Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Ми маємо сеньйорів, їх васалів та кріпаків.

23 Січня 2003
909
23 Січня 2003
12:32

Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Ми маємо сеньйорів, їх васалів та кріпаків.

909
Сьогодні „Детектор медіа” завершує акцію, під час якої відомі професіонали-журналісти та експерти аналізували процеси, що відбувалися в медіа України у 2002-му році Сьогодні „Детектор медіа” завершує акцію, під час якої відомі професіонали-журналісти та експерти аналізували процеси, що відбувалися в медіа України у 2002-му році. Ми дякуємо всім авторам за незашорений та досить оптимістичний погляд на перспективи розвитку наших ЗМІ.
Акція «Детектор медіа»: Медіа-підсумки-2002, Ми маємо сеньйорів, їх васалів та кріпаків.
Якщо й досі надія помирає останньою, значить – ще є шанс дочекатися її здійснення.

Найголовніше здобуття минулого року – усвідомлення всіми группами суспільства важливості свободи слова. Можливо, це наслідок безкомпромісної передвиборчої ботьби. Зараз немає потреби доводити, що у нас існують проблеми в цій сфері. Важливо і те, що принципово необхідність дотримання свободи слова в демократичному суспільстві визнана не тільки журналістами, політиками, а і взагалі громадянами України. І тепер дебати точаться у визначенні меж цієї свободи слова.

Як на мене, то журналісти повинні відстоювати необмежену свободу слова. Без цього неможливий розвиток демократії і ця норма діє в усіх розвинених країнах, в тому числі і європейських. За цими стандартами преса може бути і упередженною, і критичною, і навіть вдаватися до крайнощів у представленні ідей. Тільки так можна висвітлити весь спектр політичних думок, які є в нашому суспільстві, і зробити на цій підставі вільний вибір.

В той же час варто відмітити, що наші співгромадяни досить вміло розрізняють інформацію від спроб маніпулювання. Як приклад – провал всієї виборчої інформаційної кампанії СДПУ (о). Пам’ятаю, що після виборів десь два чи три тижні Віктор Медведчук взагалі не з’являвся на екранах телебачення. Люди виявилися розумнішими і, мабуть, вже в крові мають імунітет проти пропагадистських методів, знайомих ще з радянських часів.

Ще ідин підсумок 2002 року – зростання журналістської солідарності. Так, ще багато особистої неприязні, взаємних звинувачень та іншого. Але інстинкт самозбереження таки бере гору. Журналістське середовище все більш організовується для захисту своїх прав, що підтверждує і поява Незалежної медіа-профспілки. І чим більший буде тиск на працівників ЗМІ, тим швидше буде зростати журналістська солідарність, бо ніхто не хоче зазнавати утисків за виконання своїх професійних обов’язків.

Виток активізації журналістського руху - в тому феодальному становищі, що зараз склалося в вітчизняних медіа. Ми маємо сеньорів, їх васалів та кріпаків. Хто ті кріпаки, мабуть, і так ясно. Наші журналісти безправні в політичному відношенні, і по відношенню до їх трудових, економічних та соціальних прав. Ще крок - і ми матимемо сучасний варіант середньовічних судів святої інквизіції. Підвалени цієї інституції вже закладені.

Тому важливо, щоб нові реформи у сфері медіа дійсно звільнили журналістів від цього феодалізму. Таке звільнення можливо лише за умов комплексного вирішення існуючих проблем, які не обмежуються виключно поняттями свободи слова. Повинні відбутися зміни і в сфері економіки ЗМІ. Газети та телебачення повинні отримувати кошти на утримання не від сеньорів, а від читачів та глядачів. Тоді і суспільна вартість журналістської праці та свободи значно зросте.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Київська Незалежна медіа-профспілка,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
909
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду