Автентика, яку ще доведеться втратити

10 Листопада 2003
957
10 Листопада 2003
11:46

Автентика, яку ще доведеться втратити

957
“Арт-Велес” та “Арт-Екзистенція” оприлюднили нову ініціативу, покликану пожвавити інтерес до автентичної української культури, – "Клуб етнічної музики" Покоління, до якого я належу, часто виявляє варварську необізнаність з автентичною народною музикою, ба навіть алергію на такі поняття, як “фольклор” чи “пісенна традиція”.
Автентика, яку ще доведеться втратити
Звісно, це спільна провина держави, яка й досі качає тупу шароварницьку помпу, влаштовуючи “звіти областей” у палаці культури “Україна”, і суто індивідуальної “фальшивої пам’яті”, природа якої змушує нас набичуватися, зачувши з голубого, б...ь, екрану єлейний голос, що у форматі одного речення примудряється запевнити: ще не вмерли мольфарі, вишиванки цілі, а свічадо та бескиди нігде не поділись.

Хочеться наїстися кулешику з мамаличкою і ридать; їсти і ридать, потерпаючи від незмінного дежавю: ти це бачив і чув п’ять, десять і двадцять років тому; від надмірного уживання цих невинних слів у відповідному орнаменті немає порятунку. Але найгірше - це передчуття того, скільки ще людей прошмигнуть повз дивовижний пласт своєї культури, зашугані УТешними факірами, що невтомно тягають з архівів одну й ту ж касету з цілком автентичною нудьгою. Час доводить, що це не випадковість, а методологія перетворення будь-якого мистецького шедевра на “Лєбєдіноє озєро”.

Не хотілося повертатись до колишнього роздратування, але воно є мірилом нинішньої, вже згадуваної, безпорадності; колись мене нахабно і неодноразово надурили: шкільною програмою, яка виховувала ненависть до українських класиків, і псевдоетнічними “педерачами”, які загрузили гопаком “всерйоз і надовго”.

Тепер доводиться виламувати прочинені двері й дивуватись, що досі на цьому місці тобі ввижалася глуха стіна.

Стоп, зміна тональності. Мі-соль.

Минулого вівторка в книгарні-кав’ярні “Бабуїн” відбулася подія, що може істотно полегшити повернення на свою передостанню територію. “Арт-Велес” та “Арт-Екзистенція” оприлюднили нову ініціативу, покликану пожвавити інтерес до автентичної української культури, – “Клуб етнічної музики”. Ця акція стала логічним продовженням (а точніше – одним із відгалужень) проекту “Моя Україна. Берви”, в рамках якого видано низку унікальних аудіо- та мультимедійних дисків, що репрезентують традиційну українську культуру.

Клуб має віртуальний статус, хоча функціонуватиме (хочеться вірити) цілком матеріально.

Презентація відбувалася за всіма клубними канонами (включно з великосвітською традицією затримувати початок на три чверті години), але не було надміру промов і роз’яснень – зі всіма правилами і перевагами членства у клубі можна ознайомитися на сайті www.ukrfolk.kiev.ua. Єдині вимоги до всіх охочих стати клубними автентиками – це розумітися на фольклорі (рівень компетентності не роз’яснюється) і замовляти всі видання проекту “Моя Україна. Берви”. Окрім свіжої інформації та запрошення на всі етномузичні імпрези “Арт-Екзистенції”, члени клубу матимуть можливість долучитися до фольклорних експедицій.

Потім відбувся міні-концерт, який розпочав лірник Тарас Компаніченко. Істинними ж зірками вечора були чотири душевні бабульки з поліського села Старі Коні. Не знаю, наскільки коректно говорити про їхній сценічний образ, але він здивував, зворушив і запам’ятався. Одна з них (напевно, найбалакучіша і в житті) намагалася прокоментувати, коли і як співаються ці пісні (а були серед них і достоту реліктові, ритуальні). Найчастіше звучав епітет “весело”, прикладений до тяжкої селянської праці, – але цей рецидивний образ доби “щасливого хлібороба” чомусь не звучав фальшиво. Втім, як визнала сама бабця, “весело” було і раніше, коли ці пісні органічно впліталися в триб життя, але й тепер ніби не гірше.

Зрозумівши, що перед ними – таки справді “вдячні слухачі”, які не потребують “звітності”, вони помітно пожвавішали. Та ж таки “весела” бабця, яка виховала дев’ятьох дітей, встигла розповісти і про чоловіка, який був у неї трохи ледачкуватий, але красивий і схильний до “нічної роботи”. Хотілося, щоб вони більше говорили, більше згадували, – такий побутовий текст, який навряд чи прописаний у рамках “концертної програми”, дозволяє рельєфніше відчути цілісність їхнього світу, який навіть для них уже стає далеким, музейним.

Коли я слухав їхні пісні, то вкотре переконувався, що “стиль – це правда”. Вони володіють стилем і водночас належать йому. І це дуже потужна, енергетична стихія, яка в анемічному просторі прокуреного приміщення просто засліплювала. Мимоволі я підслухав історію про те, як ці бабці можуть “на рівному місці” зімітувати автентику, піддуривши наївного фольклориста. Стиль не зрадить їх, бо, опинившись на цій дорозі, з неї неможливо зійти.

Цього вечора також було презентовано диск “Українська епічна традиція”, на якому, окрім добірки з п’ятнадцяти дум, псалмів, співанок та балад, подано кілька ґрунтовних текстів, присвячених прозовим епічним наративам, супровідному інструментарію, власне пісенній епіці, та ще й уміщено півтори сотні ілюстрацій.

Невеличким PR-жестом з боку Тараса Грималюка стала згадка про те, що почесним членом клубу №1 є Олег Скрипка, теж своєрідний автентик, знавець міського фольклору.

Ну, зрештою, був у мене дружок, київський панк, який думав, що “Махатму” (з першого магнітоальбому “ВВ”) співає якийсь гуцул. Окрім Скрипки до клубу, очевидно, належатиме чимало популярних українських виконавців – презентацію відвідали зокрема Сашко Положинський, Фагот, Марія Бурмака, Каша Сальцова, Фома.

Автентика має стати модною – в іншому разі її й надалі викрадатимуть у нас теле-радіо-факіри. І тільки наступним кроком стане болісне усвідомлення тої одірваності від природнього життя (за Шпенглером), що мерзенно нашіптує: ця культура колись усе ж таки буде втрачена.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
957
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 596
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду