ГО «Детектор медіа» запускає ток-шоу «Донбас: чесно»

ГО «Детектор медіа» запускає ток-шоу «Донбас: чесно»

16 Квітня 2015
4697
16 Квітня 2015
15:41

ГО «Детектор медіа» запускає ток-шоу «Донбас: чесно»

4697
ГО «Детектор медіа» запускає ток-шоу «Донбас: чесно»
ГО «Детектор медіа» запускає ток-шоу «Донбас: чесно»

У травні відбудеться прем'єра соціально-політичного ток-шоу «Донбас: чесно», яке готуватиме команда ГО «Детектор медіа» та 40 регіональних журналістів у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями. Ведучим програми стане Костянтин Грубич.

 

Мета ток-шоу - показати, чим нині живе прифронтовий Донбас, які проблеми має місцеве населення та як їх вирішити. Формат програми передбачає дискусію між експертами, політиками та іншими сторонами, дотичними до питань, що виноситься на обговорення.

 

Всього заплановано 8 випусків ток-шоу - по одному щомісяця. Програму транслюватимуть усі обласні ДТРК.

 

«Центральні українські ЗМІ дуже однобоко висвітлюють життя громадян у прифронтовому Донбасі, - каже голова правління ГО «Детектор медіа», керівник проекту Наталія Лигачова. - Ми не знаємо майже нічого про їхні насущні проблеми, про те, як вони вирішуються або не вирішуються місцевою та центральною владою. Не знаємо, що відбувається з інфраструктурою, житловим фондом там, чи мають або не мають люди робочі місця тощо. Не знаємо, що відбувається там з правоохоронними структурами, чи мають діалог українські військові з місцевими мешканцями... Про все те, що більшість українських ЗМІ чомусь ігнорує, ми маємо намір чесно та відкрито говорити в нашому ток-шоу. І вдячні за підтримку проекту як нашим західним партнерам, так і Держкомтелерадіо України, Київській обласній державній ТРК».

 

Складовою частиною ток-шоу будуть репортажі регіональних тележурналістів, які за підтримки ГО «Детектор медіа» матимуть відрядження на Донбас. Окрім тематичних сюжетів, вони також записуватимуть питання жителів Донбасу до чиновників, політиків чи експертів - відповіді на них будуть озвучені під час програми.

 

Щомісяця у відрядження на Донбас їздитиме група з регіональних п'яти журналістів - телевізійників (журналіст + оператор) та представників трьох друкованих або інтернет-видань. Кожен з них готуватиме матеріал для свого ЗМІ, а тележурналісти - також сюжет для ток-шоу «Донбас: Чесно».

 

«Ток-шоу - це лише складова великого проекту, основне завдання якого - налагодити діалог між Сходом і Заходом. У проекті беруть участь журналісти з різних регіонів України. Навіть журналістські групи ми формуватимемо таким чином, щоб у них потрапляли журналісти з різних областей. Дуже важлива комунікація між ними. Ми сподіваємося, що в процесі цього проекту самі журналісти у першу чергу позбудуться деяких стереотипів та упередженості у ставленні до тих чи інших регіонів. Адже життєві проблеми скрізь схожі, - вважає виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик. - Окрім того ми хочемо, щоб жителі Сходу відчули, що вони не полишені сам на сам зі своїми проблемами, що вони є частиною України. Зрештою, ще одне завдання проекту - донести до представників влади реальні потреби східного регіону та змусити їх реагувати на них».

 

Регіональних журналістів, які візьмуть участь у проекті, ГО «Детектор медіа» відбирала на конкурсній основі. Всього заявки надійшли від 137 медійників, з них експертне журі обрало 40 (16 тележурналістів та 24 представники преси й онлайн-ЗМІ).

 

Перед відрядженням на Донбас журналісти пройдуть тренінг з безпеки роботи в зоні воєнного конфлікту та дотримання журналістських стандартів при висвітленні подібних тем.

 

Перший тренінг відбудеться 17-18 квітня. Його проведуть польський журналіст і політолог Павел Боболович, який неодноразово бував у відрядженнях на Донбасі, та Еміне Зіяєтдінова, кримська журналістка і сертифікований Міжнародною федерацією журналістів тренер з безпеки роботи в зонах воєнних дій. Також Діана Дуцик, медіаексперт та виконавчий директор ГО «Детектор медіа», розповість про важливість дотримання журналістських стандартів, а Роман Шутов, програмний директор ГО «Детектор медіа» та експерт з моніторингу російської пропаганди - про те, як уникнути мови ворожнечі, висвітлюючи конфлікт на Сході України.

 

Проект здійснюється за підтримки наступних організацій:

 

 


 

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду