Мать-перемать! Притула, Новосельцев и другие - о матах на работе

Мать-перемать! Притула, Новосельцев и другие - о матах на работе

Совсем недавно я уже поднимала тему нецензурной лексики среди медийщиков и обещала провести опрос: кто кого и как часто? Не прошло и полгода как я, заварив чашечку вкусного чая, принялась обзванивать всех, чьи номера под руку попались, и узнала м
Мать-перемать! Притула, Новосельцев и другие - о матах на работе
Мать-перемать! Притула, Новосельцев и другие - о матах на работе
13 Бер 2010
0
9445

Совсем недавно я уже поднимала тему нецензурной лексики среди медийщиков и обещала провести опрос: кто кого и как часто? Не прошло и полгода как я, заварив чашечку вкусного чая, принялась обзванивать всех, чьи номера под руку попались, и узнала много нового и интересного:

Жан Новосельцев, «1+1»

- В вашем рабочем коллективе используют нецензурную лексику?

- Конечно, не без крепких словец. Ну, блин, это ж, наверное, как-то нехорошо говорить, кто и как.

- А вы лично часто используете нецензурную лексику?

- Даже, бывает, иногда и часто. Я думаю, тема не самая удачная.

- Вам приходилось слышать маты от вашего шефа?

- Нет, этого не происходило.

- Случались ли с вами какие-то смешные происшествия, связанные с матом на работе?

- Скажу так: есть у нас один персонаж, у которого из 10 слов 9 нецензурных. Я не буду говорить, о ком речь, но все мои коллеги улыбнутся, когда прочитают вот этот момент. Потому что все знают, о ком идет речь. У него такой темперамент, что он не может без этого обходиться. Когда ньюс-рум в рабочем процессе, и из одного конца комнаты в другой поступает какое-то «трехэтажное» пожелание, то волей-неволей на это обращаешь внимание. Как раздражитель. Но, с другой стороны, может, это даже и разрядка - отвлекся, подумал, перезагрузился.

- Необходимо ли бороться за чистоту речи в коллективе? - Я только за! Это, по сути, слова-паразиты. Они не несут в себе позитивный заряд, это явно. А негатива и так хватает, я думаю.

Сергій Притула, Новий канал

- У вашому робочому колективі часто матюкаються?

- Так, у нашому колективі іноді матюкаються. Однак виключно у випадку нагальної потреби. Але оскільки нагальна потреба дуже часто... (сміх) Так, будемо відверті, матюки не прикрашають мову і спілкування всередині колективу. Проте подекуди оптимізація виробничого процесу, зокрема лаконічність мовлення під час прямого ефіру, а ви самі знаєте, що під час прямого ефіру все повинно виконуватись чітко, швидко, іноді довгу тираду легше замінити якимсь коротким, але цілком зрозумілим усім зверненням, посилом, зрештою, як казав попередник президента: «Меседж до народу повинен бути чіткий і лаконічний».

- Тобто у прямому ефірі можна матюкатись?

- Я ж не казав, що ми ходимо і тільки те і робимо, що в прямому ефірі матом один одного криємо. Взагалі в прямому ефірі ніколи такого не було і не буде. Я маю на увазі поза ефіром якісь моменти виробничого процесу. Все буває, це ж робота

- Скажіть, у вас траплялись якісь смішні випадки, пов''язані з матюками?

- Так, одного разу до нас в офіс прийшов якийсь там... ну не якийсь, а конкретний чоловік. Він композитор, такий... мужчина. Не будемо називати прізвище. І він вийшов під час рекламної паузи, коли ми з режисером дуже голосно між собою розбиралися, хто був неправий у певній ситуації. Він став свідком цих перипетій і сказав, що не буде давати інтерв''ю, бо цей Притула якийсь такий поганий. І що до мене не буде балакати. Коротше, не витримала душа поета, точніше, композитора, такої наруги. І він пішов. Насправді це несмішна історія, але з якої було зроблено правильні висновки.

- Як ви вважаєте, потрібно боротися за чистоту мови у медійному колективі? - Я вважаю, що творчий колектив сам для себе визначає, як йому потрібно спілкуватись. Якщо комусь не подобається, як із ним спілкуються, то є варіант підлаштуватися під ситуацію або намагатись якось її виправити. У нашому колективі ніяких протиріч із цього приводу немає. Тобто є люди, які принципово не матюкаються, є ті, що матюкаються, а є й такі, яким по барабану, що відбувається навколо них.

Віктор Сорока, ICTV

-У вашому колективі матюкаються?

- Ви знаєте, 99,9% ‑ ні.

- А особисто ви нецензурно висловлюєтесь на роботі? Хоча б іноді?

- Особисто я намагаюсь «не висловлюватись» не тільки на роботі, а й взагалі. Я за освітою філолог і вважаю, що енергія слова має бути позитивною, тому намагаюся взагалі ніколи не вживати матів, окрім якихось суто українських народних, популярних на Західній Україні. І тільки тоді, коли вони до місця. У нас в колективі навіть і не прийнято. Можливо, тому що жіночий колектив, можливо, тому що головний редактор цього не робить.

- Вам доводилося чути мати від шефа?

- Ніколи. Жодного разу. Скоріше за все, коли емоції, але ні.

Євгенія Мотрич, «Сіті»

- У вашому колективі матюкаються?

- Так, часто буває...(сміється)

- Особисто ви часто нецензурно висловлюєтеся на роботі?

- Ну, коли є такі якісь цейтноти, то буває, а так, взагалі, не дуже. - Вам доводиться чути мати від вашого шефа? - Ні, ніколи.

- З вами траплялися смішні ситуації, пов''язані з матюками на роботі?

- Одного разу було таке. В певному колективі колега «плотно» виражався. І після цього ввели правило: мінус сто із зарплати, якщо почують щось подібне. Ми, навіть, жартували, що тепер йому доведеться десь ховатися, щоб не було «мінус сто із зарплати».

- Як ви вважаєте, потрібно боротися за чистоту мови в творчому колективі?

- Взагалі, думаю, що так. Але є такі люди, в яких це виходить не дуже вульгарно і не звучить, як мат. І якщо людина так висловлюється у певний момент, це звучить «в тему», доречно, а не просто так - абияк, тоді це можливо. Проте, звичайно, вважаю, що повинні бути обмеження у таких справах.

Анна Суходолова, ТОНІС

- У вашому колективі матюкаються?

- Ну, канєшно (сміється)

- Вам часто доводилося на роботі висловлюватися нецензурно?

- Намагаюся нечасто, але з такою роботою виходить, що набагато частіше, ніж хотілося б.

- А ви чули мати від вашого шефа?

- Так. На щастя, не в свою адресу, але доводилося. Просто коли ведуться суперечки щодо якогось сюжету або про те, як краще зробити, тоді, буває, переходять на нецензурну лексику.

- Як ви вважаєте, чи потрібно боротися за чистоту мови у творчому колективі? - Потрібно, бо потім, під час прямого включення, буває, як вирветься мат і потім ходить по інтернету.

Дмитрий Бунецкий, газета «Точка»

- В вашем рабочем коллективе используют нецензурную лексику?

- Нет.

- А вы лично часто используете нецензурщину?

- Вы знаете, на самом деле редко, но иногда оно того стоит.

- Вам приходится слышать маты от вашего шефа?

- Никогда. У меня шеф - женщина, а женщинам как-то нельзя материться.

- Как думаете, стоит бороться за чистоту речи в рабочем коллективе?

- Я думаю, не стоит. Творческий коллектив способен сам внутри себя регулировать частоту употребления матов. И каким-то образом это ограничивать... Помню, на прошлом месте работы тот, кто матерился, бросал гривну в баночку.

- Случались ли с вами какие-то смешные происшествия, связанные с матом на работе? - (Смеется) Я не знаю... Бывает так, что нужно общаться с кем-то из комментаторов по телефону, а в этот момент на ногу что-то падает. Тогда и могут случаться разного рода конфузы. Но это, знаете, редкость.

VJ Артур, «MTV Україна»

- Чи матюкаються у вашому колективі?

- Я не чув.

- Особисто ви часто нецензурно висловлюєтесь у присутності колег?

- Ні, стараюся цього не робити.

- Чи доводиться чути мати від вашого шефа?

- Ні.

- На вашу думку, чи варто боротися за чистоту мови у творчому колективі?

- Звичайно. Але є такий момент як людський фактор. Можна боротися, не боротися, але воно час від часу дається взнаки.

Ганна Гороженко, «Інтер»

- Чи матюкаються у вашому колективі?

- Так, буває, але зазвичай не у ньюзрумі.

- Чи доводиться чути мати від вашого шефа?

- Ні.

- На вашу думку, чи варто боротися за чистоту мови у творчому колективі?

- Так, я вважаю, що якимось чином треба відповідати за свої слова і утримуватися від агресії. А лайка - це агресія.

- Скажіть, у вас траплялись якісь смішні випадки, пов''язані з матюками?

- Скоріше, це було не на роботі, а під час відряджень. Була одна ситуація, коли ми йшли з оператором по Лондону дуже-дуже втомлені і стурбовані, обговорювали якусь ситуацію дуже голосно і з використанням нецензурної лексики. І нас, таким чином, впізнали наші колеги з Росії. Таке було.

Лично я никогда Мусечку мою плохими словами не обзываю. И вообще я девушка приличная. И вам, товарищи медийщики, материться не советую. Смотрят на вас, как-никак, миллионы.

Целую. Дуся.

Фото nnm.ru, Яны Новоселовой, Елены Старостенко и из архива «Дуси»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
На днях все мои подружки выставили на своих страницах в facebook одно и то же видео, на котором попугай жако жалобно и тонко поет «Розкажи мені», исполняемую Ани Лорак:
15 Лист 2011 09:00
6 721
ДУСЯ
Я девушка прогрессивная и стараюсь идти в ногу со временем. Поэтому интересуюсь всем новым. Артур Оруджалиев человек известный среди тех, кто ведет активную жизнь в сети. Его новый проект AIN.UA будет освещать всё-всё об интернет-бизнесе. В Укра
02 Лют 2010 13:46
4 594
ДУСЯ
Я все переживаю  за моего фотографа Яночку Новоселовоу, которая вскоре вылетает в Аргентину бороться в проекте «Интера» «БУМ» за свой родной город Николаев.Зачем туда ехать  и издеваться над своим организмом, я до сих пор не пойму. Видимо, волшебное
28 Січ 2010 14:00
8 224
ДУСЯ
Егор Соболев, журналист, создатель бюро журналистских расследований "Свідомо" Марьяна Конина, руководитель проектов ПР-агентства, руководитель пресс-офиса Sony Ericsson Александр Цепко, менеджер по связям с общественностью и СМИ TALAN
21 Січ 2010 13:56
12 565
ДУСЯ
Народ, времена  жесткие на дворе. Некоторым поесть удается только в штабах наших  желающих в президенты, да и то, только в ночь выборов. Работа нынче в цене. А тут, раз - и предложение! Film.UA Television приглашает к сотрудничеству талантливых
20 Січ 2010 13:29
6 289
ДУСЯ
Праздники уже прошли. Но так приятно вспоминать о том периоде, когда пахло мандаринами и елкой, когда дарились подарки, а тема работы была под табу. Когда мы могли просто расслабиться, ни о чем не думать, вместе с родными и близкими проводить самые с
18 Січ 2010 10:00
171 795
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду