Порошенко заявив, що у разі підтвердження фактів розслідування «Дзеркала тижня» будуть відповідати не журналісти, а чиновники

Порошенко заявив, що у разі підтвердження фактів розслідування «Дзеркала тижня» будуть відповідати не журналісти, а чиновники

21 Жовтня 2014
6613
21 Жовтня 2014
22:52

Порошенко заявив, що у разі підтвердження фактів розслідування «Дзеркала тижня» будуть відповідати не журналісти, а чиновники

6613
Порошенко заявив, що у разі підтвердження фактів розслідування «Дзеркала тижня» будуть відповідати не журналісти, а чиновники
Порошенко заявив, що у разі підтвердження фактів розслідування «Дзеркала тижня» будуть відповідати не журналісти, а чиновники

Президент України  Петро Порошенко назвав нісенітницею інформацію, що за розслідування, зроблене журналістом «одного шановного і відомого видання» («Дзеркало тижня.Україна» - ТК), буде розпочато прокурорське переслідування самого журналіста. Про це глава держави заявив сьогодні, 21 жовтня, під час поїздки до Дніпропетровська, передає «Укрінформ».

 

При цьому Петро Порошенко не назвав видання і не повідомив, що журналістське розслідування «Дзеркало тижня. Україна» стосувалось фактів продажу зброї Державним концерном «Укроборонпром» на внутрішньому ринку.

 

«Нібито одне шановне і відоме видання зробило потрібне державі розслідування і нібито з'явилося фейкове повідомлення, де від імені президента дається доручення для того, щоб притягти до відповідальності журналіста. Це нісенітниця! Навпаки: за результатами журналістських розслідувань будуть притягнуті до відповідальності у разі підтвердження цієї інформації державні підприємства чи бюрократи, чи чиновники, те чи інше міністерство», - зазначив Президент України.

 

На його думку, повідомляє «Укрінформ», дискусію з цього питання слід припинити, бо найкращим доказом цього є прийняття і підтримка президентом нової редакції закону про прокуратуру. «Прокуратура просто більше не зможе втручатися в роботу та діяльність незалежних журналістів. Саме таку модель я вітаю», - сказав Петро Порошенко.

 

Він також зауважив, що відповідні зміни щодо інформаційної безпеки будуть зроблені в уряді та Раді національної безпеки і оборони. «Нам дуже треба берегти свободу слова. Для нас це дуже й дуже важливо. Я хотів би вас запевнити, що буду захисником свободи слова», - сказав президент, звертаючись до журналістів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», низка медійних організацій висловили глибоке занепокоєння намірами владних структур покарати журналіста за незручну для себе інформацію. Відповідною заявою вони відреагували на позов державного концерну «Укроборонпром» і Міністерства оборони України до тижневика «Дзеркало тижня. Україна». Заяву підписали Національна спілка журналістів України, Незалежна медіапрофспілка, рух «Стоп цензурі!», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, ГО «Центр UA», Інститут медіа права, Центр громадянських свобод.

 

Нагадаємо, Міноборони та «Укроборонпром» подали до суду на тижневик «Дзеркало тижня. Україна» за публікацію статті «Тінь війни», автора статті Дмитра Менделєєва та активіста-волонтера батальйону «Азов» Світлану Зварич. У статті, опублікованій на сайті «Дзеркала тижня», стверджувалось, що підприємства й посередницькі фірми «Укроборонпрому» під час воєнних дій продавали зброю захисникам України. Міноборони і «Укроборонпром» домагатимуться у суді захисту своєї ділової репутації.

 

Водночас, як з'ясувало «Дзеркало тижня. Україна», Президент України Петро Порошенко під час наради в Адміністрації доручив Генпрокуратуру Віталію Яремі  притягнути до відповідальності за «підрив обороноздатності держави» автора статті Дмитра Мендєлєєва «у випадку підтвердження наявності складу злочину». Про це свідчить копія протоколу засідання за підписом першого помічника Президента України Ю.Онищенка.

 

18 жовтня в інтерв'ю журналістам провідних українських телеканалів Президент України Петро Порошенко заявив, що під час його президентської каденції Міноборони та «Укроборонпром» не продавали зброю на внутрішньому ринку, і звинуватив видання «Дзеркало тижня. Україна» у порушенні журналістських стандартів.

 

Як розповіла в інтерв'ю «Детектор медіа» головний редактор «Дзеркала тижня. Україна» Юлія Мостова, позивачі вимагають спростування, мова не йде про матеріальну компенсацію. Перше засідання Печерського районного суду міста Києва мало відбутися в п'ятницю, 10 жовтня, о 8-й ранку. Але редакція отримала повістку із запізненням. Наступне засідання, наскільки відомо редакції, призначено на 28 жовтня. Редакція сподівається, що Президент України ще розбереться в тому, що відбувається насправді.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6613
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду