16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»

16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»

13 Листопада 2014
7174
13 Листопада 2014
17:30

16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»

7174
16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»
16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»

У неділю, 16 листопада, о 17:45 в ефірі Першого національного вийде повнометражний документальний фільм «Неоголошена війна. Записки документаліста» про передову АТО власного виробництва телекомпанії. Про це повідомляє PR-служба Національної телекомпанії України.

 

«Правда штабна і правда з поля бою... Хоч і кажуть, що правда може бути тільки одна, та нині в Україні це - дві різні правди. Офіційні заяви керівництва силових структур ми чуємо чи не щодня. А ось думку про війну на сході України від безпосередніх її учасників - майже ніколи», - анонсують у PR-службі.

 

Автор і режисер двогодинного фільму Сніжана Потапчук пробула на передовій військових дій на Донбасі 23 дні.

 

«Моє завдання було стати невидимою і максимально фіксувати усе довкола. Нам тут, за сотні кілометрів від війни, варто розуміти, що нині на сході воюють найкращі. Кожен з бійців готовий взяти гранату, розуміючи, що йому відірве руки. Але ж так він врятує тих, хто буде позаду нього. Я знімала обличчя українських солдатів, їхні емоції, розмови, поведінку, роздуми. Там, на передовій, неможливо приховати нічого - усі почуття на виду, там оголений нерв, правдиві очі, відкрите серце», - зазначає авторка проекту.

 

Режисер зазначає, що цей фільм створено для того, щоб показати всій Україні, що насправді відбувається на Донбасі, яка природа цього конфлікту, а також дати слово безпосереднім учасникам АТО.

 

У фільмі йтиметься, зокрема, про моменти військового конфлікту на сході України, які віддалили Україну від перемоги, проблеми армії.

 

«Це і так звані перемир'я, і так зване звільнення Слов'янська та вільний вихід колони бойовиків у Донецьк, і озброєння та забезпечення військових, і взаємодія між родами військ, і тактика та стратегія цієї неоголошеної війни. Звісно, у фільмі вплетена й канва інформаційної війни, яку ми програли і з якої, власне, усе і почалося, яка триває й досі», - каже пані Потапчук.

 

За словами авторки проекту «Неоголошена війна. Щоденник пам'яті», сила нації полягає у здатності визнати свої помилки та виправити їх.

 

«Звісно, усі розуміють, що армії не було і що ніхто не вміє воювати. Але війна триває вже багато місяців, і, можна сказати, в нас уже є армія. Тому ми просто не маємо морального права прикриватися відмовками на кшталт: «не готові», «немає», «не вміємо». Це принижує солдата на передовій. Бо за ці місяці вони пережили те, що зробило їх воїнами, захисниками... Вони готові боронити країну і стояти до кінця, до перемоги, і вони готові помирати за нашу Батьківщину, але помирати у рівному бою з ворогом, а не від безглуздих наказів, та від відсутності озброєння чи амуніції. Це важливо зрозуміти нашим генералам-стратегам.  Про це і говорять бійці, але їх, на жаль, не чують», - стверджує Сніжана Потапчук.

 

Як зазначає PR-служба НТКУ, кадри цього документального фільму не залишать глядача байдужим. Деяких із солдат - героїв фільму, вже немає в живих.

 

«Ця війна - сторінка нашої історії, хай і така нестерпна. І в цій стрічці, та й багатьох інших фільмах про цю війну, ми зберігаємо обличчя, думки, емоції й подвиги наших захисників. Щоб ніколи не забути самим і показати наступним поколінням. Щоб ця війна за Україну не залишилася білою плямою», - зазначає PR-служба телекомпанії.

 

Нагадаємо, у вересні Перший національний показував документальний фільм журналістів «Громадського ТБ» Мустафи Найєма і Богдана Кутєпова «Контакт», який був знятий у зоні АТО і на території, контрольованій бойовиками «ДНР».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду