Громадськість закликала мовників відмовитись від розважального контенту в День пам’яті жертв голодоморів

Громадськість закликала мовників відмовитись від розважального контенту в День пам’яті жертв голодоморів

13:00,
18 Листопада 2014
6627

Громадськість закликала мовників відмовитись від розважального контенту в День пам’яті жертв голодоморів

13:00,
18 Листопада 2014
6627
Громадськість закликала мовників відмовитись від розважального контенту в День пам’яті жертв голодоморів
Громадськість закликала мовників відмовитись від розважального контенту в День пам’яті жертв голодоморів

Громадський комітет із вшанування пам'яті жервт Голодомору-геноциду 1932-22 рр. закликає телеканали та радіостанції відмовитись від розважального контенту в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій 22 листопада, а натомість присвятити ефір висвітленню пам'ятних заходів та розміщенню тематичних фільмів та програм. Відповідне звернення комітет поширив 18 листопада.

 

Згідно з рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення №116 від 08.02.2012 правила ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті зобов'язують мовників:

  • оформити ефірний час без розміщення міжпрограмних заставок мажорного звучання або з використанням міжпрограмних заставок мінорного звучання;
  • припинити трансляцію комедійних фільмів, розважальних та музично-розважальних передач, концертно-видовищних передач, теле- і радіо-вікторин, передач на замовлення та музичних творів мажорного звучання;
  • утриматись від трансляції рекламних роликів, а також анонсів, що містять елементи шоу, розваг та еротики;
  • поширювати в ефірному часі інформацію про день трауру (скорботи, жалоби) та день пам'яті.

Нацрада закликала мовників 22 листопада керуватися цими правилами.

 

Державний комітет телебачення і радіомовлення радить ЗМІ під час висвітлення 81-х роковин Голодомору 1932-33 років використовувати методичні матеріали, які підготовлено Українським інститутом національної пам'яті.

 

Громадський комітет із вшанування пам'яті жервт Голодомору-геноциду 1932-22 рр. наголошує, що цього року вперше за п'ять років влада і громадськість разом готують пам'ятні заходи із вшанування мільйонів жертв Голодомору. Національні пам'ятні заходи 22 листопада 2014 року пройдуть під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у ‘33-му - непереможні сьогодні!». Детальніше про заплановані заходи можна ознайомитися на сайті Громадського комітету.

 

Матеріали для ЗМІ (аудіо- та відеоролики, плакати, інтернет-банери) в гарній якості викладені оновлюються на файлообміннику.

 

Також Український інститут національної пам'яті підготував список істориків для коментарів, консультацій та запрошення на ефіри на тему Голодомору, контакти яких можна отримати в УІНП.

 

Як відомо, чотири роки поспіль всі заходи по вшануванню пам'яті жертв Голодомору організовувались громадськістю без участі будь-якої державної влади, зокрема Громадським комітетом із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, утвореним у 2010 році.

 

До складу об'єднаного організаційного комітету, очолюваного Міністром культури Євгеном Нищуком, зокрема, увійшли, члени уряду, голови обласних державних адміністрацій, голова Українського інстиутту національної пам'яті Володимир В'ятрович, від громадськості - В'ячеслав Брюховецький, почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія"; Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор права НаУКМА; Іван Васюник, співголова Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в України; Василь Вовкун, режисер; Архієпископ Євстратій (Зоря), Українська православна церква Київського патріархату; Роман Круцик, член Товариства "Меморіал"; Отець Олекса Петрів, Українська греко-католицька церква; Стефан Романів, генеральний секретар Світового конгресу українців; Євген Сверстюк, дисидент, філософ, учасник Ініціативної групи "Першого грудня"; Олеся Стасюк, к.і.н., виконавчий секретар Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в України; Ігор Юхновський, академік, співголова Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в України; Василь Марочко, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України, керівник Центру досліджень геноциду українського народу, Людмила Гриневич, доктор історичних наук, керівник Центру досліджень Голодомору НаУКМА, Олена Подобєд-Франківська, координатор Громадського сектора Євромайдану; Ярина Ясиневич, керівник програм Центру досліджень визвольного руху.

 

Нагадаємо, що День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій відзначається щороку в четверту суботу листопада відповідно до указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/98. Цього року цей день припав на 22 листопада.

 

Указом Президента України Петра Порошенка № 830/2014 від 29.10.2014 Держкомтелерадіо доручено сприяти широкому висвітленню в ЗМІ заходів у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів. Відповідно до указу мовники мають також внести відповідні зміни до програм радіо та телебачення.

 

Про необхідність внесення відповідних змін до сіток мовлення телеканалам і радіостанціям нагадала також Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада радить мовникам при плануванні програм на 22 листопада керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті.

 

Держкомтелерадіо радить ЗМІ скористатися методичними матеріалами істориків для висвітлення роковин Голодомору та наводить рекомендований перелік документальних і художніх фільмів, основних наукових і науково-популярних публікацій, спеціалізованих інтернет-ресурсів, присвячених тематиці Голодомору.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду