Те, що не створена програма «Новини Криму», викликає питання до Українського радіо – радник Стеця

Те, що не створена програма «Новини Криму», викликає питання до Українського радіо – радник Стеця

9 Травня 2015
2813
9 Травня 2015
09:29

Те, що не створена програма «Новини Криму», викликає питання до Українського радіо – радник Стеця

2813
Перший канал Українського радіо виробництвом новин не займається, це функція окремої редакції, яка виробляє новини для всіх каналів НРКУ
Те, що не створена програма «Новини Криму», викликає питання до Українського радіо – радник Стеця
Те, що не створена програма «Новини Криму», викликає питання до Українського радіо – радник Стеця

Той факт, що, незважаючи на домовленості між Міністерством, Держкомтелерадіо та НРКУ, програма новин про ситуацію в Криму і в зоні АТО не була створена, викликає питання до директора Першого каналу Українського радіо. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит радника міністра з питань інформаційної політики Криму Сергія Костинського.

 

«Детектор медіа» зокрема запитала, чому так і не виходить програма «Новини Криму», про вихід якої звітували на прес-конференції 5 травня керівництво Міністерства інформаційної політики, та чи потрібно для виходу нових програм про Крим, деякі з яких виходять російською та кримськотатарською мовами, зміни до ліцензії НРКУ, в якій наразі йдеться про трансляцію виключно українською мовою.

 

За словами пана Костинського, на виконання розпорядження КМУ Міністерством інформаційної політики України створена Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, до якої входять представники силових відомств, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, Держкомтелерадіо та НРКУ.

«Завдяки роботі цієї комісії було відновлено мовлення Українського радіо на території Криму, яке було припинено в березні у зв'язку із заборгованістю Лучевської філії Концерну РРТ перед енергокомпаніями. У рамках роботи комісії в березні пройшла зустріч за участю Міністра інформаційної політики Юрієм Стецем, головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком і виконуючим обов'язки генерального директора Національної радіокомпанії України Анатолієм Табаченком», - зазначає радник.

На зустрічі було досягнуто консенсусу про те, що забезпечення мовлення на Крим «кримських програм» російською, українською та кримськотатарською мовами відповідає вимогам національної безпеки України. Це рішення відповідало ситуації, що склалася зі свободою слова в Криму і, зокрема, функціонуванням державних і незалежних телеканалів і радіостанцій, в тому числі - кримськотатарських.

З причини того, що забезпечити ефірне телевізійне мовлення і радіомовлення на ультракоротких хвилях на всю територію Криму технічно неможливо, було прийнято рішення про наповнення ефіру Першого каналу Українського радіо, мовлення якого охоплює всю степову частину Криму, програмами про ситуацію на півострові і в зоні АТО.

«Йшлося про розміщення вже у квітні радіопрограм "Окупація" Громадського радіо Донбасу і "Крим.Реаліі" "Радіо Свобода", а також створенні Першим каналом Українського радіо 5-хвилинних новинних блоків про ситуацію в Криму та зону АТО, і двох програм кримськотатарською мовою "Beraber c Османом Пашаєвим" і "Vatan sedası".

Це рішення підтвердили всі учасники зустрічі, в тому числі uолова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Про прийняття даного рішення Міністр інформаційної політики поінформував Президента України, прем'єр-міністра та секретаря РНБО. Той факт, що, незважаючи на домовленості між Міністерством, Держкомтелерадіо та НРКУ, програма новин про ситуацію в Криму і в зоні АТО не була створена, викликає питання до директора Першого каналу Українського радіо», - зауважує Сергій Костинський.

Він також додав, що оскільки входить до складу комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, на найближчому засіданні винесе це питання на її розгляд, а міністр інформаційної політики окремо зустрінеться з цього питання з головою Держкомтелерадіо Олегом Наливайком і головою НТКУ Зурабом Аласанією.

З другого питання Костинський зазначає, що голова Національної ради з телебачення і радіомовлення входить до Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення.

 

«Тобто, питання з ліцензіями буде вирішуватися в рамках даної комісії. Повторюся. Досягнутий консенсус між Міністерством, Національною радою та Держкомтелерадіо щодо того, що, на Першому каналі Українського радіо будуть створюватися і розміщуватися програми незалежних ЗМІ, орієнтовані безпосередньо на жителів окупованого півострова», - каже він.

За словами радника міністра, наразі іншої можливості для ефірного мовлення в Криму немає, оскільки рік тому, ще до так званого «референдуму», окупаційна влада передала всі телевізійні частоти російським холдингам і підконтрольним телеканалам. На початку поточного року аналогічна ситуація сталася і з радіочастотами.


Як писала «Детектор медіа», програма кримських новин «Новини Криму» наразі ще не транслюється в ефірі Першого каналу Українського радіо (УР-1). Про це «Детектор медіа» розповів директор УР-1 Геннадій Ракуленко в інтерв'ю, яке незабаром буде оприлюднене. На запитання «Детектор медіа» про хронометраж цих новин, він відповів, що такої програми в ефірі УР-1 немає. За словами Геннадія Ракуленка, Перший канал Українського радіо виробництвом новин не займається, це функція окремої редакції, яка виробляє новини для всіх каналів Українського радіо.

 

Нагадаємо, на прес-конференції 5 травня було оголошено, що за підтримки Мінінформполітики створена програма кримських новин «Новини Криму», яка виходить в ефірі УР-1 кожної години. Про це також зазначено й у буклеті, який роздали журналістам під час прес-конференції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2813
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду