В урядовій газеті Єгипту «переклали» статтю New York Times у потрібній владі тональності

В урядовій газеті Єгипту «переклали» статтю New York Times у потрібній владі тональності

19 Жовтня 2014
4260
19 Жовтня 2014
16:19

В урядовій газеті Єгипту «переклали» статтю New York Times у потрібній владі тональності

4260
В урядовій газеті Єгипту «переклали» статтю New York Times у потрібній владі тональності
В урядовій газеті Єгипту «переклали» статтю New York Times у потрібній владі тональності

Між провідною єгипетською урядовою газетою Al Ahram та The New York Times назріває словесна війна, пише американський сайт The Huffington Post.

 

Скандал виник після того, як Al Ahram опублікувала матеріал із посиланнями на статтю завідувача каїрського бюро NYT Девіда Кіркпатрика, який аналізував промову президента Єгипту Абделя Фаттаха ас-Сісі на цьогорічній сесії Генеральної Асамблеї ООН.

 

Вміщені в Al Ahram цитати зі статті американського журналіста, відзначає Huffpost, рясніли неправильним перекладом. Наприклад, NYT іронічно назвала реакцію на виступ єгипетського лідера «потішною мовчанкою» (amused silence). Натомість каїрська газета спотворила  написане, зобразивши райдужну картину ставлення до єгипетського лідера.

 

За твердженням Al Ahram, NYT писала, що перебування ас-Сісі у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку нібито  переконало учасників світового форуму у тому, що повалення минулого року військовими колишнього президента Мухамеда Мурсі було не державним переворотом, а радше революцію. У той час, як NYT відзначала «сильний культ особи» фельдмаршала, Al Ahram запевняє начебто у статті пана Кіркпатрика докладно йшлося про «сильну особистість».

 

NYT швидко відгукнулася на фабрикації в єгипетській газеті публікацією-коментарем. «Для президента Абделя Фаттаха ас-Сісі не існує такого поняття як погана преса, - зазначається у репліці. - Принаймні, якщо йдеться  про її переклади у версії флагману державної єгипетської журналістики».

 

Американське видання опублікувало витяги зі своєї статті, а для наочності поряд з ними - варіанти, спотворені у викладі арабською мовою.  

 

У відповідь англомовний сайт  Al Ahram вибачився за неправильний переклад. Однак водночас заявив, що газета бере провину на себе тільки за те, що не звірила його зі статтею, опублікованою у NYT. Приписавши неправильний переклад the Middle East News Agency, Al Ahram заявила,  що надалі не користуватиметься послугами цієї інформаційної агенції.

 

У повідомленні висловлювався жаль з приводу того, що в єгипетській журналістиці протягом багатьох років бракувало вибачень за помилки. Тож в публікації Al-Ahram зазначенго, що журналісти цього видання не тільки виправляють похибку, а й сподіваються подати приклад відновлення традиції редакційної відповідальності єгипетської журналістики.

 
Однак первинну заяву арабською мовою в англійській версії було переінакшено таким чином, що у ній насправді йшлося не про вибачення. Тональність перекладеної публікації було змінено, а автора статті у NYT представлено як журналіста, який симпатизує терористам.  

Ось текст заяви Al-Ahram, що відповідає англомовному перекладу HuffPost: «Відомо, що NYT заперечує  теперішній політичний курс Єгипту. Він (Кіркпатрик) гаряче захищає терористичну організацію й постійно просуває ідею, що в країні пригнічуються свободи, бере під  сумнів те, що усунення «Братів-мусульман» стало проявом   волі суспільства».

 

NYT заявила HuffPost, що їй нема чого коментувати додатково до вже опублікованої відповіді стосовно неправильного перекладу статті Кіркпатрика.  

Єгипетська преса, особливо офіційна державна й та, що перебуває під впливом держави, вже давно зазнає критики як як знаряддя  пропаганди. Відколи до влади прийшов міністр оборони ас-Сісі, який влітку минулого року очолив військовий           державний переворот, коментує Huffpost, закордонні та місцеві журналісти зазнавали залякувань і арештів за публікацію матеріалів, що їх єгипетський уряд сприймає як несхвальні.  

Huffpost наводить приклад, що вже став у світі притчцею во язицех. Це свавільний арешт і засудження до тюремного ув'язнення за звинуваченням  у поширенні неправдивої інформації та у співробітництві з оголошеними поза законом «Братами-мусульманами» австралійського журналіста Пітера Ґреста (Peter Greste) і двох його колег з англомовної служби каїрського бюро телемережі Al Jazeera. Висвітлюючи це, Al Ahram та інші державні єгипетські медіа публікували необґрунтовані звинувачення, стверджуючи, що закордонних журналістів наймали, щоби дестабілізувати становище в країні. Ці ЗМІ не висвітлювали важливі події - такі, як масові убивства силами безпеки демонстрантів, через які єгипетський уряд постає за кордоном у невигідному світлі.

 

У серпні 2013 року Al Ahram опублікувала на першій шпальті статтю   головного редактора, в якій було звинувачено очільника нині заборонених «Братів-мусульман» у співробітництві з тодішнім послом США в Єгипті Енн Паттерсон у спробі повалення уряду.

«Висловлені вами претензії, що я особисто причетна до таємної змови розколоти й дестабілізувати Єгипет повністю абсурдні й небезпечні, відповіла вона у листі, опублікованому на сайті посольства США у Каїрі. - Ця стаття - не просто приклад кепської журналістики. Це не журналістика взагалі. Це - вигадки. Їхня мета єдина - свідомо дезінформувати єгипетську громадськість».

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4260
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду