1990 роках); рекордсменом за безпереможною участю без тривалих перерв є Кіпр, чиї представники вперше з’явилися на сцені «Євробачення» 1981 року.

Друге місце посів Крістіан Костов із Болгарії, третє – гурт «Санстроук Проджект» із Молдови, четверте – Бланш із Бельгії, п’яте – Робін Бенгтссон із Швеції, шосте – Франческо Габбані з Італії. Португалець набрав 758 балів, болгарин – 615, молдовани – 374, далі кількість отриманих балів зменшувалася поступово: в бельгійки їх 363, у шведа – 344, в італійця – 334. Між переможцем та віце-переможцем утворилася справжня прірва, ще більша прірва – між ними двома та всіма рештою.

Сказати чесно, цьогорічна переможна пісня – не мій улюблений стиль. І, сказати ще чесніше, в першому півфіналі вона мені не сподобалася: надто підкресленою, аж до фриковості, була міміка співака, якого весь час показували крупним планом, й інтенсивність його голосу стрибала. Вразило, як у грінрумі він сидів, абсолютно байдужий до всього, з незмінним і ніби відсутнім виразом обличчя, немов вимкнений. Тоді ще не було новин про стан здоров’я португальця.

У «Післямові до “Євробачення”» після трансляції фіналу пролунали слова про те, що чимало критиків, аналітиків, букмекерів та просто слухачів у фіналі «розслухали» переможну пісню. Отак сталося й із вашим автором: так, пісня виявилася дуже проникливою, чуттєвою, мелодійною. Виконана без жодних аранжувальних і сценічних ефектів, із майже вимкнутим світлом і навіть на малій сцені, просто посеред глядачів, вона таки брала за душу. Й вона ніби повернула «Євробачення» до п’ятдесятих – першої половини шістдесятих років минулого століття. Португалія ніби запізніло отримала перемогу за пісню тих часів, коли вона починала свою участь у конкурсах. Варто додати, що й міміка співака у фіналі була стриманішою, й голос рівним.

Своїм настроєм ця пісня нагадала мені колискову. У «Післямові» конкурсант від Чорногорії Славко Калезич назвав її «піснею з кінофільму». Сестра переможця й автор музики до переможної пісні Луїза Собрал на прес-конференції наголошувала на її простоті, яка робить прозорими закладені в ній почуття.

Варто додати, що Салвадор Собрал співав португальською мовою – хоча, як стало очевидним під час прес-конференції, дуже добре володіє англійською. Досі пісня неанглійською мовою востаннє перемагала рівно десять років тому, коли переможницею стала сербка Марія Шерифович – виконавиця з так само дещо фрикуватою зовнішністю, яка в даному разі не мала значення.

Тож гасло «Celebrate diversity» спрацювало на всі сто відсотків: переможним став виступ, ані на що не схожий не лише на цьому конкурсі, а й на конкурсах останніх десятиліть.

Цікаво, що одвічні історичні суперниці – Португалія та Іспанія – обрали діаметрально різні шляхи підготовки до конкурсу. Українські глядачі пам’ятають виступ іспанця Манеля Наварро – гостя національного відбору. Хлопець із гітарою, що був сам на сцені, співав невибагливу пісеньку й якось по-дитячому відкрито посміхався; його весь час показували крупним планом. Це було щиро й проникливо. Нині ж його виступ «шоуїзували» – додали рок-гурт, світлові ефекти та сценічний рух. Камера брала вже здебільшого загальні плани, на яких було не побачити ані посмішки співака, ані його очей. Коли ж його показували крупним планом, він комунікував не з глядачами, а з колегами на сцені, разом вони що є сили зображували компанію друзів. І – пісня зникла, перетворилася на самодіяльність; заслужене останнє місце.

Київ став щасливим містом для молдован – минулого разу, 2005 року, саме в Києві ця країна дебютувала, й гурт «Здоб ші здуб» посів п’яте місце. Нині «Санстроук Проджект» узяв третє місце. Більше ніколи представники цієї країни й близько не піднімалися так високо. 2005 року саме в Києві дебютувала й Болгарія; нині українська столиця теж стала щасливою для цієї країни. 2005 року в Києві вперше святкувала перемогу Греція, цього разу – вперше Португалія, тож українська столиця – таке собі місто-першовідкривач. 2005 року завершувала фінал, виступаючи останньою, представниця Франції, цього разу – так само. Й не надто щаслива закономірність: саме в Києві 2005 та 2017 років самі українці здобували найнижчі в євробаченнєвій історії України місця.

Щиро кажучи, попри наявність неординарних номерів і навіть попри геть нестандартну переможну пісню, нинішній конкурс видався дещо одноманітним. Чимало конкурсантів у фіналі співали гірше, ніж у півфіналах. Це стосувалося насамперед болгарина – він уже не так співав пісню, як подавав себе. Змазав враження ізраїльтянин Імрі Зів: зовсім не випадково в півфіналі він був третім, а у фіналі став двадцять третім.

Під час оголошення балів спікер від Ізраїлю повідомив сумну новину: ця країна припиняє участь у конкурсах «Євробачення», оскільки припиняє мовлення телеканал, що транслював їх. Тож на конкурс чекають зміни, адже дотепер єдиною перешкодою для участі у «Євробаченні» арабських країн Середземномор’я – членів ЄМС – була їхня категорична відмова транслювати виступи ізраїльтян і відповідна відмова ЄМС допускати ці країни до участі на таких умовах. Коли ж Ізраїль бойкотував конкурс 1980 року й через це змушений був пропустити наступний, одразу ж 1981 року на сцені «Євробачення» виступила конкурсантка з Марокко. На дебют Лівану чекають уже давно – тож тепер він нарешті може відбутися. А за Ліваном – хтозна? – можуть підтягнутися ще з десяток арабських країн.

Салвадор Собрал зібрав суму найвищих оцінок, яку навряд чи хто-небудь зможе повторити найближчим часом. 12 балів виставили йому журі Великої Британії, Вірменії, Грузії, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Сан-Марино, Сербії, Словенії, Угорщини, Франції, Чехії, Швейцарії та Швеції. 10 балів дали переможцеві журі Білорусі, Данії, Македонії, Мальти, Німеччини, Норвегії та України. Собрал отримав по 8 балів від журі Австрії, Азербайджану, Бельгії, Естонії, Кіпру та Фінляндії; по 7 балів від журі Австралії, Молдови та Хорватії; по 6 балів від журі Албанії та Румунії; по 5 балів від журі Греції, Ірландії та Італії; журі Болгарії та Чорногорії не дали йому балів, причому в нульовій оцінці болгарського журі проглядає зацікавленість – адже саме болгарський співак вважався найголовнішим конкурентом португальця.

У голосуванні телеглядачів Салвадор Собрал отримав дванадцятки від Австрії, Бельгії, Ізраїлю, Ісландії, Іспанії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Фінляндії, Франції та Швейцарії; десятки від глядачів Вірменії, Естонії, Ірландії, Латвії, Польщі, України, Хорватії та Швеції; вісімки від Азербайджану, Албанії, Великої Британії, Греції, Грузії, Мальти, Сербії, Словенії, Чехії та Чорногорії; сімки від Австралії, Білорусі, Болгарії, Кіпру, Македонії, Румунії, Сан-Марино та Угорщини; шістку від Молдови; п’ятірки від Данії та Італії; не було жодної країни, чиї глядачі дали б португальцеві менш п’яти балів, а тим паче не дали б балів узагалі. Уся Європа була єдиною, й жодні сусідські голосування не могли завадити перемозі Собрала.

Окрім нього, найвищі бали від журі отримали: Крістіан Костов (Болгарія, 2 місце) – від Білорусі, Естонії, Македонії та Норвегії; Бланш (Бельгія, 4 місце) – від Ірландії; Робін Бенгтссон (Швеція, 5 місце) – від Бельгії, Данії та Фінляндії; Франческо Габбані (Італія, 6 місце) – від Албанії та Мальти (чи варто наголошувати, що обидві країни мають із Італією особливі стосунки?); Ілінка та Алекс Флоря (Румунія, 7 місце) – від Молдови (без коментарів); Йоці Папаї (Угорщина, 8 місце) – від Хорватії; «ДЖОУСТ» (Норвегія, 10 місце) – від Німеччини; «ОДЖЕН» (Нідерланди, 11 місце) – від Австрії та Румунії; ДіХадж (Азербайджан, 14 місце) – від Італії та Португалії; Люсі Джонз (Велика Британія, 15 місце) – від Австралії (теж без коментарів); Натан Трент (Австрія, 16 місце) – від Болгарії; «НАВІБЕНД» (Білорусь, 17 місце) – від Азербайджану та України; Демі (Греція, 19 місце) – від Кіпру (який сюрприз!) та Чорногорії; Ховіг (Кіпр, 21 місце) – від Греції (і хто б міг подумати?).

Найвищі бали від телеглядачів також отримали: Крістіан Костов (Болгарія, 2 місце) – від Азербайджану, Білорусі, Великої Британії, Македонії, Сан-Марино, Угорщини та Чехії; «Санстроук Проджект» (Молдова, 3 місце) – від Австралії, Італії, Португалії, Румунії та України; Бланш (Бельгія, 4 місце) – від Естонії, Латвії, Польщі та Швеції; Робін Бенгтссон (Швеція, 5 місце) – від Данії (яка несподіванка!); Франческо Габбані (Італія, 6 місце) – від Албанії та Мальти (див. попередній абзац); Іланка та Алекс Флоря (Румунія, 7 місце) – від Ірландії та Молдови; Йоці Папаї (Угорщина, 8 місце) – від Сербії та Хорватії; Альма (Франція, 12 місце) – від Болгарії; Жак Хоудек (Хорватія, 13 місце) – від Словенії та Чорногорії; ДіХадж (Азербайджан, 14 місце) – від Грузії; Демі (Греція, 19 місце) – від Кіпру; Ховіг (Кіпр, 21 місце) – від Греції.

Узагалі ж, смаки національних журі та глядачів подеколи разюче відрізнялися. І не лише у фіналі, а й у півфіналах: якби голосували лише глядачі, Айзея Фаєрбрейс (Австралія, 9 місце) не пройшов би до фіналу; якби голосували лише журі, до фіналу не пройшли б, зокрема, Бланш (Бельгія, 4 місце) та Йоці Папаї (Угорщина, 8 місце).

Українське журі виставило такі оцінки: 12 – Білорусі, 10 – Португалії, 8 – Угорщині, 7 – Хорватії, 6 – Азербайджану, 5 – Франції, 4 – Молдові, 3 – Нідерландам, 2 – Австралії, 1 – Бельгії. Натомість українські глядачі віддали бали так: 12 – Молдові, 10 – Португалії, 8 – Білорусі, 7 – Швеції, 6 – Франції, 5 – Бельгії, 4 – Угорщині, 3 – Румунії, 2 – Болгарії, 1 – Норвегії. Преференції журі та глядачів, як бачимо, до значної міри збіглися. Членами українського журі були Серж Гагарін, Сергій Грачов, Яна Прядко, Юрій Рибчинський та Софія Тарасова.

Загалом же картина з голосуванням виглядає такою: сусідське голосування не зникло (бо, зрештою, в сусідніх країн часто близькі культури), але з неучастю Росії його масштаби помітно знизилися.

І про сам фінал. Насмілюся стверджувати: скандал із гуртом «Онука» лежить на сумлінні телевізійних ведучих. Адже кожного року й кожного разу відбуваються сценічні виступи лише для публіки в залі, а телеканали цього часу транслюють рекламу. Нерідко трапляється, що, коли завершується реклама, телеглядачі бачать уривки цих виступів «тільки для зали». Тімур Мірошниченко, коли був телекоментатором, завжди пояснював, чому так стається. І він, принаймні, не анонсував виступи артистів, яких телеглядачі не побачать. Нині ж хоч і без перекладу, але показали крупним планом, як Мірошниченко на сцені англійською оголошував виступ «Онуки».

Оголошуючи виступ білорусів, телеведучі назвали імена учасників дуету, а назву самого дуету – лише згодом і побіжно. Зі слів ведучих виявилося, що «наві» з назви «НАВІБЕНД» перекладається з грузинської мови як «човен». А я чомусь досі вважав, що корінь «наві», який означає пересування судном по воді («навігація»), є притаманним не лише грузинській мові, а походить із латини.

Оголошуючи виступ угорця, Тетяна Терехова сказала, що його пісня – це «важливий меседж для циганського народу». Але, здається ж, уже дійдено консенсусу щодо того, що слово «циганський» у ЗМІ є приблизно таким самим, як «хохляцький» або «жидівський»!

Були в репліках ведучих пікантні двозначності. Отака: «Аня (представниця Данії – етнічна данка родом із Австралії. – Б.Б.) може розраховувати на підтримку Австралії, якщо там усі не заснуть» – це про особливості співу Ані? «Дуже відвертий виступ від Бланш, і бек-вокалістів прибрали зі сцени, щоби підкреслити цю інтимність» – чесне слово, можна подумати казна-що. Про виступ іспанця: «Два приспіви, до речі, будуть іспанською мовою» – там, до речі, вся пісня іспанською мовою, окрім рефрену «do it for your lover». Про британку: «Народилася неподалік столиці Уельсу» – воно ж відомо, що в Україні кожне немовля знає, яке місто є столицею Уельсу, а тому навіщо його називати?

У нарізках виступів, що їх демонстрували під час голосування, деякі виступи було представлено щоразу різними фрагментами.

Нинішній фінал став бенефісом ведучих на сцені: стільки телеглядацької уваги до ведучих не привертали, здається, ніколи раніше.

Серіал про Вєрку Сердючку триває: Андрій Данилко так і не вийшов із образу, як це анонсували. Й добре: Вєрка Сердючка – найупізнаваніший український імідж «Євробачення», й прощання з ним на сцені було б чимось на кшталт оголошення про припинення участі Ізраїлю – чимось дуже несвятковим.

Нова пісня Руслани. Чудова, енергійна, неперевершена – тільки, на жаль, доводиться додати: «Була б, якби її можна було сприймати окремо». Бо надто вже вона була в тому самому стилі, що й «Дикі танці». Так, цей стиль зазнав розвитку й осучаснення, але глядачі мали з подивом зрозуміти, що ніби Руслана от уже тринадцятий рік співає, за великим рахунком, одне й те саме. Натомість Джамала протягом трьох конкурсних концертів виконала три абсолютно різних за стилістикою пісні (дві в першому півфіналі й одну у фіналі), заявивши про себе як про дуже різнопланову співачку.

Що ж, усі свята завершуються. Сподіваймося, що на нову перемогу українців і повернення конкурсу до України доведеться чекати вже не 12 років.

Фото: billboard.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2938
Читайте також
18.05.2017 17:37
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 886
11.05.2017 19:02
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 897
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
2509 дн. тому
Португалець зіграв на жалості, хворий, немічний, збирає гроші на операцію, тому і виграв... А пісня - так собі, як і співак...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду