28 Січня 2003
1243
28 Січня 2003
11:05

“Мовчання ягнят” - білих і пухнастих

1243
На нашому телебаченні далі більше утверджується формат авторських програм, де авторство зводиться до мовчазного підтакування На нашому телебаченні далі більше утверджується формат авторських програм, де авторство зводиться до мовчазного підтакування
“Мовчання ягнят” - білих і пухнастих

Розповідати про великих світу цього – популярних зірок, відомих науковців, одіозних світських персонажів – найвдячніша царина у журналістиці. Адже зацікавлення матеріалом журналіст має апріорі, й продиктоване воно не так якістю авторського тексту, скільки цікавістю аудиторії до поп-героя. Програм такого типу чимало як на українських, так і на російських телеканалах – від малобюджетних розмов у телестудії, до трохи дорожчих і цікавіше придуманих мінітелефільмів про знаменитих сучасників.

Бюджет, впливаючи безпосередньо на якість програми, тим не менш, якості не гарантує. Це такий саме критерій оцінки програми, як і влучний (чи не дуже) вибір героя, грамотна добірка запитань тощо. Але справді вдалим проект може вийти тільки за однієї умови: тоді, коли журналістові (ведучому, авторові) вдасться оминути підступну пастку: спокусу прикритися особистістю героя. Тому що всі програми подібного типу існують у полі напрузі, що виникає між особистістю героя і особистістю автора програми. Якщо напруги немає, програма перетворюється на медузоподібне мозкове желе, без провідної думки і чіткої теми.

Прем’єрні “Імена” Оксани Марченко (УТ-2) залишає по собі приблизно такий саме післясмак, як “Жіночі історії” Оксани Пушкіної. Аналогія для Оксани Марченко – не з гірших. Все-таки треба віддати належне: програма “Імена” з тих, що зроблені і дорожче, і ретельніше за більшість подібних програм на вітчизняному ТБ. До того ж, за вибір героїв для свого першого випуску авторам треба поставити найвищий бал – передачу було присвячено тріо Мареничів (цікавим, достойним, “незачовганим” у ЗМІ).

Українських зірок фолк-арту знімали в їхній квартирі в Луцьку. Спогади Мареничів перебивалися коментарями колег і свідків їхнього зоряного часу. У ролі коментаторів виступили композитори Микола Мозговий і Олександр Злотник, партійний чиновник і колишній міністр культури Юрій Олененко, причому кожен розповідав, якою особисто йому бачиться історія популярності й опали тріо Мареничів...

Роль ведучої Оксани Марченко обмежувалася сухими перебивками, де вона, як правило, підхоплювала висловлення своїх героїв – дооповідала розповідь персонажа, перерваного на півслові. Це при тому, що матеріал давав дуже цікаві можливості для узагальнень. Власне, із цим глядацьким розчаруванням і пов’язана аналогія із “Жіночими історіями” Оксани Пушкіної: по закінченні програми тебе не полишає враження, що тобі довго й нудно розповідали передмову, а все найцікавіше повинно відбутися у другій серії. Сіль анекдоту в тому, що другої серії немає, не буде й не мало б бути.

Тим не менш, варто наголосити, що автори програми на проблему все-таки вийшли. Мареничі, унікальний колектив, який мав професійне визнання і який полюбляв особисто Володимир Щербицький, постраждали передовсім через свою гоноровість (кілька разів відмовилися виступити на кількох урядових концертах), за що стали “невиїзними за межі Волинської області”. Проте ми так і не дізналися, чи шкодують про це зараз музиканти. До того ж, можна було б припустити розвиток аналогічних подій у наш час – що було б з музичним колективом, який би зігнорував пропозицію виступити не перед Щербицьким, а перед Кучмою. І тут думка таких поважних і, головне, втаємничених у суть проблеми людей, як Олександр Злотник та Микола Мозговий, була б дуже цікавою і доречною...

А далі вже можна було б говорити про те, наскільки шоу-бізнес в Україні спроможний існувати незалежно від влади і чи може собі музикант дозволити з ідейних чи особистих принципів нехтувати “кормушкою” урядових концертів, і чи є такі приклади. Вийшовши на таку цікаву й болючу проблему, ведуча Оксана Марченко просто зробила вигляд, що її не існує. А, може, справді не помітила? Тому виплило, що головними в історії Мареничів - у переказі Оксани Марченко - стали педальований сентименталізм та архівні кадри давніх виступів. Знову сльози, соплі й ностальгія, замість чітко артикульованого висловлювання.

Зазвичай, на такі закиди можна почути: “Ми даємо глядачеві матеріал для роздумів, а висновки нехай робить сам”. Але якщо йдеться про авторську програму, то глядача, насамперед, цікавить авторська позиція. А враження таке, що Оксані Марченко (і ще дуже багатьом її колегам включно з Оксаною Пушкіною) думати лінь і сказати їм нам, глядачам, просто нічого. Вони переказують, ретранслюють чужі історії або й просто відмовчуються, як маленькі ягнята, білі й пухнасті.

Хочеться сподіватися, що відносно „Імен” Оксани Марченко ( назва програми теж, м’яко кажучі, „подібна” - до відомої програми „Имя” Ірини Гордійчук, яка нещодавно ще йшла на „ТЕТі”) – це буде лише тим самим першим млинцем...

P.S. До речі, автори ток-шоу “Окна” дуже вдало зіграли на тому, що перемінили мовчазно-пасивну позицію ведучого, змусивши його висловлюватися активніше. Адже в оновлених “Окнах” не оновилося нічого, крім іміджу Нагієва, який відмовився від тактики підтакування і почав активно заявляти своє ставлення до героїв і їхніх ситуацій. У результаті в “Окна” стало зазирати дещо цікавіше. Це найяскравіший приклад того, що “мовчання ягнят” – хибна метода не тільки з морально-етичного погляду, а й з рейтингового.

Оксана Марченко: «Пока я приостановила проект на месяц»

для „Детектор медіа”
1243