«Ранок у великому місті» буде добрим

«Ранок у великому місті» буде добрим

28 Січня 2015
8806
28 Січня 2015
10:04

«Ранок у великому місті» буде добрим

8806
Прем’єрне ранкове шоу каналу ICTV претендує на те, щоб бути не фоном для ранкових клопотів на кухні чи в спальні, а порадником і цікавим співрозмовником
«Ранок у великому місті» буде добрим
«Ранок у великому місті» буде добрим

У формат ранкового телевізійного шоу внести якісь родзинки дуже складно. Його, цей формат, давно й ретельно вивірено та структуровано. Отже, головне в ранковому меню - симпатичні (бажано - харизматичні) ведучі. Їхня кількість залежить від примх продюсерів чи менеджерів, а також від матеріальних можливостей того чи іншого каналу.

 

Далі ранковий формат має такий обов'язковий набір елементів, як стрічка новин, розмова з гостем на різною мірою актуальні теми, корисні поради, історії про зірок, приготування ранкової страви та мультфільм для дітей.

 

Згадані інгредієнти український телеглядач уже віддавна спостерігає на найбільших комерційних каналах, де вони йдуть зі змінним успіхом.

 

На каналах холдингу StarLightMedia Віктора Пінчука ще донедавна за ранковий настрій глядача відповідав «Підйом» на Новому. В спробах поліпшити його керівництво міняло ведучих, потім знову оголошувало кастинги на нових ведучих, щоби знову їх поміняти... Аж поки не вирішило «Підйом» поки що призупинити до ймовірного рестарту десь навесні цього року.

 

Але водночас про сам формат у холдингу не забули й 27 січня о 6.30 на каналі ICTV стартував проект «Ранок у великому місті». Позаяк аудиторія каналу за віковими параметрами та смаковими вподобаннями відрізняється від теоретично молодіжної аудиторії Нового, на роль ведучих запросили не шибайголів до тридцяти, а цілком сформованих людей. Юлія Зорій, Антон Равицький і Павло Казарін не бешкетують в ефірі, як це часто-густо робили найкращі ведучі «Підйому», але й не занудствують подібно до ведучих «Ранку» на «Інтері».

 

Кожний ведучий у студії, що являє собою вершину дизайнерської думки, раз у раз має нагоду побачити своє зображення на великому екрані, де трійця підписана, вочевидь, відповідно до амплуа кожного. Юлія в нас, виявляється, Краля, Антон - Веселий, а Павло - Розумний. Те, що ведуча справді краля, видно неозброєним оком. А ось Антон, як «понаєхавший» з Одеси, відповідаючи за добрий настрій підопічного глядача, часом трохи недоречно сміється. Можливо, це через надмірне хвилювання й бажання сподобатися глядачеві.

 

Павло ж Розумний - це такий собі скептик-резонер, покликаний у потрібні моменти пригасити подеколи щенячий ентузіазм своїх молодших колег.

 

«Ранок у великому місті», принаймні, з огляду на перший випуск, претендує, здається, на те, щоб бути не фоном для ранкових клопотів на кухні чи в спальні, а порадником і цікавим співрозмовником (актуально для самотніх).

 

Теми для розмов Юля бере зі сторінки програми у Facebook, де глядачі розміщують свої запитання. Приміром, 27 січня, в день прем'єри, їх цікавило, чи можна довіряти фірмам, що пропонують отримати біометричний паспорт без черги, але за шалені гроші. Традиційна перевірка - кореспондент Олексій Кобзар набирає вказаний в оголошенні номер, дізнається, скільки грошей треба віддати невідомим фірмачам за паспорт лише тому, що клієнт позбавляється необхідності вистояти чергу, і далі йде коментар чиновника з ДМС. Який, звісно ж, переконує: жодним оголошенням про паспортні послуги не варто піддаватися. Бо ажіотаж навколо біометричних документів давно спав, черги - робочі, а відтак переплачувати за сумнівні послуги, які можуть обернутися шахрайством, нікому не радить.

 

Цей класичний алгоритм перевірки чуток чи можливого шахрайства один із найнадійніших, бо перевірений десятиліттями. І якщо якийсь естет із примхливих глядачів скривиться на таку банальщину, мовляв, могли б вигадати щось оригінальніше, можна послатися на відому фразу про винахід велосипеда. Бо деякі методики працюють незалежно від дати їхнього винайдення. Якщо це не секретна інформація, зрозуміло.

 

Як у більшості ранкових шоу на вітчизняних каналах, щопівгодини «Ранок у великому місті» переривається на випуск новин хронометражем у п'ять хвилин.

 

Гості у ведучих різні. Першого ранку в студії побували адмірал Ігор Кабаненко та історик Павло Подобєд. Перший відповідав на запитання Павла Розумного про те, чи варто запроваджувати воєнний стан через агресію Росії. Другий намагався відстояти пропозицію В'ячеслава Кириленка, міністра культури, про заборону пам'ятників тоталітарної доби. Гості справили напрочуд приємне враження своєю компетентністю й цілковитою відсутністю амбіцій бути істиною в останній інстанції. Ведучі, своєю чергою, не намагалися «дотиснути» співрозмовників, ставлячи дуже доречні запитання суворо за темою.

 

Чого не роблять у ранковому шоу на ICTV, то це не готують у прямому чи непрямому ефірі. Вочевидь, не хочуть відбивати аудиторію в кулінарного шоу на СТБ «Все буде смачно». Хоча рубрика про їжу є й тут, але її ведуча Євгенія Шаповалова розвінчує міфи про те, що ми споживаємо.

 

Рубрики «Ранку у великому місті» чергуються практично непомітно, плавно перетікаючи одна в одну. Ведучі ранкового ефіру, всупереч поширеній думці, що заряд бадьорості - це безперервний крик і ґвалт, поводяться (о парадокс!) хоч і активно, але стримано.

 

Поява в студії пані Тесленко (титрованої як Ахава Тесленко, що можна сприйняти як ім'я та прізвище, хоча всі шанувальники цієї навколофутбольної журналістки знають її під іменем Анна) загрожувала перетворити ефір на карколомні гімнастичні вправи. Але цього разу обійшлося дихальною гімнастикою для курців, хоча ніхто з ведучих не зізнався в цій шкідливій звичці. Що запропонує ведучим пані Ахава Тесленко наступного разу, боюся уявити, але їй самій гімнастичне вбрання дуже пасує. Сподіваюся, це не будуть шпагати на розрив сухожилок.

 

І про погоду. Її в «Ранку...» чомусь немає, і це теж одна з фішок, що вирізняють шоу на ICTV з-поміж побратимів на інших каналах. Зрештою, якщо людина збирається на роботу, вона може перед цим вийти на балкон або висунути руку в кватирку, дізнавшися, комфортно на вулиці чи ні, а не гарячково вслухатися в мантри телепогодної дівчинки. Щоправда, інформацію про погоду на ICTV обіцяють подавати у випусках ранкових новин «Факти».

 

Зате в «Ранку...» були прямі включення кореспондента Олексія Кобзаря з траси під Києвом, яку посилено патрулює батальйон міліції «Київ-1». Поява на екрані мужніх охоронців має на меті заспокоїти тих панікерів, які через останні події на сході бояться навіть на вулицю вийти.

 

Одне слово, прем'єрний випуск «Ранку у великому місті», всупереч приказці про перший вареник, виявився досить апетитним. Дуже помітно, що команда, яка його створює, доклала максимум зусиль, аби сподобатися глядачеві. Ну а далі, як відомо, буде...

 

P.S. А ось про те, що назву взято з ранкового шоу на радіо Nostalgie, ми нікому не скажемо.

 

Фото - Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8806
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Семён
3373 дн. тому
Я хотел утром поглядеть что-то Бодрящее. Зарядиться, так сказать, перед работой. Увидел в программе новую передачу. Наконец будет с чего начинать утро. Но и тут война. и тут про АТО. Про войну и политику. Вечером этого добра валом, ещё и утром втулили. Недоволен.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду