Сотрудники телеканала ТВі: "Наше руководство думало, что чернь будет молчать"

Сотрудники телеканала ТВі: "Наше руководство думало, что чернь будет молчать"

26 Березня 2015
22295
26 Березня 2015
12:20

Сотрудники телеканала ТВі: "Наше руководство думало, что чернь будет молчать"

22295
Последние две недели на наших с кузиной глазах лихорадит ТВі: то руководство "оптимизирует работу" и сокращает штат, то вовсе прекращает вещание, то заявляет, что телеканал жив и даже готовит новую сетку вещания и контент. Между тем, у сотр
Сотрудники телеканала ТВі: "Наше руководство думало, что чернь будет молчать"
Сотрудники телеканала ТВі: "Наше руководство думало, что чернь будет молчать"

Телеканал ТВі массово покидают сотрудники и безуспешно требуют выплатить зарплаты, которые им задолжали за несколько месяцев. Инвестор и фактический собственник телеканала Давид Жвания якобы обещал, что все долги будут выплачены

Последние две недели на наших с кузиной глазах лихорадит ТВі: то руководство "оптимизирует работу" и сокращает штат, при этом заявляя, что телеканал жив и даже готовит новую сетку вещания и контент, то внезапно прекращает вещание. Между тем, у сотрудников ТВі сейчас другие заботы - более 200 человек, по сути, оказались на улице и активно выбивают из работодателя зарплаты, которые им задолжали за несколько месяцев. 

Пока общественность мужественно пытается разобраться в сериальных хитросплетениях событий, на ТВі успел смениться директор: Ольгу Манько на боевом посту сменил Максим Урбанский, который и обещает сотрудникам и зрителям новые горизонты. Я пропустила пару чашек кофе с наиболее активными ТВі-щиками и узнала, за что на канале не любят экс-директора, чего ждут от нового руководства и сколько денег канал ТВі должен своим работникам.

Среди недовольных действиями руководства ТВі - журналисты программ "Сьогодні", "Сьогодні. Тиждень" и "Сьогодні. Надзвичайне", а также операторы и режиссеры, в частности Светлана Бойко и режиссер Станислав Прудкий. Эти двое и ответили на мои вопросы.

- Насколько я знаю, проблемы с выплатой зарплат на ТВі были и раньше. Когда они начались?

Станислав: Проблеми почалися ще минулого року, під час Майдану. По виплаті зарплатні було відставання на три місяці, але тоді на патріотичному підйомі це сприймалось не так болісно. Нам чесно сказали, що керівництво не може нічого обіцяти, і той, хто хоче, може іти, хто хоче лишитись – стиснемо зуби, прорвемось. Незначна частина людей пішла, потім дійсно почали виплачувати зарплатню, і приблизно з березня 2014 ситуація більш-менш нормалізувалась. Затримка із виплатами скоротилася десь до місяця, потім знову зросла до трьох-чотирьох. Оскільки ми вже були навчені минулим роком, то  знали, що це стандартна ситуація для каналу, а іти нікому не хотілося, бо коллектив дійсно гарний – проблеми були тільки з директоркою Ольгою Манько.

- В чем именно заключались проблемы с Манько?

Станислав: Манько – така собі «королева». Вона була суто номінальним керівником, дуже негарно поводилася з колективом, і її ніхто особливо не любив. Приїздила на роботу, сідала в кабінеті, ні з ким не спілкувалась – «на поклон» до неї ходили тільки директори відділів. У нинішній ситуації Манько теж не хотіла спілкуватися з людьми, її просто виловили дівчата з каналу. Вона тицьнула пальцем в Максима Урбанського (нашого юриста, котрий формально очолював ТОВ “Інфо-24”) і  сказала дзвонити йому. Намагалась заборонити знімати її на відео, а, коли працівники відповіли, що будуть знімати що захочуть, вона розвернулась і просто втекла, більше до людей не вийшла.

Як повідомляли мої джерела, вона не збиралась нікому виплачувати зарплатню і до останнього не вірила, що все так станеться і її посунуть - як Янукович не вірив під час Майдану. В неділю вона ще призначала на понеділок зустрічі і зібрання директорів. А в понеділок зранку вийшов Урбанський і повідомив, що вона самоусунулась. Манько, до речі, впевнена, що мене найняли, щоб її посадити. Я просто розбираюсь в законодавстві і веду правозахисний блог, але вона впевнена, що мене хтось інструктує, бо не може повірити, що якийсь там режисер монтажу сидів, усім усміхався, а раптом розвернув таку кампанію.

Светлана: С задержками по зарплате в какой-то момент все смирились, привыкли, что это нормально. Было два потока ухода людей. Сперва был момент осенью: нас нагнули и сказали, что 26 октября мы будем делать марафон в день выборов. Все возмутились: денег не платят, а нагрузку увеличивают. Тогда вышла Манько и сказала: все хорошо, заплатим. Рассказывала о том, что она только начинает карьеру, и плохая репутация ей не нужна. Однако после этого начали прессовать наиболее настойчивых. При этом в тот же день нам выплатили часть долга: буквально через пару часов под давлением резко нашлись деньги. Хотя в целом позиция Манько была такова: не нравится – увольняйтесь. И пошла текучка кадров, осталось очень мало стойких из старой команды. Жаль, что руководство не оценило кредит доверия людей - это профессионалы, канал на них и держался, в конце концов, кто-то должен и молодняк растить. Хотя я все равно надеюсь, что этот конфликт разрешится мирно. 

- СМИ писали о том, что сотрудникам телеканала предложили уйти в бессрочный отпуск, что произошло сокращение штата. Затем появилась информация, что ТВі возобновит вещание. Как все происходило на самом деле?

Станислав: Про відпустки повідомляли кожного по-своєму – втім, як і працювали кожен по своєму. Мені не казали нічого писати. Насправді директор виробництва Аня Базирева і начальник відділу кадрів Влада Радченко зробили те, що мала зробити Ольга Манько. Зібрали нас в студії і сказали: є проблеми, ми вас не можемо далі обманювати. Ми зараз не бачимо перспектив, Манько каже чекати, інвестори – чекати, але ми не можемо. На каналі невиплата по ефірах, по електроенергії, перед тим впали сервери, і після 7 березня ми не могли відновити систему "Далет". Платити нічого, робити нічого, все стоїть. Залишаємо основні позиції – ефірну службу, щоб канал доживав. Можна написати заяву на довгострокову відпустку. Щойно робота відновиться, всіх попросять назад. Всі сказали - ок, ввечері напились, зранку почали шукати роботу. Наступного тижня з’явилась інформація, що канал взагалі закривається. Втім, це не завадило Урбанському на зустрічі з коллективом 23 березня заявити, що він усе налагодить, і ми запустимось мало не через тиждень.

Светлана: Никакого приказа у меня о сокращении не было. Поначалу нас отправили  на выходные по техническим причинам, а затем последовало непонятное сокращение. Просто кому-то предложили остаться, а кому-то нет. Я узнала, что уволена из слухов, мой руководитель не сооизволил мне об этом сообщить. Трудовую книжку я забрала за день до полного закрытия, мне повезло - там записи с 1992 года, и я была готова на все условия лишь бы забрать трудовую.  То, что многие сотрудники не могут забрать трудовые книжки, в общем, логично – нас не могут уволить, пока есть долги по зарплате. Кроме того, ТВі юридически состоит из кучи предприятий, и понять, кто на кого формально работает, крайне сложно.

- Как произошла встреча с новым директором? Что вам обещал Урбанский и чего вы добиваетесь от руководства?

Станислав: Для роботодавця в такій ситуації, як у нас, нормально зібрати мітинг. У понеділок 23-го ми зібрались, Максим Урбанський прийшов і став розповідати, що він тепер новий директор каналу, в нього двоє дітей, і взагалі він хороша порядна людина. Розказував, який він патріот ТВі, і що, якщо піде він, то на канал прийдуть якісь сепаратисти. Ну, ми вислухали цей псевдопатріотичний спіч, який ніяк не стосувався зарплат та інших проблем. Запитали: коли будуть конкретні дії, гроші, графік розрахунків? Урбанський відповів, що він щойно прийшов на канал, і попросив дати йому час. Пару тижнів. Ми попросили конкретне число і попередили, що можемо вже подавати до суду і відкривати на нього та Манько кримінальні справи, щоб їм закрили виїзд за кордон і заблокували майно каналу. Звісно, ми можемо це робити вже зараз, але по-хорошому даємо людині час. Майже кожному з нас винні близько 20 тисяч, десь сотні працівників– це я говорю дуже приблизно, за кількістю людей, які мені пишуть, дзвонять і приходять на зустрічі колективу. У понеділок, 30 березня, в нас запланована зустріч з Урбанським. Якщо ми не отримаємо більш-менш конкретного плану дій та графіку виплат конкретних відповідей, то будемо подавати в суд, щоб відкрити кримінальне провадження. Тут є де розгулятись: невиплата зарплатні – це 175 стаття Кримінального кодексу, плюс наявність купи юридичних осіб, що, по суті, є шахрайством.

Наразі ми вступили у профспілкову організацію «Синдикат» і зібрали скарги з приводу невиплати зарплатні. Також нас підтримує Незалежна Медіа-Профспілка України. З цими скаргами ми ідемо до роботодавця, ознайомлюємо з задокументованими претензіями, сумами і проблемами. Додам, що багато людей працювало неофіційно, по дуже дивних договорах, але у правовому полі легко довести, що люди працювали і скільки заробляли. Далі ми просимо відповідь із бухгалтерії, встановлюємо відповідність сум - і разом складаємо графік виплат. Зі своїх джерел я знаю, що Урбанському нема чим платити і, скоріш за все, й не буде. Але на нього юридично оформлена фірма, і діватись нікуди. ТВі складають кілька товариств з обмеженою відповідальністю: Інфо24,  ТелеРадіоСвіт, Медіа Інфо. На Манько оформлене ТОВ “Медіа Інфо”,  ТелеРадіоСвіт на Олега Сімакова, а от Урбанський – директор Інфо24, і під роздачу потрапляє першим.

- А что слышно от Давида Жвании, которого считают фактическим собственником ТВі? И влияет ли он на редакционную политику канала?

Станислав: А власник каналу Давид Жванія – сірий кардинал, інвестор, який лобіює свої інтереси. Хоча, дивлячись на ТВі, я взагалі не розумію, що там можна лобіювати, зважаючи на невелику аудиторію. До того ж, за два роки на каналі я не помітив якоїсь скерованої редакційної політики. Це ж видно: навіть якщо працюють чесні журналісти, тенденції простежуються – як, скажімо, на Інтері. А на ТВі валять що завгодно. Я режисер промо, звісно, але щось таке би помітив. Я думаю, інвестори-власники до каналу так і ставились – ну хай буде, може, згодиться, а зараз інвестор заявив: з грошима не дуже, ідіть ви.

Светлана: Никакого давления на журналистов у нас не было. ТВі вообще был каналом, на котором не противно работать. Не было ущемлений журналистов, никто не прессовал, не коверкал сюжеты. Мне кажется, Жвания просто не знал, кому предложить канал, и он существовал по принципу «а вдруг кому-то пригодится».  Канал ведь дотационный – как и все украинские телеканалы. У него нет ликвидных активов. Судебные разбирательства тянутся еще из-за предыдущих проблем с каналом – и добавляют новых проблем. Управление каналом – крайне непрофессиональное. Все запутано с документацией. Ведь к чему вообще вся эта куча структур – чтобы нельзя было забрать ТВі у ТВі.

- Почему вы решились "раскрутить" скандал с руководством? У ТВі же специфичная карма, проблемами на канале после 2013 года никого не удивишь.

Станислав: Знаєте, в одному наше керівництво затупило точно: вони думали, що чернь буде мовчати. Думаю, розраховували, що усунуть Манько, новий директор прийде і скаже: грошей нема, гуляйте. Потім почнемо працювати, остигнуть-забудуть, а я підніму канал на новий рівень. Думаю, розрахунок був такий. Але не вийшло. Розумієте, ми всі дуже багато вклали в цей канал. У першу чергу – душу. Працювали, бо вірили, любили одне одного. І тепер керівництво не виїде за рахунок псевдопатріотичних заяв.

Светлана: Кроме того, мы просто хотим забрать свои деньги. Заниматься всеми этими разбирательствами не очень интересно, я бы лучше работать шла. Но отдавать руководству эти деньги я не собираюсь.

Станислав: Я хочу, щоб люди нарешті зрозуміли, що ми живемо в іншому світі, що треба будувати правове суспільство – причому навіть з тими законами, що є. У наших роботодавців на підкірці записано, що людей можна кидати: можна накрутити купу схем, і все зійде з рук. А коли їх починають штормити працівники, то вони до кінця просто не вірять, що проср*ть свій бізнес, проср*ть на хабарі свої статки, а можуть ще й  сісти у вязницю. А насправді дешевше було роздати людям гроші. При цьому багато людей бояться і не знають своїх прав. Але, слава Богу, після Майдану достатньо буйних, і я сподіваюсь, що ми цю систему поламаємо.

Мы с кузиной также располагаем свидетельствами сотрудников ТВі, которые заявляют, что  телеканал не выплатил им зарплату за вторую половину декабря, январь, февраль и первую половину марта. Некоторые сотрудники до сих пор не смогли забрать свои вещи. Особо обижены сотрудники ТВі, работавшие в зоне АТО. В частности, оператор Андрей Радич рассказал, что руководство не заботилось о безопасности работников: сотрудники сами добывали бронежилеты, на место назначения должны были добираться на транспорте волонтеров и ночевали в гостиницах за их счет, суточные составляли целых 100 гривень, а страхование от несчастных случаев не предусматривалось. Так что теперь забрать кровно заработанные зарплаты для ТВі-щиков принципиально.

P.S. Я позвонила то ли экс, то ли все же не экс-гендиректору ТВі Ольге Манько, дабы узнать ее точку зрения на происходящее на канале.

- На ТВі уже больше года существует проблема с задолженностью по зарплате. Выплатит ли канал долги сотрудникам, в каком порядке это будет осуществляться?

- Канал ТВі является дотационным. Чтобы вовремя осуществлять все выплаты, должно быть финансирование извне. Но я не могу знать планы инвестора. Давид Жвания обещал, что все долги будут выплачены. Что будет делать Максим Урбанский, мне неизвестно.

- Мои источники сообщают, что вы являетесь родственницей Давида Жвании. Так ли это?

- Нет. Я не являюсь родственницей Давида Жвании.

- Сотрудники ТВі утверждают, что вы самоустранились с должности.

- Я не ушла с поста директора и не самоустранилась. Хотя именно так Максим Урбанский все преподнес сотрудникам.

- Каков ваш нынешний статус на канале?

- У меня нет никакой информации о том, что я уволена или отстранена от выполнения обязанностей, никто не ставил меня в известность  – обо всем я узнала от сотрудников. Максим Урбанский запретил охране пускать меня на канал. Приказа об увольнении не было. Поэтому я нахожусь в подвешенном состоянии. 

Надеюсь, в ближайшее время все прояснится, и мы ознакомим вас с позицией нового руководства ТВі. И, конечно, с нетерпением ждем итогов грядущей встречи директора Максима Урбанского с коллективом. Надеемся, все разрешится мирно.

Кстати, по информации из моих источников, канал TBі вероятно будет перезапущен - в интересах давних игроков на медиарынке.

Муся

Фото: из архива сотрудников TBі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22295
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду