Комітет свободи слова розгляне питання побиття журналістів телеканалу ZIK. Комітет запобігання корупції дав МВС тиждень

Комітет свободи слова розгляне питання побиття журналістів телеканалу ZIK. Комітет запобігання корупції дав МВС тиждень

7 Травня 2015
2661
7 Травня 2015
09:46

Комітет свободи слова розгляне питання побиття журналістів телеканалу ZIK. Комітет запобігання корупції дав МВС тиждень

2661
Якщо керівництво МВС далі ігноруватиме справу свого очищення, комітет Верховної Ради з протидії корупції сконцентрує всі сили на заміні всього керівництва МВС – Соболєв
Комітет свободи слова розгляне питання побиття журналістів телеканалу ZIK. Комітет запобігання корупції дав МВС тиждень
Комітет свободи слова розгляне питання побиття журналістів телеканалу ZIK. Комітет запобігання корупції дав МВС тиждень

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив запросити на наступне засідання представника прокуратури і журналістів телеканалу ZIK для того, щоб отримати більше інформації про напад на журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK біля будинку заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Таке рішення було прийнято одноголосно на черговому засіданні Комітету 6 травня.

 

Розгляд цього питання був зініційований першим заступником голови Комітету Ольгою Черваковою, яка повідомила, що 6 травня це питання розглядав і Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

 

Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що цей факт прямо стосується і Комітету свободи слова. «Хоча журналісти з цього приводу, на жаль, до нас не зверталися. Я це питання вчора під час розмови з міністром МВС піднімала. Документи, які мені надали, свідчать, що дана земельна ділянка не належить заступнику міністра Чеботарю і його донці. Принаймні так мене поінформували, і я можу вам показати ці документи. Але питання, кому вона належить, чия там була охорона, залишаються», - сказала вона,  запропонувавши запросити на наступне засідання представника прокуратури для надання інформації про це розслідування.

 

За її словами, Комітет має вияснити, хто ці люди, які напали, чи це було перешкоджання професійній діяльності. «Всі ці речі дуже важливі, очевидно, що, якщо до тієї нерухомості мають стосунок представники влади, то це погані прецеденти, які свого часу погубили колишню владу, і сьогодні дуже негативно впливають на репутацію. Бо свідчать, що немає розуміння того, як мають розвиватися стосунки між журналістами і представниками влади. Всі представники влади, політики повинні розуміти, що є публічними особами і знаходяться під великою увагою», - зауважила народний депутат.

 

Член Комітету Олександр Абдуллін запропонував запросити також журналістів телеканалу ZIK.

 

Водночас голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що міністр та його заступник проігнорували засідання комітету, що відбулося 6 травня. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

«Сьогодні міністр та його сумнозвісний заступник проігнорували засідання нашого комітету з протидії корупції, де ми попросили виступити керівника цієї журналістської команди Denys Bigus. Їм же ж гірше. Ми не втомимося і не зупинимося. Саботажники, які зберігають МВС Захарченка, ГПУ Пшонки та СБУ Якименка будуть вигнані. Їхній спротив лише пришвидшить цю справу. Ми чекаємо інформації від міністра внутрішніх справ про результати внутрішнього розслідування впродовж тижня. На час розслідування Чеботар має бути усунутий. Якщо керівництво МВС далі ігноруватиме справу свого очищення, комітет Верховної Ради з протидії корупції сконцентрує всі наші сили на заміні всього керівництва МВС», - йдеться у повідомленні Соболєва.

 

Нагадаємо, 28 квітня, знімальна група програми журналістських розслідувань «Наші гроші» телеканалу ZIK у складі журналістки Надії Бурдeй, оператора Михайла Шелеста та водія Григорія Цизіна поїхала до будинку, який, за їх інформацією, належить заступнику міністра МВС Сергію Чеботарю та знаходиться в селі Лісники Києво-Святошинського району (Київська область).

 

Як повідомив керівник проекту «Наші гроші»  Денис Бігус, який згодом прибув на місце інциденту, охоронці будинку двічі напали на знімальну групу - придушили оператора, відібрали камеру, вирвали навігатор з відео з машини. Журналісти викликали на місце події міліцію і дали свідчення.

 

Як уточнив керівник проекту «Наші гроші», журналісти прибули до будинку для підготовки комплексного матеріалу для програми, у якій йдеться про високопосадовців МВС і, в тому числі, про Сергія Чеботаря. Під час зйомок з помістя пана Чеботаря виїхала машина із сімейними номерами замміністра, в якій нібито знаходилася його дружина.

 

Телеканал ZIK висловив вимогу максимально швидко й об'єктивно розслідувати напад на знімальну групу програми «Наші гроші».

 

На сайті МВС увечері того ж дня з'явився коментар заступника міністра Сергія Чеботаря з приводу інциденту. Він спростував інформацію щодо володіння нерухомістю за названою адресою і звинуватив журналістів у кампанії проти нього. У відповідь Денис Бігус пообіцяв надати документальні докази щодо нерухомості та інциденту з журналістами.

 

5 травня журналісти проекту «Наші гроші» на телеканалі ZIK оприлюднили документи, які свідчать, що земля під маєтком у селі Лісники біля Києва офіційно записана на доньку заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2661
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду